Slovenija

V predsedniški palači se je trlo idej

Ljubljana, 24. 10. 2018 20.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Borut Pahor je v predsedniški palači stisnil roke prvim štipendistom Fundacije za ustvarjalne mlade. Vsako leto bo deset dijakinj in dijakov, študentk in študentov z ambicioznimi projekti za obdobje enega leta prejelo mesečno štipendijo, mentorsko ekipo in potrebno podporo, da svoje načrte udejanjijo. 

Štipendisti Fundacije za ustvarjalne mlade pri predsedniku Slovenije Pahorju.
Štipendisti Fundacije za ustvarjalne mlade pri predsedniku Slovenije Pahorju. FOTO: STA

Fundacijo za ustvarjalne mlade je letos avgusta v predsedniški palači skupaj z desetimi uglednimi slovenskimi podjetji ustanovil Ustvarjalnik - pospeševalnik mladinskega podjetništva. Namenjena je tistim mladim, ki izstopajo s svojimi obšolskimi dosežki in navdihujejo z inovativnimi in drznimi poslovnimi idejami. Vsako leto bo deset dijakinj in dijakov, študentk in študentov z ambicioznimi projekti za obdobje enega leta prejelo mesečno štipendijo, mentorsko ekipo in potrebno podporo, da svoje načrte udejanjijo. 

Prvi generaciji desetih štipendistov je listine o prejemu štipendije vročil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Štipendije so prejeli: 

-  Hana Bujanović Kokot je ustanoviteljica Založbe Hestija, s katero želi mladim avtorjem pomagati do izdaje svojih del. 
-  Ivan Kaštrun razvija projekt Skiler – pripomoček, ki omogoča lažje učenje smučanja otrokom in njihovim učiteljem. 
- Maja Kosi se ukvarja z izdelavo visoko kvalitetne pasje opreme, njene izdelke pa prodajo tako v tujini kot v Sloveniji. 
- Anže Meglič se ukvarja z izdelavo CNC strojev. Trgu je na Mednarodnem obrtnem sejmu v Celju predstavil nov stroj, ki bo zadostoval vsem varnostnim in okoljskim standardom. 
- Sandi Muheljić skupaj s prijateljem dela na projektu Kava na tirih. S samostojnimi kavnimi avtomati želijo opremiti potniške vlake Slovenskih železnic.
- Nejc Paradiž vodi skupino dijakov, ki je razvila sistem, ki omogoča plačevanje potovanj s kriptovalutami. 
- Aljaž Planinšek skupaj s sošolcem Nikolo dela na projektu brezžičnega polnjenja srčnega spodbujevalnika. 
- Veronika Rožmanc je razvila otroški šotor v obliki kita - Oli, zgrajen iz ekoloških materialov, ki so prijazni otrokom. Notranja stran šotora je iz posebnega materiala, katerega lahko otroci tudi porišejo. 
- Luka Srbič s skupino študentov in dijakov razvija projekt Maklus, s katerim želijo povezati skupnost ljubiteljev napredka in inovacij. Projekt želijo v naslednjih letih pripeljati med top štiri tehnološke medije v Sloveniji. 
- Andrei Morozov je razvil elektronsko kresničko, ki beleži kje lokacijsko se uporabnik nahaja in pomaga pri razvijanju varnih prehodov za pešce. Njegova želja je, da bi takšno kresničko lahko podaril vsem prvošolčkom in prispeval k varnosti v prometu. 

Predsednik republike je dolgoletni podpornik programov Ustvarjalnika. Med drugim je leta 2015 odprl vrata predsedniške palače mladim inovatorjem, podjetnikom, ki so razvijali svoje poslovne ideje od prve zamisli do dejanske izvedbe. 
 

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Monarch
25. 10. 2018 22.43
+5
Kaj če bi za spremembno nehali biti stereotipično slovensko negativni in se mogoče malo veselili za mlade podjetnike/podjetnice, ki želijo iz sebe in za Slovenijo nekaj narediti za razliko od vas, ki ste najbolj usposobljeni v bitkah na tipkovnicah.
flatearth
24. 10. 2018 21.59
+3
G. Pahor, se lahko kot predsednik RS pogledate v ogledalo in si rečeste kakšen fantastičen dan je danes?!
flatearth
24. 10. 2018 21.56
+1
Filozofski krožek ranga srednje šole 1. letnik,
piu
24. 10. 2018 21.44
+7
Lepo, da imajo ideje kajti pri Boratu ni nič za delat....... praktično mu je dolgčas....

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.