Korona

1176 novih okužb: 'Sem mlad, a sem mislil, da bolezni ne bom mogel preboleti doma'

Ljubljana, 03. 11. 2020 08.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 12 min
Avtor
Vesna Lambergar, Urša Zupan, STA
Komentarji
892

V ponedeljek so opravili 4587 testov na novi koronavirus in potrdili 1176 okužb. Vladni govorec Jelko Kacin je današnjo novinarsko konferenco začel s spodbudnimi informacijami, da število okužb ne narašča več strmo. A število obolelih, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, se še vedno povečuje. Rahljanja ukrepov še ni na vidiku. O svoji izkušnji s covidom-19 je spregovoril tudi v. d. direktorja Splošne bolnišnice Celje dr. Dragan Kovačić.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Število okužb počasi upada
    02:23
    Iz SVETA: Število okužb počasi upada
  • Iz 24UR: Pozitiven vsak četrti izvid
    03:35
    Iz 24UR: Pozitiven vsak četrti izvid
  • Iz SVETA: Delo reševalcev v koronačasu
    03:20
    Iz SVETA: Delo reševalcev v koronačasu

 

Vlada je sporočila, da so ob 4587 testih v ponedeljek potrdili 1176 novih okužb. Hospitaliziranih je 925 oseb, intenzivno zdravljenje potrebuje 146 bolnikov. V domačo oskrbo so poslali 57 oseb, umrlo jih je 24. 

V ponedeljek so imeli prav v vsaki slovenski občini po najmanj en aktiven primer okužbe z novim koronavirusom. Največ jih je v Ljubljani, več kot 3000, najvišji delež okužb med prebivalci pa imajo še naprej v več gorenjskih občinah ter v Kuzmi in Odrancih.

Kot je na novinarski konferenci dejal vladni govorec Jelko Kacin, je spodbudno, da rast števila okužb ni več strma. A to je le eden od indikatorjev, na podlagi katerega lahko razumemo trenutne razmere. Drugi pomembni indikator je število oseb v bolnišnicah, ki se še vedno povečuje. 

Po njegovih besedah vlada od strokovne svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje do zdaj še ni prejela nobenih predlogov za rahljanje ukrepov. V četrtek vlado sicer čaka odločitev, kako bo v nadaljevanju potekalo izobraževanje. Zaradi epidemioloških razmer so osnovnošolcem namreč za en teden podaljšali jesenske počitnice.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vodja strokovne skupine za covid-19 Bojana Beović je že za oddajo Dobro jutro dejala, da tudi zdravniki, ki so v tem poklicu že desetletja, podobne situacije ne pomnijo.  "To je neprimerljivo s čimer koli, kar smo videli tisti, ki v medicini delamo že desetletja. Gre za eno samo diagnozo, a ogromno bolnikov, tudi takih, ki so res hudo bolni, tako da gre v obravnavo teh bolnikov res veliko energije, časa in zdravstvenega kadra," je povedala Beovićeva. Glede spremenjenega načina testiranja pa je dejala, da je sedaj ključni pokazatelj resnosti situacije število bolnikov v bolnišnicah. Izboljšanje lahko realno pričakujemo v mesecu maju, je še dodala. 

V celjski bolnišnici na sprejem čaka 17 covidnih bolnikov

Na današnji novinarski konferenci sta sodelovala še v. d. direktorja Splošne bolnišnice Celje dr. Dragan Kovačić, dr. med., in državni sekretar na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič. 

Kovačić je spregovoril o stanju v celjski bolnišnici. Od 22. septembra je bilo v celjski bolnišnici hospitaliziranih 1173 bolnikov, 257 se jih je zdravilo na intenzivnem oddelku. Umrlo je 39 bolnikov, to je 3,3 % vseh bolnikov oziroma 15,2 % bolnikov na intenzivni negi. Kot je dejal, je starostni razpon oseb, ki so umrle, od 64 do 95 let. Najmlajša oseba je imela 64 let. 

