Slovenija

V porciji kakavovih kosmičev za kar pet kock sladkorja

Ljubljana, 05. 05. 2021 10.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
96

Primerjalni test kakavovih kosmičev, ki ga je Zveza potrošnikov Slovenije izvedla v okviru mednarodnega projekta Food PRO, je pokazal razmeroma velike razlike med izdelki ter eno skupno lastnost – previsoko vsebnost sladkorja. Otroci in najstniki tako že za zajtrk s kosmiči zaužijejo celo več kot polovico dnevne varne količine sladkorja. Večina kosmičev je tako prej sladica kot pa živilo za zajtrk.

V okviru projekta Food PRO, v katerem sodeluje šest potrošniških organizacij šestih različnih držav (Slovenije, Avstrije, Češke, Madžarske, Slovaške in Hrvaške), so opravili mednarodni primerjalni test 102 vzorcev kakavovih kosmičev. Zakaj kakavovih? Zato, ker so ti pogosta izbira naših otrok za prvi jutranji obrok, kar je pokazala anketa, v kateri je sodelovalo več kot tisoč ljudi. 

Kakavovi kosmiči vsebujejo veliko sladkorja, v uravnoteženo prehrano zato raje vključite nepredelana žita.
Kakavovi kosmiči vsebujejo veliko sladkorja, v uravnoteženo prehrano zato raje vključite nepredelana žita. FOTO: Dreamstime

Pod drobnogledom 23 čokoladnih oziroma kakavovih kosmičev

V Sloveniji je Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS), ki vodi ta projekt, pod drobnogled vzela 23 čokoladnih oziroma kakavovih kosmičev, ki so na voljo slovenskim potrošnikom. Ugotovitve niso spodbudne, saj so ugotovili, da je večina kosmičev prej sladica kot pa živilo za zajtrk. Opozorilo, da pripravljeni kosmiči pogosto vsebujejo preveč sladkorja in nepotrebnih aditivov, ni novo. O tem so na ZPS že opozarjali. Pa vendar je na naših policah še vedno preveč kosmičev, ki vsebujejo preveč sladkorja in premalo vlaknin. 

Posledice še vedno trajajoče epidemije covida-19 so vidne na številnih področjih, tudi pri otrocih, opozarjajo na ZPS. Rezultati športno-vzgojnega kartona SLOfit kažejo na največji porast deleža otrok z debelostjo v zgodovini spremljanja, saj se je med razglašeno epidemijo zaradi zmanjšane telesne dejavnosti povečalo podkožno maščevje pri več kot polovici otrok, kar resno poveča zdravstvena tveganja. Matej Gregorič z NIJZ opozarja, da se je trend debelosti pri otrocih ustalil, žal pa nam ga še ni uspelo obrniti navzdol. Zakaj je pomembno, da zmanjšujemo delež čezmerno hranjenih otrok? Ker debelost s seboj prinaša številne težje zdravstvene zaplete. Nekaj izboljšanja pri otrocih opažajo glede rednega zajtrkovanja, žal pa tretjina otrok še vedno ne zajtrkuje. Prav tako kar dve tretjini otrok ne jesta zelenjave vsakodnevno, je pa viden upad uživanja sladkih pijač pri otrocih.

Anketa je pokazala, da so žitarice sicer pogosta izbira naših otrok za jutranji obrok, saj vsebujejo vlaknine, ki ugodno vplivajo na prebavo, poleg tega je priprava kosmičev hitra in preprosta. Niso pa nujno zdravi. Test je namreč pokazal, da je večina kosmičev prej sladica kot pa živilo za zajtrk!

Otroci zelo radi posegajo po industrijsko pripravljenih živilih, ki pa žal vsebujejo veliko dodatkov, zlasti dodanega sladkorja, opozarja Gregorič. Zato svetuje, naj prehrana otrok temelji na osnovnih živilih ter na čim manj sladkorja, saj se otroci hitro navadijo na njegov okus. Kot opozarja, so pripravljeni izdelki iz žitaric izpodrinili osnovna žita. Prav lahko bi si namreč sami doma pripravljali kosmiče, je pa res, da je priprava nekoliko zamudnejša. 

