Slovenija

'V osnovnih šolah bi potrebovali specializirano skupino za psihološko podporo'

Ljubljana, 17. 11. 2023 19.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Brigita Potočnik
Komentarji
74

Več kot 800 zaposlenih v osnovnih šolah je podpisalo pobudo, da bi okrepili šolske svetovalne službe, pedagoškim delavcem pa nudili psihoterapevtsko in psihološko podporo s supervizijo. Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje se jim še ni odzvalo – javno pismo pa so jim poslali po tem, ko se je na Osnovni šoli Jakoba Aljaža v Kranju prejšnji mesec zgodil incident, v katerem je učitelj s svinčnikom trikrat zbodel učenca in bil pozneje tudi odpuščen.

"Ne gre nam samo za plače in nismo mučeniki," je dejala Anja Koželj, učiteljica razrednega pouka na Osnovni šoli Jakoba Aljaža v Kranju. Želijo namreč opozoriti na vse večje duševne stiske otrok in učiteljev.

"V tretjem razredu sem imela učenca, me je pošiljal v klavnico, kjer naj bi me zaklali, in doživljal neke izbruhe, da so leteli stoli, da so letele stvari, tako da sem praktično vsak dan vodila otroke v jedilnico, da smo lahko speljali vsaj del učnega procesa," je pojasnila Koželjeva.

Če smo še nekaj let nazaj imeli predvsem učiteljsko vlogo, iskali zanimive učne vsebine, načine motivacije za učence, je danes, opozarjajo učitelji, naša vloga drugačna. "Velik del našega vsakdana se ukvarjamo z vedenjskimi težavami," je dodala. Imamo seminarje, izobraževanja o nasilju, a potrebovali bi pomoč ob konkretnih dogodkih, so odločni učitelji in ravnatelji.

Potrebovali bi neko specializirano skupino, je prepričana ravnateljica OŠ Jakoba Aljaža Lucija Rakovec. "Da bi dejansko lahko bila zadolžena za določeno področje in bi na šolo prišli kot neka intervencijska skupina."

Ponujajo konkretno rešitev: psihoterapevtska supervizija ter številčna okrepitev šolskih svetovalnih služb. "Vsi strokovnjaki so dobrodošli, sem pa omenila tudi vključitev supervizorjev iz vrst psihoterapevtov ravno zaradi njihove številčnosti," je opozorila Koželjeva.

Utrujena učiteljica (slika je simbolična)
Utrujena učiteljica (slika je simbolična) FOTO: Shutterstock

Več kot 800 šolnikov je že podpisanih pod pismo, tudi nova predsednica Združenja ravnateljev. "Zdravstvo, centri za socialno delo, policisti, vse te službe imajo podporne službe, kjer se delavci lahko pogovorijo takrat, ko pride do stisk. V šoli pa tega nimamo," je poudarila predsednica Združenja ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Mojca Mihelič.

Po besedah Miheličeve je ravnanje učitelja v Kranju, ki je bil nasilen do učenca, nedopustno in nesprejemljivo. "Pa vendar se vprašam, kje je meja učiteljev, do kod si mora učitelj še dovoliti nespoštljivo vedenje, nespoštljiv odziv okolice, kje je tista meja, ko je njegova človečnost prekoračena," je zaskrbljena.