V bolnišnici imajo tri covidne oddelke. Na navadnih oddelkih je trenutno od 89 postelj zasedenih 88, v intenzivni negi pa je od 19 postelj zasedenih 18. To pomeni, da so skoraj vse postelje v bolnišnici zasedene. Po Kovačićevih besedah se pripravljajo na odprtje že četrtega covidnega oddelka s približno 30 posteljami, in to v prostorih ortopedskega oddelka. Poleg širitve posteljnih zmogljivosti razmere rešujejo tudi s prerazporejanjem kadra. Na urgenci na sprejem trenutno čaka 17 covidnih bolnikov. Poudaril je, da je sistem v smislu osebne varovalne opreme bolje pripravljen in da imajo bistveno manj težav z opremo, kot so jih imeli v prvem valu.

Spregovoril je tudi o svoji izkušnji s covidom. "Sem mlad in športno aktiven, a sem mislil, da bolezni ne bom mogel preboleti doma. Uporabite vsa orožja, ki vam jih vsakodnevno priporočamo, in se izognite okužbi. Pomagajte nam, da bomo zdržali," je dejal. 

V UKC Maribor število bolnikov s covid-19 naraslo na 135

V UKC Maribor danes zdravijo 135 bolnikov s covidom-19, med katerimi jih je trenutno 27 na intenzivni negi, a se po besedah direktorja Vojka Flisa razmere zelo hitro spreminjajo. Potem ko so ta teden za tovrstne bolnike odprli tudi dislocirani pljučni oddelek na Pohorju, je tam nameščenih že 21 bolnikov.

"Sam zato še ne bi trdil, da se nam približuje vrhunec, saj se nam lahko zgodi še tretji val decembra, januarja in februarja, zato iz dneva v dan prirejamo ter združujemo oddelke, premeščamo zdravstvene delavce, da lahko zagotovimo zdravstveno oskrbo tistim, ki jo potrebujejo," je dejal Flis. Pretekle dni so na posodo prejeli deset ventilatorjev iz UKC Ljubljana, še deset iz blagovnih rezerv, za zdaj pa še čakajo na 20 novih, ki so jih naročili sami. Nekaj težav imajo z dobavo iz tujine, je dejal Flis, čeprav so jih naročili pravočasno, zato si bolnišnice med seboj pomagajo. Vendar glavna težava po njegovem ne bodo naprave, pač pa preobremenjeni kadri, saj veliko zaposlenih manjka zaradi karanten ali bolniške odsotnosti.

Ministrstvo za zdravje je sicer konec minulega tedna pozvalo vse zdravstvene domove, naj se dogovorijo z bližnjimi bolnišnicami in zagotovijo kadre, kjer so potrebe za učinkovito obvladovanje epidemije covida-19 največje. Vsi zdravstveni domovi in njihovi koncesionarji, ki zaradi odredbe o prekinitvi nenujnih storitev razpolagajo s prostim kadrom, so pozvani, da se z bolnišnicami dogovorijo o prerazporeditvi zaposlenih. Vlada je v ta namen zagotovila tudi sredstva za financiranje izplačil dodatkov.

V mariborskem zdravstvenem domu odgovarjajo, da tudi sami čutijo pomanjkanje kadra. "V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor smo vedno pripravljeni pomagati, če za to le imamo možnosti. Te dni jih žal nimamo, saj je veliko sodelavk in sodelavcev zaradi okužb z novim koronavirusom ali zaradi nujne samoizolacije odsotnih - skupno 51," je pojasnil pomočnik direktorja za zdravstveno nego Aleksander Jus. "Z vodilnimi v UKC Maribor smo v stalnem kontaktu in čim bomo imeli možnost, jim bomo tudi ponudili pomoč. Ta trenutek žal delujemo na robu organizacijskih zmogljivosti, a nam kljub tem zagatam uspeva ohranjati delujoče vse nujne službe znotraj ZD Maribor," je dodal. 

V Novem mestu kadrovsko situacijo še obvladujejo

V Splošni bolnišnici Novo mesto pa je danes hospitaliziranih 68 covidnih bolnikov, od tega osem v intenzivni negi. Pri tem razpolagajo z 80 posteljami, od tega jih imajo deset na intenzivnem oddelku. "Kadrovsko situacijo zaenkrat še obvladujemo, vendar bo to z naraščanjem števila postelj postalo zelo velik izziv," so sporočili.

Za pomoč so že zaprosili, zaenkrat še na zalogo, študente višjih letnikov zdravstvene fakultete, medicinske sestre, ki so se upokojile zadnje dve leti, in tudi prostovoljce. Dodatno težavo jim povzroča širjenje okužb z novim koronavirusom med zaposlenimi. Trenutno je v karanteni okoli 50 zaposlenih.

