Slovenija

Hrvaški canadair v veliko pomoč, a požar do obilnega deževja ne bo pogašen

Preddvor, 29. 03. 2022 07.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Kaya Kamenarič, Urša Zupan, STA
Komentarji
459

Požar v okolici Preddvora na Gorenjskem je po nestrokovnih ocenah zajel že od okoli 600 do 700 hektarjev in se še vedno širi. Razmere na terenu so po navedbah pristojnih zelo kritične. Ves čas se vžigajo nova območja, dodatno težavo predstavlja veter, ki se nad Preddvorom krepi in stalno spreminja smer. Stanovanjski objekti niso ogroženi, prav tako ni bila potrebna evakuacija prebivalcev. Tema je prekinila delo dveh helikopterjev Slovenske vojske in hrvaškega letala canadair, ki je vodo za gašenje zajemalo iz Bohinjskega jezera, na delu pa ostaja okoli 100 gasilcev.

Več videovsebin
  • Gašenje požara iz zraka
    00:10
    Gašenje požara iz zraka
  • Hrvaško letalo priskočilo na pomoč pri gašenju
    00:26
    Hrvaško letalo priskočilo na pomoč pri gašenju
  • Iz 24UR: Pri Preddvoru še vedno gori
    03:00
    Iz 24UR: Pri Preddvoru še vedno gori
  • Canadair zajema vodo iz Bohinjskega jezera
    01:18
    Canadair zajema vodo iz Bohinjskega jezera
  • Iz SVETA: Ogenj pogoltnil hlev
    02:30
    Iz SVETA: Ogenj pogoltnil hlev
  • Iz SVETA: Požar v Preddvoru
    07:40
    Iz SVETA: Požar v Preddvoru

Po oceni poveljnika Gasilsko reševalne službe Kranj in vodje intervencije Andraža Šifrerja, požar, ki je v ponedeljek izbruhnil na območju izletniške točke in pobočja hriba Baba nad krajem Potoče v okolici Preddvora na Gorenjskem, še vedno divja v polnem obsegu in je po nestrokovnih ocenah zajel že od okoli 600 do 700 hektarjev. 

Šifrer trenutne razmere ocenjuje kot zelo kritične, saj se požar hitro širi. Izbruhnil je namreč tudi v podrasti oz. pod zemljo in tako se ves čas vžigajo nova območja. Dodatna težava je veter, ki se nad Preddvorom krepi in stalno spreminja smer. "Do obilnega deževja požara ne bomo uspeli pogasiti," je ocenil. 

Stanovanjski objekti niso ogroženi, prav tako za zdaj ni bila potrebna evakuacija prebivalcev. Ogenj je danes gasilo več kot 200 gasilcev iz različnih gasilskih zvez na Gorenjskem, pa tudi iz ljubljanske regije. 

Po Šifrerjevih besedah je teren za gašenje izjemno zahteven, saj je nedostopen in nevaren. "Padajo kamenje, drevesa in štori, zato je bilo nekaj poškodb gasilcev," je dejal. Med gašenjem so se tako lažje poškodovali trije gasilci. Kamenje – padajo tudi večje skale – pa je poškodovalo tudi vozila.  

Na pomoč prišel tudi hrvaški canadair, ki je vodo zajemal iz Bohinjskega jezera 

Gasilcem in Civilni zaščiti so danes pri gašenju pomagali trije helikopterji Slovenske vojske, vendar je eden od njih popoldan prenehal leteti, zato sta ostala le še dva. Kot je po dopisni seji vlade sporočilo Ministrstvo za obrambo, sta dve posadki s helikopterji opravili skupno 50 preletov območja požara in nanj odvrgli skupno 50.000 litrov vode. Kljub temu požar še vedno ni omejen, zgorelo je tudi več vikend objektov. Obrambni minister Matej Tonin, ki si je ogledal prizorišče, je povedal, da bodo za sredo zagotovili skupno štiri helikopterje.

Vlada se je odločila tudi, da Hrvaško zaprosi za dvostransko pomoč pri gašenju požara z letalom canadair. Malo pred 18. uro je letalo priletelo iz Zadra, večkrat zajelo vodo v Bohinjskem jezeru, okoli 19.30 pa je odletelo domov. 

