Slovenija

V ponedeljek začetek odvoza nevarnega mulja s Koroške v Avstrijo

Ljubljana, Prevalje, 28. 11. 2023 13.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prek javnega naročila izbrani izvajalec, družba Saubermacher Slovenija, bo v ponedeljek začel s Koroške v Avstrijo na remediacijo odvažati v ujmi naplavljen mulj, ki je zaradi visokih vsebnosti težkih kovin opredeljen kot nevaren odpadek. Predviden je odvoz okoli 1700 ton mulja. Po pogodbi bo to državo stalo do največ pol milijona evrov.

Na objavljeno javno naročilo ministrstva za okolje, podnebje in energijo je prispela samo ponudba podjetja Saubermacher Slovenija, odločitev o izboru ponudnika pa je že pravnomočna.

Kot so za STA še pojasnili na ministrstvu, bo remediacija mulja, pri kateri ga bodo očistili težkih kovin, potekala v predelovalnem centru podjetja Saubermacher SDAG v Lannachu pri Gradcu v Avstriji.

Rok izvedbe javnega naročila je najkasneje šest mesecev od podpisa pogodbe.
Rok izvedbe javnega naročila je najkasneje šest mesecev od podpisa pogodbe. FOTO: 24UR

Količina onesnažene zemljine, predvidene za odvoz, znaša okoli 1700 ton in je pretežno odložena ob reki Meži, in sicer na meji med občinama Mežica in Prevalje. Manjša količina se nahaja v občini Dravograd na območju Otiškega Vrha, je bilo zapisano v dokumentaciji ob objavi javnega naročila.

Zaradi ureditve logističnih zadev so predstavniki ministrstva prejšnji teden opravili ogled na samem terenu. Pri nakladanju in odvozu mulja do tehtnice bo po navedbah ministrstva pomagal koncesionar, ki na kraju trenutno izvaja nujna sanacijska dela. Dinamika odvoza pa bo odvisna od vremenskih razmer. 

Sicer pa se je stanje na terenu glede količin mulja spremenilo. Kar nekaj količin nenevarnega mulja sta direkcija za vode in direkcija za ceste že uporabili za sanacijska dela. "Dinamika odvoza preostalih količin mulja bo dorečena do sredine decembra," so še pojasnili na okoljskem ministrstvu.

Dinamika odvoza bo odvisna od vremenskih razmer.
Dinamika odvoza bo odvisna od vremenskih razmer. FOTO: Aljoša Kravanja

V poplavah v začetku avgusta je na območju Mežiške in Dravske doline zaradi poplavnega delovanja Meže in Drave naplavilo večje količine mulja. Koroške občine so po poplavah organizirale začasno deponiranje naplavljenega mulja na nekaterih lokacijah znotraj občin, vse od takrat pa pričakujejo, da se mulj čim prej odpelje na za to primerne lokacije.

Pristojni so glede na opravljene analize mulj razdelili na mulj, ki je opredeljen kot nevaren odpadek, del mulja je opredeljen kot nenevaren inerten odpadek in se lahko uporablja v gradbene namene, del pa je opredeljen (samo) kot nenevaren odpadek. Del tega nenevarnega mulja naj bi odložili na odlagališče Koroškega centra za ravnanje z odpadki v občini Prevalje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdravkob
29. 11. 2023 09.02
Haha, nevarni mulj! Avstrijec si mane roke, kaj si misli, ja, smeje se mu.
FrankCostello
28. 11. 2023 17.39
-1
Glede na to, da je bila izvoljena na listi Svobode, bi morala poslanski stolček dati naslednjemu izvoljenemu v svobodi!
ap100
28. 11. 2023 16.52
znana firma s slovenskimi partnerji si je spet zlobirala posel
niktalop
28. 11. 2023 15.46
+0
Slovenija bi lahko z minimalnimi stroški mulj odvažala in napolnila rove v opuščenih rudnikih ki jih je tu kar nekaj. Čestitke za nesmoterno porabo našega denarja.
mitjaa17
28. 11. 2023 19.28
+1
Birokracija ne pozna kmečke pameti. To so sami eksperti, itak pa ni pomembno ali stane 5tisoč ali 500tisoč,,,nič ne gre iz svojga žepa
spoštovanje
28. 11. 2023 15.44
+2
fajn prečistit in evo knauf plate....eko, bio nepremočljivo