Šempetrsko bolnišnico obiskal minister za zdravje 

V bolnišnici dr. Franca Derganca v Šempetru je trenutno 26 bolnikov s covid-19, od tega pet na intenzivni enoti, štirje pa potrebujejo pomoč respiratorja, je sporočila Civilna zaščita severna Primorska.

Covidni oddelek v šempetrski bolnišnici si je danes ogledal minister za zdravje Tomaž Gantar. Kot je povedala strokovna direktorica bolnišnice Dunja Savnik Winkler, imajo za covidne bolnike še nekaj postelj.

Preureditev prostorov UKC Ljubljana za dodatne postelje je v polnem teku 

Vodstvo UKC Ljubljana se je odločilo, da bo zaradi pomanjkanja prostorskih kapacitet zaradi velikega števila bolnikov s covidom-19, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, izkoristilo prostore nedokončanega dela diagnostično-terapevtskega servisa. S tem bodo pridobili okoli 150 dodatnih postelj.

Gradbena preureditev je zdaj v polnem teku. Prvo nadstropje, v katerem bo prostora za okoli 50 dodatnih postelj, bo predvidoma končano konec tedna. 

Skupna vrednost naložbe je sicer 2,9 milijona evrov z DDV.

V Črni na Koroškem so se razmere stabilizirale 

Slab mesec dni po tem, ko je minister za zdravje Tomaž Gantar Črno na Koroškem razglasil za ogroženo območje zaradi covida-19, so se razmere tam izboljšale. Eno največjih žarišč okužb je bil tamkajšnji Center za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV), kjer skrbijo za osebe z motnjami v duševnem razvoju. V njem so prvo okužbo potrdili 20. septembra, nato pa je skupno število okuženih stanovalcev in zaposlenih v dobrih dveh tednih naraslo na več kot sto. 

Zdaj so se razmere stabilizirale. Prejšnji teden so nazaj v matične enote preselili uporabnike, ki so jih po potrditvi okužb namestili v rdečo cono v centru šolskih in obšolskih dejavnosti nad Mežico, razpustili so tudi rdečo cono v matični enoti, je pojasnila direktorica CUDV Dalja Pečovnik. A ob tem opozorila, da se razmere lahko hitro spremenijo. Med zaposlenimi v CUDV so namreč prejšnji teden vnovič potrdili 12 okužb, niso pa za tem doslej potrdili nobene nove okužbe med uporabniki. 

Tudi na splošno se je stanje izboljšalo tudi v sami občini Črna, ki je bila v začetku oktobra med občinami z najvišjim deležem okuženega prebivalstva v državi. Razglašena ogroženost območja še vedno velja, je pa v zadnjem obdobju novih okužb malo, je danes dejala županja Romana Lesjak. "Vidim, da se splača biti optimističen, stvari se izboljšujejo," je dodala. Po njenih besedah se ljudje držijo ukrepov, ugotavlja tudi, da na srečo večinoma ni bilo težjih potekov bolezni. "Upam, da bomo v nekaj dneh lahko rekli, da smo covid-19 v občini Črna premagali."

Kakšno je stanje v DSO?

Od včeraj je v domovih za starejše še 112 stanovalcev več, med zaposlenimi je 44 na novo okuženih, osem stanovalcev pa je žal umrlo, je sporočil Kacin. Uršič je dejal, da trenutne razmere obvladujejo. Tudi v domovih na Gorenjskem, kjer je epidemiološka slika najslabša, se razmere izboljšujejo. Porast okužb je opaziti na Primorskem, zato je danes tam potekal terenski obisk skupaj s civilno zaščito. Preverili so tudi morebitne zunanje lokacije za rdeče cone, pri čemer je Uršič izpostavil dom paraplegikov v Pacugu in dom Topola v Izoli.

Poudaril je, da bi bila brez predanih ljudi in strokovnega znanja, ki ga premorejo, situacija v domovih za starejše lahko slabša. Domovi delajo dobro, spoštujejo postavljene protokole in imajo potrebna zaščitna sredstva (v povprečju za več kot 3 tedne).  Kadrovske težave rešujejo s pomočjo študentov medicine, zdravstvenih delavcev s primarnega nivoja in z novimi zaposlitvamim, je še dodal Uršič. Na novo so zaposlili 118 delavcev, 114 se jih je vključilo prek javnih del, študenti pa so v domovih opravili že več kot 30.000 ur dela.

