Slovenija

V PKP7 nov potaknjenec? Vlada ukinja Sklad za nevladne organizacije

Ljubljana, 19. 12. 2020 21.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
106

Vlada je v soboto sprejela načrt za PKP7, ki poleg dodatne pomoči za gospodarstvo prinaša tudi krizne dodatke najbolj ranljivim skupinam. A kot opozarjajo iz krovne mreže slovenskih nevladnih organizacij (CNVOS), je vlada v tokratni PKP7 podtaknila še ukinitev Sklada za nevladne organizacije. Vlada je sicer za pol odstotka dvignila dohodninske donacije, a brez sklada za NVO bodo številne organizacije in zavodi ostali brez vseh sredstev. "Sklad ukinja brez napovedi, razprave, argumentov," še pravijo.

Vsak davčni zavezanec lahko zahteva, da se do 0,5 odstotka dohodnine, odmerjene po zakonu o dohodnini od dohodkov, ki se vštevajo v letno davčno osnovo, nameni za financiranje splošno-koristnih namenov in za financiranje političnih strank in reprezentativnih sindikatov. 

Od leta 2018 v Sloveniji obstaja poseben proračunski sklad za nevladne organizacije, v katerega se avtomatično steka ves denar, ki sicer v letu ni bil namenjen financiranju katere izmed omenjenih organizacij. Povprečno se na leto tako nabere okoli 5 milijonov evrov. "Letos je ta znesek znašal 5,2 milijona evra," pravi direktor CNVOS Goran Forbici

Za sklad skrbi Ministrstvo za javno upravo, ki izvede razpise, na katere se prijavijo različni projekti. Po navadi gre za organizacije, ki jim sicer ljudje ne namenjajo dela dohodnine, pravi Forbici. 

"Z ukinitvijo se lahko poslovimo od uvajanja novih socialnih storitev v zapostavljenih regijah, npr. da imajo tudi v Beli krajini ali v Posavju žrtve nasilja ali invalidi dostop do enakih storitev kot tisti v središču države. Lahko se poslovimo od neodvisnega dela na področju človekovih pravic, transparentnosti, boja proti korupciji, lažnim novicam, sovražnemu govoru," pravijo iz CNVOS.

Sklad za NVO poleg tega pomaga financirati evropske projekte. Nevladne organizacije z izgubo tega vira financiranja tako v Slovenijo ne bodo mogle pripeljati evropskega denarja. Nič od tega nikoli niso niti ne morejo financirati posamezna ministrstva.

Kovanci, evro, denar, splošna

"Da bi prikrili napad na NVO, pozornost preusmerjajo na dvig dohodninskih donacij"

"Da bi prikrili tako očiten napad na nevladne organizacije, skušajo pozornost preusmeriti s prozornim polodstotnim dvigom dohodninskih donacij," pravijo iz CNVOS. Nevladni sektor dvig že ves čas zagovarja, a ta ne more nadomestiti proračunskega sklada. In to ne samo zato, ker v absolutnih številkah pomeni pol milijona evrov manj za nevladni sektor (zvišanje dohodninskih donacij je težko 4,7 milijona evrov, ukinitev sklada pa 5,2 milijona evrov), temveč predvsem ker gre za dva popolnoma različna podporna ukrepa, čeravno z istim finančnim virom. 

Sredstva iz namenitve dohodnine se razumljivo zelo razpršijo, saj gre v prvi vrsti za instrument podpore lokalnim nevladnim organizacijam. Lani jih je recimo prejelo 5394 organizacij. Posamezniki z njim podirajo svoja lokalna gasilska, športna, kulturna društva. Zato je povprečni znesek, ki ga nevladne  organizacije prejmejo, nizek. Znaša 913 evrov na organizacijo, pri čemer skoraj 800 organizacij dobi manj kot 5 evrov. 

