Slovenija

V okenski niši nekdanjega Edlingovega dvorca našli imenitno poslikavo

Ajdovščina, 25. 10. 2020 17.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
19

Kdo bi mislil, da z bršljanom zaraščena napol podrta stena, ki je do nedavnega kazila podobo osrednjega ajdovskega trga, v sebi skriva pravcati 'zaklad'? Zanemarjeni zidaki so ostanek porušenega Edlingovega dvorca, na steni v okenski niši pa so restavratorji ob prenovi Lavričevega trga našli čudovito poslikavo. Ta najverjetneje izvira iz časa baroka, naslikana je na suh omet, zaradi česar pa je precej manj trdna kot denimo freske. Po temeljiti obnovi bo zacvetela v vsej svoji podobi, na ogled javnosti pa bo še lepšala središče Ajdovščine.

Pod bršljanom se je skrival pravcati 'zaklad'.
Pod bršljanom se je skrival pravcati 'zaklad'. FOTO: Petja Berginc in Primož Fučka

"Da se na tem mestu skriva poseben zaklad, se je nakazovalo že v času urejanja Lavričevega trga," uvodoma ob novici o posebnem 'odkritju' zapišejo na ajdovski občini. V okviru projekta prenove rimskega stolpa s cinami številka 8 v grajskem vrtu so namreč našli prekrasno stensko poslikavo.

Delno porušen, pozabljen ter z bršljanom in trnjem poraščen ostanek zidu je stena nekdanjega Edlingovega dvorca, ki je nekoč s svojo prezenco bogatil središče Ajdovščine. In človek si ne more kaj, da z mislimi ne odtava ob premlevanju, le katera mična grajska gospodična je nekoč tukaj uživala ob pogledu na buhteče angelce ob oknu ...

Mesto dedič rimske Castre: raziskovanja znotraj obzidja prinašajo nova in nova spoznanja

Ajdovščina je – kot več slovenskih mest – zrasla na ostankih nekdanjega rimskega mesteca – utrdbe oziroma vojaškega tabora. "Izvira iz rimskih časov in od takrat je prav tako ohranjeno obzidje, ki ga dopolnjuje več stolpov," uvodoma pojasnjuje restavrator Klavdij Zalar, ki z ekipo sodelavcev obnavlja najdeno poslikavo.

"Ko so prenavljali središče mesta, je v mrtvem kotu, ki nekako zaključuje Lavričev trg, ostal ta z bršljanom obraščen zid. So rekli: očistimo tudi tega, in takrat so prvič opazili sledi barvnih tonov," razlaga. Gre za zunanjo stran nekdanjega rimskega obzidja, ki pa je bila nekoč tudi notranja stena Edlingovega dvorca. "Dvorec so namreč gradili tako, da so ga prislonili na obzidje."

Del nekoč mogočne stavbe je bil nato med drugo svetovno vojno požgan, kmalu za tem pa porušen. Še del so ga porušili, ko so zgradili nov objekt – blagovnico Nanos. "In prav na mestu, kjer blagovnica nekako 'manjka', kjer je ni, je ostal še del dvorca. V enem delu je torej ostanek zidu med dvema novodobnima sosednjima objektoma," ta del podobe Ajdovščine oriše Zalar. "Gre za štirimetrski pas, kjer je ostala ruševina; nedotaknjena in sčasoma jo je prerasel plevel."

Med vsemi slovenskimi kraji, ki so dediči rimskih mest, je le še v Ajdovščini ohranjeno skoraj povsem strnjeno rimskodobno obzidje s štirinajstimi stolpi. Rimljani so utrjen vojaški tabor, ki je bil vključen v obrambni sistem vzhodnih meja rimskega cesarstva, začeli graditi okoli leta 270. Ajdovščina se je dolga stoletja razvijala izključno znotraj njega. Rimljani pa so v Ajdovščini pustili še veliko drugih zanimivih sledi. Občina Ajdovščina

Po prvih ugotovitvah, da očitno nekaj 'tiči' za vsem tem zelenjem, je sledilo sondiranje. "Restavratorji so zelo skrbno pristopili k raziskavi in območje najprej sondirali, nato pa začeli čiščenje, pri katerem se je pokazal rdeč prah," nadaljnje postopke opisujejo na ajdovski občini.

Odkrivanje poslikave je bilo precej zamudno in težavno, saj je v nasprotju s fresko ta narisana na suh omet in zato tudi manj trdna. "Freske se slikajo na svež omet, ki je še moker, barva se zato globlje in bolje vpije, zaradi česar so obstojnejše" pojasnjuje Zalar. Tukaj pa je šlo za suho poslikavo, ki jo je še dodatno poškodoval prerasel bršljan.