V škofjeloškem centru slepih in slabovidnih, kjer je bilo okuženih 55 stanovalcev in 28 zaposlenih, se je 20 stanovalcev že vrnilo nazaj v dom, prav tako so se na delo vrnili štirje zaposleni, je pojasnil. V drugih domovih na Gorenjskem je število okuženih bistveno manjše.

Dom upokojencev Podbrdo, enota Petrovo Brdo
Dom upokojencev Podbrdo, enota Petrovo Brdo FOTO: Spletna stran Doma upokojencev Podbrdo

Uršič je izpostavil tudi razmere v domu starejših občanov Podbrdo, kjer je po podatkih ministrstva še vedno 86 okuženih, novih okužb med stanovalci pa niso zabeležili. "Zaenkrat zadevo obvladujejo," je poudaril. Stanje se umirja tudi v domu pri Zidanem mostu, kjer je po Uršičevih besedah zaenkrat okuženih še 51 stanovalcev, 67 pa jih je že ozdravelo. Prav tako je okuženih 29 zaposlenih, ozdravelo pa jih je že 15.

Kot primer, kjer so rdečo cono že vzpostavili na zunanji lokaciji, je Uršič izpostavil dom v Ilirski Bistrici. V domu so potrdili 16 okužb, vse okužene stanovalce pa so preselili v nekdanji dom JLA v središču Ilirske Bistrice, je pojasnil. Če bo potreba večja, jih bodo lahko tja premestili tudi več, je zagotovil.

Večje število okužb se je pojavilo tudi v socialno-varstvenem zavodu Hrastovec na Štajerskem, kjer je okuženih 28 stanovalcev in 16 zaposlenih. Tudi tam se je strokovna ekipa že dogovorila za vzpostavitev primerne rdeče cone, je dodal. Kot so sporočili iz SVZ Hrastovec, bodo v skladu z načrtom in zaradi povečanja kapacitet rdeče cone okužene stanovalce selili v depandanso C, kjer je pripravljenih 53 postelj. Vsi stanovalci so trenutno pod rednim zdravstvenim nadzorom, trije potrebujejo bolnišnično oskrbo. Kadrovski primanjkljaj je že velik, saj je že kar nekaj zaposlenih okuženih, spet drugi so v samoizolaciji. "Trenutno je stanje še obvladljivo in zmoremo opraviti vso delo," so zapisali. Vodstvo zavoda si je s predstavnikom civilne zaščite Lenart in predstavniki lokalne skupnosti ter osnovne šole ogledalo športno dvorano Voličina, ki jo bodo do jutri pripravili za namestitev zdravih stanovalcev. Okužba s covid-19 se je medtem pojavila tudi v Varovanem domu Ščavnica v občini Sveta Ana. Tam je trenutno okuženih devet stanovalcev in en zaposleni, ki pa ne kažejo simptomatskih znakov okužbe in se dobro počutijo. Okužene stanovalce so že včeraj premestili v Hrastovec. 

SVZ Hrastovec
SVZ Hrastovec FOTO: SVZ Hrastovec

Civilna zaščita severna Primorska je proti večeru sporočila, da je v enoti na Petrovem Brdu, kjer je okužena večina izmed 96 stanovalcev, stanje stabilno in se ni bistveno poslabšalo. V novogoriškem Domu upokojencev so okuženi še trije oskrbovanci, skupaj tako sedem in eden od zaposlenih. V njihovi enoti v Podsabotinu pa je bilo doslej potrjenih devet okužb med starostniki in dve med zaposlenimi. So pa danes ponovno odvzeli brise tako oskrbovancem kot zaposlenim v obeh domovih. V domu v Renčah (Medic hotel - dom - institucionalno varstvo starejših in zdravstvena nega) so po zadnjih podatkih razširili t. i. rdečo cono, saj je okuženih skupno 18 uporabnikov in tudi kar 11 zaposlenih. Zato imajo velike težave s pomanjkanjem kadra, pri tem jim pomaga občinski štab CZ Občine Renče-Vogrsko.

V ajdovski občini so se pripravili na morebitno vzpostavitev rdeče cone za dom starejših. Zato sta občinska štaba CZ občin Vipava in Ajdovščina prevzela bolniške postelje, ki so namenjene morebitni vzpostavitvi rdeče cone v športni dvorani v Lokavcu. 

