Slovenija

Bratuškova po odstopu Bandellija opozorila na svoje zahteve v zvezi z upokojenci

Ljubljana, 13. 11. 2018 07.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
L.Š./ STA/ M.R.
Komentarji
1020

Potem ko je premier Marjan Šarec kohezijskega ministra Marka Bandellija pozval k odstopu zaradi spornega komuniciranja z županskim kandidatom Komna, je o njegovi usodi danes odločal tudi izvršni odbor njegove stranke. Sporočili so, da je Bandelli sam odstopil s položaja ministra, obenem pa opozorili na svoje zahteve, vezane zlasti na status upokojencev.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Bandelli odstopil
    04:23
    Iz SVETA: Bandelli odstopil
  • Iz 24UR ZVEČER: Mitja Čander o aferi Bandelli
    05:05
    Iz 24UR ZVEČER: Mitja Čander o aferi Bandelli
  • Iz 24UR: Marko Bandelli je odstopil
    03:02
    Iz 24UR: Marko Bandelli je odstopil
  • Iz 24UR: Kdo bo nasledil Bandellija?
    03:29
    Iz 24UR: Kdo bo nasledil Bandellija?
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s predsednico SAB Alenko Bratušek
    08:58
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s predsednico SAB Alenko Bratušek

Potem ko je premier Marjan Šarec ministra za kohezijo Marka Bandellija včeraj pozval k odstopu zaradi neprimernega komuniciranja z županskim kandidatom občine Komen, se je danes sestal še izvršni odbor stranke SAB.

Zameri mu komunikacijo prek medijev in facebooka

Minister Bandelli je že podpisal odstopno izjavo, je na novinarski konferenci po seji izvršnega odbora SAB povedala predsednica stranke Alenka Bratušek. Dodala je, da je žalostna, da premier ne spoštuje protokola o sodelovanju koalicijskih strank. V njem je namreč zapisano, da se v primeru, ko minister ne opravlja svoje funkcije v skladu s predpisi in etičnim kodeksom ali ne izvršuje vladnih sklepov in napake ponavlja, premier in predsednik stranke, iz kvote katere je minister, sporazumeta o tem, ali minister ostane ali se zagotovi izvolitev drugega. Namesto tega pa je bila Bratuškova o tem, kaj želi Šarec od Bandellija in zakaj, obveščena iz medijev in preko Facebooka, kar se ji zdi nesprejemljivo. "Če so to komunikacijski kanali, ki jih bo od zdaj naprej uporabljala koalicija, potem je naš čas zelo skopo odmerjen," je dejala.

Predsednica SAB je izrazila pričakovanje, da bo imel Šarec enake vatle za vse funkcionarje v vladi – "tiste, ki jih je branil do danes, in tiste, ki jih namerava braniti" - ter da bo spoštoval visoke etične, moralne in komunikacijske standarde in da bo to zahteval tudi od ostalih funkcionarjev v vladi.

Poudarila je, da SAB ne bo odstopila od svoje predvolilne obljube, da bo uredila pokojnine, zdravstveni sistem in da bo poskrbela za mlade, kar da "je bil tudi dogovor in pogoj, da je stranka vstopila v koalicijo". "Če tega koalicija ni sposobna uresničiti, svoje vloge v vladi in koaliciji ne vidimo več," je dejala, pri tem pa še enkrat posebej izpostavila pokojnine.

Zdaj je sicer po njenih besedah na potezi Šarec, ki mora povedati, kako se bodo stvari odvijale naprej. "Bomo pa na prvem naslednjem koalicijskem sestanku, ki je, mislim da v četrtek, zahtevali, da se dogovorimo, kdaj bodo stvari iz koalicijske pogodbe urejene. Rok, da so zakoni sprejeti, je do 1. 1. 2019, torej se nam kar malo mudi," je dejala.