Najbolj problematična visoka vsebnost sladkorja

Primerjalni test kakavovih kosmičev je sicer pokazal razmeroma velike razlike med izdelki, eno pa jim je skupno: večina jih vsebuje preveč sladkorja. Eden izmed testiranih izdelkov celo več kot 36 gramov na 100 gramov izdelka. To je enako kar petim kockam sladkorja (1 kocka = 4 g) v običajni porciji (60 g), zato ti praviloma niso najbolj zdravju koristna izbira, opozarjajo na ZPS. 

Večina kosmičev vsebuje občutno preveč sladkorja!
Večina kosmičev vsebuje občutno preveč sladkorja! FOTO: ZPS FoodPRO

Otroci in najstniki namreč s kosmiči že za zajtrk lahko zaužijejo celo več kot polovico dnevne varne količine sladkorja! Zato kakavovih kosmičev ne moremo uvrstiti med vsakodnevno uravnoteženo prehrano. 

Otroci in najstniki lahko s kakavovimi kosmiči že za zajtrk zaužijejo celo več kot polovico dnevne varne količine sladkorja.
Otroci in najstniki lahko s kakavovimi kosmiči že za zajtrk zaužijejo celo več kot polovico dnevne varne količine sladkorja. FOTO: ZPS FoodPRO
Poleg tega, da vsebujejo kakavovi kosmiči veliko preveč sladkorja, ne smemo pozabiti, da gre za močno predelane izdelke.

Ne nasedajte prehranskim trditvam

Je pa kljub neugodni hranilni sestavi več kot polovica izdelkov obogatena z vitamini in minerali, zato so na njihovi embalaži lahko zapisane prehranske trditve, na nekaterih celo zdravstvene. “Prepričani smo, da proizvajalci trditve uporabljajo predvsem zato, da pritegnejo pozornost staršev, ki se tolažijo, da bodo z izbiro takega izdelka otroku zagotovili vsaj zadostno količino vitaminov in mineralov, če že pri sladkorju zatisnejo obe očesi,” pojasnjujejo na ZPS. Gregorič pa dodaja:  "Ne nasedajte prehranskim izjavam na embalaži, ker običajno ne povedo vsega." Ključno je, da v hranilni tabeli preverite količino sladkorja v živilu in ste pozorni na morebitna dodana sladila ter na dodane aditive, še opozarja Gregorič.

Obvezno preverite podatke v tabeli s hranilnimi vrednostmi!

Anketa med potrošniki je pokazala, da skoraj polovica vprašanih (49 %) vedno preveri tabelo s hranilnimi vrednostmi na embalaži izdelka, več kot tretjina jih to stori občasno, skoraj četrtina pa nikoli. Večina primerja hranilne vrednosti na embalaži med podobnimi izdelki. Branje tabele je zelo pomembno, saj lahko potrošniki le tako izvedo pomembne informacije o hranilni vrednosti izdelka in ne zaupajo slepo obljubam na prvi strani embalaže, ki izdelke predstavljajo enostransko. 

Primer prikaza hranilne vrednosti na porcijo in priporočenega dnevnega vnosa.
Primer prikaza hranilne vrednosti na porcijo in priporočenega dnevnega vnosa. FOTO: ZPS

Na embalaži kosmičev proizvajalci poleg obvezne navedbe hranilne vrednosti, ki je podana na 100 g oziroma 100 ml živila, pogosto prostovoljno navedejo še vsebnost hranil na porcijo in priporočene dnevne vnose. To je s stališča potrošnika zaželeno, saj si mora, če dodatnih navedb na izdelku ni, sam preračunati količino hranila, npr. sladkorja, v eni porciji.