Okužbe tudi v skupini zdravstvenih delavcev na usposabljanju za rezervno sestavo vojske

V skupini zdravstvenih delavcev, ki so v drugi polovici oktobra začeli temeljno usposabljanje za pripadnike rezervne sestave Slovenske vojske (SV), so potrdili več okužb. Kot je pojasnil tiskovni predstavnik vojske Marjan Sirk, so po potrditvi prve okužbe celotno skupino poslali domov.

Skupina 13 zdravnikov in dveh zdravstvenih tehnikov je 19. oktobra začela s temeljnim vojaškim strokovnim usposabljanjem za pripadnike rezervne sestave Slovenske vojske. Ob začetku usposabljanja so bili vsi na videz zdravi; četrti dan usposabljanja so se pri enem od njih pojavili simptomi okužbe, test pa je tudi potrdil okužbo z novim koronavirusom.

V skupini so bili sicer po pojasnilih Sirka specialisti s področja kirurgije, anestezije in še nekaterih drugih specializacij ter dva diplomirana zdravstvenika. Da se lahko udeležijo temeljnega usposabljanja oz. da njihova odsotnost z dela tudi v času epidemije ni problematična, so se po pojasnilih SV strinjali tako vsi posamezniki kot tudi njihovi delodajalci.

Takrat so po pojasnilih Sirka celotni skupini odredili delo od doma. Kasneje so simptome okužbe razvili še nekateri člani skupine, tako da so po podatkih generalštaba skupno okuženi štirje člani skupine.

Sirk je pojasnil, da so upoštevali preventivne ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa: ob prihodu so vsem članom skupine izmerili temperaturo, med usposabljanjem so vsi nosili maske in skrbeli za razkuževanje rok. V sobah v vojašnici so bili nameščeni po dva.

Ko je skupina začela temeljno usposabljanje, je ukaz načelnika Generalštaba SV dovoljeval tako obliko usposabljanja, zato so se zanjo tudi odločili. Po sedanjih ukazih takega usposabljanja ne bi bilo, je pojasnil Sirk. Po ugotovitvah vojske je prvi član skupine, ki je zbolel, okužbo prinesel iz civilnega okolja, je še dodal.

Pahor se je pogovarjal z Beovićevo

Predsednik republike Borut Pahor je danes na pogovor sprejel vodjo strokovne svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojano Beović. Ob tem je ocenil, da smo v aktualnih razmerah najbolj odvisni od predanosti in profesionalnosti zdravstvenega osebja in da mu lahko najbolj pomagamo s tem, da se vsi dosledno držimo ukrepov.

Kot so sporočili iz urada predsednika republike, sta se Pahor in Beovićeva pogovarjala o aktualnih epidemioloških razmerah, njenih ocenah in predvidevanjih glede tega v prihodnje.

Pahor je Beovićevi in vsem njenim sodelavkam in sodelavcem v zdravstvu "izrazil hvaležnost in občudovanje za delo, ki ga opravljajo", so navedli v sporočilu za javnost po srečanju. Dodali so še, da je predsednik naklonjen temu, da bi pristojni zaposlenim v zdravstvu omogočili ustrezne pogoje za opravljanje njihovega dela in ga tudi primerno nagradili.

Koronavirus pasica november

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

11.48

Rahljanje ukrepov?

Po besedah Kacina še niso na vidiku.

11.39

Pred nekaj dnevi so okužbo potrdili pri ministru Logarju. Na zunanjem ministrstvu so potrdili tri okužbe, je pojasnil Kacin.

11.36

Uršič

Ukrep dodatnega kadra se je izkazal za uspešnega. Okrepili so tudi sodelovanje z zavodom za zaposlovanje. Tisti, ki lahko delajo, se jih napoti v domove. Posebna zahvala študentom medicine, ki so izkazali pripravljenost pomagati.

11.35

'Domovi delajo dobro'

Uršič poudarja da domovi delajo dobro, saj imajo izdelane protokole v primeru okužb in jih spoštujejo.

