Slovenija

Slovenija zaprosila za 40 strojev, montažne mostove, helikopterje in vojake

Ljubljana, 06. 08. 2023 11.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.K., STA, M.P.
Komentarji
0

Evropski komisar za krizne razmere Janez Lenarčič je sporočil, da so za Slovenijo aktivirala mehanizem za civilno zaščito, za katero je zaprosila. Iz Poljske so medte odpotovali prvi tovornjaki s humanitarno pomočjo za Slovenijo, je sporočilo poljsko veleposlaništvo v Sloveniji. Na Slovensko karitas se je medtem že obrnila Caritas Avstrija, ki je ponudila finančno pomoč ob poplavah. Pomagali pa so tudi številni Slovenci, ki živijo v tujini, so še pojasnili pri Slovenski karitas.

Prek mehanizma Evropske unije na področju civilne zaščite za pomoč (ERCC) v mehanizaciji za odstranjevanje naplavin in zagotavljanja prevoznosti cest je Slovenija zaprosila za 10 delovnih strojev (bager, goseničar) do 7,5 ton z inženirsko ekipo, 10 delovnih strojev (bager, goseničar) do 17,5 ton z inženirsko ekipo, 10 delovnih strojev (bager, goseničar) nad 17,5 ton z inženirsko ekipo, 10 delovnih strojev (bager in buldožer) z inženirsko ekipo, 30 specialnih vozil za urejanje vodotokov z inženirsko ekipo in 20 montažnih mostov do 40 metrov.

Na prošnjo Slovenije, ki se spopada s katastrofalnimi poplavami, so v Bruslju aktivirali mehanizem za civilno zaščito, je popoldan na spletu sporočil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Seznam s potrebami, ki sicer vključuje predvsem prošnje za težko mehanizacijo, so že posredovali državam članicam. "Glede na zadnjo prošnjo Slovenije za pomoč zaradi poplav smo nemudoma aktivirali mehanizem za civilno zaščito. Prvi seznam potreb je že bil posredovan našim državam članicam, v njem pa je zaprošeno predvsem za težko mehanizacijo in inženirje za njeno upravljanje," je zapisal.

Obisk Nataše Pirc Musar v Kamniku po poplavah
Obisk Nataše Pirc Musar v Kamniku po poplavah FOTO: Luka Kotnik

Prek mehanizma Nata za odzivanje na naravne in druge nesreče (EADRCC) pa je Slovenija zaprosili za pomoč v obliki petih težkih vojaških helikopterjev z nosilnostjo vsaj pet ton za prevoze, 200 vojakov za izvajanje nalog zaščite, reševanja in pomoči ter 20 montažnih mostov do 40 metrov.

Republika Hrvaška je tako že zagotovila pomoč vojaškega helikopterja za pomoč pri zajezitvi in utrditvi nasipov na Muri. Pomoč ostalih držav še pričakujemo. Pomoč usklajujemo prek Uprave RS za zaščito in reševanje, ki je v stalnem stiku z obema centroma za koordinacijo pomoči v Bruslju.

V poplavljeno Slovenijo prihaja pomoč iz tujine

"Prostovoljci iz Poljske že pomagajo na terenu," je sporočilo poljsko veleposlaništvo v Sloveniji. Slovenska karitas poleg pomoči Caritas Avstrije v prihodnjem tednu pričakuje tudi pomoč drugih članic mreže Caritas Evropa.

Rdeči križ Slovenije je medtem potrdil, da je na poti tudi kamion iz Madžarske, ki ga bodo dostavili člani Rdečega križa Madžarske, natovorjen s hrano in higienskimi pripomočki. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pri Rdečem križu Slovenije so v teh dneh od kolegov iz Rdečega križa Hrvaške prejeli dva kamiona pitne vode, ki so ju distribuirali po celotni Slovenije, danes pa je na poti kamion pomoči (hrana in živilski izdelki ter higienski pripomočki) iz Poljske, ki ga v koordinaciji in sodelovanju z  RK Slovenija dostavlja Rdeči križ Poljske, enako pa velja tudi za kamion pomoči (enako nepokvarljiva hrana in higienski pripomočki), ki prihaja iz Madžarske in ga bodo dostavili člani Rdečega križa Madžarske.

Finančno pomoč so doslej prispevali nekateri Slovenci, ki živijo v tujini. Slovenske skupnosti v tujini, med drugim tudi v Kanadi in na Finskem, pa so že začele z zbiranjem materialnih sredstev.

"Iskreno smo veseli za solidarnost iz tujine, da vsaj malo olajšamo trpljenje številnim slovenskim družinam, prizadetim v poplavah, da bodo lažje popravili nastalo škodo in si uredili svoje domove. Podpora mreže Caritas in Slovencev po svetu v teh težkih časih je neprecenljiva," je v soboto  še sporočila Slovenska karitas.

V odzivu na katastrofalne poplave, ki so prizadele večji del države, so pomoč doslej ponudile tudi Hrvaška, Madžarska in Črna gora. Predsednik vlade je sicer v petek sporočil, da se Slovenija sooča z najhujšo naravno ujmo v zgodovini države, škoda pa bo verjetno presegla 500 milijonov evrov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja