Slovenija

V poletnih mesecih se varnost v prometu zmanjša

Ljubljana, 16. 06. 2021 09.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Začenja se prvi del nacionalne preventivne akcije 'Alkohol', ob kateri na Agenciji za varnost prometa opozarjajo, da se zaradi njega zmanjšujejo naše sposobnosti varnega sodelovanja v prometu, slabšajo pa se zaznava, predvidevanje, presoja, odločanje in končna izvedba ustreznega ravnanja. Alkohol je najbolj problematičen pri voznikih, saj so posledice prometnih nesreč, v katerih do udeleženi, najtežje, vendar pa predstavlja tudi dejavnik tveganja za nastanek prometnih nesreč, v katerih so udeleženi kolesarji in pešci.

Direktor Agencije za varnost prometa (AVP) Jože Hribar je povedal, da se je do maja letos zgodilo 5482 prometnih nesreč, kar je dva odstotka manj kot v primerljivem obdobju lani, so pa te terjale več smrtnih žrtev kot lani. Umrlo je namreč 38 ljudi, kar je sedem več kot lani. Je pa bilo v zadnjem petletnem obdobju v prometnih nesrečah manj huje in lažje poškodovanih. Več smrtih žrtev je po Hribarjevem mnenju mogoče pripisati rahljanju ukrepov za zajezitev epidemije in povečanju obsega prometa. 

AVP znova apelira na vse, naj se počitniška sproščenost in brezskrbnost ne odražata v neupoštevanju prometnih pravil. Vozniki naj se na pot odpravijo spočiti in dobro pripravljeni. Upoštevajo naj prometna pravila in razmere na cesti, še posebej pazljivi pa naj bodo na pešce, kolesarje in motoriste. Pred odhodom na daljšo pot naj poskrbijo za ustrezno pripravo vozila, pot naj dobro načrtujejo. 

Glavno sporočilo kampanje, ki izhaja iz ljudske pesmi, je 'Kol'kor kapljic, tolk' nesreč'. 

AVP sicer ob koncu tedna zaznava trend prevelike sproščenosti v prometu, na kar opozarja že nekaj časa. Do konca letošnjega maja je med petkom in nedeljo umrlo 21 od 38 ljudi, kar je 55 odstotkov. Zato znova pozivajo k preudarni in odgovorni vožnji v prometu – tudi pred poletjem.

AVP je ob začetku nacionalne preventivne akcije pripravila novo medijsko kampanjo. Slovenci smo po porabi alkohola visoko nad evropskim povprečjem. V Sloveniji je alkohol namreč predstavljen kot lepilo za druženje, prisoten je povsod, ob vsaki priložnosti. Posledice, ki jih prinašata neodgovorno pitje alkohola in vožnja pod vplivom alkohola, pa so lahko usodne. 

Jure Smolič
Jure Smolič FOTO: 24ur.com

Jure Smolič iz AVP je pojasnil, da je po epidemiji več prometa na cestah prineslo tudi več nesreč. Maja je umrlo 17 ljudi, kar osem voznikov enoslednih vozil, v prvih petih mesecih pa je umrlo največ voznikov enoslednih vozil, kar 12, od tega 10 voznikov motornih vozil in dva voznika mopeda. Poslabšanje stanja je vidno tudi pri pešcih, saj je umrlo osem pešcev, kar je pet več kot v primerljivem obdobju lani. Več smrtnih žrtev je tudi med potniki, umrli so namreč trije, kar je dva več kot v lanskem primerljivem obdobju. Do konca maja je umrlo 11 voznikov osebnih vozil, letos je umrl tudi en kolesar, lani pa dva.