11.33

Trenutno je porast okužb v DSO na Primorskem. Civilna zaščita si bo na terenu ogledala šest domov. Vsi domovi imajo že predvidene cone in lokacije in lokacije zunaj domov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (892)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bojan 69
05. 11. 2020 18.38
-1
"bojevnik z juga" doživlja živčni zlom, top tv v živo
Karel Car
04. 11. 2020 18.38
-1
Pišite raje o ljudeh ki zaradi takšnih ukrepov zgubljajo firme,službe,psihično stanje ljudi je na podnu,dobro je dokler so ukrepi človeški sedaj pa to nima več nobene zveze z virusom,kaj pripomore policijska ura kateri se bo te okužil ponoci veni ali pa ali je v drugi občini kaj hujši virus kot v tisti ki se človek nahaja pa da se takozvana stroka spreneveda enkrat govorijo maska nesmiselna drugič ko se vidi zaslužek pa je smiselna,naj si vsaj svoje posnetke pogledajo če jim že možgani ne delajo al so pa že res tako pregoreli
simeoni
03. 11. 2020 21.25
-3
Koliko ste plačani za take prispevke v medijih, da manipulirate z ljudmi, da operirate s številkami,da ljudi strašite in psihirate ? Prosim, poročajte objektivno in s pravilnimi podatki, ker manipulacije prinašajo ravno nasprotni učinek. Še niste ugotovili ? Pa boste !
Mott
05. 11. 2020 20.50
S čim se ti počutiš prestrašen in napsihiran?
VenZsajvestekdo
03. 11. 2020 21.23
+0
"Sem mlad, a okužbe nisem mogel doma preživet". Star si 40. Mlad je zame ki je pod 30.
Mott
05. 11. 2020 20.58
Imaš mogoče starše? Ali celo stare starše? Poznaš kakega kroničnega bolnika (pod 30, vsi ostali lahko itak crknejo)?
simeoni
03. 11. 2020 21.10
-1
Dejmo se zmenit, da ne boste dajali v medije samo zdravnike, ki naj bi preboleli virus. Do sedaj so covid prebolevali samo zdravniki,kaj pa ostali ? Kaj če bi izkušnjo predstavil nekdo, ki je navadni državljan, ne pa zdravnik. Če pa tega niste sposobni, pa prosim nehajte dajat take prispevke. Ali smo enakopravni, ali se razlikujemo po poklicih dr.mr.dipl in tako naprej.
Vrtni a
03. 11. 2020 21.05
+3
Škoda, da nič ne poročate o zaostritvah razmer na Švedskem.
šmajser1
03. 11. 2020 21.01
+5
G. Dragane, v ozadju te vase izkusnje, pa nakup mask vec let starega podjetja, katerega edini zasluzek je prav s temi maskami, pa da ste vsi frendi od glave druzine puklastega sploh ne omenjam....Nevem kaj bi me moglo zadet, da bi vam verjel to izkusnjo s covidom...
Tomaž 63
03. 11. 2020 20.00
+2
Same številke, od kje toliko okužb. Vse zaprto, ne smemo se družiti, gibati, dihati... Navedite podatke od kje okužbe, v enem dnevu toliko mrtvih, prosimo za podatke, kdo, če lahko izvemo. Strašite s številkami, odkrivajte resničnost številk.
aligator14
03. 11. 2020 20.00
+4
Ti mladenic, koliko so ti plačal, da traparije objavljas. Itak tem lažem ne verjame nihce, razen par sveckarjev in nekaj placancev....
Vani Murko
03. 11. 2020 20.43
+0
aligator14, ti si pa sigurno iz primorske!
Balki30
03. 11. 2020 19.50
-1
Od petka ze kasljam...ne vem...ne dam 100 ojrov za test ...vrocine ni...me pa zacuda bolijo sklepi...ampak me vsi..samo na nogah.....skoz pokasljujem....ampak produktivno....znaci sluz se lusci....ni kr na suho....sestra se ne oglas..zd zaprt....mislim....pa to
trollolll
03. 11. 2020 20.06
+3
znanec, ki je imel potrjeno covid okuzbo je imel glavobol in kaselj na zacetku... kasneje pa izgubo vonja in okusa, vrocino in zategovanje v misicah na nogah.
HŽV
03. 11. 2020 19.49
+7
