Slovenija

Poziv prebivalcem k zaščiti pred novimi obsežnimi poplavami

Izola/Piran, 14. 11. 2019 11.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po večjih poplavah, ki so v torek zvečer prizadele Obalo, bo po napovedih Agencije RS za okolje morje v petek zjutraj znova prestopilo obalne črte. Na obalnih občinah zato prebivalstvo pozivajo k uporabi samozaščitnih ukrepov, s katerimi lahko zavarujejo svoje premoženje pred vodo.

Zaradi povišanega plimovanja je morje v Piranu znova prestopilo rob obalne črte ter delno zalilo Prešernovo nabrežje in carinski pomol, na spletni strani poroča Uprava za zaščito in reševanje. 

Arso je danes že izdal novo opozorilo pred povišanim plimovanjem. Najvišja gladina morja bo ob plimi v petek med 8. in 12. uro, ko lahko morje ponovno poplavi v večjem obsegu, predvidoma v višini med 30 in 50 centimetrov. Na mareografski postaji Koper višina morja v tem času lahko doseže 350 centimetrov. 

Na Obali pa se trenutno že pripravljajo tudi na novo obsežno plimovanje, ki je napovedano za petek zjutraj, ko bodo obsegi poplavljanja po oceni pristojnih podobnih tistim, katerim smo bili priča v torek zvečer. Kot je na današnji novinarski konferenci občine Izola opozoril namestnik poveljnika izolske civilne zaščite Denis Udovič, je Agencija RS za okolje (Arso) za petek po 7. uri zjutraj napovedala visoko plimovanje in zmeren do zmerno močan jugo. "Pri tem pozivamo vse prebivalce občine Izola, ki živijo na območju poplavljanja, da tudi sami poskrbijo, da zavarujejo svoje premoženje pred vdorom vode bodisi s protipoplavnimi vrečami, deskami ali na kakšen drugačen način," je dodal Udovič.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Izolski župan Danilo Markočič je ob tem pohvalil vse občane, ki so ob zadnjem plimovanju ravnali samozaščitno, je poročala STA. Prebivalci sicer lahko na izolski komunali dobijo protipoplavne vreče. Teh so v noči na sredo po županovih besedah razdelili skoraj sto, v sredo zjutraj pa so pripeljali še dodatne vreče pred drugim valom plimovanja, ki pa k sreči niso bile potrebne. Markočič je sicer obžaloval, da vsi krajani niso shranili protipoplavnih vreč, ki so jih prejeli ob lanski poplavi.

Zaradi visoke plime precejšnja materialna škoda

Zaščita pred poplavami bo še kako prav prišla te dni.
Zaščita pred poplavami bo še kako prav prišla te dni. FOTO: Občina Piran

Glede na to, da takšnega plimovanja ni bilo že 50 let in da je bila škoda v obalnih mestih precejšnja, so se po Markočičevih besedah skupaj z županoma Kopra in Pirana danes dogovorili, da bodo šli v najavo naravne nesreče ter da bodo ministrstvo za obrambo oz. upravo za zaščito in reševanje pozvali, da sproži postopek za oceno škode. Župan pričakuje, da bo uprava za zaščito in reševanje njihovo zahtevo v nekaj dneh obravnavala in tudi sprejela, nato pa bodo dobili tudi napotke občanom glede prijave škode, je še njegove besede povzela STA. 

V prihodnjih dneh nas bosta dosegla še dva izrazitejša vala padavin. Prvi nas bo prešel v petek zvečer in noči na soboto, drugega pa pričakujemo v nedeljo čez dan

Visoko plimovanje morja v noči na sredo je najhuje prizadelo Izolo in Piran, skupno pa so gasilci opravili okoli 60 intervencij. Po podatkih Arsa je bila torkova najvišja zabeležena višina morja na merilni postaji v Kopru s 373 centimetri najvišja od novembra 1969. 

Piranski župan: Skrbijo nas nove padavine

Na pripravljenost svojih občanov na nove izredne vremenske razmere pa pozivajo tudi na občini Piran. Kot so opozorili, je bila v torek ponoči, ko so imeli na Obali opravka z visokim plimovanje, nizkim zračnim tlakom in močnimi vetrovi, ki so potiskali morsko vodo v smeri obalnega pasu na najbolj izpostavljenih mestih v priobalnem pasu, zaščita nekaterih objektov pred vdorom vode neustrezna. "Današnje razmere nedvomno pričajo o tem, da smo ljudje nemočni proti naravi. Lokalna gasilska društva, civilna zaščita, Okolje Piran in številni prostovoljci so dolgo v noč delali, da bi omilili povodenj v Piranu, Portorožu, Strunjanu in drugje ob obali. V imenu občank in občanov, ki so jih prizadele sinočnje poplave, se jim za napor in neprespane ure iskreno zahvaljujemo. Nastalo škodo pristojni še ocenjujejo, vendar nas skrbi vremenska napoved, ki predvideva nove padavine. Živimo na lepem kraju ob morju, a pogosto pozabimo, da kar narava da, lahko v trenutku vzame," je že včeraj dejal župan Đenio Zadković. Na občini pa so danes ob jutrišnji slabši vremenski napovedi občanke in občane vnovič pozvali, da si priskrbijo brezplačne protipoplavne vreče. Te lahko prejmejo pri gasilcih v Piranu (Trinkova 2, Piran) in v Sečovljah na parkirišču nekdanje Agrarie. V kolikor bi vreče pošle, občane naprošajo, da pokličejo številko 112.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Klotilda H
14. 11. 2019 19.06
+4
KJE JE TU SODSTVO, TOŽILCI, SODNIKI??? odgovorne za tako komunalno oz. gradbeno postavitev, ki je skoraj meter nadmorske višine prenizka, bi bilo treba v doživljnski zapor!!!
Carmenlula
14. 11. 2019 13.54
+3
Končno je prišel nekdo ki jim je očistil greznice, izpraznil gnojne jame in pobral drek ter ostale fekalije čisto po Primorsko ??
Carmenlula
14. 11. 2019 13.56
+3
Betonske razpokane cevi in drek pa se bo še vedno videl, ko bo ta čistilna Akcija narave mimo..
Neutrino
14. 11. 2019 12.53
+7
Pa kaj se sekirajo v Piranu, pred 120 leti je bil na Tartuniju zaliv do Benečanke in Skladišča soli, danes Patane. Bolj me skrbi za vse te avte ki jih je morje zalilo, in jih bodo ugodno prodajali....
Bananistanec
14. 11. 2019 13.17
+6
Nič se ne boj za avte, so dobro konzervirani v slanici
IS58
14. 11. 2019 13.30
+6
Če si lastnik avtomobila v Izoli, ga imaš večno.