Slovenija

FOTO in VIDEO: Naporen dan za kraljico

Ljubljana, 21. 10. 2008 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
V.L./D.Š/B.K./B.S./STA
Komentarji
199

Britanska kraljica Elizabeta II. je na prvem uradnem obisku v Sloveniji. Spremlja ga poostrena varnost in zelo strog protokol. Zamude so nedopustne, vse mora biti popolno. Od pozdravljanja in naslavljanja do krojev in celo barv oblek.

Na tridnevni državniški obisk sta prispela britanska kraljica Elizabeta II. in vojvoda Edinburški. Državniški obisk Elizabete II. je prvi tovrstni obisk v Sloveniji. Do zdaj je bil namreč najvišji rang obiska uradni obisk.

Kraljica Elizabeta II. je imela odprto vabilo za obisk že dlje časa oziroma od obiska tedanjega predsednika Milana Kučana leta 2001 v Veliki Britaniji. Predsednik Danilo Türk je vabilo obnovil in britanska kraljica je povabilo sprejela. Türk se bo z Elizabeto II. v vlogi predsednika republike sestal prvič, se je pa marca letos mudil v Londonu, kjer se je srečal z britanskim premierjem Gordonom Brownom.

Kraljica je od slovenskega predsednika prejela odlikovanje reda za izredne zasluge R. Slovenije.
Kraljica je od slovenskega predsednika prejela odlikovanje reda za izredne zasluge R. Slovenije. FOTO: Reuters

Srečanje na Brdu

Gostitelj Türk je s soprogo Barbaro Miklič Türk kraljico in soproga po prihodu z vojaškimi častmi pozdravil na gradu Brdo. Kraljica in gostitelj sta najprej pregledala častno stražo, sledil je pozdrav zastavi, nato pa se je Elizabeta II. med drugim rokovala s predsednikom državnega zbora Pavlom Gantarjem, predsednikom državnega sveta Blažem Kavčičem, zunanjim ministrom Dimitrijem Ruplom, varuhinjo človekovih pravic Zdenko Čebašek Travnik in dosedanjim slovenskim veleposlanikom v Veliki Britaniji Iztokom Mirošičem.

Po koncu pogovorov sta si kraljica in predsednik izmenjala darila in odlikovanja, nato pa je kraljevi par odšel v Grand Hotel Union, kjer ju je pozdravila množica radovednežev. Kraljica si je šla tja ogledat glasbeno delavnico britanske mednarodne šole, prve šole v Sloveniji z angleškim učnim programom, medtem pa je vojvoda Edinburški prisostvoval delavnici British Councila "Future City Game" (Igra o mestu prihodnosti).

Zadnjega je pozdravil direktor Robert Monro ter še nekateri predstavniki British Councila in britanskega veleposlaništva v Sloveniji. Vojvoda Edinburški se je na ogledu delavnic zadržal približno 20 minut in poklepetal z vsemi udeleženci.

Kraljica in njen soprog sta se nato udeležila sprejema pri britanskem veleposlaniku Timu Simmonsu, ki jima ga je priredil v počastitev uspešnega dvostranskega sodelovanja med državama.

Sprejema se je udeležilo okoli 160 gostov, predvsem predstavnikov slovenske politike pa tudi gospodarstva in drugih, ki jih je veleposlanik predstavil kraljevemu paru. Z vsakim sta se rokovala in na kratko pokramljala.

V veliki dvorani so gostje oblikovali nekakšen špalir iz dveh skupin. Z eno se je seznanila kraljica Elizabeta II., z drugo pa princ Filip. Temu je sledila zdravica veleposlanika Simmonsa, ob kateri je po slovensko vzkliknil "na zdravje!", nato pa še "na svidenje". Kraljevi par se je nato umaknil iz dvorane.

Slavnostna večerja

Britanska kraljica na obisku
Britanska kraljica na obisku FOTO: Miro Majcen

Kraljica Elizabeta II. je s soprogom nato spet odšla na Brdo, kjer se je srečala s predsednikom vlade Janezem Janšo in novim predsednikom državnega zbora Pavlom Gantarjem, zdaj pa se s soprogom udeležujeta slovesne večerje, ki jo prireja predsednik republike Danilo Türk s soprogo.

Med povabljenimi gosti sta bila že omenjeni sedanji premier Janša s spremljevalko Urško Bačovnik in tudi najverjetnejši novi mandatar Borut Pahor s partnerico Tanjo Pečar. Na večerjo so bili med drugim povabljeni tudi novi predsednik državnega zbora Pavel Gantar, predsednik državnega sveta Blaž Kavčič, zunanji minister Dimitrij Rupel, ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran ter škof Evangeličanske cerkve Geza Erniša.

Edini od povabljenih na večerjo ni prišel Zoran Janković s soprogo, ki se je za odsotnost opravičil.

