Slovenija

V Piranu potrdili naložbo v ribiško pristanišče

Piran, 19. 07. 2019 18.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.V. / STA
Komentarji
11

Piranski občinski svetniki so na današnji izredni seji v drugo vendarle potrdili investicijski program za ribiško pristanišče Seča. Ob tem so sprejeli še sklep o ustanovitvi devetčlanske delovne skupine za nadzor projekta. Del občinskih svetnikov je sicer sejo obstruiral.

Potem, ko je kazalo, da bo več kot dva milijona in pol evrov vredna prenova ribiškega pristanišča Seča na iztoku Jernejevega kanala padla v vodo, so piranski občinski svetniki vendarle sprejeli investicijski projekt ureditve.

Kot je uvodoma pojasnil župan Đenio Zadković, je izredno sejo sklical v izogib oškodovanja občinskega premoženja, saj bi sicer zamudili rok za prijavo na razpis kmetijskega ministrstva in bi tako izgubili dobra dva milijona evrov evropskih sredstev.

Kot je dodal župan, je bila odločitev svetnikov na prejšnji seji v nasprotju z nadrejenim aktom, in sicer občinskim proračunom, s katerim so svetniki predhodno potrdili tudi omenjeno naložbo. Nenazadnje je Zadković opozoril, da so v gradivo pred današnjo sejo vnesli določene spremembe in upoštevali tudi nekatere pripombe svetnikov, zlasti glede prometne ureditve območja vzdolž Jernejevega kanala.

Skladno s projektom naj bi poleg vrste sanacijskih del poglobili plovno pot v pristanišče.
Skladno s projektom naj bi poleg vrste sanacijskih del poglobili plovno pot v pristanišče. FOTO: POP TV

Več svetnikov, zlasti iz vrst Gibanja za občino Piran (GZOP), je sicer oporekalo legitimnosti sklica današnje izredne seje, češ da zanjo niso izpolnjeni pogoji, zaradi česar naj bi bila seja celo nelegitimna. Stališče GZOP je povzel Gabrijel Franca, ki je povedal, da si tudi sami želijo ureditve ribiškega pristanišča, a da se je treba pri tem uskladiti z željami krajanov.

Investicijski program potrdili brez glasu proti

Ob ponovni predstavitvi projekta je župan izpostavil, da s tem hkrati omogočajo končno ureditev Jernejevega kanala in protipoplavne zaščite celotnega območja. Vodja občinske samostojne investicijske službe Karmen Pines pa je pojasnila, da se območje sedanjega ribiškega pristanišča ne širi, poleg tega pa bodo v okviru načrta, ki je usklajen tudi z ministrstvi za kulturo, okolje in kmetijstvo, v največji možni meri uporabili obstoječe kamnite bloke.

Zgradili bodo nov pomol dolžine 36 metrov ter uredili 15 priveznih mest za plovila.
Zgradili bodo nov pomol dolžine 36 metrov ter uredili 15 priveznih mest za plovila. FOTO: Damjan Žibert

Po obstrukciji dela svetnikov in ob odsotnosti nekaterih drugih je dnevni red današnje seje sprejelo vsega 13 od skupno 25 članov občinskega sveta. Investicijski program so nato prisotni svetniki potrdili brez glasu proti. Dodatno so na predlog svetnice SD Meire Hot sklenili, da se ustanovi devetčlanska delovna skupina za nadzor projekta, v katero bodo vključeni tudi domačini.

Zadković je po koncu seje izrazil zadovoljstvo nad sprejemom investicijskega programa. "Ta projekt je bil eden težjih, zato ker je bilo treba pridobiti ogromno dokumentacije," je priznal župan, ki je dodal, da so bile vse institucije že pripravljene in so čakale samo še na zeleno luč občinskega sveta.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hansola
20. 07. 2019 08.47
+0
Tako ja, dajmo vlagat v propadajočo panogo.
bikoborec69
20. 07. 2019 08.27
+2
se pravi, da so kuverte prispele?
User300173
20. 07. 2019 08.04
KladivoSi, poznam župana in vedno je tak, ni zapit. Ni narobe oceniti in dati mnenje o javnih uslužbencih, kritika tudi naj ne izostane. Pri ocenjevanju osebe kot take, pa resnica ne sme izostati.
KladivoSi
20. 07. 2019 08.44
Team player pa lihk ni neki jaki. Če je to dobro za tako funkcijo, primorci že veste. Drugače dal sn ga v skledo videnega in slišanega iz preteklosti, smo meli kr nekaj talentov,... Ti pa dam prav, da ga podliraš zaradi kvalitete, če je temu res tako. Tudi naša županja je super, zato podpiram to.
Ben?oGen?o
20. 07. 2019 08.02
+2
Ja, to kar je zdaj tam je sramota vsake moderne civilizacije... domorodci pa itak stokajo za vsak premaknjen kamen, če pa greš malo okoli pogledat v kakih bajtah eni živijo, te hitro prime na veliko potrebo! Istra ti materina... no future skratka
nofx-drugi?
19. 07. 2019 21.43
+4
Čestitke, zdaj pa na delo naprej. In kdo je že napisal, da je župan zabuhel in zapit? Ne bo držalo, poznam ga zelo dobro. Ima pač tak obraz in kaj je to narobe?!
Cervantes
19. 07. 2019 21.34
-1
Ni mi jasno. Kdo obstruira in zakaj? Janševci ali komunisti?
KladivoSi
19. 07. 2019 21.28
-8
Kje najdete te župne? Izobraženi, pridni in pametni kelnarijo. Zabuhli in nepošteni, občasno opiti pa županujejo..Dejte ga na barko pa naj vesla, dokler se ne spametuje.
BobbyP
19. 07. 2019 20.02
+8
Saj sploh ni pomemben razlog za gradnjo česarkoli. Pomembnih je 2 milijona in pol razlogov ter provizije. 😒
hotchilipoper
19. 07. 2019 19.57
+6
A zdaj pa bo,saj še sami ne vejo kaj bi
flojdi
19. 07. 2019 19.16
+11
..le kaj bodo lovili. plastične račke ali skuhane Poslednje Preživele ribice