Slovenija

V občini Muta preverjajo pogin rib, ribiče skrbi kalna voda iz Avstrije

Muta, 04. 12. 2023 17.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V potoku Bistrica v občini Muta so opazili pogin rib, zato je bila aktivirana mobilna enota ekološkega laboratorija. V Ribiški družini Radlje in tamkajšnji ribogojnici so ob tem izrazili zaskrbljenost zaradi že več dni kalne vode, ki v potok teče iz avstrijskega rezervoarja Sobota, ki ga avstrijska družba Kelag trenutno prazni.

Da letošnjo jesen poteka načrtovano praznjenje avstrijskega rezervoarja Sobota ali Soboth (poznanega tudi kot jez Golica), ki se na zajezenem potoku Bistrica nahaja neposredno ob meji na avstrijski strani in napaja črpalno hidroelektrarno Koralpe v mestu Labot, so predstavniki avstrijskega energetskega podjetja Kelag obvestili tako Občino Muta kot tudi tamkajšnjo ribogojnico Peruš, pisno je bila o tem seznanjena tudi Ribiška družina Radlje.

A v teh dneh lastnika ribogojnice Ernesta Peruša, pa tudi Ribiško družino Radlje skrbi močno kalna voda, ki že od začetka prejšnjega tedna teče po potoku, čeprav so, kot je dejal Peruš, napovedali, da bo voda motna le nekaj dni.

"Ob čiščenju jezu ves mulj spuščajo po potoku Bistrica v reko Dravo. Voda je od torka zamuljena, zraven nosi poginule ostriže," je danes dejal gospodar Ribiške družine Radlje Stanislav Stražišnik. Danes so zato vložili prijavo pogina rib na center za obveščanje, popoldne pa je vzorce vode in talnih sedimentov na terenu že odvzela mobilna enota ekološkega laboratorija. Rezultati naj bi bili znani v prihodnjih dneh.

Mulj bo negativno vplival na potočno postrv 

Stražišnik je opozoril, da bo mulj zagotovo negativno vplival na drstenje potočne postrvi in lipana. Izpostavil je še, da Kelag za potrebe pridobivanja elektrike na hidroelektrarni ne uporablja le vode iz zajezenega potoka Bistrica, ampak tja črpa tudi vodo iz reke Drave, s tem pa po njegovih besedah tudi sedimente iz Drave, ki jih sedaj ob praznjenju rezervoarja spuščajo po potoku Bistrica.

V sporočilu podjetja Kelag, ki ga je 23. novembra letos na svoji spletni strani objavila Občina Muta, kjer so prav tako seznanjeni z dogajanjem, je zapisano, da v jesenskem času poteka praznjenje rezervoarja na podlagi področnih predpisov in uradne zahteve vlade.

"Ta ukrep je obvezen in je predpisan na povprečno vsakih deset let, da se omogoči pregled vseh naprav, ki so sicer ves čas pod vodo, ter se zagotovi nadaljnje varno delovanje črpalne hidroelektrarne. Večina vode iz rezervoarja je že bila speljana skozi turbino v hidroelektrarni Labot v reko Dravo. Preostanek vode iz rezervoarja pa bo od ponedeljka, 27.novembra 2023, v nekaj dneh previdno izpuščen skozi izpust v potok Bistrica," so zapisali.

Kelag navaja še, da je družba za ta ukrep pridobila ustrezno dovoljenje avstrijskega ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo, regije in vodno gospodarstvo ter da v skladu s predpisi in zahtevami v dovoljenju spremljajo tudi kakovost vode. Zadnje merjenje poteka neposredno ob državni meji s Slovenijo. "Zaradi praznjenja rezervoarja ni predvidenega zaznavnega vpliva na vode in okolje," je še navedeno v sporočilu podjetja Kelag.

V zvezi z dogajanjem naj bi Kelag danes podal tudi sporočilo za javnost, je povedal predstavnik hčerinskega podjetja družbe Kelag, podjetja Interenergo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lutra Lutra 1
05. 12. 2023 08.49
Se spomnite, ko je Golob pred kratkim omenil, da bomo gradili nuklearko? Avstrijski politiki so skočili v luft in protestirali. Kaj pa sedaj naši? Se je oglasil kateri?
04. 12. 2023 20.52
Bo ribič Beno Stražišnik to porihtal.
MojTok
04. 12. 2023 20.00
+6
Da so nam Avstrijci vzeli Bistrico je bila politična odličiitev tedanjega župana. Kakšno veselje je bilo plavati v njej. Danes pa je dobra le za gleženj. Narava okoli nje se je zelo spremenila. Ostala je samo ena velika žalost in skrb. Še en izgubljen biser!
VWT6
04. 12. 2023 19.29
+2
70% ljudi živi pod tem jezom iz občine Mute. Okrog 2000 ljudi. Prav da se čisti in pregleda.tud sam sem med temi. Pa lep pozdrav
mr.poper
04. 12. 2023 19.12
+2
Jod..m bo potrebno izprašit riti enkrat za vedno .
medusa
04. 12. 2023 19.02
+3
Vrag bo en dan vzel salo...ko bo tuki tak,kot majo tam iz kjer bezijo - puscavo...
ap100
04. 12. 2023 18.25
+4
to kar pošiljamo gor čistit nam pošiljajo po reki nazaj
Franc Biber
04. 12. 2023 18.09
+4
Jodlarja prijet