Slovenija

Rekorden odškodninski zahtevek šestletnice in njenih staršev utemeljen

Kranj, 16. 04. 2019 16.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / N.P.
Komentarji
28

Kranjsko okrožno sodišče je z vmesno sodbo odločilo, da je odškodninski zahtevek šestletne Gaje in njenih staršev proti Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj v celoti utemeljen. Zavarovalnica in bolnišnica se lahko na odločitev sicer še pritožita. Po pravnomočni sodbi pa bo sodišče odločalo o višini odškodnine, ki bi lahko presegla milijon evrov.

Pooblaščenec Gajine družine Aljoša Ravnikar je na novinarski konferenci v Kranju povedal, da je sodišče z vmesno sodbo odločilo, da sta Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj (BGP Kranj) in Zavarovalnica Triglav, pri kateri je bolnišnica zavarovana, odgovorni za škodo, ki izhaja iz hudih posledic, ki jih je zaradi zapletov pri porodu utrpela danes šestletna Gaja. 

Sodišče je odločilo: odškodninski zahtevek Gajine družine je utemeljen.
Sodišče je odločilo: odškodninski zahtevek Gajine družine je utemeljen. FOTO: Dreamstime

Deklica je ob rojstvu imela znake najtežje nevrološke okvare, in sicer težko obliko cerebralne paralize, hipoksično ishemično encefalopatijo in najtežjo stopnjo epilepsije. Pri šestih let ne zmore sama držati glave pokonci, prav tako pa ne more sama jesti in piti. Dnevno ima epileptične napade. Tožniki trdijo, da so za takšen izid krive napake pri porodu, temu pa je po pričanjih strokovnjakov pritrdilo tudi prvostopenjsko sodišče.

Ravnikar je opozoril, da bi morala porodnišnica skrbno spremljati potek poroda in na podlagi dostopnih podatkov porod končati s carskim rezom. Treba bi bilo vsaj s pH-metrijo preveriti, če deklici primanjkuje kisika. V tem primeru možganske poškodbe ne bi nastale, je poudaril Ravnikar. 

Višina odškodnine bi lahko presegla milijon evrov

Z vmesno sodbo je sodišče odločilo le o temelju zahtevka, ne pa še o višini odškodnine. Celotni zahtevek tožnikov je sodišče ocenilo na okoli milijon evrov, s pripadajočimi obrestmi pa bi bil lahko znesek še bistveno višji. 

Tožbeni zahtevek je sestavljen iz odškodnine za škodo v višini okoli 600.000 evrov, rente za izgubljen zaslužek od leta 2031, ko bi Gaja predvidoma zaključila srednjo šolo, v višini povprečne plače približno 1000 evrov mesečno; rente za bodočo premoženjsko škodo za prilagoditev nepremičnine; terapije, pripomočke za nego ipd. v višini 700 evrov mesečno ter rente za tujo pomoč za 24 ur na dan v višini 2500 evrov mesečno. Vključuje tudi okoli 10.000 evrov odškodnine za materialne stroške staršev od vložitve tožbe in 60.000 evrov za vsakega od staršev za duševne bolečine zaradi posebno težke invalidnosti otroka.

Odziva bolnišnice še ni, Podnarjeva naj bi umaknila odstopno izjavo

Vodstvo bolnišnice danes sodbe ni komentiralo. Obstaja pa tudi kar nekaj nejasnosti glede tega, kdo bo v prihodnje vodil bolnišnico. Po neuradnih podatkih naj bi namreč direktorica Polona Podnar, ki je sredi marca zaradi težav pri vodenju odstopila s funkcije direktorice, odstopno izjavo preklicala. Podnarjeva tudi tega danes ni želela komentirati, predsednica sveta zavoda Alenka Bradač pa za pojasnila ni bila dosegljiva.

Podnarjeva naj bi umaknila odstopno izjavo.
Podnarjeva naj bi umaknila odstopno izjavo. FOTO: Kanal A

V sojenju so sicer predstavniki bolnišnice vztrajali, da je osebje porodnišnice v Gajinem primeru ravnalo pravilno in da so poškodbe posledica sistemske okužbe ter da zanje osebje ni odgovorno. Prav tako je Podnarjeva pred časom povedala, da bi plačilo odškodnine bolnišnico, ki se že sicer sooča z velikimi finančnimi težavami, močno prizadelo.

Ravnikar pričakuje, da se bosta bolnišnica in zavarovalnica na vmesno sodbo pritožili na višje sodišče, nadaljevanje sojenja na kranjskem okrožnem sodišču za določitev višine odškodnine pa pričakuje jeseni. 

