Slovenija

V postopku predlog za razrešitev Zorčiča z mesta predsednika DZ

Ljubljana, 29. 03. 2021 12.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Mirko Vorkapić, U.Z.
Komentarji
752

O usodi Igorja Zorčiča na mestu predsednika Državnega zbora bo parlament odločal v torek. Zorčič, ki je skupaj s poslancema Janjo Slugo in Branislavom Rajićem izstopil iz SMC, je namreč napovedal, da z mesta predsednika ne misli odstopiti, zato je koalicija vložila predlog za njegovo razrešitev. Za to potrebujejo 46 glasov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Bo Horvat zamenjal Zorčiča?
    02:57
    Iz 24UR: Bo Horvat zamenjal Zorčiča?
  • Iz SVETA: Predlog za razrešitev Zorčiča
    02:14
    Iz SVETA: Predlog za razrešitev Zorčiča
Predsednik DZ Zorčič je v petek skupaj s poslancema Janjo Sluga in Branislavom Rajićem izstopil iz poslanske skupine koalicijske SMC. S poslancem Jurijem Lepom, ki je izstopil iz poslanskih vrst DeSUS, so začeli postopek vzpostavitve poslanske skupine nepovezanih poslancev.
Predsednik DZ Zorčič je v petek skupaj s poslancema Janjo Sluga in Branislavom Rajićem izstopil iz poslanske skupine koalicijske SMC. S poslancem Jurijem Lepom, ki je izstopil iz poslanskih vrst DeSUS, so začeli postopek vzpostavitve poslanske skupine nepovezanih poslancev. FOTO: Miro Majcen

Koalicijske poslanske skupine so v parlamentarni postopek vložile predlog za razrešitev predsednika Državnega zbora Igorja Zorčiča. Predlagajo, da DZ o tem odloča na izredni seji v torek. Pod predlog je podpisanih 38 poslancev iz vrst SDS, NSi in SMC. Za razrešitev predsednika DZ je sicer potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov.

Za novega predsednika bo po besedah Mateja Tonina izbran Jožef Horvat iz stranke NSi. Tudi za ta korak bo koalicija potrebovala absolutno navadno večino poslanskih glasov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V primeru konstruktivne nezaupnice ter poskusov interpelacij Simone Kustec, Janeza Ciglerja Kralja, Aleša Hojsa in Vaska Simonitija se je izkazalo, da opozicija nima dovolj glasov za rušenje vlade oz. posameznih ministrov. Na drugi strani pa imajo poslanci koalicije le še 38 poslanskih sedežev. 

Koordinator Levice Luka Mesec in predsednik LMŠ Marjan Šarec napovedujeta nasprotovanje zamenjavi predsednika DZ in menita, da do nje niti ne more priti, če se bosta poslanca narodnih skupnosti držala parlamentarne prakse, da nista jeziček na tehtnici. Koalicija ima namreč sama 38 poslanskih glasov, z morebitno podporo poslancev DeSUS in SNS pa 45, torej glas premalo za zahtevano večino. Poslanca manjšin imata sicer z vlado podpisan sporazum o sodelovanju.

"Vloženi podpisi pod predlog za razrešitev Zorčiča kažejo, da ima koalicija le še 38 glasov. Torej smo očitno prišli do faze cenika," je ugotavljal Šarec. Dodal je, da bo manjkajoče glasove možno dobiti le s cenikom tistih, ki naj bi zamenjavo predsednika DZ potiho podprli. Tudi Horvata za novega predsednika DZ v LMŠ ne bodo podprli, če pride do glasovanja. Kot je ocenil Šarec, je Horvat v preteklosti zavajal, sicer pa mora koalicija sama zagotoviti večino za predsednika DZ.

Mesec pa upa, "da današnji podpis 2,8 milijona evrov težke pogodbe med Počivalškom in madžarsko narodno skupnostjo ne bo koga prepričal v to, da spremeni svoj glas na tajnem glasovanju".

Vodja poslancev SMC Gregor Perič je že v petek napovedal, da gre vse v smeri iskanja nove večine in novega imena za predsednika DZ. V današnji izjavi v DZ je zagotovil, da ima Horvat podporo vseh petih poslancev SMC. "Horvat je nekdo, ki je že dolgo v DZ, pozna postopke in uživa ugled. Razpravo v DZ bi lahko dvignil na višji nivo, kar DZ in slovenski politični prostor trenutno zelo potrebuje," je povedal. Strinja se, da je tajno glasovanje nepredvidljivo, a meni, da je Horvat izvoljiv. "To je tudi pomemben političen lakmusov papir, ki bo pomembno nakazal delovanje koalicije v prihodnje," je ugotavljal. A je spomnil na glasovanja minuli teden, ki niso kazala na to, da bi bila večina za sprejemanje predlogov ogrožena.

Poslanci SNS bodo po besedah predsednika stranke Zmaga Jelinčiča Plemenitega podprli Zorčičevo razrešitev. 

