Slovenija

Ministrica: Člen bomo morali spremeniti, da ne bo dvoumen

Ljubljana, 27. 11. 2023 10.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
STA, Kaya Kamenarič
Komentarji
305

V predlogu interventnega zakona, ki ga je vlada v petek poslala v DZ, po prepričanju predsednice Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irene Ilešič Čujovič mrgoli sistemskih ukrepov, ki vanj ne sodijo. Oglasil se je tudi Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, ki pravi, da je vlada z interventnim zakonom priznala, da so razmere v slovenskem javnem zdravstvu kritične. Zahtevajo urgentni sestanek z ministrico in napovedujejo nove sindikalne aktivnosti. Ministrica je medtem v izjavi za medije povedala, da bodo dvoumni člen ustrezno naslovili v nadaljnjem zakonodajnem postopku.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Zdravniki proti novemu zakonu
    03:39
    Iz SVETA: Zdravniki proti novemu zakonu
  • Ministrica: Člen bomo morali spremeniti, da ne bo dvoumen
    01:40
    Ministrica: Člen bomo morali spremeniti, da ne bo dvoumen

Kaj prinaša sporni 45. člen?

Predlog zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstvenega varstva, ki ga je vlada v petek poslala v DZ, v 45. členu ob posebnih pogojih v zdravstveni dejavnosti, ki so posledica naravne ali druge nesreče ali podobnega izrednega dogodka, na primer nenadnega pomanjkanja zdravstvenih delavcev ali povečanega obsega dela, ministru za zdravje daje možnost odrediti enega ali več začasnih ukrepov.

Med začasnimi ukrepi ta člen med drugim predvideva možnost začasne premestitve zdravstvenega delavca, prepoved ali omejitev izdaje soglasja za delo pri drugem izvajalcu zdravstvene dejavnosti, prepoved ali omejitev sklepanja podjemnih pogodb, prepoved ali omejitev izrabe letnega dopusta ali stavke in druge ukrepe.

Ta člen je zmotil nekatere deležnike. V Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije dvomijo o ustavnosti možnosti prepovedi stavke, kritični so tudi do predvidene možnosti začasne premestitve zdravstvenega delavca. Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides pa v členu vidi napoved, da bo država zdravstvo reševala s prisilnim delom.

Ministrica: Ne gre torej za sistemski ukrep reševanja v zdravstvu

Na burne odzive, ki so prišli iz zdravstvene stroke, se je odzvalo tudi ministrstvo za zdravje. "Namen zakona je bil, da lahko v primeru potrebe takoj ukrepamo. Ne gre za sistemski ukrep, pač pa za izredne ukrepe ob izrednih dogodkih," je pojasnila ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel.

"Odzivov je veliko in očitno je, da se člen lahko interpretira na več načinov, da je mogoče zapisan dvoumno. Torej nam je jasno, da bomo morali člen spremeniti, da ne bo dvoumen. To je treba ustrezno nasloviti in tudi bomo ustrezno naslovili v nadaljnjem zakonodajnem postopku," je glede 45. člena zagotovila ministrica. 

Glede očitkov nekaterih deležnikov, da zakon ni bil sprejet v socialnem dialogu, je dejala, da je zakon predviden za obravnavo po nujnem postopku, zato javna razprava ni potrebna. So pa predlog zakona vseeno poslali v javno razpravo, kjer so prejeli nekatere komentarje, ki so jih upoštevali, je poudarila.

'Če se ne bo nič zgodilo, bo vlada nosila posledice naših sindikalnih aktivnosti'

"Z ogorčenjem in jezo smo prejeli obvestilo vlade, da je predlog zakona prejšnji petek sprejela na dopisni seji. To je predlog zakona, ki je šel mimo vseh socialnih dialogov in mimo mnenja stroke," je povedal predsednik Fidesa Damjan Polh. "Vidite, v kašnih časih živimo, kjer nam politika narekuje bremena preko naših mnenj in preko vsega tistega, kar smo dobrega hoteli, da bi javno zdravstvo še naprej funkcioniralo," je povedal. 

Izpostavil je, da gredo zadeve "žal na slabše". "Vlada je s tem priznala, da so razmere v slovenskem javnem zdravstvu kritične," je poudaril. Iz samega predloga zakona namreč izhaja, da so razmere v javnem zdravstvu enako kritične, kot če bi bila epidemija, poplava ali neka druga naravna nesreča. 