Čez noč na delu ostaja okoli 100 gasilcev

Šifrer je zvečer za 24ur.com povedal, da jim je pomoč hrvaškega canadairja prišla zelo prav, saj takšno letalo lahko zajame in odvrže večjo količino vode. Naredilo je kakšnih sedem poti do Bohinjskega jezera in nazaj, nato pa zaradi teme prenehalo z delom. Z delom bosta čez noč prekinila tudi helikopterja Slovenske vojske, bo pa na požarišču ostalo kakšnih 100 gasilcev. Zjutraj se bodo aktivnosti nadaljevale, je napovedal Šifrer. 

Po njegovih besedah veter še vedno piha, a stanovanjski objekti v vasi Potoče niso ogroženi. Dostop do območja je zaradi intervencije še naprej prepovedan. "Tudi po gašenju bo zadrževanje na območju do dežja izredno nevarno zaradi zelo visokih temperatur in večjih posledic požara. Zato to odsvetujemo," je še dejal.

'Priročno je, da je v bližini jezero Črnava'

"Včeraj so delo močno oteževali močan veter, hitro širjenje požara in potrebna velika moč na helikopterju, a smo vseeno uspeli zajeziti požar," je na dopoldanski novinarski konferenci dejal nadporočnik Matija Zupančič, pilot Slovenske vojske in dodal, da je zelo priročno, da je v bližini jezero Črnava, kar omogoča hitrejše zajemanje vode in posledično hitrejše gašenje. 

Slovenska vojska je sicer s helikopterji letos gasila že sedem podobnih požarov v naravi. "Do včeraj smo odleteli preko 40 ur za potrebe gašenja in na požarišča odvrgli okoli 400.000 litrov vode," je še povedal. S helikopterji lahko zajemajo od 1100 do 2400 litrov vode, odvisno od tipa helikopterja. 

'Še dan ali dva boja, potem pa upamo, da nam pomoč iz zraka, poleg helikopterjev, pošlje še dež'

Po besedah župana občine Preddvor in predstavnika Občinskega štaba civilne zaščite občine Preddvor Roka Robleka je bila ključna skrb, da zavarujejo vas Potoče in preprečijo še večjo gmotno škodo, ki bo že sicer velika. Na pobočju hriba je namreč v zasebnih gozdovih zgorelo že veliko lesa, prav tako posamezni počitniški objekti, dodatna škoda bo nastala zaradi erozije po požaru.

"Gre za izjemno nedostopen teritorij, ki ga logistično povezuje le gozdna cesta. Problem ceste pa je, da je nezmožno srečevanje, zaradi tega je bila za gasilce še posebej otežena oskrba z vodo," je dejal o intervenciji.

Pojasnil je, da občina zagotavlja logistično oskrbo za interventne službe in dodal, da so za primer evakuacije stanovalcev Potoč in za počitek gasilcev zagotovili posebne prostore. Po njegovih besedah so bili sicer na tem območju le manjši požari, trenutni je največji doslej."Še dan ali dva boja, potem pa upamo, da nam pomoč iz zraka, poleg helikopterjev, pošlje še dež," je še dejal.

Vzrok požara še ni znan, policija išče priče

Bojan Kos, tiskovni predstavnik PU Kranj, pa je povedal, da okoliščine kažejo, da je zagorelo tik nad vasjo, nato pa se je ogenj, tudi po zaslugi vetra, razširil proti vrhu in na obe strani hriba. 

Policisti so opravili več razgovorov s pričami, ki so javile požar. "Policija poziva priče, ki so opazile začetni požar, naj pokličejo na Policijsko postajo Kranj, 04 233 64 00," je dejal in dodal, da podatke o nadaljnjem razvoju požara Policija že ima.

Tudi Kos je povedal, da je poleg gozda poškodovanih več počitniških objektov. "Ogled se bo opravljal, ko bodo razmere to dopuščale, iskalo se bo dokaze o vzroku požara," je sklenil.

Na območju intervencije se je ustvarila velika količina dima, ki prekriva in se širi tudi proti naselju. "Prebivalci naj ne vdihavajo dima, naj zapirajo okna in naj se ne zadržujejo zunaj," še opozarjajo policisti.

