Slovenija

V NSi, Svobodi in SD predlagajo spremembe ustave

Ljubljana, 04. 04. 2023 11.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
155

Po daljšem usklajevanju so poslanci NSi, Svobode in SD vložili predlog za ustavne spremembe glede imenovanja in razreševanja ministrov. Takšnih predlogov je bilo sicer v preteklosti že več, med drugim jih je nekaj predlagala tudi SDS. S to spremembo ustave bi po besedah Ciglerja Kralja med drugim odpravili nesmiselne zagate po volitvah, ko se zgodi, da imamo v Sloveniji hkrati dva predsednika vlade, a nobenega s polnimi pooblastili. "Če bi vprašali ljudi, bi rekli, naj začnejo hitro delati. Ne danes, že včeraj," pa je dodal Sajovic. SDS in Levica predlaganim spremembam v takšni obliki nasprotujejo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Predlog spremembe ustave
    03:15
    Iz 24UR: Predlog spremembe ustave
  • Iz SVETA: Je predlog obsojen na propad?
    03:14
    Iz SVETA: Je predlog obsojen na propad?
  • Prednik: Predvidevamo, da bo postopek dolg
    02:20
    Prednik: Predvidevamo, da bo postopek dolg
  • Sajovic: Oblikovanje nove vlade je ključna stvar
    02:00
    Sajovic: Oblikovanje nove vlade je ključna stvar
  • Cigler Kralj o predlogu ustavnih sprememb glede imenovanja ministrov
    03:40
    Cigler Kralj o predlogu ustavnih sprememb glede imenovanja ministrov

 

Janez Cigler Kralj (vodja poslanske skupine NSi), Borut Sajovic (vodja poslanske skupine Gibanje Svoboda) in Jani Prednik (vodja poslanske skupine SD) so vložili predlog ustavnih sprememb, s katerimi bi predsedniku vlade in njegovi ekipi dali več moči. Predlagajo namreč spremembe 112., 114. in 118. člena ustave, ki govorijo o imenovanju in razreševanju ministrske ekipe. 

Ustava Republike Slovenije
Ustava Republike Slovenije FOTO: Bobo

Po trenutno veljavni zakonodaji velja t. i. dvofazni proces imenovanja ministrske ekipe. Predsednik vlade, ki dobi mandat za sestavo vlade, namreč predlaga imenovanje ministrov, potrdijo jih poslanci, ki pa lahko predlog tudi zavrnejo. Poslanske skupine NSi, Gibanje Svoboda in SD zato predlagajo, da bi namesto državnega zbora predlog premierja potrdil predsednik republike. Ta bi ga lahko zavrnil le izjemoma, denimo če kandidat ne bi imel slovenskega državljanstva. 

Predsednik republike bi pri imenovanju ministrov imel predvsem protokolarno oziroma formalno vlogo in imenovanja ne bi mogel odkloniti brez izredno tehtnih razlogov, enako kot denimo pri razglasitvi zakonov, je ob vložitvi predloga pojasnil vodja poslancev opozicijske NSi Cigler Kralj.

"Trenutno na tem področju velja zastarel, da ne rečem socialistični sistem imenovanja vlada. Želimo pa si sodobnega parlamentarnega sistema, ki bi bil bližje nemškemu," je uvodoma dejal Cigler Kralj. 

Kot je poudaril, bi s tem odpravili nesmiselne zagate, do katerih je že prišlo – ko imamo v Sloveniji dva predsednika vlade. S spremembo ustave bi namreč pospešili postopek imenovanja vlade in se izognili situaciji, ko bi imeli na oblasti hkrati odhajajočega in novega predsednika vlade, hkrati pa bi novi premier imel več manevrskega prostora pri sestavi lastne vlade. "To bi se odpravilo, proces bi se izčistil in bi imeli vedno predsednika vlade s polnimi pooblastili," je poudaril vodja poslanske skupine NSi. 

Namesto interpelacije posameznih ministrov, le interpelacija celotne vlade

Predlog ustavnih sprememb sicer odpravlja tudi možnost interpelacije ministrov, ohranja pa možnost interpelacije celotne vlade. To je predvsem odgovor tistim, ki imajo pomisleke, da predlog prinaša zmanjšanje pristojnosti ali nadzorstvene funkcije parlamenta, je dejal Cigler Kralj. "S tem, da se interpelacija postavi kot interpelacija celotne vlade, se bo nadzorstvena funkcija parlamenta povečala, kajti na interpelaciji, tudi če se bo nanašala samo na eno področje dela vlade, bo moral biti vedno prisoten tudi predsednik vlade, kar bo dalo nadzorstveni funkciji parlamenta večjo težo," zatrjuje vodja poslancev NSi.