"Če so razmere v zdravstvu izredne, potem je treba tudi plače v zdravstvu reševati izredno," je povedal in dodal, da ima ministrica za zdravje na mizi dva sporazuma, ki sta bila podpisana z namenom, da se negativni trend v javnem zdravstvu obrne in se takšna katastrofa prepreči. 

"Zavlačevanje z njuno realizacijo in kršitev dogovorjenih časovnic sta pokazala svoje. Odhajanje strokovnih kadrov iz javnega zdravstva se nadaljuje in je zdaj dobilo dimenzije izrednih razmer," so v Fidesu zapisali v sporočilo za javnost in dodali, da se "izredne razmere ne rešujejo s prisilo in nesistemskimi parcialnimi rešitvami".

Kot pravijo, je pandemija covida-19 pokazala spontano angažiranost, požrtvovalnost in odgovornost zdravnikov, zobozdravnikov in ostalih zdravstvenih delavcev, čeprav interventnega zakona s takšno vsebino takrat sploh ni bilo. "Zato je ta zakon za nas neke vrste žalitev," je povedal Polh.

Fides zahteva urgenten sestanek z ministrico

Glede na nastale razmere Fides zahteva urgenten sestanek z ministrico za zdravje, na katerem bodo urgentno dogovorili realizacijo obeh sporazumov in umik spornih določb interventnega zakona. "Ministrica ima na mizi dva podpisana sporazuma iz letošnjega in lanskega leta, ki dajeta dobro podlago za to, da zajezimo odhod strokovnih kadrov iz javnega zdravstva," pravi Polh, saj da smo že priča odhodom ne le zdravnikov, pač pa tudi ostalega zdravstvenega osebja. 

"Zadeve so nujne, rok je do konca leta. Sami so si dali ta rok, če se ne bo nič zgodilo, bodo nosili posledice naših sindikalnih aktivnosti," je poudaril Polh. "Konflikt je eskaliral že s samim predlogom zakona. Fides bo pri stopnjevanju sindikalnih aktivnosti sledil ogorčenju in jezi, ki ju je predlog zakona sprožil med zdravniki".

"Stopnjevanje sindikalnih aktivnosti privede do protesta," pojasnjujejo v Fidesu. "Če bomo sporazuma oblikovali v aneks h kolektivni pogodbi, potem zadeve lahko stečejo, v nasprotnem primeru pa bo prišlo do konflikta," je dejal Polh in dodal, da bo vlada, če se ne bo nič zgodilo, trpela posledice sindikalnih aktivnosti. 

'V predlogu interventnega zakona mrgoli sistemskih ukrepov, ki vanj ne sodijo'

Vlada je v petek na dopisni seji po nujnem postopku v nadaljnjo obravnavo v DZ poslala predlog zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstvenega varstva. Zakon bo pripomogel k večji dostopnosti in učinkovitosti zdravstvenega sistema, je prepričana vlada. Na ministrstvu za zdravje so osnutek predloga v usklajevanje deležnikom posredovali 9. novembra in jih prosili, naj pripombe oddajo do naslednjega dne. Po izraženem nezadovoljstvu več deležnikov so rok podaljšali do 16. novembra.

"Obžalujemo, da ministrstvo za zdravje in vlada nista resno vzela našega poziva po usklajevanju socialnih partnerjev zvezi s tem tako zelo pomembnim zakonskim predlogom," je poudarila predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič. Na vlado so namreč 10. novembra naslovili zahtevo, naj zakon pripravijo v socialnem dialogu, saj bodo v nasprotnem primeru rešitve enostranske in bistveno slabše. To se je tudi zgodilo, je dodala.

Irena Ilešič Čujovič
Irena Ilešič Čujovič FOTO: Bobo

 Ilešič Čujovičeva izpostavila 45. člen

Po njeni oceni v predlogu interventnega zakona mrgoli sistemskih ukrepov, za katere meni, da vanj ne sodijo. Med njim je izpostavila 45. člen, "ki daje bianko pooblastilo vsakokratnemu ministru za zdravje, da po svoje prilagodi zdravstveno dejavnost že v primeru, ko gre za pomanjkanje zdravstvenih delavcev ali povečan obseg dela".