'Človeka boli srce, ko si predstavlja, kako je ogenj vse uničil'

"Gost dim sem opazila že v Kranju, ko sem se peljala nazaj domov," ponedeljkovo popoldne opisuje Manca Terčon, ki živi v Preddvoru. Ker biva v strogem središču Preddvora, vidi tudi, kako se v obe smeri nenehno vijejo kolone gasilskih vozil. "Nadvse neprijetno je, ko že več kot 12 ur opazuješ lučke v daljavi, zvoke helikopterjev in gost dim, ki se počasi vije že naprej od Svetega Jakoba," pravi. 

Vse izletniške točke nad Potočami in Preddvorom dobro pozna, saj jih je že večkrat tudi obiskala. "Potoška gora, Baba, Sveti Jakob ... Vse ponujajo čudovite razglede. Človeka boli srce, ko si predstavlja, kako je sedaj ogenj vse uničil," je še dodala.

Aktivirali državni načrt za večje požare

Zaradi požara je bil danes ob 15. uri aktiviran državni načrt za večje požare, ki predvideva aktiviranje štaba civilne zaščite. Na podlagi tega bodo aktivirali tudi gasilske enote iz drugih regij, stroške intervencije pa bodo krili iz državnega proračuna, so pojasnili na Upravi RS za zaščito in reševanje. Mednje spadajo stroški prevoza, prehrane, namestitve reševalcev, stroški nadomestil oziroma refundacije plače med opravljanjem nalog, stroški poškodovane in uničene opreme.

Pojasnili so, da je temeljni načrt zaščite in reševanja ob velikem požaru v naravnem okolju izdelan za primer velikega požara na območju ene ali več regij oziroma ko je aktiviranih več kot dve tretjini razpoložljivih gasilskih enot v gasilski regiji.

Med velikimi požari je za njegovo gašenje odgovoren vodja intervencije iz vrst gasilcev, za izvajanje drugih nalog zaščite, reševanja in pomoči ter njeno koordinacijo pa so odgovorni občinski in regijski poveljniki civilne zaščite oziroma njen poveljnik.

Glede na razmere, oceno vodje intervencije in napoved razvoja dogodkov odločitev o aktiviranju državnega načrta sprejme poveljnik Civilne zaščite RS. Po potrebi se v akcijo s svojimi zmogljivostmi vključita Slovenska vojska in Policija.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (459)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

