Slovenija

V Sloveniji v petih letih odkrili 17 ponarejenih diplom in spričeval

Ljubljana, 21. 02. 2019 12.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Tudi pri nas imamo ponarejene diplome in spričevala. Samo v zadnjih petih letih so odkrili 17 primerov. Potrdili so nam odkrite ponarejene listine s štirih fakultet v Ljubljani, dveh v Mariboru in na Primorskem.

V Sloveniji odmeva prvi primer lažne zdravnice s ponarejeno diplomo pri nas, ki so ga razkrili v oddaji 24UR. Zgodilo se je v izolski splošni bolnišnici, informacije pa so za zdaj zelo skope. Lažna zdravnica je s ponarejeno diplomo mariborske medicinske fakultete v bolnišnici opravljala pripravništvo, vendar je njen mentor opazil, da ima za zdravnico zelo pomanjkljivo znanje, o čemer je obvestil Zdravniško zbornico. Ta je preverila njeno diplomo in sprejela postopke, s katero so lažni zdravnici odvzeli pravico do opravljanja poklica.

O primeru sicer niso obvestili Ministrstva RS za zdravje in Medicinske fakultete, so ga pa prijavili policiji. Ti so nam potrdili, da v zadevi vodijo predkazenski postopek, ki je v zaključni fazi. Zanimalo nas je, kako pogosto odkrivajo ponarejene listine v Sloveniji, če je kakšna fakulteta bolj "zaželena" in kakšni so postopki v primeru, ko odkrijejo ponarejene listine. Danes so z Zdravniške zbornice le sporočili, da so tudi na Medicinski fakulteti preverjali, ali je oseba obiskovala njihovo ustanovo.

17 primerov ponarejanja listin

Policija je potrdila, da so v zadnjih 5 letih obravnavali "17 primerov ponarejanja listin (spričeval, diplom, magistrskih nalog, doktorskih disertacij), za kar je zagrožena zaporna kazen do treh let". V praksi je odkrivanje in preverjanje listin v pristojnosti delodajalcev, ki naj bi listine preverjali sami, saj so oni tisti, ki se prvi srečajo s ponaredki. Z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MZIŠ) so nam sporočili, da za "ministrstvo vidi glavno orodje za preprečevanje ponarejanja listin v kakovostnih evidencah. Na nacionalni ravni je v okviru eVŠ vzpostavljena evidenca študentov in diplomantov od leta 2005. Pred tem pa lahko delodajalci, ki podvomijo v verodostojnost listin, istovetnost le-te preverijo pri visokošolskem zavodu". Delodajalec tako lahko preveri diplomo, izdano po letu 2005, znotraj tega sistema, pred letom 2005 pa bi morali zaprositi posamezno fakulteto, da potrdi verodostojnost listine.

Delodajalci, ki podvomijo v verodostojnost listin, lahko istovetnost le-te preverijo pri visokošolskem zavodu.
Delodajalci, ki podvomijo v verodostojnost listin, lahko istovetnost le-te preverijo pri visokošolskem zavodu. FOTO: Thinkstock

Enotnega sistema, ki bi poročal o ponarejenih listinah, ni

Vprašanje glede odkritih ponarejenih listin v zadnjih desetih letih smo najprej naslovili na MZIŠ. Odgovorili so, da "evidence o tem ministrstvo ne vodi, nas je pa Univerza v Mariboru januarja obvestila, da je med preverjanjem potrdila o diplomiranju s strani delodajalca odkrila ponaredek in kazensko ovadila osebo, na katero je bilo potrdilo izdano". Po kratkem pogovoru z zaposlenimi na ministrstvu so nam svetovali, da se obrnemo na posamične univerze v Sloveniji, ki bodo podatke verjetno imele.

Novinarsko vprašanje, če so v zadnjih desetih letih odkrili ponarejene listine, smo poslali na Univerzo v Ljubljani, Mariboru in na Primorskem. Kakor so nam sporočili z Univerze v Ljubljani, "o takih primerih (ponarejanje listin) niso seznanjeni, nas pa članice niso dolžne obveščati. Za več informacij predlagam, da se obrnete neposredno na posamezno članico".