Tak način dela vlade zagotovo ne bo vodil v boljši zdravstveni sistem, je prepričana Ilešič Čujovičeva. Izpostavila je še vprašanje ustavnosti tega člena predloga zakona, saj govori o prepovedi stavke, kar je v nasprotju z ustavo. Predvidena možnost začasne premestitve zdravstvenega delavca brez njegovega soglasja pa je najmanj nespoštljiva do delavca. "To je bližje sužnjelastniškemu sistemu kot čemer koli drugemu," je bila kritična.

Ob svojem stališču glede spornega člena bodo obvestili poslance DZ, je napovedala.

Na vprašanje, ali za katerega od predlaganih ukrepov meni, da je dober, je izpostavila predvideno vnovično podaljšanje izplačevanja bolniškega nadomestila v breme delodajalcev z 20 na 30 dni. Ustrezno je tudi predvideno vključevanje koncesionarjev v neprekinjeno zdravstveno varstvo, je dodala. A vseeno meni, da vsaka rešitev, ki ni predhodno predelana s predstavniki zaposlenih, ne more biti dobra, ker je zaposleni ne bodo vzeli za svojo.

Zdravniška zbornica za več varovalk v spornem členu interventnega zakona v zdravstvu

Sporni člen interventnega zakona v zdravstvu, ki v primeru izrednih razmer med drugim predvideva možnost premeščanja zdravstvenih delavcev brez soglasja, bi po besedah predsednice zdravniške zbornice Bojane Beović potreboval več varovalk, da bi se res uporabljal le v izrednih razmerah, in ne ob siceršnjih slabih razmerah v slovenskem zdravstvu. Meni, da bi potrebovali zakonodajo, ki bi omogočala organizacijo zdravstva v izrednih razmera, a ne v interventnem zakonu, ampak v zakonu, ki bi veljal daljši čas.

"Razmere v slovenskem zdravstvu glede čakalnih dob, glede dostopnosti zlasti primarnih zdravnikov niso dobre in nas skrbi, da bi se tak člen uporabljal v teh razmerah, za katere pa smo najmanj krivi zdravstveni delavci," je opozorila Beovićeva. Dodala je, da gre za organizacijo zdravstva, ki že desetletja ni bila urejena. "Na to ves čas opozarjamo in se nam zdi popolnoma nesorazmerno, da bi zdaj morali biti mi predmet nasilnega prerazporejanja, prepovedi dopustov, stavk," je naštela predsednica Zdravniške zbornice Slovenije.

V zbornici menijo, da bi potrebovali zagotovila oziroma tako napisan zakon, da bi bilo jasno, da se člen lahko uporablja res v izrednih razmerah, "ki pa takrat veljajo za vse državljane, ne samo za eno poklicno skupino". Pa tudi, da je nesorazmeren tudi člen interventnega zakona, ki onemogoča statusno preoblikovanje koncesionarja iz samostojnega podjetnika v gospodarsko družbo

Bojana Beović na novinarski konferenci Slovenske karitas
Bojana Beović na novinarski konferenci Slovenske karitas FOTO: Luka Kotnik

 Beovićeva je povedala, da bi bilo treba zagotovili, da bi ob preoblikovanju tudi d.o.o. opravljal zdravniško službo oziroma bi moral biti izvajalec zdravnik. "Sama delovnopravna oblika ni pomembna. Če ni pomembna za druge poklice, ne vem, zakaj ni morala biti za zdravnike," je prepričana.

Predlog zakona določa tudi, da se morajo v zagotavljanje neprekinjenega zdravstvenega varstva vključevati vsi zdravniki v javni zdravstveni mreži, vključno s koncesionarji. Po besedah Beovićeve je sorazmerno, če dežurajo zaposleni v zdravstvenem domu, da dežurajo tudi drugi, ki opravljajo primarno službo na istem območju.

Med drugim zakon določa tudi nagrajevanje na primarni ravni. Beovićeva je opozorila, da doslej bistvenega vpliva nagrajevanja ni, zato bo treba vzporedno urediti razmere in pogoje za delo, kamor spadajo tudi plače, administracija in obremenjenost ambulant z drugim delom, kot je strokovno delo. Po njenih besedah bo k izboljšanju zdravstvenega sistema težko pripomogel tudi v zakonu predvideni izredni razpis zdravniških specializacij, saj imajo že na rednih razpisih nezasedena mesta. "Tako da si ne predstavljam, da bi obsežnejši razpis ali pa še tretji razpis na leto razmere kaj izboljšal. Treba je pač navdušiti zdravnike za delo v takem okolju, deloma z nagrajevanjem, deloma pa s pogoji dela," je prepričana.