theproof
30. 03. 2022 09.11
+6
Manjamo za Falcona, bo večja korist.
borjac
29. 03. 2022 21.57
+8
Dragi veleumni Obrambni minister Tonin in njegov šef Janša, transportni avion kupljen v Italiji stane 76 milijonov €, z tem vojaškim transporterjem nimaš kaj dosti gasiti, medtem pa so nam prišli v pomoč Hrvati z Canadairom namenjenim za gašenje požarov, ta avion stane cca 32 milijonov €, torej za 76 milijonov bi z lahkoto kupili Canadier, pa še 34 milijonov bi ostalo, kot vemo je v Sloveniji zmeraj več požarov in en tak namenski avion za gašenje, bi krvavo potrebovali, vendar je Tonin raje kupil Transportno letalo za 76 milijonov €, za prevoz vojakov iz Goričkega v Piran, ali pa Grosuplje Kijev, res imamo v Vladi same blesteče ume.
kivzfccz
30. 03. 2022 08.00
+2
Moral bi napisati, VSI OBRAMBNI MINISTRI. Tonin je tam malo casa, pa se Mesec ga bi polulal.
MihaGliha
29. 03. 2022 21.54
+3
Se pridemo na morje
Enota NAprej
29. 03. 2022 21.51
+2
Majhnost cloveka kjer tudi denar bolj malo pomaga....
Enota NAprej
29. 03. 2022 21.51
Bavki
29. 03. 2022 21.43
+10
Svaka čast PROSTOVOLJNIM gasilcem in sosednji Hrvaški. To je sodelovanje 1A. Upam da bodo padavine in se utrujeni ljudje vrnejo k družinam živi in zdravi.
Bavki
29. 03. 2022 21.44
+3
Pozabil sem še pilote helikopterjev in osebje SV.
Arguss
29. 03. 2022 21.46
+1
Arguss
29. 03. 2022 21.42
-4
Zanima nas kako bi se gospod poceni elektrika odzval na ta večji požar.
putanesca
30. 03. 2022 15.05
+1
gizmohizmo
29. 03. 2022 21.41
+4
No, bolj pametno bi bilo kupiti en ali dva takšna aviona za gašenje, kot pa da Toninček mamin sinček zapravlja za vojaško letalo ki bodo razpadalo nerabljeno v hangarju
Janez23
29. 03. 2022 21.40
-2
Za to, da danes prebivalci v okolici požara molijo za dež, so krive izključno leve vlade, ki so uničile slovensko vojsko, da je gola in bosa. Minister Tonin in vlada Janeza Janše je že naročila transportno letalo Letalo C-27J Spartan, ki omogoča gašenje požarov. Letalo sprejme 6.000 oz. 9.850 litrov vode za gašenje požarov, odvisno od konfiguracije. Hrvaško letalo Canadair CL-215 pa sprejme 5346 litrov vode ali 6123 kg kemikalij. Torej bo naše letalo sprejelo več vode za gašenje, ne bo pa vodo zajemalo v morju. Tako da je naša vlada mislila na vse, samo sedaj čakamo to letalo, ki bo predvidoma dokončano in dostavljeno v začetku leta 2024.
štrekeljc
30. 03. 2022 13.09
+3
A ti samega sebe zavajaš? Je to tvoja stalna navada? Seveda lahko v Spartana namesto politikov naložiš tudi vodo, ampak mora letalo pristati in vodo morajo vanj načrpati. Kakšna je učinkovitost takega gašenja? Vsaj tri krat manjša kot pri Canadairju.
York
29. 03. 2022 21.39
+6
Vsem, ki sodelujejo v akciji, želim srečno, da bi jim čim prej uspelo omejiti požar.
medusa
29. 03. 2022 21.38
+1
Članek dolg,ko požar,a bistvo je,da ni pogasen!!! Podn od podna!!! Sedaj naj se se na 5h koncih uzge in je po nas...važno, da mamo za teste,tanke in izgubljene maske...
12Primoz12
29. 03. 2022 21.38
-3
Se vidi, kdo obvlada posel in je operativec… En dan prej v Zagrebu, naslednji dan Hrvati takoj, prvič na tak način z letalom v pomoč. Šarec, Bratušek, Mesec in Fajonova bi še razpravljali, kje bi vodne puške v koruzi iskali… Bravo Janša, bravo Tonin!
Arguss
29. 03. 2022 21.57
-1
štrekeljc
30. 03. 2022 13.19
+3
Jutri bo po napovedi začelo deževati. Bo tudi za dež zaslužen Janša? Ker je na ARSO nastavil prave ljudi? Ker ga uboga tudi oni tam zgoraj? Ampak zakaj Ljubljeni Veliki Vodja, Večni Romar v Titovo Jajce, čakal toliko časa, zakaj ni posredoval takoj? Je imel pomembnejše opravke? Sploh pa je hrvaški Canadair pri nas gasil že kar nekajkrat.
putanesca
30. 03. 2022 15.07
+4
Primož, saj bo boljše, ko ti tableta nazaj prime.
xydipsy
29. 03. 2022 21.37
+1
Zemljevidov 24 ur, pa ne poznnate ? ? ? ?
E.Nigma
29. 03. 2022 21.36
+0
DEJSTVA: Čigave izjave držijo in kdo je zavajal s podatki? Za odgor berite 24ur. To, da je to objavljeno ravno tu je zgolj slučajnost.
Arguss
29. 03. 2022 21.17
+23
Hvala Hrvatom za pomoč.To gre v nos Jugofilom,ki umetno press razdvajajo Slovence in Hrvate leta in leta. Ma a vidite ,da vam ne bo uspelo.AMEN
Žac
29. 03. 2022 21.23
-5
Holy50
29. 03. 2022 21.27
-1
Dej pravocirat, samo smetite in nimate pojma o mednarodnih odnosih.
Holy50
29. 03. 2022 21.10
+23
Sedaj vidite kako je, če si s sosedom v dobrih odnosih? Bravo gasilci.
MarioSuper99
29. 03. 2022 21.10
+25
Vsa čast našim sosedom!
MarioSuper99
29. 03. 2022 21.10
+18
burekkafana78
29. 03. 2022 21.08
+4
tole je bila pa kar kulisa danes iz sosednjega griča!
peT99
29. 03. 2022 21.07
-6
Nekako dvomim, da vi Plenković kar preko telefona tako urgiral če bi ga klical.Šarec ali Golob...
zani10
29. 03. 2022 21.05
+1
Sam jamrate …
peT99
29. 03. 2022 21.05
+20
Kapo dol gasilcem, SV in Hrvatom.