Po predlogu sprememb se z zakonom tudi ne bi več urejalo število ministrstev, ampak bi bila to odgovornost vsakokratne vladne koalicije, zakon pa bi urejal pristojnosti in delovna področja tako vlade kot posameznih ministrstev.

"Cilj, smisel vsakih volitev je postaviti mandatarja in vlado in če bi vprašali ljudi, bi rekli, naj začnejo hitro delati, ne danes, že včeraj," je o predlaganih spremembah dejal vodja poslancev Svobode Sajovic. Kot je še ocenil, predsednik vlade z izbiro ministrske ekipe prevzema odgovornost, zato je prav, da se administrativni birokratski postopki poenostavijo. V poslanski skupini pa so po njegovih besedah podali tudi pomislek, da bi tudi ministrski kandidati morali izpolnjevati določene pogoje, kot je denimo slovensko državljanstvo in nekaznovanost.

Borut Sajovic (Gibanje Svoboda), Jani Prednik (SD) in Janez Cigler Kralj (NSi)
Borut Sajovic (Gibanje Svoboda), Jani Prednik (SD) in Janez Cigler Kralj (NSi) FOTO: 24ur.com

"Vsi se zavedamo, da je Ustava RS najvišji akt, zato se ustava tudi spreminja s tresočo roko," pa je poudaril Prednik. Pojasnil je, da so znotraj stranke SD opravili številne pogovore in se na koncu odločili, da prispevajo podpise za začetek postopka. "S tem smo pokazali, da znamo prisluhniti opozicijskim strankam," je dejal Prednik in dodal, da to ne pomeni avtomatično tudi končne podpore tej spremembi. 

"Veseli smo, da bo prišlo do široke javne priprave. Predvidevamo, da bo postopek dolg. Kakšen bo izplen, pa bomo videli na koncu," je dodal vodja poslanske skupine SD. 

Cigler Kralj je ob tem poudaril, da je NSi v postopek spreminjanja ustave stopila s pripravljenostjo na iskanje kompromisov. V luči pomislekov o krnjenju nadzorne funkcije parlamenta tako v predlogu ustavnih sprememb dopuščajo možnost ohranitve zaslišanj ministrskih kandidatov pred pristojnimi delovnimi telesni DZ.

Končni izkupiček bo namreč odvisen od političnih preigravanj in razmerij med političnimi akterji v času glasovanja o omenjenem predlogu.

SDS: Predlagane spremembe vzpostavljajo 'kvazi predsedniški sistem'

V Levici sicer ne nasprotujejo začetku postopka za spremembo ustave in javni razpravi, nasprotujejo pa, da katerikoli predsednik vlade imel preveliko diskrecijo pri imenovanju in razreševanju ministrov, je pojasnil vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec. Aktualna vloga, ki jo pri imenovanju vlade igra DZ, je po njihovi oceni pomembna predvsem v smislu vzdrževanja odnosov med izvršno in zakonodajno vejo oblasti.

V SDS pa menijo, da se s predlaganimi spremembami v Sloveniji vzpostavlja "kvazi predsedniški sistem", zanje ostaja sporen tudi umik možnosti interpelacije posameznega ministra. Kot smiseln pa ocenjujejo sistem, v katerem bi DZ z absolutno večino v paketu potrdil predsednika vlade in njegovo ministrsko ekipo, je dejal poslanec SDS Branko Grims. Danes vložen predlog pa je za SDS nesprejemljiv, predlagateljem očita tudi, da je ta nastal tako, da se je o njem najprej poenotila koalicija, ki pa je "očitno širša, kot smo mislili".

Na vprašanje, ali smo glede na predlagatelje, priča obrisom kakšne nove možne koalicije, so sicer vodje vse treh poslanskih skupin odgovorili, da vsaka od strank ostaja v svoji koalicijski oziroma opozicijski vlogi, ustavne spremembe pa da so projekt, ki mora presegati takšne delitve. Tudi Vatovec je zatrdil, da ustavne delitve presegajo delitev na opozicijo in koalicijo, ter da takšno sodelovanje ne prejudicira ostalih dnevnopolitičnih tem.