Pred večerjo so vse goste uradno predstavili, nato pa je sledila dobrodošlica gostitelja. V zdravici ob večerji je tako predsednik Türk obisk pozdravil kot potrditev odličnih odnosov med prijateljskima narodoma. Poudaril je, da je zgodovina teh odnosov večinoma potekala zunaj široke javne pozornosti in predvsem na kulturnem in umetniškem področju. Omenil je tudi zavezništvo v drugi svetovni vojni in pomembno vlogo Združenega kraljestva pri urejanju kriznih razmer in priznanju Slovenije. "Vaše veličanstvo, danes ste na obisku, ki ga opredeljujemo kot zgodovinskega in ki bo vsekakor okrepil odnose med državama. Odnosi, ki imajo tako trdno osnovo, pa bodo po mojem trdnem prepričanju še naprej odlični tudi v prihodnosti,“ je še dodal.

Nagovor kraljice

Kraljica Elizabeta II. je uvodoma dejala, da sta s princem Filipom počaščena, da njun prvi obisk Slovenije poteka tako kmalu po nadvse uspešnem prvem slovenskem predsedovanju EU.

Po njenih besedah je slovenski uspeh toliko bolj izrazit ob dejstvu, da je Slovenija postala neodvisna evropska država pred zgolj 17 leti. Korenite spremembe, ki so sledile letu 1991, pa so plod izjemne energije, vizije in odločnosti države.

"Zgodovina je želela, da so se želje slovenskega naroda po neodvisnosti in priznanju lahko uresničile šele v zadnjem desetletju 20. stoletja. Pa vendar je Slovenija hitro nadoknadila izgubljeni čas," je v zdravici še povedala monarhinja in dodala, da je njena država Slovenijo skozi 90. leta prejšnjega stoletja močno podpirala na njeni poti k članstvu v EU in Natu. "Tesne vezi, ki so se takrat oblikovale med obema vladama, na področju sodstva, policijskega in vojaškega sodelovanja, se danes le še krepijo," je omenila.

Britanska kraljica v Sloveniji
Britanska kraljica v Sloveniji FOTO: Reuters

Kam vse se bo odpravila kraljica?

Drugi dan obiska bo kraljica s soprogom najprej obiskala Lipico in se seznanila s programom klasične jahalne šole, med drugim pa se bosta udeležila še sprejema za udeležence konference Trajnostni razvoj za doseganje nacionalne konkurenčnosti. Udeležencem bo spregovoril tudi britanski zunanji minister David Miliband, ki bo med obiskom spremljal kraljevi par.

Elizabeta II. bo ob obisku v Lipici simbolično v dar prejela lipicanca, ki pa bo ostal v trajni oskrbi kobilarne Lipica. V nadaljevanju bo v sredo na Ljubljanskem gradu, kjer bo tudi srečanje kraljice z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, kosilo. Za približno 80 gostov, ki so pripomogli k uspešnosti slovenske osamosvojitve in njeni promociji, ga bo v čast kraljici in vojvodi Edinburškemu priredil britanski veleposlanik Simmons.

S slovensko prestolnico se bosta kraljica in princ Filip pobliže seznanila med sprehodom po Tromostovju, kjer ju bodo lahko pozdravili tudi mimoidoči. Kraljevi par se bo nato v Slovenski filharmoniji udeležil še podelitve priznanj programa za mlade MEPI. Gre za program, ki mlade spodbuja k dejavnemu in ustvarjalnemu preživljanju prostega časa.

Obisk bosta britanska kraljica in vojvoda Edinburški sklenila v četrtek, ko ju bo ob odhodu pospremila častna četa. Elizabeta II. bo po obisku Slovenije odpotovala še na državniški obisk na Slovaško.

Kraljica na obisku
Kraljica na obisku FOTO: Damjan Žibert
Predsednik Türk je njeno veličanstvo odlikoval z redom za izredne zasluge Republike Slovenije, in sicer za zasluge pri razvijanju in utrjevanju prijateljskih meddržavnih odnosov ter za njen prispevek k utrjevanju mednarodnega miru in številna človekoljubna dejanja.

Spremembe prometne ureditve

Ob kraljičinem obisku bodo veljali posebni varnostni ukrepi. Policija pa je opozorila tudi na spremembe prometne ureditve. Čeprav je kraljica britanski simbol, pa njen obisk varnostno ni tako zahteven. Letalski promet bo nespremenjen, zapore na cestah pa zgolj začasne, zato policija gneče in zastojev ne pričakuje. Zastoji so možni predvsem na avtocesti Ljubljana–Koper, ko bo kraljica v sredo obiskala kobilarno Lipica, in pa v središču Ljubljane, kjer bo nastanjena, so sporočili z generalne policijske uprave.

V Ljubljani bo zaprta Miklošičeva cesta, in sicer od križišča z Dalmatinovo ulico do Nazorjeve ulice. Zapora bo trajala do četrtka do 10.30.