O pomanjkanju usklajevanja interventnega zakona z vsemi deležniki pa je Beovićeva dejala, da radi vidijo, da se o stvareh pogovorijo in dajo pripombe, ter dodala, da je sicer ministrstvo za zdravje v trenutni sestavi zelo dostopno za take pripombe.

Kaj zakon poleg 'spornih' členov še uvaja?

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je naštela še nekaj drugih sprememb, ki jih prinaša interventni zakon. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (305)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brabusednet
28. 11. 2023 14.30
-1
Zakaj sploh ta zakon rabimo.V vojnem času in težkih krizah tako narod skup stopi in da vse od sebe,da pomaga.Seveda levičarji tega niso sposobni,kako so partizani med vojno hvalili kmete,ko so jih hranili in nudili zatočišče.Po vojni pa jim zemljo zaplenili mnoge pa pobili.
puspan
28. 11. 2023 08.10
+0
Ni ga ministra za zdravje, ki bi naredil zasuk v stanju našega zdravstva in to bi morali že dolgo vedeti. Imamo dobre in slabe zdravnike, kot vsepovsod v Evropi, tu ni razlike. Žalostno pa je to, da ne dregnete tja, kjer tičijo vzroki tega stanja in to je organizacija in menagment. Zakaj je tako pa vedo samo tisti, ki zdravstvo držite v svojih krempljih, saj se prav tam obrača tisto, ki je "sveta vladar". En strelski vod bi spremenil vse in nihče drug.
Castrum
28. 11. 2023 09.08
+0
A ne vidiš kako to gre? Točno to kar praviš, sedaj govori ministrica - glavarinski količnik, torej organizacija in menagment. Pa poglej reakcijo dohtarjev! revolt!
Antena
27. 11. 2023 21.46
+2
Niti ene stvari ne morete narediti ne, da bi prej malo premislili. Knal bodo prečasbe volitve
odpisani zasedli vlado
27. 11. 2023 21.11
+4
Poberite se nemudoma golobova perjad iz parlamenta člene pa bo določal nekdo pameten in sposoben ne pa navadne zgube.
Raček Pujsaček
27. 11. 2023 21.09
+3
Pričakovati je bilo kaj bolj resnega ! Da se bo zavzela za kakšno zidavo bolnice ali podobno! Bolnica ‘Petra Držaja’ je potrebna sanacije! Itd! Pa tak plus je zagnala za začetek v zvezi z elektronskimi cigaretami! Nakonc bo s tem členom sama še prehitro odpušila!
Raček Pujsaček
27. 11. 2023 21.03
+2
Vse blizu vsi skupaj 👋z vsem tem so👋pa pa !
User2292932
27. 11. 2023 21.00
+2
Sami smo si to izbrali, in podpirali. Zdaj plačujemo izjemno veliko denarja javnem zdravstvu, ki je na kolapsu, in še dodatnonzasebnikom, ker nimamo izbire. Testirano žal pred kratkim. Zdaj pa samo molim Boga, da mi ni treba k zdravniku. Amin🙏
E.Nigma
27. 11. 2023 20.58
+1
Kako je lahko dvoumen pri dveh različnih strankah? Torej ena je enoumna, druga pa neumna. Kan zdaj nej dam svoj kostanj? V katero škatlo??
za naše
27. 11. 2023 20.10
+8
Res imate same strokovne ministre ,ni kaj ! Bravo "itelektualci ",ki ste nam to izvolili.
Grma53
27. 11. 2023 21.02
+4
Bejžte no. Kaj res mislite, da bo v naši balkanski državi, ki jo vodijo kolesarji, vse potekalo tako kot bi moralo biti.
slovenka62
27. 11. 2023 19.40
+12
Joj če bo pa tale kaj naredila?? Še govorit se ji ne da.Nima pojma težka bo.
mr.poper
27. 11. 2023 19.32
+2
jackrussel
27. 11. 2023 19.19
+4
Ministrica je stopila na žulj skorumpiranem zdravstvu. Ob izrednih primerih zdravniku ne bomo mogli delati naenkrat pri dveh delodajalcih. Kar pa se tiče predsednice zdr.zbornice: bi.morali, bi bilo potrebno .. bi...bi...Beovič. Ali pa bu..bu..Bunc.
aviktora
27. 11. 2023 19.17
+3
Ženska smiliš se mi, nisi dorasla nalogi!
User2292932