Za uveljavitev predlaganih ustavnih sprememb sicer predlagatelji potrebujejo dvotretjinsko večino v DZ oziroma glasove 60 poslancev. Teh pa za zdaj nimajo, saj SDS in Levica predlaganim spremembam v takšni obliki nasprotujejo.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (155)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vinkll
04. 04. 2023 21.03
+1
Nsi kot kleroboljševistična stranka bo šla na smetišče politčne zgodovine. Že na naslednjih volitvah.
jank
04. 04. 2023 17.23
+0
Z velikim veseljem pozdravljam konstruktivnost stranke NSi, kot tudi ravnanje stran Svoboda in SD, ki sta se odločili sodelovati. Še več takšnih potez si želimo.
Jagoodka
04. 04. 2023 16.52
-1
Zakaj ne bližje angleškemu?
jank
04. 04. 2023 17.24
+1
Harpuna
04. 04. 2023 16.48
+0
Pri nas mislim,da to ne bi šlo skozi,ker potem morajo biti strogo premier in predsednik iz iste politične opcije,drugače pride do pat pozicije,ko premier predlaga ministre,jih predsednik ne potrdi,ker mu ne ustrezajo.
bohinj je zakon
04. 04. 2023 16.34
+2
Spremembo ustave? Pa res......že nekaj časa ni bilo ne volitev ne referenduma. Je že dolg cajt.
zibertmi
04. 04. 2023 16.12
+1
baje se je našel toninov kamion z maskami.žal prepozno
Stane Adami?
04. 04. 2023 16.00
+2
Tako kot se je včasih prodal levim ZAGOŽEN se je sedaj za par kadrovskih mest prodal TONIN. NSi gre v pozabo. Ustanovila se bo NOVA KRŠČANSKA STRANKA, brez primesi rdečih.
Jernej Sekirnik
04. 04. 2023 16.00
+5
En kup novih svetov, en kup novih ministrstev, en kup delovnih skupin, en kup novih zaposlenih ljudi, narejeno pa nič. Samo milijone za analizo in preglede, polno miljonov v energetiko za teren Goloba, polno miljov v nevladne organizacije za vso podporo, pa imaš primere, par zaposlenih nobenega rezultata pa milijonček dobi. Tak je, če sui Golobov frend....
2mt8
04. 04. 2023 15.48
+4
Pa kaj ti to pomaga, če vlada kljub polnim pooblastilom niti po 1 letu še ni začela delat?!
Jernej Sekirnik
04. 04. 2023 15.54
+5
pa tak močne vlade še ni bilo, vs e bi lahko speljali, ja obljubili so, da bodo že lansko leto, ampak lansko leto popolnoa nič!!
Jernej Sekirnik
04. 04. 2023 15.41
+6
A je kdo gledal Tarčo? Kaj imamo to gor na vladi, ne vem, odgovori ne vem, ne poznam, ne vem, ne znamo, ne vemo,....A je to očitno ogledalo super duper najbolj nesposobne glupe vlade?
NeMoresVerjet
04. 04. 2023 15.38
+5
Interpelacijo posameznika imajo vse razvite drzave. Posranci zelijo odstraniti se zasnjo moznost, da se take posameznike odstrani. To je totalitarizem, saj bo vlada ob vsaki interpelaciji branila skupnost, namesto da bi se losala problematicnega posameznika. Komunajzerstvo.
Aijn Prenn
04. 04. 2023 15.03
-1
Zaskrbljujoča novica za dr. Janeza.
Aijn Prenn
04. 04. 2023 15.04
+2
Po izteku trenutnega vladnega mandata... NSi v koaliciji z Golobom...
Zmaga Ukrajini...
04. 04. 2023 15.33
+2
Še bolj zaskrbljujoče bi pa bilo, če bi se spravili na spremembo volilne zakonodaje,... to, kar so v preteklosti že mnogi obljubljali, pa nikoli naredili. Da se ne bi več dogajalo, da v parlamentu sedijo razne koprive in "ni da ni", ampak izključno samo tisti poslanci, ki so tudi dejansko dobili zadostno št. glasov.
Aijn Prenn
04. 04. 2023 20.49
Ne tako grdo o koprivah, ker po mojem vedenju kopriva vseh kopriv raste ne daleč... ;-))
Pajo_36
04. 04. 2023 14.45
+7
skoz bolj sem za večinski volilni sistem. 4 koalicije: nacionalistična, konzervativna, liberalna in socialistična. tista ki na volitvah dobi največ ima 46 poslancev in to je to. recimo, da ni pol stokrat pade vlada pa ne vem kaj, tisti ki je izvoljen tisti vlada.