Marko Bandelli se je opravičil za neprimerno komuniciranje, a bo moral kljub temu zapustiti ministrski položaj.
Marko Bandelli se je opravičil za neprimerno komuniciranje, a bo moral kljub temu zapustiti ministrski položaj. FOTO: Kanal A

'Mojih pojasnil verjetno sploh ni prebral'

Na novinarski konferenci pa je spregovoril tudi minister Bandelli. Pojasnil je, da je ponedeljkov sestanek s premierom Šarcem trajal ne dvajset, temveč deset minut, od tega je sedem minut govoril predsednik vlade. To pomeni, da s Šarcem stvari nista predebatirala, po mnenju Bandellija premier njegovih pojasnil o ozadju spornega komuniciranja z županskim kandidatom Komna, ki mu jih je predočil na enajstih straneh, verjetno sploh ni prebral. Polovico njunega srečanja je Šarec po besedah Bandellija posvetil očitkom o nestruktivnem sodelovanju stranke SAB v vladi ter izrazil nezadovoljstvo nad tem, da se borijo za to, kar so zapisali v koalicijski pogodbi. "To ni zahteva, to je del našega koalicijskega programa," je poudaril Bandelli. 

Minister v odstopu je komentiral tudi razloge, ki jih je šef vlade danes objavil na Facebooku in so prispevali k odločitvi, da ga pozove k odstopu. Poleg nesprejemljive komunikacije v javno razkritem elektronskem pismu z županskim kandidatom, ko je Bandelli pridobitev javnih sredstev pogojeval z umikom županske kandidature, je Šarec med razlogi izpostavil tudi njegovo ministrsko delo. Po besedah Šarca je nesprejemljivo, da Služba vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko v dveh mesecih po nastopu mandata še ni izdelala celovitega pregleda stanja nad črpanjem EU sredstev. 

Bandelli na omenjene očitke odgovarja, da je v zelo kratkem času na čelu kohezijskega resorja naredil veliko ter da se je opravljanja funkcije lotil zelo resno in ambiciozno. O poročilu, ki ga omenja Šarec, pa je dejal, da je njegovo oddajo zaustavil, ker je v njem ugotovil nepravilnosti, po njegovem tudi "hude zadeve", zaradi česar je predlagal pripravo novega poročila. Ta odločitev pa je bila po njegovem prej usklajena tudi z ministrsko ekipo, sam torej enostransko ni naredil ničesar. 

Poudaril je, da je kohezijski resor, ki ga zapušča, zelo pomemben, saj so to edina razvojna sredstva za Slovenijo, ter da mora vodenje tega resorja prevzeti kompetenten in odločen človek.

'Bratuškova je zgodbo okoli Bandellija izpeljala dobro in modro'

Po mnenju analitika Andraža Zorka je odstop kohezijskega ministra Marka Bandellija logična in pričakovana poteza, iz zgodbe pa tudi predsednica SAB Alenka Bratušek ne izhaja šibkejša. Premierju Marjanu Šarcu je prepustila poziv k odstopu ministra, ki ga neposredno ni branila, a je dala vedeti, da bo nekaj zahtevala v zameno, je ocenil Zorko.

Po njegovih besedah je Bratuškova zgodbo okoli Bandellija izpeljala dobro in modro, saj je po eni strani popustila, po drugi strani pa Šarca opozorila, da ni postopal prav. To bo lahko uporabila kot kapital za naprej, ocenjuje Zorko. Po njegovem mnenju Bratuškova postaja izkušena političarka, kar je zdaj tudi pokazala.

"Morda je SAB naredila napako le v tem, da ministra niso sami žrtvovali prej, ampak je bil po Šarčevem pozivu prisiljen v odstop," ugotavlja Zorko. Zato je govoriti o tem, da je sprejel odgovornost, po njegovih besedah prepozno.

Sicer pa je analitik spomnil, da odstopi ministrov niso nič nenavadnega. Tudi v primeru Bandellija so bila dejanja po njegovem mnenju taka, da predsednik vlade ni imel druge izbire, kot ministra pozvati k odstopu. Pri tem je Šarec pokazal več odločnosti kot nekdanji premier Miro Cerar, je dodal Zorko.

Bratuškova je sicer danes opozorila na svoje zahteve, vezane zlasti na status upokojencev. S tem v SAB pogojujejo tudi nadaljnje delo v koaliciji. Nekateri v tem vidijo tudi vzporednice z vlogo, ki jo je ponavadi v vladah igrala DeSUS. A po Zorkovih ocenah je SAB v tej vladi bistveno močnejša, saj ima trenutno v rokah močno ministrstvo, to je za infrastrukturo, medtem ko je DeSUS stranka "enega človeka", ki običajno vodi državotvorna ministrstva.