Potrošniki pa pogosto presenečeno odkrijejo, kako majhna je v resnici velikost porcije, navedena na škatli. Še več, velikost porcije za žita se od izdelka do izdelka razlikuje – pri kosmičih večinoma predstavlja od 30 do 50 gramov. Zato pri primerjavi med izdelki vedno upoštevajte hranilne vrednosti na 100 gramov izdelka.

Pri nas je potrošnikom na voljo res veliko različnih kosmičev, zato je včasih izbira težka. Proizvajalci se zato odločajo za različne trike, s katerimi skušajo privabiti predvsem otroke.
Pri nas je potrošnikom na voljo res veliko različnih kosmičev, zato je včasih izbira težka. Proizvajalci se zato odločajo za različne trike, s katerimi skušajo privabiti predvsem otroke. FOTO: Dreamstime

Kaj so pokazali rezultati analize?

V testu so preverili hranilno vrednost  (vsebnost sladkorja, beljakovin, prehranske vlaknine, folne kisline in železa), senzorične lastnosti, morebitno prisotnost tujih snovi, skladnost označevanja in trajnostni vidik.

Rezultate testa najdete v priloženem dokumentu.

V testiranih izdelkih so izmerili od 13,8 do kar 36,2 grama sladkorja v 100 gramih izdelka. Najslabšo oceno za sladkor (nezadovoljivo) so prejeli štirje izdelki, ki presegajo vsebnost sladkorja celo po merilih, opredeljenih v prostovoljni pobudi vodilnih živilskih podjetij, imenovani EU Pledge. Izbiro izdelkov Denel, Dennree Schoko Bären, Dennree Schoko Kugeln in Peppa Pig zato na ZPS odsvetujejo.

Senzorična analiza ni pokazala večjih napak. So se pa bolje odrezali izdelki z intenzivnim okusom po kakavu oziroma čokoladi in žitih ter tisti, ki so po pripravi z mlekom ostali hrustljavi in čvrsti ob ugrizu (konsistenca). Po okusu sladki in slani vzorci so dobili slabše ocene. Večina je za senzoriko prejela oceno dobro, le štirje povprečno.

Kakavove kosmiče je mogoče izdelati tudi brez aditivov in arom, kar dokazuje šest izdelkov. Med aditivi, ki so dodani sedmim izdelkom, so odkrili sojine, sončnične ali repične lecitine (emulgator), v enem izdelku pa še barvilo amonijev karamel. Drugi izdelki vsebujejo različne naravne in umetne arome.

Pregledali in ocenili so skladnost označb z zakonodajo ter dodatne prostovoljne navedbe in informacije, ki so potrošnikom na voljo na izdelkih. Oceno zelo dobro je za označbo prejel le izdelek, pri vseh drugih so odkrili pomanjkljivosti. Primerjali pa so tudi izmerjeno in deklarirano vsebnost sladkorja, beljakovin, prehranske vlaknine, železa in folne kisline. Pri kar devetih izdelkih so ugotovili odstopanje, večje od dovoljenega.

Test je med drugim tudi pokazal, da deklaracije niso dovolj berljive, berljivost pa otežujejo premajhne črke in večjezičnost. 

Še nekaj glede cene: cena za kilogram kosmičev ima razpon od 3,15, pa kar do 13,48 evra. Trgovske znamke so bistveno cenejše, je pa najboljši izdelek na testu med dražjimi – Nestlé, Nesquik Alphabet (9,97 evra za kilogram). V povprečju pa boste za kilogram kosmičev odšteli manj kot štiri evre.

Kaj svetujejo na ZPS?

Ker kakavovi kosmiči vsebujejo veliko sladkorja, je bolje, da v uravnoteženo prehrano vključite nepredelana žita. Če pa se že odločite za kakavove kosmiče, izberite tiste z manj kot 16,5 grama sladkorja in z več kot 6 grami prehranske vlaknine v 100 gramih izdelka.

Ne dovolite, da vas v nakup prepričajo zgolj trditve na sprednji strani embalaže, denimo da izdelek vsebuje veliko vitaminov in mineralov, saj vsebuje običajno tudi veliko sladkorja. Zadosten vnos vitaminov in mineralov otrokom zagotovite s svežim sadjem in zelenjavo.

