Slovenija

V novomeški bolnišnici kar štirje urgentni zdravniki dali odpoved

Novo mesto, 26. 05. 2021 20.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Staša Lozar
Komentarji
1

V novomeški bolnišnici se zaradi dela s covidnimi bolniki in izjemnega navala na urgenco soočajo s hudo preobremenjenostjo zdravnikov. Vodstvo bolnišnice opozarja, da so stiske njihovih zaposlenih tudi posledica odklanjanja pacientov na primarni ravni, v zdravstvenih domovih. Na pomoč in k sistemskemu urejanju problema zato zdaj kličejo državo.

Preobremenjenost, izčrpanost, nezadovoljstvo - po prepričanju vodstva novomeške bolnišnice so to ključni razlogi, da so kar štirje njihovi urgentni zdravniki v izjemno kratkem času dvignili roke in pustili dosedanje delo."Odšli so k zasebnikom, kjer ne bo potrebno delo v urgentnem centru in ne bo treba obravnavati kovid bolnikov. Odšli so na lažja delovna mesta," je povedala direktorica novomeške bolnišnice Milena Kramar Zupan.

Da je pritisk na urgentne centre sicer velik že od nekdaj, a da takšnih razmer, kot vladajo od začetka epidemije, ne pomnijo, dodajajo v bolnišnici. Prepričani so, da je levji delež odgovornosti za nastale razmere na plečih zdravstvenih domov, ki da prevečkrat preusmerjajo bolnike iz svojih ambulant na urgence .

"Zelo težko pridejo do svojega zdravnika in vsa oskrba nujnih primerov se prenaša na naš urgentni center," je razmere opisal strokovni direktor novomeške bolnišnice Milivoj Piletič.

Po mnenju novomeške bolnišnice zdravstveni domovi bolnike prepogosto preusmerijo na uregenco.
Po mnenju novomeške bolnišnice zdravstveni domovi bolnike prepogosto preusmerijo na uregenco. FOTO: iStock

Ministrstvo pozivajo, naj v delo na uregenci vključi tudi zasebnike

V novomeškem zdravstvenem domu zaradi preobremenjenosti situacije ne želijo komentirati. Tiskovno konferenco pripravljajo v četrtek. V prvem naslednjem zdravstvenem domu na poti do Ljubljane, v Trebnjem, pa - da imajo tudi sami 24-urno dežurno službo in da njihovi zdravniki še vedno opredeljujejo paciente ter da vsakdo, ki potrebuje pomoč, pride v nekaj dneh do zdravnika.  

"Mi ne ocenjujemo, da bi se zaradi napotovanja pacientov z našega področja poslabšalo delo na urgenci v Novem mestu," pa meni direktorica ZD Trebnje Vera Rozman.

V novomeški bolnišnici zavračajo pomisleke, da bi bili za odhajanje zdravnikov kakorkoli krivi slabi medsebojni odnosi. Ministrstvo pozivajo, naj beg zdravnikov prepreči tako, da bi v delo na urgenci vključili tudi zasebnike, pri čemer pa zagotavljajo, da lahko trenutno ljudem še nudijo vso oskrbo in rešujejo življenja.



Koronavirus pasica nova
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dr.Rugelj
27. 05. 2021 20.43
+5
...preobremenjeni ?...epidemija se končuje - s tem pa se bodo končali vsi covid dodatki - in je treba prej dati odpoved in si poiskati lažje delo,...ministrstvo pa še kar deli koncesije,...