27. 11. 2023 21.01
+0
Hitri Zigi 78
27. 11. 2023 19.17
+7
Stvar je enostavna. Naj se vprašajo koliko je država v njihov študij vložila denarja. Je treba državi dolg vrnit.
User2292932
27. 11. 2023 21.03
-1
Katera država? Menda smo mi, državljani z davki vložili.
Delavec_Slo
27. 11. 2023 19.16
+8
Evo ta teden spet zdravstvo,naslednji teden pa štrukl, evo videl Beovičko - nekam je shujšala- ni več podkupnin!
Finfer
27. 11. 2023 19.13
+13
Kaj pomagajo razni zakoni ki jih niti ne znajo sestaviti ko pa celotno zdravstvo obvladujejo razni ljubljanski tajkuni in podobni lopovi ki odnašajo milijarde iz zdravstvene blagajne na skrite račune v davčnih oazah mimo vseh zakonov in mimo pravosodja in policije ki nemo z odprtimi usti opazujejo to ropanje našega denarja !!
User2292932
27. 11. 2023 21.05
+1
Žal lahko samo pazujejo, ker so samostojna veja obasti. Ce bi bili povezani...upps izkorumpirani, nič boljšega ne bi bilo. Plevel je v eni veji, in tam ga je treba odstranit
User2292932
27. 11. 2023 21.07
+1
P.s. Dobro vemo, kdo, zakaj in kako sprejema zakone, ki jih več nihče ne more sledit. Vsak sprejet zakon sledi kakšnemu interesu. Žal, našemu pa ne
zibertmi
27. 11. 2023 19.02
+5
zakon predvideva ob pomankanju kadra itd,premeščanje.nikogar ni bilo slišat v času covit vlade ,da bi tem premeščanju vnasprotoval.pa tudi pri zobozdravniku ni bilo medicinjskih sester,ker so bile premeščene v bolnice zaradi covit stanja.pred tem so morale,ne ,če so hotele.to tudi podpisati brez debate.ali pa adijo služba
User2292932
27. 11. 2023 21.11
-1
Zobozdravniki pa posebna kategorija. Pred 10 leti imela čudovitega zobozdravnika, katerega delo je pohvalil drugi, ne vem če boljši ali enak. Od leta 1996 imam njegove kronice, ki si sedanji ne upa zamenjat, me naroča 1x letno, ne pošilja predračuna, ki je obljubil, torej je nesposoben. Očitno bo treba po zobe kam drugam
Maxx365
27. 11. 2023 19.00
+6
In zakaj sploh sprejemate zakone z dvoumnimi členi? A pravne službe nimate?
niktalop
27. 11. 2023 19.32
-1
Člen je popolnoma jasen, zato so se bogovi v belem začeli upirati. Ko je kriza zaradi naravnih nesreč ali pomanjkanja zdravnikov se pač poseže po ukrepih ki te krize blažijo. Tudi gasilci so prihajali v času požara na Kras iz vse Slovenije, ali pa sedaj na poplavna območja. Vse se lahko premesti in bogove v belem se ne sme. Očitno bi izgubili zaslužek ko popoldan ''fušajo'' v koncesionarskih ambilantah ki jih imajo v stabvah javnega zdravstva.
User2292932
27. 11. 2023 21.12
-1
Pravna služba v tej državi je samo pravosodna veja oblasti
User2292932
27. 11. 2023 21.15
+1
Strinjam se. Samo v demokratski državi, ki ni v vojni ali izrednih razmerah, takšne delovne obveznosti ne sme biti, se posebej, ne sprejete z zakonodajo. Ko, če, Bog ne daj bodo izredne razmere, lahko se igračkajo. Vmes, naj uredijo zadeve
sektor1
27. 11. 2023 19.00
+2
Treba bo spremeniti vlado, da res ne bo več dvoumja !
niktalop
27. 11. 2023 19.27
-2
Ti bi spet hotel Janšo da bi vladal po nekih svojih paragrafih mimo ustave in zakonov in da bi policija pretepala ljudi na ulicah in trgih.
Frotirka
27. 11. 2023 18.56
+5
fides non stop nabija samo o plačahbzdravnikov; bi mogoče kaj rekli o delu? o obremenitvah posameznikov? a bodo čakalne vrste krajše, če bodo imeli višje plače? vsem zaposlenim v JZ bi morali takoj preklicati soglasja za delo pri zasebnikih. in jim odrediti nadurno delo! potem pa lahko tudi o plačah!