"Nekatera društva iz namenitve dohodnine ne dobijo čisto nič, ker predstavljajo skupine, ki kamor ljudje običajno ne usmerjajo donacij," pojasnjuje Forbici. Proračunski sklad za NVO ima torej popolnoma drug namen. Gre za edina sistemska državna sredstva, posvečena razvoju in inovacijam v nevladnem sektorju. Tudi zneski financiranj iz sklada so zato v povprečju bistveno večji kot pri namenitvah dohodnine.

Urbanija: Vsem tem organizacijam se bo dalo dvakrat več denarja

Uroš Urbanija se je na zapis CNVOS že odzval, napisal je, da gre še za eno osebo iz stranke SD, ki "niti zakona ne prebere, pa že širi lažne novice". Zatrdil je, da se bo "vsem tem organizacijam se bo dalo dvakrat več denarja, hkrati pa se jih še zaščiti pred vsakokratno politiko, saj jim bodo denar dodeli ljudje, ne pa vsakokratna politika." 

A kot kaže, je Urbanija tisti, ki posledic ukinitve sklada za NVO ne pozna dobro, namreč, kot navajajo iz CNVOS-a, bodo nekateri zavodi ob tej odločitvi ostali povsem brez sredstev.

"Nekateri zavodi brez sklada za NVO ostanejo brez vseh sredstev"

Iz CNVOS navajajo konkretne primere. Območno združenje Rdečega križa Ljubljana je za 2020–2021 skupaj še z nekaj območnimi združenji prejelo 300.000 evrov za večjo pokritost terena s prostovoljci Rdečega križa in za njihovo dodatno usposabljanje. Pozitivne učinke tega projekta lahko v živo spremljamo v teh kritičnih epidemioloških razmerah. Iz dohodninskih donacij so lani medtem prejeli 7 tisoč evrov. S povišanjem odstotka dohodnine bi torej prejeli okrog 14 tisoč evrov, kar je seveda neprimerljivo s 150.000 evri letno iz sklada.

Še en dober primer je Zavod Karitas Samarijan, ki je lani za obdobje treh let iz sklada prejel 200.000 evrov za razvoj nove storitve posebnih stanovanjskih skupnosti za zdravljene alkoholike. Gre za mednarodno preizkušeno in izredno učinkovito rešitev pri spopadanju z odvisnostjo. Taisti zavod lani z donacijami dohodnine ni prejel ničesar, zato tudi po dvakratnem zvišanju ne bo prejel ničesar.

Kot primer so navedli še konzorcij koroških športnih društev (nogometna kluba Fužinar in Peca Črna na Koroškem, Rokometni klub Slovenj Gradec, Košarkarski klub Dravograd), ki je iz Sklada za NVO prejel 300.000 evrov za krepitev vključevanja mladih v športne aktivnosti in krepitev integracije mladih priseljencev v družbo prek športa. Nemogoče je, da bi takšen znesek lahko prejeli iz donacij dohodnine – že zaradi razpršitve dohodninskih sredstev in nenazadnje tudi zaradi maloštevilnega prebivalstva koroške regije.

Z ukinitvijo sklada se jemlje denar mrežam prostovoljcev, Karitasu, športnim organizacijam

Kot še opozarjajo iz CNVOS, se z ukinitvijo sklada blokira razvoj nevladnega sektorja in zaustavlja pritok evropskega denarja. "Na kakšen način naj bi to pripomoglo k blaženju posledic epidemije?" se sprašujejo iz CNOVS.

"Prejšnji teden so se ob neugodnih poročilih mednarodnih inštitucij v glavni vladni stranki na vse načine trudili mednarodno in domačo javnost prepričati, da se v Sloveniji ne oži prostor demokracije in državljanskih svoboščin in da ne prihaja do sistematičnega napada na nevladni sektor. Teden zatem so potrdili zakon, ki naj bi pomagal vsem – razen nevladnim organizacijam, ki se jim celo jemlje. Kaj pa je to drugega kot napad?" še pravijo v CNVOS.