"Močno dvomim, da bi si upal Šarec peljati vlado naprej brez nje. Brez tihega soglasja Bratuškove tudi ne bi prišlo do odstopa Bandellija," ugotavlja Zorko. Obenem še opozarja, da Bandellijev način komunikacije ni tak od "včeraj" oz. je bil gotovo znan tudi stranki. Tako ugiba, da je moral obstajati verjetno dovolj močan razlog oz. dogovor pred volitvami, da so ga predlagali za ministra. "Zdi se, da je bila Bratuškova v brezizhodnem položaju," še dodaja Zorko.

Analitik javnega mnenja je spomnil, da Bratuškova ni edina s svojimi zahtevami in volilnimi obljubami. Po njegovem mnenju pa se bodo koalicijske stranke dogovorile in bodo prav tako, kot so oblikovale vlado, tudi proračun sestavili brez žrtev, saj bi bila največja žrtev, da gredo na volitve.

'Kaj naj delam v tej vladi, če nihče ne verjame mojim dobrim namenom?'

Sicer pa je so bili lahko novinarji dopoldan ob prihodu Bandellija na vrh stranke priča čustvenemu izbruhu ministra v odstopu. "Ali niste dovolj očrnili moje družine, mojih otrok in mene? Zakaj pa, za en stavek, za katerega sem se petnajstkrat opravičil. Ali je bil to cilj vas novinarjev?" je bil oster Bandelli in obenem priznal, da je "zelo na tleh". "Nisem si tega zaslužil," je prepričan. Pojasnil je, da več kot dveh glob nima v svojem življenju. "Moji otroci doma jočejo," je pristavil.

Kot je kohezijski minister iz vrst SAB ocenil ob prihodu na sejo izvršnega odbora, gre za prikrivanje drugih zadev. "Alenka Bratušek se bori za upokojence," je poudaril, a na vprašanje, ali se torej zavzema za izhod stranke iz koalicije, ni odgovoril.

Na vprašanje, ali bo odstopil s položaja ministra, je odgovoril z vprašanjem, kaj naj dela še v tej vladi, če nihče ne verjame njegovim dobrim namenom, ki da jih je imel pri delu na ministrstvu.

Šarec: Razlogov za poziv k odstopu je več

Medtem pa je svojo odločitev za poziv ministra Bandellija k odstopu podrobneje na družbenem omrežju Facebook predstavil tudi Šarec. Kot je pojasnil, je razlogov zanjo več. Prvi je povezan z delom ministra Bandellija, kateremu je naložil, da do vladne seje, ki je bila minuli četrtek, v sodelovanju s finančnim ministrstvom pripravi pregled stanja in ukrepe za učinkovitejše črpanje EU sredstev v naši državi (Slovenija je bila v letu 2017 ena izmed 10 držav članic, ki ni porabila nobenih sredstev strukturnih skladov), česar pa Bandelli po njegovem ni predložil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Glede na trenutno stanje in nespodbudne informacije je nesprejemljivo, da Služba vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko dva meseca po nastopu mandata še ni izdelala celovitega pregleda stanja nad črpanjem EU sredstev in ustreznega akcijskega načrta. Prav tako je nesprejemljivo neupoštevanje navodil in predvidenih rokov za izvršitev določene naloge, kar je tudi eden od razlogov za predlagano razrešitev ministra," je zapisal premier Šarec in dodal, da se drugi sklop razlogov nanaša na ministrova ravnanja. "Njegovo zadnje, ko je v javno razkritem elektronskem pismu pridobitev javnih sredstev pogojeval z umikom županske kandidature, je nedopustno, najmanj moralno sporno in za ministra povsem neprimerno. Zanj ni opravičila. Pozicijo moči, in to ne zgolj svoje, je namreč uporabil v osebnem poznanstvu, s tem pa okrnil zaupanje tako v svojo integriteto kot tudi v poštenost in nepristranskost vseh svojih prihodnjih odločitev in ravnanj," je bil jasen Šarec. 

