Slovenija

Gasilci so imeli polne roke dela, v Piranu so se oglasile sirene

Ljubljana, 04. 10. 2020 09.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Anja Kralj, Tina Švajger
Komentarji
7

Po burnem vremenskem dogajanju v preteklem dnevu je bila Slovenija danes razdeljena na sončen vzhod in bolj oblačen zahod. Gasilci so sicer imeli polne roke dela z odpravljanjem posledic včerajšnjega neurja, v Piranu so zvečer zaradi nevarnosti plime sprožili sirene. Policija opozarja na previdno vožnjo, na cestah je namreč lahko umazanija, blato, pesek ...

Slovenija je bila danes razdeljena na sončen vzhod in bolj oblačen zahod. Predvsem na severnem Primorskem, Notranjskem in Gorenjskem je še občasno deževalo, vendar je bilo dežja občutno manj, kot pa ga je bilo včeraj. Ob okrepljenem jugozahodnem vetru so temperature v vzhodni Sloveniji in ob morju spet presegle 20 stopinj Celzija. Kakšna stopinja manj je bila v osrednji Sloveniji in na Goriškem, okoli 15 stopinj pa je bilo na Gorenjskem, pravi naš hišni prognostik Rok Nosan.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Danes preko dneva so gasilci še imeli nekaj dela zaradi obilnega dežja in vetra. Predvsem v vzhodni Sloveniji so zasilno prekrili nekaj streh, prečrpali meteorno vodi iz nekaj objektov in odstranili drevesa, ki so zaradi vetra padla na cestišča ali ogrožala objekte in ljudi. Zalitih je bilo nekaj cest, zabeležili pa so tudi nekaj prekinitev oskrbe z električno energijo in telekomunikacijskimi storitvami, je navedeno v poročilu Centra za obveščanje RS.

Agencija RS za okolje (Arso) je zaradi večje količine padavin opozorila tudi na naraščanje rek, predvsem na območju Dolenjskega krasa, povečal se je tudi pretok Drave na meji z Avstrijo. "Sprva bodo možna manjša razlivanja na običajnih območjih v zgornjem toku, dopoldan in sredi dneva pa tudi od jezu Markovci. Do velikih pretokov bosta narasli tudi Sava v spodnjem toku in Mura. Po prehodnem upadanju bodo v ponedeljek ponovno zmerno narasle reke v zahodni polovici države," so dodali na agenciji.

Sprožile so se sirene

Regijski center za obveščanje je sicer zaradi opozorila na nevarnost plime v soboto nekaj pred 22. uro sprožil sirene javnega alarmiranja na območju Pirana. Po podatkih Arso se je morje na izpostavljenih delih obale razlivalo tudi danes med 9. in 12. uro, in sicer v višini okoli 15 centimetrov.

Ob 9.33 so gasilci PGD Piran bili znova aktivirani zaradi visokega plimovanja morja. Valovi so le oblivali Prešernovo nabrežje, a morje na srečo ni prestopilo roba obale.

Južne in vzhodne dele države so včeraj sicer zajela močna neurja z obilnejšimi nalivi, sunki vetra in sodro.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Gasilci so imeli polne roke dela: meteorna voda je zalivala objekte, poplavljene so bile ceste in kleti, veter je podiral drevesa in odkrival strehe, v bližini Zreč je strela udarila v stanovanjsko hišo. Uprava RS za zaščito in reševanje je zabeležila 108 dogodkov. Na terenu je skupno posredovalo 75 gasilskih enot, od tega šest poklicnih enot in 69 prostovoljnih.

Na Blanci v sevniški občini je zaradi naliva meteorne vode v železniškem podvozu v vodi obstalo osebno vozilo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kranjski policisti so sporočili, da je minuli dan vreme na več krajih podiralo drevesa in povzročalo nevarnosti. Poškodovana ni bila nobena oseba, škoda pa je nastala na enem vozilu. Podrta drevesa čez cesto so bila na lokacijah Korensko Sedlo, Pokljuka, Javornik in Vršič. V Tržiču je drevo padlo na vozilo. V Kranjski Gori se je na vozišče razlivala voda. Pod Krvavcem pa je deževje na cesto prineslo skalo.

Policija opozarja na previdnost: "Na cestah je lahko umazanija, blato, pesek. Vozite previdno in hitrost prilagodite razmeram na cesti ter vremenu. Prav tako odsvetujemo gibanje po gozdovih. Poti so blatne in spolzke. Kjer je pihal močan veter, je treba biti pozoren tudi na nevarnost zaradi nagibanja dreves."

Kaj nas čaka?

V ponedeljek se bo dež na zahodu spet nekoliko okrepil in dopoldne prehodno razširil tudi nad osrednjo in južno Slovenijo. Precej prijaznejša slika bo na vzhodu, kjer bo prevladovalo sončno vreme. V torek bo dež tudi na zahodu manj verjeten. V večjem delu Slovenije se bo delno zjasnilo. A že v sredo lahko pričakujemo prehod nove fronte s padavinami. Zapihal bo severovzhodni veter, s katerim bo k nam dotekal za nekaj stopinj hladnejši zrak. Niti najvišje dnevne temperature marsikje ne bodo presegle 15 stopinj Celzija, napoveduje Nosan.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakondabox
04. 10. 2020 18.37
Še pravi čas, v petek popoldan, sem pobegnila iz Pirana, kjer sem koristila vavčerje. #nisem imela škornjev
SON?EK 12
04. 10. 2020 14.03
prav lepe slike iz pirana
TistoPravo
04. 10. 2020 12.52
+0
Včerej je tudi do hribov poleg Alp prineslo največjo letošnjo pošiljko vode iz zahoda...se stopnjuje, upajmo da ne do resnejših jesenskih poplav....
borisss
04. 10. 2020 11.45
+2
Na jugu je bilo katastrofalno.. Nam je zalilo komplet spodnji del hiše..starejši ljudje pravijo da takega dežja ne pomnijo tako da potem niti ni čudno kar se je zgodilo
brabusednet
04. 10. 2020 10.37
-1
Pri nas ni bilo neke sile neurja,vse je trajalo par minut.
RamzesII
04. 10. 2020 10.07
-2
Sirene so včeraj sprožili po vsej državi, kontrole radi. Ne vem pa kaj so si Pirančani mislili, ko so jih slišali dvakrat.
mužik
04. 10. 2020 14.04
+1