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (106)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JApajaDAja
20. 12. 2020 19.56
+2
vsi normalni smo za takšno "ukinjanje"! namesto ene plače-lahko dobiš dve....če se posameznik tako odloči in ti ta % podari!
FAUSTOS1
20. 12. 2020 19.39
-3
prav v vsak paket pomoči so janšisti skrili neko barabijo zoper civilno družbo,zraven kadrovskega cunamija janšisti preko zakonov ,ki so sprejeti nezakonito -beri odločbo ustavnega sodišča.sds poskuša uničiti vsaj eno društvo ali organizacijo ki ne propagira fašizma vc orbana
zibertmi
20. 12. 2020 19.42
-1
zato se pa boji odločbe ustavnega sodnika ,da je treba volilni sistem spremeniti.mnogi jašisti nebi prišli v parlament.stvar je stara že leto dni.pa vendar je bila pri zadnji obravnavi proti edino sds in polnar
janez horvat
21. 12. 2020 15.52
"Zaradi tega je že prav smešno, da je za vsak predlog kriv Janez Janša ali SDS. Za ta predlog ni kriv ne Janez Janša in ne SDS, temveč jaz – Ivan Simič, predsednik Strateškega sveta in oseba, ki ni član nobene politične stranke. Namen tega predloga je bil le eden, da bi vse nevladne organizacije prejele dvakrat več sredstev iz namenjene dohodnine in da bi se opozorilo na to, da je na razpolago še dodatnih 5 milijonov nerazporejene dohodnine, katero si sedaj deli 19,27 odstotka (5.394 od 27.994) iznajdljivih nevladnih organizacij,” je na svojem blogu zapisal davčni strokovnjak in predsednik Strateškega sveta Ivan Simič.
zibertmi
20. 12. 2020 19.15
+1
no vsi ravno nismo farji,da bi nam denar po suhem letel v denarnice.roko na srce tudi vi,še posebej vaš lider, niste ne vem kašni kristjani.sem kar prepričan ,da vas na koncu vaše poti ne bo zeblo.tudi bog vse in vsem ne oprošča.pokora bo prehuda,da bi izbrisala vse njegove grehe,vi ste pa tako malo zavedeni ,malo vam je pa za oprostit.bog odpusti jim saj ne vedo kaj delajo
Jožajoža
20. 12. 2020 18.58
-1
slovenci,nič bat.to so zakoni,ki nikoli ne bodo zaživeli.ta vlada je v odhajanju.pri toliko smrti na dan bi morala že sama odstopit.
Manual
20. 12. 2020 16.51
+5
Pravilno👏👏👏 NVO so leglo levih zgagarjev, ko se je dogajala navečja okolska tragedija, gradnja Teša niso imeli pripomb, ko pa hoče država zgraditi veterno ali hidro elektrarno pa pametujejo in blokirajo. Še enkrat škoda denarja. 👏👏
Netajkun
20. 12. 2020 16.48
+6
Prej bi držalo , da so bili NVO-ji podtaknjenci v proračunu . NVO-ji so nevladne organizacije ( neodvisne od politike ) . . . financirane naj bi bile s prostovoljnimi prispevki ali preko projektov . Za Rdeči kiriž , Karitas in ostale podobne organizacije , se bo pa zagotovo našel denar iz skupne malhe , zagotovo .
Noordung
20. 12. 2020 16.30
+8
Ta zadn cajt,delat se nej spravjo leva nesnaga.
EEgon
20. 12. 2020 16.09
+4
Ukinitev Sklada za nevladne organizacije JE NUJA in ne podtaknjenec. Kakšne nesmisle pa pišete novinarji. NVO so 5.kolona Levega političnega pola in delujejo izključno selektivno, primer: napišite eno NVO ki se je oglasil v primeru Janković-farmacevtka, ali ko sodišče v LJ ni želelo obvestiti javnosti o razsodbi migrenskega posiljevalca 2-h študentk in je javno sodbo, ki se glasi V imenu ljudstva skrivalo (zakaj potem sklicevanje v imenu ljudstva?).