Podpredsednik DZ in poslanec DeSUS Branko Simonovič se danes ni izrekel o ravnanju poslancev DeSUS v primeru poskusa zamenjave predsednika DZ, saj se o tem še niso pogovorili. Prav tako ni nujno, da bodo enotni. 

Poslanca narodnih skupnosti Ferenc Horvath in Felice Žiža bosta glasovala po lastni vesti, je za STA pojasnil Žiža. Poslanci italijanske in madžarske skupnosti ponavadi ne želijo biti jeziček na tehtnici in ohranjajo politično nevtralnost. Vseeno pa se je v zgodovini samostojne Slovenije že zgodilo, da sta poslanca ključno vplivala na nekatere politične procese, kot je sprejemanje pomembnih zakonov in tudi pri zamenjavi vlad.

Volitve 1996

Druge parlamentarne volitve v samostojni Sloveniji so prinesele skoraj neodločen rezultat med levo in desno opcijo. Takrat se je vsa pozornost usmerila v poslanca manjšin. Maria Pozsonec in Roberto Batteli sta napovedala, da ne bosta podprla mandatarja brez jasne večine. Poslanca manjšin sta podprla vlado Janeza Drnovška, pridružil pa se jima je tudi Ciril Pucko, ki je iz SKD prestopil v LDS. S tremi dodatnimi glasovi je januarja 1997 Drnovšek postal predsednik vlade.  Ko je leta 2000 iz koalicije izstopila SLS in je Drnovškova vlada padla, poslanca Pozsonec in Batteli nista podprla vlade Andreja Bajuka. Ta pa je sicer tudi brez njiju imel zadostno podporo. 

Poslanca manjšin nista podprla Jankovića

V času, ko je vlado vodil Borut Pahor (2008-2012) in je ostal brez petih ministrov, so poslanci glasovali o usodi njegove vlade. Poslanca manjšin ga ni sta podprla, kljub temu, da njun glas ni bil usoden. Po padcu Pahorjeve vlade je na predčasnih volitvah zmagal Zoran Janković, ki pa je imel težave s sestavljanjem vlade. Zagotovljenih je imel 42 glasov, računal pa je tudi na podporo poslancev narodnostnih manjšin, vendar pa ga Battelli in Laszlo Göncz nista podprla. Battelli je takrat trdil, da sta so na predstavnike manjšin vršili pritisk s strani "levih struj" v Državnem zboru. Na koncu sta podprla Janeza Janšo, ki je zbral 52 poslanskih glasov. 

Poslanca narodnostnih manjšin sta v času prve Janševe vlade prispevala 45. in 46. glas za sprejetje zakona o verski svobodi, leta 2017 pa Göncz ni podprl predloga za spremembo ustave glede financiranja šolstva. Njegov glas na ustavni komisiji je nasprotnikom spremembe omogočil potrebno dvotretjinsko večino.