V Ljubljani odkrili več primerov

Fakultete oziroma članice Univerze v Ljubljani so nam odgovore poslale hitro – dobili smo tudi več potrditev, da so bile odkrite ponarejene listine. Tako so nam na Naravoslovnotehnični fakulteti,  Pravni fakulteti, Fakulteti za družbene vede in Ekonomski fakulteti potrdili, da so se v zadnjih desetih srečali s posameznimi primeri ponaredkov njihovih listin.  

Pomembno je poudariti, da so preverjanja listin lahko prišla tako iz tujine kot iz Slovenije in da je v teh primerih verjetno prišlo do preverjanja listin, izdanih pred letom 2005, saj delodajalci lahko sami preverijo, če je bila izdana po omenjenem letu.

Posamezne fakultete so odkrile primere ponarejanja listin in potrdil.
Posamezne fakultete so odkrile primere ponarejanja listin in potrdil. FOTO: iStock

V Mariboru odkrili vsaj dva primera

Odgovori z Univerze v Mariboru so bili podobni: "S tem, da bi katera od naših članic odkrila ponarejeno diplomsko listino, nismo seznanjeni." Ker smo vedeli za vsaj en primer (Maribor), ki nam ga je potrdilo ministrstvo, z odgovorom nismo bili zadovoljni in smo želeli pojasnilo. Poslali smo vprašanja na posamezne fakultete oziorma članice Univerze v Mariboru, a so bili odgovori ponovno pomanjkljivi. Številne fakultete so nam odgovorile z identičnimi odgovori, brez dodatnih pojasnil.

Kot so nam na primer odgovorili s Pravne fakultete v Mariboru: "Na vaše spodaj zastavljeno vprašanje ste prejeli uradni odgovor s strani Univerze v Mariboru, s katerim soglašamo in ocenjujemo, da dodatnih pojasnil v zvezi s tem ne potrebujete." Po telefonu oziroma preko elektronske pošte smo želeli pojasniti, da Univerza v Mariboru nima enotnega sistema, ki bi zagotavljal verodostojnost njihovega odgovora. Določene fakultete so nam na dodatna pojasnila odgovorila, na številne pa že od začetka februarja še vedno čakamo.

Fakulteta za naravoslovje in matematiko v Mariboru je bila med tistimi, ki nam je odgovorila na vprašanje in potrdila, da so "v zadnjih desetih letih odkrili primer ponarejene listine. Šlo je sicer za primer še iz "stare" Pedagoške fakultete, a za študijski program, ki ga je prevzela naša fakulteta."

Tudi izolski primer je pokazal, da se je oseba na pripravništvo prijavila s ponarejeno diplomo domnevno mariborske Medicinske fakultete. Po informacijah tam sploh ni študirala, naj bi pa bila medicinska sestra, ki je predhodno celo delala v Izoli. Z Medicinske fakultete so nam pred tedni sporočili: "prejeli ste uradni odgovor s strani Univerze v Mariboru na zastavljena vprašanja, s katerimi soglašamo in nimamo dodatnih pojasnil."

Zadnje se danes postavlja pod vprašaj, saj se je ponovno oglasila Zdravniška zbornica, ki je sporočila, da je bilo "po preverjanju podatkov na Medicinski fakulteti, na kateri naj bi bila diploma pridobljena, ugotovljeno, da oseba tam ni diplomirala, niti ni bila nikoli vpisana na študij medicine."

Na Zdravniški zbornici so prvotno trdili, da o primeru sicer niso obvestili Ministrstva RS za zdravje in Medicinske fakultete, so ga pa prijavili policiji. Kakor kaže, so na fakulteti preverjali, ali je oseba res diplomirala pri njih.

V letu 2019 so na Univerzi v Mariboru že odkrili primer ponarejanja.
V letu 2019 so na Univerzi v Mariboru že odkrili primer ponarejanja. FOTO: Kanal A

Na Univerzi na Primorskem v desetih letih odkrili en primer

Z Univerze na Primorskem so nas obvestili, da nimajo enotnega sistema, ki bi beležil odkrite primere, se bodo pa potrudili in povprašali posamične članice (fakultete), če so primere imeli. Sporočili so, da "so bili zaprošeni s strani delodajalca za preverbo verodostojnosti diplomske listine, pri čemer je bilo ugotovljeno, da je bil njihov zaposleni vpisan v študij in ni nikoli opravil obveznosti niti za prvi letnik. Grafološko in dokumentarno preverjanje je pokazalo, da gre za ponaredek diplome."