Kot je še poudaril, Bandellijev način komunikacije, njegove izjave v javnosti, predvsem pa njegova ravnanja predstavljajo odstopanje od standardov, norm in vrednot, ki so pričakovana na takšni funkciji. "Funkcionar mora svojo funkcijo opravljati odgovorno, nepristransko, v skladu s temeljnimi vrednotami spoštovanja človekovih pravic in dostojanstva, poštenja, pravičnosti, v skladu s pričakovano integriteto in državotvorno držo. Pri opravljanju funkcije in javnem nastopanju mora ravnati družbeno odgovorno in tako, da krepi ugled države," je še zapisal. 

Šarec je podrobneje pojasnil poziv k odstopu ministra Bandellija.
Šarec je podrobneje pojasnil poziv k odstopu ministra Bandellija. FOTO: Damjan Žibert

Kaj Šarčeva odločitev pomeni za obstoj koalicije?

Če Bandelli ne bi odstopil, bi ga razrešili v državnem zboru. V koalicijskih SMC in DeSUS so že napovedali podporo njegovi razrešitvi, če bi prišlo do glasovanja v državnem zboru. SDS je že pretekli teden izrazila pričakovanje, da bosta Šarec in predsednica SAB Alenka Bratušek ministra pozvala k odstopu. Tudi v NSi in Levici se strinjajo z Bandellijevo zamenjavo, le predsednik SNS Zmago Jelinčič je povedal, da razrešitve ne bi podprli. V SD se danes niso odzvali.

Ob tem se je odprlo tudi vprašanje, kaj Šarčeva odločitev glede ministra pomeni za koalicijo, v kateri je pred razdelitvijo proračunske pogače vse bolj napeto zaradi različnih zahtev partnerjev v luči zavez v koalicijskem sporazumu. Premier je v ponedeljek dejal, da ne ve, kaj bo njegova odločitev pomenila za koalicijo. Prepričan pa je, da je ravnal prav. Spomnil je tudi, da je ministra pred tem že dvakrat opomnil, naj bo pozoren na svoja ravnanja. Pojavljali so se že namigi, da bo Bratuškova odhod Bandellija pogojevala z odhodom Šarčevega državnega sekretarja za nacionalno varnost Damirja Črnčeca. A se to ni zgodilo, Bandelli je namreč sam odstopil s položaja ministra, je pa ob tem Bratuškova vnovič poudarila, da od premiera Šarca pričakuje, da ima za vse funkcionarje v svoji vladi enaka merila. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1020)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