Čriček mali
04. 04. 2023 14.33
-6
A je možn da volimo kdo gre na deponijo kdo na germado takoj sem za! Janšo skurit! Golob deponija pa bo mir bo šlo?!
Gutenberg
04. 04. 2023 14.40
+9
Me zanima, če se bo Nika oglasila iz svoje nove službe na ta tvoj zelo sovražni govor.
Gutenberg
04. 04. 2023 14.42
+5
Me zanima, če se bo nova vladna uslužbenka Nika Kovač oglasila na ta tvoj sovražni govor.
natmat
04. 04. 2023 14.21
+6
Naj se da predlog za ustano spremembo ločenosti cerkve od države...pa za največ 50 občin...
JohannDoe
04. 04. 2023 14.24
+0
Se pravi, rad bi, da se jo ukine in preuredi po modelu Velike Britanije ali skandinavskih držav?
JohannDoe
04. 04. 2023 14.27
+0
Kam pa bi prišli, če bi bili kot Velika Britanija, Danska ali Švica? Ali Avstrija? Si predstavljaš, da bi morali prestajati to uboštvo, ki ga prestajajo nesrečniki tam?
tine maline
04. 04. 2023 14.16
+4
predlagam da se pridružimo jedernemu balkanu......tja globoko spadamo. pa tercjane vse iztrebit
JohannDoe
04. 04. 2023 14.16
+12
Zakaj pa ne bi vsaka stranka sklepala koalicije in predstavila svojo ekipo za ministre pred volitvami? Tako bi vsaj vedeli kaj volimo. Ne bi bilo preigravanj po volitvah s tem kdo bi pa kaj bi pa koga bi dali pa kje bi ga vzeli. Tudi ne bi bilo takih absurdov, da ljudje izpadejo iz državnega zbora, ker so jih volivci siti, potem pa jih nastavijo na visoka in odgovorna mesta.
JohannDoe
04. 04. 2023 14.19
+8
Zdaj volivci na volitvah izbiramo "naše" in "vaše". Kaka bedarija je to. Samo kaj pa naj drugega, če večinoma na volitvah ne vemo ne kak je program stranke, ne kake namene imajo, niti kateri ljudje bodo zasedali pomembne položaje. To je čisto navijaštvo. Brez glave in brez logike. To je posmeh demokraciji in volitvam.
natmat
04. 04. 2023 14.12
+0
Kje so bili tile pametnjakoviči pred dobrim letom?Sedaj so najbolj glasni ravno tisti ki so bili takrat tiho!!!Aja,sedaj je treba vse narediti za vrnitev na oblast...
wsharky
04. 04. 2023 14.01
+5
edina sprememba ustave, ki bi bila smiselna je, da se prepove delovanje sds stranke in njihovega aktualnega guruja
kovexx
04. 04. 2023 14.09
+1
in da se uzakoni Goloba in podobne...da nam vladajo s čarovnicami, da mečejo denar v HSE (poročna priča) in GENI (bivše podjetje), da je minister za gospodarstvo s 3 letno trgovsko šolo, da se denar nakazuje v tujino, da nam vsem ukradejo identiteto ko v tujini odpremo račun, da se nam viša davke, da ne znamo počrpat denarja iz EU in seveda, da smo proti vsemu kar ima smisel....
Blue Dream
04. 04. 2023 14.13
+4
žal se tega ne da. upanje da bi svečkarji spregledali pa je tudi blizu 0. Žal bo treba špe počakati do Matilde
tine maline
04. 04. 2023 14.15
-6
in uzakoni komunizem in yugoslavijo kajne ??? pro kleti zlovenci
kovexx
04. 04. 2023 14.17
+2
ane...na naslednji novi obraz, ki bo spet zdržal slabo leto...to je to kar je od vas
Tone 12345
04. 04. 2023 14.00
+7
Ne morete spreminjati ustavo gumpci!!ga ni!!najraj bi dali v ustavo v tej farški sds sloveniji da se cerkev lahko meša v državo in politiko!
JohannDoe
04. 04. 2023 14.09
-2
Eni še vedno trobezljate s tem, da se pri nas Cerkev vtika v "državo" in politiko. Ja poglejte za vraga kako je v Italiji, Veliki Britaniji ali skandinavskih državah. Tam bi se vam zmešalo. Pa znano je, da so tam, z izjemo mediteranskobalkanske Italije, "zaplankani" in daleč za luno. Se pravi za nami, iz socializma raščenimi. Celoten vzhodni ex-soc blok je pravi svetilnik Evrope kar se demokracije in človekovih pravic tiče. Ti zahodnjaki in skandinavci pa neki zaplankani rovtarji pa to. A ne da?