Kako poteka preverjanje v javnih ustanovah?

Kot smo poročali, je v luči novega škandala s ponarejenimi diplomami, ki se je začel v Bosni, hrvaška ministrica za znanost in izobraževanje Blaženka Divjak pred tedni zahtevala, da vse šole pošljejo diplome svojih zaposlenih na matične univerze. Te zdaj potrjujejo njihovo verodostojnost in že po dveh tednih se je izkazalo, da so na Filozofski fakulteti odkrili tri ponarejene listine. Ena oseba s ponarejeno listino je poučevala v osnovni šoli, dve pa na srednjih. Vse tri osebe bodo dobile izredno odpoved delovnega razmerja. Sam postopek bo dolgotrajen, saj bo preverjanje potekalo najmanj eno leto.

Zanimalo nas je tudi, če v Sloveniji razmišljajo o podobnih ukrepih in kakšna varovala imajo državni organi, da bi zagotavljali verodostojnost listine. Z ministrstva za javno upravo so nam odgovorili, da mora oseba, odgovorna za kadrovske zadeve "preveriti verodostojnost javnih listin ter listin o opravljenih izpitih, ki so pogoj za zasedbo delovnega mesta. V primeru, da se verodostojnosti listin ne da preveriti, da kandidat pisno izjavo, da so ta verodostojna."

Pogovarjali smo se z osebami, ki so vodile ali vodijo različne kadrovske zadeve in postopke tudi zaposlovanja v službah javnega sektorja. Večina nam je potrdila, da redno preverijo verodostojnost listin, nekateri so pa pojasnili, da se v določenih službah zadovoljijo s pisno izjavo, da je listina verodostojna.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