Nekaj dni pred prejemom vmesne sodbe je Gajina mama sicer v ljubljanski porodnišnici rodila svojega drugega otroka, zdravega dečka. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User1035444
17. 04. 2019 12.39
-21
Zdrav deček, ki se jim je rodil bo zelo dobro situiran.
Misija1
17. 04. 2019 12.24
+23
Zelo radi zdravniki poudarjajo svojo odgovornost, katero imajo pri svojem delu. Najraje to poudarjajo, ko gre za njihove plače. Ko je treba stavkati in jamrati. Ko pa pride do takšnih primerov, pa nikoli nič krivi. Uboga punca v svojem življenju ne bo nikoli doživela 1 % tega, kar doživimo mi. Uboga starša pa vsak dan tudi trpita, ko vidita svojega nemočnega otroka, kateremu ne moreta niti malo pomagati. Najmanj kar lahko naredi bolnišnica je izplačilo te odškodnine. Višina je pa čisto normalna (v ZDA bi starša dobila nekaj 10 milijonov dolarjev). In edino pošteno bi bilo, da potem zavarovalnica terja del tega denarja tudi od vseh vpletenih zdravnikov (če so res krivi). Takšnih izplačil bi moralo biti vedno več in šele takrat bi začele bolnice skrbno bdet nad delovanjem zdravnikov, med. sester itd.. In šele takrat bodo začeli tudi zdravniki hudičevo pazit. Tako pa nikoli niso odgovorni za čisto nič.
Apostol1
17. 04. 2019 12.02
+20
Prav je ,da je visoka odškodnina , ker jo bodo starši potrebovali za nego te deklice. Po drugi strani pa teh bolečin in stanja ne odtehta prav nobena še tako visoka odškodnina ,ker življenje tako staršev kot deklice je na nek način postalo enako življenju invalida brez možnosti za ozdravitev in tule pa ne pomaga prav noben denar.
Dimitrij13
17. 04. 2019 07.57
+37
V bolnici so nekateri zdravniki težki bedaki, silijo mamice v naravni porod čeprav situacija tega ne dovoljuje. Take bi blo treba brez sodišča z hitro sodbo pod rušo.
brezveze13
17. 04. 2019 09.38
-25
Dimitrij / mogoče,ali pa tudi ne, včasih so mamice rojevale kar doma v družinskem krogu ali pa s pomočjo kakšne sosede ali babice kot so jih imenovali. Poznam mamico ki je pred 10 leti rodila kar sama pod drevesom in otrok nima nobenih zapletov. Treba se je pač gibati vso nosečnost ne pa vso nosečnost v bolniški presedeti ali preležati pred televizijo .Še malo pa bodo bodoče mamice šle v bolniško že pred spočetjem in nato pred televizor. So pa krivi zdravniki edino v tem da ne znajo bodočim obrazložiti da je vse več gibanja ključnega pomena za zdrav razvoj in krepitev tako organizma kot zarodka . V naravi živali nimajo nobenega problema s kotenjem za živino (kravo ki je večinoma v hlevu ) pa že mora posredovati veterinar. in kaj sedaj ni jasno tem zdravnikom da ne znajo prav svetovati če je že za to narava poskrbela in uravnovesila. Seveda smo pa sedaj na enkrat vsi pametni in hočemo za vsako najmanjšo možno napako kriviti druge in če se le da še za to krepko pokasirati. Treba je tudi preveriti veliko otrok je spočetih v alkoholiziranem stanju kar tudi posledično vpliva, malo ljudi se tudi testira oz. preverja krvno skupino,kar ima lahko posledice ,najlažje naknadno kriviti druge
Apostol1
17. 04. 2019 11.58
+12
brezveze13 ....... Absolutno se strinjam s teboj , da si zaslužiš vzdevek "brezveze13" , ker tako brezveznega nakladanja pa že dolgo nisem bral.🐂👎🐔
User1035444
17. 04. 2019 12.57
+2
Popolnoma se strinjam s tabo. Za življenje otroka je potrebno odgovornost prevzeti takoj!
User1035444
17. 04. 2019 12.58
-1
BrainDance
17. 04. 2019 07.34
-4
Vsem, ki se tolk pritožujete čez naše zdravscto svetuje, da se v naprej zdravite z rožicami, sej baje za vsako bolezen ena raste ;-)
BolecaResnica
16. 04. 2019 21.16
+26