"Tretji val bo zelo zagoneten, ker zdravniki ne bodo vedeli, ali ima bolnik gripo ali covid-19"... Prasanje za nase TOP SVETOVNE STROKOVNJAKE.. nase bogove doktore... Kako potem lahko kakate in ponizujete navadne smrtnike, ko corono primerjajo z gripo????
Evkaliptus
03. 11. 2020 20.03
+3
Majstr, za gripo letno v SLO umre okoli 160 ljudi, z corono smo ze kar zelo presegli to stevilko, s tem da so hudi ukrepi, pri gripi jih sploh ni, ce ne bi bilo ukrepov, bi jih bilo verjetno ze zdaj cez 1000 gladko, tako da ni to gripa. Tisti ki imajo mile simpto.e so podobni gripi, tisti ki imajo pa hujse simptome, pa hudo pljucnico, odpovedi organov, strdkov ali clo smrt. Ni smesno dokler ti ne umre dedi ali babi, pa ne pozabi tudi starsi imajo od 50 do 60 let pri tvoji starosti recimo 30 let in ze kake druge bolezni ki ravno ne pomagajo imunskemu sistemu pri boju se z covid19, poleg stalnega boja se s kako sladkorno, slabokrvnostjo itd...Ne mores primerjat gripe in Covid 19!!!!
marston
03. 11. 2020 19.49
+9
Mene zanima podatek o mrtvih in na intenzivni negi: starost, nivo D3 vitamina v krvi, cepljenje proti navadni gripi, odstranitev mandeljev, nivo inzulina in glukoze v krvi, krvni tlak, razmerja holesterolov. Potem pa to ustrezno statistično obdelat. Hipoteza: visok imunski sistem (visok nivo d3), brez diabetesa, povišanega krvnega tlaka in ustreznim razmerjem holesterolov (višji skupni holesterol) - - - nihče ni umrl in bil na intenzivni s takim izvidom.... Kdo bo to ovrgel z preverljivimi podatki?
ksenak2
03. 11. 2020 19.37
+14
Letosnja januarska gripa je bila ubijalska. 40 vrocine dan in noc 6 dni, mrzlica - 3 kovtri premalo, driska, nahod, grlo, kaselj, tezka pljuca, levkociti 2000... s takimi simptomi bi me danes direkt na intenzivno. Pa smo preboleli doma v domaci oskrbi, pokasljevali se tja do maja meseca... vcasih se za kaj takega nismo prav nic razburjali.
Sofijaaaaaa
03. 11. 2020 19.19
-2
a tebi dokaze🤣🤣🤣
slovenc59
03. 11. 2020 19.19
+11
Da vam pa jaz povem, kako seštevajo okužene ! Pokličeš k svojemu dohtarju, recimo se slabo pocutim, nimam okusa ! Okus lahko izgubiš tudi zaradi drugih stvari, ni corona zdej izgovor za vse ! Ampak pri nas je, kajti ko ti predlagaš zdravniku testiranje,ali pa on tebi, si avtomatsko zabeležen kot okuzen s corona virusom ! Sedaj mi je jasno, ko se je začela sezona gripe in respiratornih bolezni, zakaj nenadoma tako velike številke " okuzenih" ! V glavnem ni verjeti uradnim podatkom, večji del teh številk je manipulacija ! !
Bukovlist
03. 11. 2020 19.16
+7
Postopoma bodo trdili da smo samo prehlajeni.Umirali bodo spet za rakom itd...
Mahmud
03. 11. 2020 18.58
+6
Vladajoči dajte prosim pokazati dokaze za številke ki jih podajate v javnost! Do sedaj še nihče ni dokazal nič!!! Na sledilniku se številke zelo razlikujejo, sploh številke umrlih. Dokaze potem bomo pa verjeli!
kaktusar1
03. 11. 2020 18.33
+6
se prav, da če bi jih tolk testiral, kot so jih prejšnji teden, bi bila cifra spet čez 2000....vglavnem, da zmagujemo in da bomo drugo leto ponosni...tko prav janoš :)
Z0r98xyw
03. 11. 2020 18.22
+2
Štuhec brez maske
Uporabnik1888153
03. 11. 2020 18.06
-6
Tale mona Cirenij,je pred 30leti nabavil čuda hrane in se s posteljo vred(najbrž ne sam) zabarikadiral v klet,ker je slišal Kacina o avionih. Mi pa s kalašnikovi v šumo in še kam. Zdaj je pa pameten, dej se zabarikadirat za skoz, ker spet nekaj leti po zraku...