Med raziskavo so še ugotovili, da je slovenski trg zelo nasičen s temi izdelki, saj so police polne različnih kosmičev. Za primerjavo:  na policah avstrijskih trgovcev je le okoli deset različnih izdelkov, z vidika trajnosti je važno omeniti, da so vsi brez palmovega olja. Avstrijski potrošniki so veliko bolj osveščeni in zahtevnejši kupci. Zato je pomembno, da potrošniki spremenimo svoj okus in od proizvajalcev ter trgovcev zahtevamo tiste izdelke, ki ne vsebujejo veliko sladkorja in nepotrebnih aditivov. Ko bo prišlo do spremembe okusa, se bodo tudi proizvajalci prilagodili trgu in potrošnikom.

Koronavirus pasica nova
Tabela z rezultati testa
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (96)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

setisfekšn
05. 05. 2021 20.41
+1
Ne vem a mislte to čokolino?
SEJBOBOL
05. 05. 2021 17.14
-2
Teli bi jedli sam zelenjavne bilke ....
ForeverDamned
05. 05. 2021 16.06
+7
super da se končno govori o tem
Fulano in Beltrano
05. 05. 2021 15.49
+1
Fino, zdaj že vsak komentar vsebuje nedovoljene besede.
Kollerik
05. 05. 2021 15.39
+11
Cuker, kamor pogledaš in čedalje več nizko kvalitetnega palminega olja v hrani. Da o raznih kemikalijah, konzervansih, ojačevalcih arome itd. sploh ne govorimo
cirenij
05. 05. 2021 15.25
-1
Ko se mi zahoče sladkega, vzamem žlico sladkorja, če drugega nimam. Pa sem že krepko tam nad. Sin, precej znan športnik, je pojedu ogromno sladkega, pa nikoli problemov. Danes čez 50 let, pa še nobenega zloma. Tako, da tole okrog sladkorja, je ena velika fama. Če ti paše, ti pač paše, brez problemov.
Teoretik zarot
05. 05. 2021 16.11
+4
Če je šprotnik itak da ni problemov, ker se sladkor (ogljikovi hidrati) porabljajo pri telesni aktivnosti. Problem je pa za tiste, ki so aktivni občasno...
SEJBOBOL
05. 05. 2021 17.12
+0
A otroci ga ne porabijo ... No ja razen za računalnikom ne ...
Bourne
05. 05. 2021 15.19
-2
Spet psihirate folk ... s prijatelji smo odrascali gor dobesedno na cukru ... z zlico smo jedli sladkor, bonbone, cokolade ... kinderlada je bila 3x na dan na menuju ... vsi suhi, nobenih zdravstvenih tezav ... smo pa bili non-stop zunaj v gibanju, na igriscu, v gozdu ... med vikendi in pocitnicami cel dan nismo sli domov in so nam sendvice metali skozi okno.
Teoretik zarot
05. 05. 2021 16.12
+3
Razlika pa je da večina otrok gibanja sploh ne pozna več (razen po tipkovnici in miški na računalniku)
akmt
05. 05. 2021 15.12
+4
Ne rabimo studij. Kar je sladkega okusa, je ze itak PRESLADKO. Uzivanje taksne hrane kot ce bi si fejst cukrano vodo po infuziji direkt v zilo tankal
štrekeljc
05. 05. 2021 15.11
+7
Zdrav zajtrk so tri jajca, pečena na dveh žlicah zaseke, ne pa ta kurja piča, s sladkorjem ali brez.
spectator935
05. 05. 2021 15.03
+9
Problem so večinoma poceni živila, za izboljšanje okusa se jim dodaja nenormalne količine sladkorja
Cofitime
05. 05. 2021 14.46
+7
Nič novega. Hočeš kupit vloženo rdečo peso v enem izmed diskontnih trgovin, pa je poleg pese med sestavinami naveden tudi sladkor. Kot jim dovolimo (oblasti, živilski ind., itd.), tako delajo z nami.