A ves trud ni bil zaman. Pod zeleno 'goščavo' so se razstrli čudoviti prizori – na stranskih okenskih nišah sta naslikana dva angelčka, na zgornjem ostenju pa je še ena poslikava. "In če se nam je že to tako lepo pokazalo, pa smo rekli: skušajmo to prezentirati," pravi restavrator. Po njegovi nestrokovni oceni bi poslikava sicer lahko spadala v obdobje baroka.

Načrti še precej ohranjeni

Zalarjeva domneva pa se je kasneje izkazala tudi za najverjetnejšo. "Poslikava sodi po vsej verjetnosti v baročni čas, ko je bil dvorec v lasti plemiške družine Edling," navaja Alenka di Battista iz novogoriške območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS).

Na vprašanje, ali na zavodu morda hranijo kakšne načrte dvorca, ter kateri prostor – sodeč iz načrtov – je tam nekoč bil, pa di Battista odgovarja, da so ti v Državnem arhivu v Trstu, objavljeni pa so bili med drugim v knjigi Igorja Sapača z naslovom Grajske stavbe v zahodni Sloveniji. "Ker so načrti iz 19. stoletja, je težko predvideti namembnost prostora, v katerem so bili naslikani," dodaja konservatorka.

Zalar sicer meni, da bi tam lahko nekoč bila neka sobana ali manjša soba. Vzporednice pa gre po njegovem iskati tudi v sorodnem Lanthierijevem dvorcu v Vipavi. "Tudi tam najdemo podobno poslikane majhne sobe," pravi.

 

Dvorec v Ajdovščini so verjetno zgradili okoli leta 1500, najbrž hkrati z obnovo antičnega obzidja. Ime 'Edlingov' je dobil po istoimenski rodbini – leta 1656 je dvorec z vaško naselbino vred kupil baron Ludvig Edling. Pod Edlingi se je tudi Ajdovščina začela pospešeno razvijati, sam dvorec pa so večkrat prezidali in povečali. Leta 1854 je umrl Karel Edling, zadnji moški potomec te rodbine; po krajši menjavi lastnikov so leta 1868 v dvorcu namestili okrajno sodišče z zapori. Za potrebe zaporov so pritličje južnega dela osrednjega trakta večkrat preuredili. Do druge svetovne vojne je del stavb v kompleksu dvorca večkrat zamenjal lastnike, del dvorca je do nacionalizacije imela v lasti družina Bolaffio. Med drugo svetovno vojno so partizani osrednji in severni del reprezentančnega krila dvorca požgali; takoj po vojni pa so osrednji in levi del glavne fasade požganega osrednjega krila podrli. Južni del osrednjega krila so obnovili – tukaj so bili še naprej zapori. V šestdesetih letih 20. stoletja so zid z mogočnim rustikalnim portonom vred podrli in tako na račun grajskega dvorišča povečali prostornino osrednjega ajdovskega trga. Hkrati so podrli tudi vrtno fasado med vojno razdeljenega krila dvorca; ostal je samo del zidu, ki je bil še antičnega izvora. Med letoma 1968 in 1969 so na lokaciji osrednjega dela podrtega baročnega dvorca zgradili poslopje trgovske hiše Nanos – en trakt je nastal na lokaciji porušenega dela dvorca, drugi trakt pa je zavzel južni del dvorišča. Tako je bil ambient baročnega grajskega dvorišča dokončno uničen, ostanki dvorca pa so zaradi nove pozidave izgubili svojo vlogo v prostoru.

--- povzeto po knjigi Grajske stavbe v zahodni Sloveniji -Srednja in spodnja Vipavska dolina (2. knjiga), avtorja Igorja Sapača

Na novo odkriti angelci so zdaj v fazi restavriranja. "Kasnejše, mlajše plasti beležev in ometa smo že odstranili," dosedanji trud opisuje ekipa, ki s kirurško natančnostjo zadnja dva meseca obnavlja stensko mojstrovino. "Ker je bila narejena na suho, to pomeni tudi manj veziva; ni bilo dobrega sprijema. Poleg tega se je ponekod belež tudi že zasigal," izzive, s katerimi se spopadajo, navaja Zalar.

Poslikavo v okenski niši se bo utrdilo in retuširalo, nato pa bo ostala vidna. Kako bo prezentirana, bo odločil Zavod za varstvo kulturne dediščine. Občina Ajdovščina

Strokovnjaki se zdaj ukvarjajo s kitanjem poškodb, poslikavo se bo utrdilo – toliko, da bo obstojna. Nato sledi estetska prezentacija oziroma tako imenovana retuša. Po besedah restavratorja se bo saniralo oziroma dodelalo samo poškodbe, elementi se bodo dodali zgolj v detajlih. Sicer pa bo umetnina ostala v takšni obliki, kot je bila odkrita. "Vse drugo bo ostalo vidno in kot takšno postavljeno na ogled."

Kako pa se bo po zaključenem restavriranju poslikavo prezentiralo? "Poslikave bodo zaščitene z vrtne strani z novim oknom, s strani trga pa bo stena, na kateri se nahajajo, dodatno zaščitena z manjšim napuščem," pove di Battista.

Vodjo restavratorskih del za konec še povprašamo, za kako pomembno odkritje gre oziroma kaj takšna poslikava sploh pomeni. "Vsaka podoba, ki jo iztržiš izpod beleža, je tudi za restavratorja nekaj posebnega; vedno si je vesel. V Sloveniji imamo precej takšnih poslikav," pripoveduje. A dodaja, da gre tukaj za nekaj res nepričakovanega. "Dodala bo en biserček na prenovljeni trg."

Glede na trenutne razmere v zvezi z novim koronavirusom je precej težko točno napovedovati oziroma predvidevati, kdaj bodo dela končana. Predvideva pa, da bodo zaključena do konca meseca.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ArkaMast
27. 01. 2021 10.17
Če ne bi bilo partizanov ne bi imeli danes nobenega gradu. Nas sploh bilo ne bi. Živel oziroma životaril bi le če bi zanikal slovensko mater in se ponemčil.
endva
25. 10. 2020 20.52
+2
Koliko dvorcev in gradov so požgali partizani? A obstaja kakšen uradni podatek?
pravisprehajalec
26. 10. 2020 14.22
-3
Komunistični partizani so požgali 61 gradov, Antikomunistične sile 2, Okupator 3. Po vojni so jih komunisti prepustili v večini propadanju in jih niso obnavljali.
FamousFancyFukish
18. 12. 2020 17.24
+1
Quatflow
25. 10. 2020 19.06
-1
Ooooo, pa ne, da je Angel? Spet krscanska vsebina.. samo se cakam hejtarje.
slim386
25. 10. 2020 18.46
+3
Janša baje že protestira ker ni on na freski
SlabaGuma
25. 10. 2020 19.43
+1
pa kak janša...če kdo protestira so to levi. Kolesarji okoli parlamenta ker gre za krščanski motiv.
FamousFancyFukish
18. 12. 2020 17.25
marker1
25. 10. 2020 18.20
+8
Po vseh večjih mestih v tujini, imajo skoraj vse ohranjene cerkve in gradove. Pri nas pa so vse gradove in cerkve brez potrebe oplenili in požgali osvoboditelji, največ pa pri koncu vojne. Zdaj nimamo skoraj nič za pokazati. Nekateri pravijo, da so bili lastniki buržuji, res pa je da so jih gradili domači ljudje. To je bila naša zgodovina in lastnina.
SlabaGuma
25. 10. 2020 19.46
-1
ja je bilo streba požgat vse kar je bilo starega reda, oz brisat zgodovino. Grdove so ali porušili ali pa spremenili v stanovanja za radnike v sosednji tovarni od katere so pa spet imeli le lastniki, narod pa le bolezni in oškodovano okolje.
flojdi
25. 10. 2020 18.19
+13
.lepo. Nekoč so še znali delat čudovite stvari. za nami bodo odkopavali samo plastenke
ni_mi_vse_eno
25. 10. 2020 18.18
-4
Ni zanimivo. V Sloveniji imamo ogromno starih poslikanih zidov.
pravisprehajalec
25. 10. 2020 18.17
+6
Med vojno s strani komunističnih partizanov uničen dvorec. Saj veste tisto staro, Grad gori, grof beži, s katero so fopali generacije. Na ta način je bilo med drugo vojno uničenih na ozemlju današnje Slovenije več kot 60 gradov.
marker1
25. 10. 2020 18.14
+2
To je nekaj takega kot se je pred leti zgodilo v Gostečah pri Škofji Loki. Gradbeno podjetje je dobilo posel pri sanaciji manjše cerkvice, ker se pa niso dobro zmenili kaj in kako , so nevede odstranili zelo staro fresko, ki so jo hoteli restavratorji ohraniti.
fljfo
25. 10. 2020 18.19
+1
123756890
25. 10. 2020 17.57
+1
Ne eden je odstemu omet in zato so luknje.
RamzesII
25. 10. 2020 18.06
-4
Očitno, saj so vse od istega orodja, ne rabiš biti strokovnjak, da ti je jasno.
fljfo
25. 10. 2020 18.11
+5
Nakljuvano je zato, da je kasnejši omet lepše prijel na podlago. V 19. stoletju jim za baročno estetiko ni bilo mar
RamzesII
25. 10. 2020 17.56
-6
Samo kaj, uničena je, nakljuvana, kot da je to namenoma narejeno.