Koronavirus pasica nova

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (752)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maki3322
31. 03. 2021 14.25
Bravo Zorčič , bravo.
pepi bolcev
29. 03. 2021 20.54
+3
Se pa se ni zgodilo, da bi mel manjsinsko vlado, ki bi si zelela kar spremi jat zakonodajo in nastavljat in odstavljat kadre.
pepi bolcev
29. 03. 2021 20.53
-4
Se vedno je bilo tako, da je predsednik parlamenta odstopil, ko je nova vlada zacela z delom.
srebrnibreg
29. 03. 2021 21.05
+4
Sem mnenja, da bo to tudi storil, vendar po preizkusu glasovanja kdo se bo kam postavil.
Rudolf Maister
29. 03. 2021 19.22
+0
lado-a1
29. 03. 2021 19.19
+2
Pa se toniček bo žalosten! Še en plus, če se jim zalomi bo to po dolgem času točka za nas!
lado-a1
29. 03. 2021 19.18
+1
He, he, he. Mislim, da je prečej možno, da se je SdS-u pokvaril glasovalni buldožer ( rinež po domače). Če se jim jutri zalomi, bo to en lep dan. Morda začetek konca svinjarij, ki jih počnejo!
piljan
29. 03. 2021 19.15
+0
Noriški ekonomist podrepna muha castrun,je pa tudi res,da je bilo ne dolgo nazaj,z tega istega mesta,kjub prejšnjemu dogovoru,precej težko spraviti thinca toninca.A je tako podrepna muha castrun?
piljan
29. 03. 2021 19.15
+1
Castrum
29. 03. 2021 19.13
-5
Jutrišnji dan bo presedan v slovenski politiki. Predsednik DZ bo politik, ki ni član koalicije. Meddrugim skrbi za izvajanje poslovnika in dodeljuje zadeve v obravnavo delovnim telesom, torej lahko kot član opozicije, popolnoma blokira delo DZ.
piljan
29. 03. 2021 19.17
+1
Ne bo presedan podrepna muha,je vaš in je to normalno.
lado-a1
29. 03. 2021 19.24
+0
Že res. Če bi bil od tvojih, bi tako blokado zanesljivo naredil. Tako pa ni dosti možnost za to! Na srečo je malo takih, ki jig ti ljubiš. Po drugi strani, če tvoji jutri nr bodo mogli nastaviti svojega, pa tako in kako nimajo kaj početi v vladi. Četudi je predsednik DZ, nekdo, ki ni tvoj!
Rudolf Maister
29. 03. 2021 19.11
-2
Samo še to potem pa res neham . Danes imam rojstni dan.
Paskakvali
29. 03. 2021 19.09
+3
"Če bo koalicija v naslednjih dveh letih dokazala, da ima prav, da smo se odbili, da rastemo, da bo Slovenija čez dve leti dosegala pozitivno gospodarsko rast ... potem ... se jaz upokojim kot politik in bom užival v tem blagostanju" je dejal nekaj let nazaj BAJE časten mož........
piljan
29. 03. 2021 19.10
+5
Paskakvali
29. 03. 2021 19.10
+2
Taki modeli se največkrat oklepajo stolčka in položaja do bridkega konca.......že videno!
Paskakvali
29. 03. 2021 19.11
+3
Hehe....da piljan.....res je bil.......tako kot je še danes.
Paskakvali
29. 03. 2021 19.05
+4
Beseda čast gre koprivam vse preveč lahko z jezika......
Castrum
29. 03. 2021 18.57
-4
V zgodovini Slovenije se še ni zgodilo, da bi moral DZ odstaviti predsednika DZ. Vsakokrat je predsednik častno odstopil, ko on ali pa njegova stranka ni bila več del koalicije. Tako ravna časten in pokončen človek. So pa očitno tudi taki, ki se funkcije krčevito oklepajo, ne glede na realnost........
piljan
29. 03. 2021 19.03
+4
Noriški ekonomist podrepna muha castrunček,to vsi mi vemo brez tvojega prepisovanja z listka.Še napiši,da je tip vaš in zato nebo odstopil,kaj te je sram.
Paskakvali
29. 03. 2021 19.03
+4
Paskakvali
29. 03. 2021 19.04
+5
piljan
29. 03. 2021 19.06
+3
To pa podrepna muha castrun trenutno nima na listku.
piljan
29. 03. 2021 18.56
+3
Noriškemu ekonomistu ,podrepni muhi castrunu,kradljivcu slovenskih častnih imen in vsej svečariji,sami se zmente,zame so še vedno izdajalci. Prva izdaja šteje in se z ničemer ne da popravit.In kakor vem,tudi niso člani kula.Vem pa svečarija,da. Vam je to praktično nemogoče razumeti.
Rudolf Maister
29. 03. 2021 18.54
-1
To je brez veze. Gremo še malo na kolo. Jutri pa bo ta veseli dan. Jujujuhuhu
pepi bolcev
29. 03. 2021 18.52
+2
Saj bo sam od sebe odstopil, ko bo parlament potrdil novega premieja.
Paskakvali
29. 03. 2021 18.52
+5
Koprive....kaj pa pri vas....je kak nov obraz?
Paskakvali
29. 03. 2021 18.53
+5
Al boste Janezu tupe kupili.......facelift....pa to.......
Rudolf Maister
29. 03. 2021 18.51
-7
Piljan malaraja te nekaj sprašuje. Vljudno je odgovoriti
piljan
29. 03. 2021 19.04
+4
Rudolf Maister
29. 03. 2021 19.10
-5
Ne vem sprašuje kaj misliš o podkupovanju. Če ga prav razumem
piljan
29. 03. 2021 19.12
+3
Sprašuje tebe,kot predstavnik svečkarjev,se spoznaš na to.
Castrum
29. 03. 2021 18.51
-2
30.april 2020///Del opozicije predsednika DZ-ja Igorja Zorčiča poziva k odstopu V opozicijskih strankah SAB, LMŠ, SD in Levici predsedniku DZ-ja Igorju Zorčiču očitajo večkratno kršenje poslovnika in demokratičnih postopkov v DZ-ju, na kar so ga opozorili tudi z obstrukcijo dela izredne seje..........🤣🤣🤣🤣........jutri pa ga bodo hvalili in podprli!
pepi bolcev
29. 03. 2021 18.50
+6
Castrat. Dihaj. Dihaj.
prašek
29. 03. 2021 18.51
+4
Rudolf Maister
29. 03. 2021 18.48
-2
A sedaj pa že Čeferin . Tanja je bila v igri samo pol ure. Vidite zato pa nikamor ne pridete.
Paskakvali
29. 03. 2021 18.50
+5
Paskakvali
29. 03. 2021 18.50
+3
Pri taki katastrofi od vlade in premierja ne rabimo novih obrazov......