Na področju alkohola beležijo izboljšanje v primerjavi s primerljivim obdobjem lani. Anamaria Hren iz AVP je pojasnila, da se je do konca maja zaradi alkohola zgodilo 448 prometnih nesreč, kar je 15 odstotkov manj kot v lanskem primerljivem obdobju. Število prometnih nesreč s telesno poškodbo in smrtjo je prav tako manjše za 15 odstotkov. Skupaj je v prometnih nesrečah, ki jih je povzročil alkoholiziran udeleženec, do konca letošnjega maja umrlo sedem udeležencev oz. 50 odstotkov manj kot v prvih petih mesecih lanskega leta. Hudo telesno poškodovanih je bilo 32 udeležencev, lažje telesno poškodovanih pa je bilo 166 udeležencev. Ob tem je potrebno izpostaviti, da je bila letos epidemija razglašena vseh prvih pet mesecev, kar pomeni, da so veljali številni ukrepi, zaradi katerih je bilo na cestah manj prometa. 

Najpogostejša vzroka za prometno nesrečo s smrtnim izidom sta še vedno neprilagojena hitrost in nasprotna stran vožnje.

Na AVP so pripravili tudi novo brošuro 'Nasveti za vožnjo poleti', s katero želijo vse voznike spodbuditi k varni udeležbi v prometu v poletnih mesecih. Brošura vključuje nasvete za pripravo na pot, varno pripetost med vožnjo ter pravilen prevoz prtljage in živali, navedeno pa je tudi, kako lahko utrujenost vpliva na vozne sposobnosti. Opozarjajo na vzdrževanje ustrezne varnostne razdalje, ustvarjanje reševalnega pasu ter pravilno ravnanje ob prometni nesreči. 

Ivan Kapun
Ivan Kapun FOTO: 24ur.com

Vodja Sektorja prometne policije Ivan Kapun je povedal, da sta alkohol in droge velika dejavnika tveganja, ki lahko zelo hitro pripeljeta do nevarne situacije na cesti. Z aktivnostmi želijo trend slabšanja stanja na cesti ustaviti ali zajeziti, je pojasnil. Policisti začenjajo nadzor psihofizičnega stanja voznikov, kar bodo opravljali vsakodnevno, imeli pa bodo tudi poostrene nadzore po metodologiji Promil, kar pomeni, da bodo zaprli določeno območje in pri nadzoru opravljali preizkus alkoholiziranosti pri vseh, ki bodo vozili mimo. V soboto pa bodo izvedli maraton, ko bodo policisti 12 ur izvajali poostren nadzor.

Začenja se turistična sezona, stanje na cestah pa se takrat poslabša. Na cestah so zato tudi silhuete policistov, ki so se pokazale kot učinkovite pri umirjanju prometa. Je pa Kapun razočaran nad odnosom posameznikov, ki te silhuete uničujejo ali celo kradejo. Julija bodo policisti poostreno nadzirali tudi tovorna vozila, avgusta pa bo spet sledil nadzor hitrosti. Kapun voznikom še svetuje, naj bodo na cesti odgovorni in naj ne kršijo cestnoprometnih predpisov.

Koronavirus pasica nova
Varna voznja poleti
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BrainDance
16. 06. 2021 11.21
+4
Če po 2eh pirih nisi zmožen vozit, pol tut trezen nisi najbol ziher voznik :D
Naj bi
16. 06. 2021 11.20
+1
Če še niste pogruntali imajo akcijo 356 dni 24 ur na dan. Za praznit žepe so dobri, kaj več pa od njih ni. Če mi kdo vlomi bodo naredili zapisnik, jaz pa naj iščem kdo je bil. Ko ne odkrijejo nič pa prosijo nas navadne naj pomagamo. Ahh...
IgorMuc
16. 06. 2021 11.19
Kko ze pravjo na vas..? Bom js pelov, sam do volana me nes
tom74
16. 06. 2021 11.10
Bravo dramaturgi😂😂
guruguru
16. 06. 2021 11.08
+3
Ja in? Kaj zdej?
Amasakul
16. 06. 2021 11.06
-1
Star rek, več ga spijemo boljši smo.
Nimiuseen
16. 06. 2021 11.37
+2