morituri
28. 11. 2018 10.16
Me pa zanima ali bi Šarec naredil enako z ministri SD, SMC...?? Malo verjetno in hitro se bo izkazalo. Alenka je pač majhna....
Daniel Franc Ocvirk
24. 11. 2018 07.30
+1
In Bandelliju je plava luč mrknila. Amen
Daniel Franc Ocvirk
24. 11. 2018 07.28
Lajk aj sed bifor... ženska brez sramote. Sedaj se je vtaknila v nas, penzioniste... saj so jo dobro pohodili.
NA LEVO ni OK
14. 11. 2018 17.08
+3
Kam smo prišli, da je lahko vsak Bondolli minister...
srebrnibreg
14. 11. 2018 13.38
+4
V tem primeru sem na strani Šarca in prav tako na strani Alenke.
aloalo
14. 11. 2018 12.11
Kdo mi plača za ročni vnos podatkov za tega modela , da si bo zapomnu.
mallonge
14. 11. 2018 12.25
Mislim, da je tvoja državljanska dolžnost, da mu ročno vtisneš podatke.
mallonge
14. 11. 2018 11.38
+4
Alenčica, roža deklic, čast dežele je domače. Nje pogledi, svetle strele, vžigajo skeleče rane na džavljane in občane. Njo ne briga za resor. Njo briga samo Ponorelli in upokojenci. Pa tudi upokojenci ne zares.
mallonge
14. 11. 2018 11.33
+3
Alenčica, roža deklic, čast dežele je domače. Nje pogledi, svetle strele vžigajo skeleče rane na ržavljane in občane. Njo briga za resor.Njo briga samo Ponorelli in upokojenci. Pa tudi upokojenci ne zares.
NA LEVO ni OK
14. 11. 2018 10.00
+13
Načeloma ne podpiram Šarca, v tem pogledu, da je zagnal Bandelija iz vlade pa ga v celoti podpiram, ker je spoznal kdo je Bandeli, da je perverzneš in nadutež...
vinogradnik33
14. 11. 2018 09.19
+8
Bratovškova gre po Erjavčevih stopinjah , tudi ona je pričela izsiljevati in pogojevati obstoj koalicije z realizacijo njenih zahtev !? Sem pa mislil , da je koalicija skupek ljudi , ki z kompromisi med strankami krmarijo do rešitve zadanih nalog !? Pa vidim , da vsi najraje perejo umazano perilo v javnosti , da izpostavijo in poudarijo svoje zahteve !
Principat
14. 11. 2018 09.45
+6
v pogajanji sta si zelo različna , karel je samo obljubljal , pogajal ni nikoli , vsaj ne z težo, , ker je prej dobil tisto , kar bi ga spodneslo , kapiš
NA LEVO ni OK
14. 11. 2018 09.03
+5
Če dobro pogledam in analiziram kdo je v politiki ( poznam precej neuspešnih, ki so v življenju zavozili in so sedaj politični priveski ) in kdo bi lahko v politiki bil in bi tej državi res koristil, vidim, da sposobni in delavni raje ustvarjajo in delajo, da med drugim futrajo nesposobne politike. To je slovensko politično znanje.....
NA LEVO ni OK
14. 11. 2018 08.58
+4
Na splošno pa je politika ena sama "KORIST" za politiko, ki jo ustvarja in ne za narod, državo ...itd. Predvsem je le računica in privilegij za politike, potem dolgo in še dolgo nič drugega. Večina politikov ni sposobna se sama preživljat na trgu , ni sposobna delat .....
METKA102
14. 11. 2018 08.54
+6
Vsakega preden postane poslanec, minister ali kdorkoli, ki bo moral kdaj nastopiti tudi pred javnostjo, bi bilo treba poslati na tečaj osnov primernega vedenja in govorjenja.
Principat
14. 11. 2018 09.46
+4
+++ / ampak prav zaradi takega vedenja pridejo do položajev ,, skoraj večina
NA LEVO ni OK
14. 11. 2018 08.54
+8
Ker ima Bratuškova težave v stranki, nekaj jih je , ki sploh niso bili izvoljeni in tam vegetirajo vključno tudi sama, je izrabla parolo o skrbi za upokojence. Na tak način je Rjavc zdržal v vladi kar nekaj let. Sedaj je tudi Bratuškova skužila, da se je mogoče na lepih obljubah upokojencem obdržati nad 4% in vegetirati v vladi. Obljube za lastno korist, za upokojence pa pravljice.....
ArkaMast
14. 11. 2018 08.33
-1
Vodja opozicije bi svojega človeka nagradil za tako govorjenje. Tukaj se prične razlika.
ArkaMast
14. 11. 2018 08.32
+0
Janša bi svojega človeka nagradil za tako govorjenje. Tukaj se prične razlika.
wolfterier
14. 11. 2018 08.55
+0
227122
14. 11. 2018 08.21
+11
Ko berem te vaše komentarje mi gre na bruhanje. Namesto da bi komentirali članek, se medsebojno zmerjate in žalite. Čeprav o omenjenih politikih v članku, prav tako tudi o drugih, ki niso omenjeni nimam najboljšega mnenja, se mi ne zdi niti etično, niti moralno, da jih je treba obkladati z žaljivimi besedami, ker se svoje negativno mnenje gotovo da povedati na kulturen način.
Principat
14. 11. 2018 09.50
+6
227122 ++++ / vprašati pa se tudi moramo , kdo je avtor razdora v slovenski javnosti in to še vsak dan podkrepi z kakšnim twitom ali izjavo
korintos23
14. 11. 2018 08.18
+1
Ekipa pa od ranega jutra na našem portalu hujska in žali vlado, je NORA v stečaju ali spet brlijo, ali črnijo?
ArkaMast
14. 11. 2018 08.16
+3
Janša bi pa za tako govorjenje, ali pa še hujše, svoje nagradil. Tu se začne razlika.
Pošteni
14. 11. 2018 08.16
+14
Bandadelli se je posu s pepelom in se jokal nad celim svetom,ni minister,bo pa kot poslanec lepo služil in se praskal.
korintos23
14. 11. 2018 08.19
+3
Se spomniš ko je Janša jokal in fkup zlezel?