julij19
22. 02. 2019 10.27
+4
To se sedaj lepo vidi,da tisti ki so dobro plačani v upravi,ki so odgovorni za preverjanje dokumentov ob zaposlitvi,hodijo v službo samo spat.
MountainVibes
22. 02. 2019 09.29
+12
Sramota, sramota in še enx sramota!!!
Mauzahecmauzares
22. 02. 2019 09.10
+5
Solovenska JU in DU je sramota.
Manandi
22. 02. 2019 09.09
+3
Cela Slovenska zgodovina je ponarejena, sami ponaredki že 74. let ..dejstva pa zamolčana..
PrihajaNodi
22. 02. 2019 08.46
+9
Zato pa smo tam kjer smo, sami strokovnjaki na vseh področjih. Pet pravnikov pet razlag in potem večino tožb na mednarodnem parketu izgubimo.
maneno48
22. 02. 2019 08.42
+10
tudi sodnica ponareja in prireja dokumente, sodišče v domžalah
Mejduš
22. 02. 2019 08.40
+6
Saj odličnjaki diplom so samo od tistih staršev ki se vrtijo na visokih stolčki tako da ni ni problema jih poloviti
MetkinPorivačFantOdFare
21. 02. 2019 21.33
+10
a castni pristinski doktorat velja v Sloveniji?
gongash
21. 02. 2019 21.19
-1
samo amaterje dobijo
Manandi
21. 02. 2019 20.28
+14
Ne najedajte samo v enem letu so na Primorsko nezakonito vpisali 700 študentov prodajali diplome po sistemu ( 2+1 ) pa so vsi zadovoljni Slovenija je najslabši del Balkana bili bi fini pa pokvarjeni do Amena.
burmi
21. 02. 2019 20.12
+8
Za pravno fakulteto vrabci čivkajo, da so naloge delali drugi in ne dejanski študenti, pa se fakulteta noče s tem ukvarjat. Enako ali še več tega je na ljubljanski pravni fakulteti.
brezveze13
21. 02. 2019 19.05
+15
kako je že nekdo rekel .če si pameten lahko diplomo kupiš če si pa bedak moraš pa hoditi v šolo, mimogrede zdravnica v izoli je verjetno rojen talent in je sigurno nameravala prevzeti vodstvo bolnišnice ,za to ne rabiš medicinskega znanja,isto kot v politiki za nakladat si hitro dober sploh po nekaj špricerjih ali pa dimčku
Skankhunt42
21. 02. 2019 18.50
+12
poglejte po parlamentu, sam pol bi mel vlado s srednjo šolo
maneno48
22. 02. 2019 08.46
+1
Žiga, sej jo imamo, poglej kolk doktorjev in magistrov smo kar naenkrat dobil v parlamentu . . . !!!
sandi101
21. 02. 2019 16.43
+27
Samo v parlmentu, jih ima sigurno polovica ponarejene diplome...
RupniK
21. 02. 2019 17.22
+32
Saj za tja ne rabiš diplome. Pa pameti tudi ne. 😂
Manandi
21. 02. 2019 21.09
+6
Druga polovica pa Diplome nima ima ponarejeno srednjo šolo.
julij19
22. 02. 2019 10.31
+1
Rupnik.......Malo laži,malo kradi,pa boš lahko politik v Slo.
Pozitiven
21. 02. 2019 15.46
+39
Večina večnih študentov ima diplomo iz bivših republik, tudi med poslanci so taki.
BobbyP
21. 02. 2019 15.44
+35
V slovenskem parlamentu jih najdeš 17 v petih minutah.😒
flisd
21. 02. 2019 15.41
+21
Res ne vem kako to ljudem uspe. Samo pri moji mag nalogi, ki je obsegala nekje 120 strani in pri postavljenih pravilih (mislim, da je maks. delež prekrivanj 30%) bi torej jaz lahko imel prepisanih malo manj kot 40 strani. Pa je delež prekrivanja bil okrog 6%, če se prav spomnim. Torej, tudi, če ljudje prepišejo pregled objav in metode v celoti, je to še vedno manj kot 30%. Ker večina so rezultati in razprava. Torej kaj so potem ti ljudje sploh raziskovalnega počeli. To je glavno vprašanja. Da mora še raziskovalni del it prepisovat. In kje je v teh primerih bil recenzent??
Diebaumaister
21. 02. 2019 16.40
+18
Ja, ti pa jaz sva naravoslovca, kjer si moral za diplomo narediti raziskavo, v družboslovju ni raziskave, kaj pa hočeš raziskat v ekonomiji in FDV-ju, dejansko je obnavljanje enega in istega sr an ja že 50 let.
flisd
21. 02. 2019 20.32
+5
To je tudi res. Čeprav. Mislim, da bi se dalo tudi na tem področju delati nove stvari.
kopalisce
21. 02. 2019 22.30
+4
Glede na to, da si končal magisterij, bi pričakoval, da si bolj razgledan :P Oni so ponaredili potrdilo o diplomiranju oziroma dokotoriranju. Torej dalje kot od SŠ niso prišli! Se pravi, nimajo pojma s kakšnih delov je sestavljena diploma oz. magistrska naloga. Samo papir imajo. Pa še to so šalabajzersko naredili :)
brabusednet
21. 02. 2019 15.40
-4
Že ministra levičarji teško najdejo,ker se bojijo plagijata ali ponarejene diplome.
brabusednet
21. 02. 2019 15.37
+14
A ste že pozabili,da smo še naprej Balkanci.Saj ti so se že zažrli v vse istitucije v državi in počno nečednosti.Objavite imena in priimke ter nacjonalnost,kdo je delil in prejemal.Samo to je pri nas vojna tajna.
Justiceiscoming81
21. 02. 2019 14.45
+27
Samo v parlmentu, jih ima sigurno polovica ponarejene diplome...
felix58
21. 02. 2019 14.53
-4
Daj no, a sploh veš kaj pišeš... če nimaš argumentov, v kar sem prepričan da nimaš, zato boljš da si tiho
štrekeljc
21. 02. 2019 15.54
+13
Ne nakladaj! Za enega vem, ki ima čisto pravi prištinski doktorat! In to celo častni!