Tudi v sindikatu SVIZ šolsko ministrstvo pozivajo k ukrepanju. "Ne tako, da ustanovijo novo delovno skupino, ampak da pripravijo konkretne odgovore, v katerih je mogoče zaznati, da se bo stvar spremenila," je prepričan glavni tajnik SVIZ-a Branimir Štrukelj. Na ministrstvu so dejali, da se bodo odzvali prihodnji teden.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
18. 11. 2023 11.35
+1
A nimajo učitelji opravljenje pedagoške šole, kako da potem ne obvladajo pedagogike. So jih naučili samo kako pripravljajo otroke na služenje sistemu, skozi indokrinacijo. To je itak že jasno.
Pravica.
18. 11. 2023 08.55
+6
Morda bi morali starši predno imajo otroka naresti "izpit" , ker nekateri (ne vsi) so res nesposobni tega poslanstva.
ZLATKO JAKLIN
18. 11. 2023 08.53
+4
Poglej, poglej....sedaj se imajo že za mučenike....se zna zgoditi, da bodo imeli tudi svojega svetnika - Sveti Štrukelj
rogla
18. 11. 2023 08.39
+6
Najprej odoraviti permisivno vzgojo. Več kot pred tridesetimi leti je bilo mnogim jasno, kam nas bo pripeljala takšna vzgoja. Kot v politiki - 30-letnih napak ni mogoče rešiti v letu ali dveh. Začeti pa je treba, je zadnji čas, takoj s "popravnim izpitom".
Ramzess
18. 11. 2023 11.37
+1
Vprašaj kako uvedna permisivne vzgoje služi sistemu in kako se to izrablja proti strašem in drugim, ki naredijo vzgojno 'napako', ko vgajajo otroka. Nič ni naključno.
Sončica1
18. 11. 2023 08.29
+7
Kje so starši? Generacija, nesposobna vzgajati otroke, ker nima časa za njih.
Ramzess
18. 11. 2023 11.39
+1
Nimajo časa, le kdo je za to kriv, sistem, ki jih preveč zaposluje z nepomembnimi zadevami. Ljudje še kar ne vidijo v kakšnem sistemu živijo.
IKOSS
18. 11. 2023 08.26
+4
To, da lahko posameznik sodeluje v običajnem družbenem okolju, mora imeti določen nabor osebnostnih lastnosti, temeljnih osebnih vrednot ter znanj. Za razvoj teh so primarno odgovorni starši, saj otrok te razvije v najzgodnejšem otroštvu. Osnovno poslanstvo šole je izobraževanje, vzgoja pa je dopolnilo. Občasni manjši odkloni so pričakovani in del odraščanja. Posledično je to domena sodelovanja staršev in šole. Večje odklone, ali nesodelovanje staršev pri podreditvi otrok pa bi se moralo obravnavati v okviru posebnih programov. V skrajnem primeru tudi z odvzemom otroka staršem. To, da se problematične zadržuje v običajnih razredih je nepošteno do ostalih, saj je posledično moten izobraževalni proces. To, da starši v reševanje sporov pritegnejo odvetnike, inšpektorat, ipd., ni problematično. Problem nastane, ker sistem ni sposoben nesmiselnih argumentov hitro in učinkovito zavrniti, kot brezpredmetne. In za konec. Neločljiv del vzgoje je tudi sankcija. Ta pa je lahko učinkovita v kolikor je hitra boleča za kršitelja. Naravnost žalostno je videti šolnike, ki moledujejo, ne vidijo rešitev, ipd. Otroci to nemoč cutijo in s pridom izkorišcajo. Le kako naj imajo takšne osebe v razredu avtoriteto? Osnova vzgoje mora biti vzgled, če ta ne zaleže sankcija kršitelja, če tudi to ne zaleže pa mora biti oseba dana pod poseben nadzor izven običajnega okolja.
Ponent
18. 11. 2023 08.19
+7
Mulariji pobrat telefone iz rok, vsaj na šolskem pragu, staršem pa dostop samo do ograje.
Narkodefinkica
18. 11. 2023 08.08
+5
Če kdo ti psihologi in njim podobni potrebujejo podporo, da si najdejo pošteno delo na trgu. Dovolj je bilo partizanskih in komunističnih poizkusov na otrocih, ki jih uprizarjajo že več kot 70. let. Zaradi teh poizkusov praktično ni nobene normalne generacije več.
Kdorkoli Kakorkoli
17. 11. 2023 21.59
+11
Grozljivo, to ni več šola, to je psihiatrija. Pa šolski prostor ni edini kraj, kjer se ljudem dobesedno trga. Bog nam pomagaj, od koga naj se zdaj osamosvojimo?.
proofreader
17. 11. 2023 21.59
+1
231koak
17. 11. 2023 21.57
+5
S tem, da z toliko nepotrebnega gradiva otrokom povzročate le stres, ki je nezdrav, ne vsadite pa jim zivljenskega znanja. Niso čipi, na katere lahko nalagate, nalagate, v neskončno informacije. So mlada bitja, ki odkrivajo svet. Stres pa za nobenega ni zdrav. Poguglajte malo
clox
17. 11. 2023 21.56
+1
Malo se pozanimajte... to da ga je zabodel je laž.
a res je
17. 11. 2023 21.52
+10
Kaj ni bilo včasih tako, da so se tisti, ki so imeli težave v "navadni" osnovni šoli, šolali v pomožni šoli? A zdaj je tako, da en šolar ustrahuje cel razred in vse učitelje? Zdi se kot, da bi radi novodobni humanisti za vsako ceno iz osla naredili konja čeprav trpi šolanje drugih učencev.
NotMe
17. 11. 2023 21.49
+9
V šolah potrebujejo le dovoljenje za ročni vnos podatkov ter resetiranje čaker z znanimi metodami
Rožice so zacvetele
17. 11. 2023 21.45
+10
Predvsem bo o.š. potrebovale normalne, slovenske otroke.
Pravica.
18. 11. 2023 09.00
+4
Oz. pogoj opravljen izpit slovenskega jezika, tako otroka kot vsaj enega starša, ne pa da mora biti na roditeljskem sestanku prisoten tudi prevajalec. Od nas zaposlenih se pričakuje znanja tudi druhih jezikov, nelateri se pa tudi osnov jezika drzave, v kateri živijo NOČEJO naučiti
Branko Šil?ek
17. 11. 2023 21.23
-5
Vsak bi bil profesor in ućitelj malo se bo moralo spremenit izobrazba že kateri bodo hoteli delat bodo morali imet konćalo fakulteto ne pa že nekateri študentje ućijo ko so sami neizobraženi ućence.Kje ste videli da lahko ućitelj zabode ućenca ta ni normalni,sedaj pa bi radi neke psh...ućilnice...
antar
17. 11. 2023 21.17
+9
Dodatni psihologi in psihosocialna pomoč učiteljem ne bo prav nič spremenila stanja na šolah. Učitelji potrebujejo normalne pogoje za svoje delo, tega pa je vedno manj.
Tone 12345
17. 11. 2023 21.14
+12
Ne!v sloveniji bi rabili poboljševalne domove kot so bili v jugoslaviji nobenih skupin za psihološko podporo!!!!da ne bodo otroc počas z avtomatom okrog hodil!!
minkica91
17. 11. 2023 21.10
+12
ne vem zakaj naenkrat vsak rabi neko psihološko pomoč, ko vidim te dolgo.č...psihologe, je bolje, a si sama pomagam.
minkica91
17. 11. 2023 21.09
+10
najboljša psihološka pomoč je ta, da si polno zaposlen in neum...nosti pustiš pri miru. Sicer pa nobena psihološka pomoč ne pomaga, če si sam ne pomagaš.