Odškodnina bi morala bit vsaj 10M pol pa naj zavarovalnica terja zdravnika ali bolnišnico...
mertseger
16. 04. 2019 20.54
+38
Pa naj zdaj plačajo zdravniki sami ko toliko govorijo kakšno odgovornost nosijo in so za to dobro plačani.
Voyager3000
16. 04. 2019 19.53
+71
Koliko sto otrok je danes invalidov, pa za to nihče ne odgovarja. Nasprotno, pri porodih se še kar naprej vrstijo poškodbe, ki uničujejo življenja. Večini od njih ni vrnitve v običajno živlhenje, družinam pa zadana žalost, dozivlhenske muke in neskončni stroški za stvari, ki jih država in zdravniki ne plačajo. Problem je v tem, da se po desetletjih "izgubljanja" otrok to dogaja še naprej in naprej. Svinjarija na stoto potenco.
BrainDance
17. 04. 2019 07.30
-23
Tej pa doma rojevajte, če so bolnice tako slabe...vam noben ne preprečuje :D
tron3
16. 04. 2019 19.32
+8
Tuki ni problem ginekologija, problem je zavarovalnica Triglav, ki je vsem poznana po vrlini, da zelo rada izplačuje odškodnine, ki jih je dolžna po pogodbi, menda te pridejo celo na dom al pa v bife vprašat, če ti lahk nakažejo odškodnino, ki so ti jo dolžni.
Hello.
16. 04. 2019 19.30
+97
Priblizno 3 leta nazaj mi je zdravnik prebil arterijo + tega sem homofilik in nasledni dan mi pridejo 3 je zdravniki v sobo in mene obtozijo da sem jaz kriv za posledice ki so se zgodile. Zaradi malomarnosti zdranikov sem izgubil 1,5 litre krvi in skoraj umrl med spanjem in potem mi rečejo da sem jaz kriv. Potem ves kje je slovensko zdravstvo
Uporabnik1375217
16. 04. 2019 19.22
+45
Mene cudi da je sodiscu celo uspelo 1x razsoditi. Se nesposobnim ocitno rata 1x od 1000 poskusov.
Exiip
16. 04. 2019 18.52
+39
In to ti je pravna država...navadnega delavca bi že zdavni vrgl vn...zaradi malenkosti...kle pa itak zdravink v igri....njih treba ščititi kot medvede...ok ne rečem se res zgodi da pride do napake...ampak ne take da bo ubogi otrok cev življenje invalid...
Castrum
16. 04. 2019 18.39
+14
No, samo za informacijo: To napako zdravnika in ekipe bomo seveda plačali davkoplačevalci. V razvitih državah pa to direktno plača zavarovalnica, posredno pa ta znesek tako ali drugače poplača zdravnik.
User416781
16. 04. 2019 18.52
+26
Tudi pri nas, domnevam, da bo to plačala zavarovalnica - v tem primeru konkretno Triglav. Razen če nimajo dovolj visokih zavarovalnih vsot.
vonM
17. 04. 2019 07.10
+5
Zavarovalnica bo plačala zelo malo, ker imajo bolnišnice nizke (100 - 200.000€) zavarovalne vsote za odgovornost. Po zakonu je predpisana zav. vsota 13.000 €. Je treba šparat!
waga7
16. 04. 2019 18.28
+26
Ni edina. Žal...
anakondabox
16. 04. 2019 18.02
+62
Če bo vmes poseglo sodišče, bodo odškodnino zmanjšali vsaj za štiri ničle. Pri tem se postavljam na stran staršev, saj jim noben denar na svetu ne more povrniti usodne zdravniške napake. Kaj pa zdravnice?. Umaknejo se in niso dosegljivi za odgovore! Kje je tu etika, odgovornost in človečnost? #tipično
frufelj
16. 04. 2019 17.44
+52
financne tezave niso prevec dober izgovor ko peljes domov invalida
Andrejc1
16. 04. 2019 17.35
+75
Ni ga denarja, ki bi kaj spremenil(:
MKII
16. 04. 2019 17.39
+80
Res je. Ampak je le tako pravilno. Naslednjič bodo bolj pazili, oni zaradi morebitne izgube denarja, ostali otroci pa bodo implicitno bolj varni in se bo na njih bolje pazilo.
MKII
16. 04. 2019 17.40
+57
Pa še najbolj važno, kako bi ta otrok sploh živel brez tega denarja? Poglej, za kaj vse bo to namenjeno. Od kod staršema toliko denarja, za tisto osnovo?
BrezZavor
16. 04. 2019 18.10
+22
Ubistvu samo to bo udarilo po odgovornosti vpletenih. Ko udariš tam ko najbolj boli.
Andrejc1
16. 04. 2019 18.42
+10