Ricketts
20. 12. 2020 12.47
+6
Rdeči križ je odlagališče nezaposljivih oseb iz legla SD.
EEgon
20. 12. 2020 16.10
+1
NE poazabi še na vsa komunalna in energetska podjetja v SLO. ta parkirišča so ogroooooomna!
FAUSTOS1
20. 12. 2020 19.45
-1
svetovni organizaciji rdeči križ lahko le telebanski janšist reče,da ni koristen oz je le leglo nezaposljivih ljudi.RK je organizacija z največjim humanitarnimi dejanji za človeštvo-ostalo si telebani janšistični prečitajte a ne bog ne daj z twita janeza jastreba gologlavega.
INT3RC33PTOR
20. 12. 2020 12.32
+10
‼✅PRAVILNO✅‼ MOJ DENAR MOJA ODLOČITEV‼
DKR
20. 12. 2020 12.12
+6
Ne gre enačiti vse NVO - je. Rdeči križ, gasilci, Karitas, Slovenska filantropija, društvo SOS, ZPM Moste Polje ..in podobni, so nadvse dobrodošli. Mirovni inštitut z "projekti" v stilu : "Uveljavitev transpolnih oseb v Južnem Sudanu" ali pa Inštitut 8. marec , ki se ( bojda) zavzema za ženske pravice, pa ne odreagira na Jankovićevo spolno izsiljevanje farmacevtke, pa na vulgarizme JP. Damijana napram Aleksandri Pivec,.....takšni pa si naj sredstva pridobijo med svojimi ( selektivnimi) podporniki.
Recenzor
20. 12. 2020 12.40
+3
Tu se motiš - rdeči križ je leglo funkcionarjev SD, ffilantropija je izum kaviar komunjar,
DKR
20. 12. 2020 13.29
+5
Morda res, ne poznam podrobnosti, ampak verjetno naredijo več dobrega kot raznorazni inštituti in zavodi iz Metelkove 6, ki so namenjeni sami sebi in "preživetju" popolnoma nezaposljivih kadrov iz večinoma FDV in deloma FF.
Manual
20. 12. 2020 16.55
-2
Tudi ti inštituti in zavodi iz Metelkove spadajo in se napajajo na račun NVO.
DKR
20. 12. 2020 18.07
+1
Jp, poznam zelo dobro to sceno na Metelkovi, ki se je popolnoma izrodila v zadnjih 10 - 15 letih.
France Korosec
20. 12. 2020 11.56
+4
Pravilno. Ne vem, če je pravično 100% Glede na to kar nevladniki protivladno delajo, ko jih aktivirajo oni, ki so proti vladi naj grejo preprosto v Maloro, enosmerni škodljivci-sami so se deplasirali, odrezali vejo... Sicer pa: naj nevladniki vsaj spremenijo svoje ime : PROVLADNE ORGANIZACIJE mogoč tudi : VLADINE ORGANIZACIJE če se mislijo po pasjeglavsko in lažnjivo obnašati. V vsakem primeru, če mislijo dobivati denar OD NAS DRŽAVLJANOV , POTEM MORAJO DELATI ZA VSE DRŽAVLJANE NEVTRALNO in se tega držati pogodbeno-samo seveda v Kučanovem aparthajd gulagu in kolhozu Slovenistan nič kulturnega ne sme živeti! Nevladniki so nujno potrebni, samo ne po Golobičevem boljševiškem kopitu, del sredstev naj si zaslužijo, dela je kolikor hočeš če češ delati, del sredstev od donacij, od sponzorstva in tudi del od NAS_KI SMO DRŽAVA ! Ne pa da gledam posrance od , kakor, nevladnikov, Ljubljanskih zaspanih krav in telet, polnih riti kako mi rušijo vlado katero sem legitimno in po božji pravici volil in delam zanjo. Terorizirajte se sami v tem pocukranem rdečem cirkusu Milovana Kučana in despota Golobiča-STALINA
kaktusar1
20. 12. 2020 11.48
+0
sam twitkovi vazelinarji...pametni, razgledani, unikatni..škoda, pa pol taka nagnjenost..
NA LEVO ni OK
20. 12. 2020 11.31
+12
Končno, podpiram ta ukrep 100%. Bravo vlada za pogum.