MasterChief55
05. 05. 2021 14.42
+5
Folk se buni, kako farmacija služi na račun zdravil in cepiv, a isti folk kupuje vso to predelano hrano, v kateri je toliko sladkorja, maščob in teh aditivov, da ti slabo rata! Ampak dejstvo je, da farmacija največ zasluži ravno na diabetesu, ne na cepivih. In kdo je kriv za takšeb visok porast diabetesa v zahodnem svetu? Kdo drug, kot pa potrošniki. Kajti ko ti greš v trgovino, se sam odločiš, kaj boš kupil za svoj denar. Ali boš kupil sladkane čokoladne kroglice ali pa čiste ovsene kosmiče. Ali boš kupil par kilogramov zelenjave ali šteko cigaret? Ali boš kupil svežega piščanca/govedino ali plato pira? Ali boš kupil pakl smokijev ali pistacije. Res je, da bo prehrambena industrija z atraktivnimi embalažami privabljala kupce, ampak končna odločitev je še zmeraj na kupcu.
Zeka
05. 05. 2021 14.50
-1
Torej po tvojem komentarju velja, če nekdo je preveč sladkorja dobi diabetis?
akmt
05. 05. 2021 15.29
+1
Ni misljeno direktno.Ce jes sladkor, ne dobis sladkorne,ne smes je. Drugo pa je, da se na racun sladke hrane zelo zredis. Zaradi prekomerne teze se pa dobi sladkorna, se posebej, ce se zredis v trebuh, saj speh pritiska na trebusno slinavko in ta zato zacne nepravilno delati. Se pravi, sladkor je posreden razlog za diabetes.
Kollerik
05. 05. 2021 15.42
+4
akam, o kakšnem pritisku ti to? Odkar so izumili rafiniran sladkor leta 1903 in razne bele, rafinirane moke, riž itd., smo ljudje že od malih nog dnevno izpostavljeni visoko glikemičnim živilom. To pa pomeni trdo garanje trebušne slinavke dan in noč, leto za letom.... ki potem začne odpovedovati. Kot motor, ki se prevečkrat pregereje in izrabi.
Šifra
05. 05. 2021 14.35
+2
Vse je strup če pretiravaš, čisto vsaka stvar na tem planetu.
WHITEY
05. 05. 2021 14.08
+6
Več kot je sladkorja....Večja je potreba oz odvisnost po sladkem!!!..Enako kot odvisnost od drog!..
akmt
05. 05. 2021 15.29
+2
Res je. Brboncice se navadijo v 14 dneh na precej sladko hrano
Uporabnik1921539
05. 05. 2021 14.07
+9
Skrivnost je v tem,da otroku tega sploh ne das.Ne pozna okusa te packarije in mu posledicno ni do nje.A kako mu je ne das?Do enega 10 leta ne hidi sam v trgovino,kasneje pa mu lahko razlozis,kako je s tem
SabinaZ
06. 05. 2021 09.01
-1
Pa do 10 leta ga tudi zapreš da ne gre nikomor, ne vrtec, ne šola ne prijatelji. Le tako mu ne daš.
morosito
05. 05. 2021 13.57
+0
Tudi instant kava dolcegusto s strojcki so sestave take da si rajsi prej prerezi vene.
Ravenstein
05. 05. 2021 13.54
+6
Sladkor legalna droga, ki prikrito skrajšuje življenja.
mario64
05. 05. 2021 13.44
+6
Sadni jogurt ima tudi veliko sladkorja. Piše da je nemasten sladkorja je pa zelo veliko
Melita Medved
05. 05. 2021 13.37
+7
Če za malico zaužijete malo plastenko Cole, Schweppsa ali podobne pijače, se jutranjih 5 kock sploh ne bo opazilo. V pol litra pijače jih je cca 14...
Pika Poka2
05. 05. 2021 13.32
+7
A to jeste za zajtrk ? 🤭