brezveze13
20. 12. 2020 10.59
+9
bravo vlada te nevladne pametnjakoviče ne da jih samo odrezati od državnih jasli ampak brez določene visokošolske izobrazbe in določenega minimuma članov, ne kot je bilo v štartu slo 15 pijančkov ustanavljalo stranko ali pa kot pred leti na rožniku kar sam sploh ukiniti.postaviti normative kaj in koliko mora stranka vsebovati da se sploh lahko registrira.Stranke ali politične organizacije niso folklora ali vaške plesalci ki se financirajo s prispevki in donacijami vaških in krajevnih veselic, temveč wso neka na pol organizirana družba ki je tudi lahko nevarna državi in njeni politiki
France Korosec
20. 12. 2020 12.01
-1
odlično. In taki nam držijo stalež medveda, volka, risa samo za to, da režim vzdržuje klimo strahu in, da se ve "KDO JE GAZDA" ! Saj si človek ne upa iz bajte, porka malora! Čudi me mlačnost in neodločnost kmetov!
FAUSTOS1
20. 12. 2020 19.48
razvoj janšistov-buba nato zombi z twitom.
Bojan-F
20. 12. 2020 10.46
-3
Za poduk propagandistom kulturne revolucije t.j. gurujem komuniciranja in perjenikom ... kultura in prosveta doprineseta vecji delez v BDP kot npr. kmetijstvo ...
NA LEVO ni OK
20. 12. 2020 11.26
+6
Ja Zlatko je dvignil slovenski BDP, take rabimo, in take ki to podpirajo takoj odrezat od skupne blagajne.
Bojan-F
20. 12. 2020 12.07
+2
V letu 2019 je bil prispevek kmetijstva k BDP 2% ... gradbeništva 5,2% ... prosvete in kulture 5,8% ... jbg!
DKR
20. 12. 2020 12.21
+4
Bojan - F , fino bi bilo, če bi razumel številke preden kaj napišeš. Kmetijstvo in gradbeništvo sta zasebni sektor, medtem, ko sta prosveta in kultura javni sektor, ki sta v veliki ( ogromni) meri plačana iz proračuna. Po tej tvoji analogiji je tudi Ćordić prispeval več v proračun kot npr. kak kmet, čeprav je Čordić vsa sredstva dobil iz proračuna ( posledično je imel plačane tudi prispevke) , kmet pa nič ali zelo malo. Pri prosveti in kulturi (večinoma) gre iz levega v desni žep.
EEgon
20. 12. 2020 16.13
+1
Bojan-F ti ne razumeš osnov ekonomije!! Kultura je v SLO financirana izključno iz proračuna, za razliko od Nemčije ali USA kjer od države dobijo 5%, ali če sploh.
Krevasi
20. 12. 2020 10.35
+2
kmkm
20. 12. 2020 10.22
+3
zakaj moramo ljudje plačevati razne nova tv če si je ne želimo gledat zaradi mene jih telemach lahko izklopi ne bom zahteval nobenega povračila samo, da ne vidim niti napisov v zvezi z njimi
Bojan58J
20. 12. 2020 12.02
-1
Plačah jih zato, ker si zamegljen z levo resnico RTV SLO.
anatomija
20. 12. 2020 12.11
+1
EEgon
20. 12. 2020 16.14
+1
kmkm verjami nič ne plačaš novatv, jaz pa prisilno plačijem RTVSLO, čerpar ne gledam njihovega programa??? Jaz sem resnično oškodovan!!!
Betuul
20. 12. 2020 10.19
+2
Študentom dvignit dodatek na mesečni dodatek ! In ali je sploh tam bil kdo kdaj študent! Lepo je bilo biti študent v yu , ker so lahk študiral do 32-leta pol pa tako ali tako dobili službo. Vse se je upošteval v status
kmkm
20. 12. 2020 10.13
+6
cerkev je prva, ki bi ji potem morali ukiniti vse donacije, ker so nevladna organizacija za njih pa to ne bo veljajo ampak bodo dobivali dohodek iz naših prispevkov a nas noben ne bo vprašal ali dam kaj cerkvi ali ne.