Dodatne zapore bodo začele veljati v sredo, in sicer na Ciril-Metodovem trgu, Krekovem trgu in Kongresnem trgu, zaprta pa bo tudi cesta na Ljubljanski grad (Cesta slovenskih kmečkih uporov) s Streliške ulice.

Obiski med državama

Obisk njenega veličanstva je sicer drugi obisk predstavnika britanske kraljeve družine v relativno kratkem času, septembra lani je namreč Slovenijo v vlogi odposlanca britanskega zunanjega ministrstva in urada za mednarodno trgovino in investicije obiskal vojvoda Yorški, princ Andrew.

Slovenijo je novembra 1998 obiskal tudi prestolonaslednik Charles, ki si je takrat ob Ljubljani ogledal še Bled in Triglavski narodni park. Že oktobra 1996 je bila na obisku princesa Anne, in sicer v vlogi predsednice sklada Rešite otroke.

Kot prvi slovenski premier je leta 1994 obiskal Veliko Britanijo Janez Drnovšek, leta 2001 pa se je tam kot prvi predsednik na uradnem obisku mudil Milan Kučan. Kraljica je novembra lani ob uradnem obisku v Veliki Britaniji sprejela premierja Janeza Janšo, leta 2004 je bil tam na delovnem obisku tudi tedanji premier Anton Rop.

Slovenski veleposlanik v Londonu je trenutno Iztok Mirošič, medtem ko Veliko Britanijo v Sloveniji diplomatsko zastopa Tim Simmons.

Program obiska kraljice Elizabete II. v Sloveniji
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (199)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

filjak
22. 10. 2008 12.49
Ponosen sem. Po dolgem času. Bravo predsednik države. Žena gospoda predsednika popolnoma enakovredna gostom. In gostitelju, predsedniku države. Sedaj smo res država. In ne samo republika, kot smo bili dolgo vrsto let. Sodržavljani: poglejte malo obraze in jih poskusite prečitati. Samo toliko, da boste znali (se naučili) ločiti zrno od plevela. Vse čestitke tudi posameznikom iz prejšnjih časov (g. in ga. Kučan, pa še kdo).
RADO62
22. 10. 2008 10.49
Svet se res spreminja in lahko se bojimo, kako bo ugledna in uglajenih manir vajena britanska kraljica prenesla to družbo zagovornikov komunistične revolucije in njenih pridobitev. Mogoče bo za izboljšanje ozračja predsednik republike njenemu veličanstvu razložil, da si tudi sam želi prebivati v kraljevski palači oziroma rezidenci in da je, glede na svoje snovne potrebe, pravzaprav rojalist, .ki so ga po golem slučaju na položaj pomagali postaviti zagovorniki in dediči nasilne revolucije, zato jih je hočeš - nočeš moral povabiti tudi na svečano večerjo.
Uporabnik113189
22. 10. 2008 10.24
Rikki, je kraljica ljubosumna, pa je že naročila povodnemu možu, naj Urško že nekrat odpelje.
Rikki
22. 10. 2008 10.17
Urska je bila najlepsa...
boy36
22. 10. 2008 10.09
Pa ste res eni b...iki nevoščljivi.Mislim ,da smo lahko ponosni na tak obisk,Iz nekaterih vaši komentarjev se pač vidi kašne narod smo.Nimamo nepbenega spoštovanja ,so drugih pa čeprav v svet veljajo veliko več kot mi. Glede povabljencev je pač tako vedno se bodo našli nekateri,ki niso bili povabljeni in bodo potem pritiskali na medije ,kako je seznam povabljenih napačen.Je pač predsetnik in protokol delal seznam in je to čisto njegova odločitev.Tudi jaz se sam odločim koga bom povabol na praznovanje rosjtnega dne. Ja gospod Janša pa verjetno še sedaj ne more preboleti poraza in mu je potem vse kar drugi delajo narobe.Če se ni strinjal s seznamom naj bi se opravičil in bi bi pustil mesto komu drugemu. Uglavnem jaz sem zelo ponosen ,da smo v naši državi imeli tak eminenten obisk.
resslovenka
22. 10. 2008 09.06
se_kotali Lepo si napisala, strinjam se. Zanimivo je bilo videti tudi nekatere povabljene opozicijske veljake. Očitno izbira le ni bila tako pristranska kot pišejo nekateri. No resnici na ljubo nekateri povabljenci pa morda res niso sodili med izbrance. Meni osebno je bila s svojo pojavo najbolj všeč spremljevalka g. JJ.
bomdalati
22. 10. 2008 08.21
se-kotali: Popolnoma se strinjam s tabo. Tudi sam sem opazil vse lastnosti predsednika, ki so napisane v tvojem prispevku. Zelo karizmatična osebnost in obenem bi poudaril, da sem zelo ponosen na predsednika. Oddaja neverjetno pozitivno energijo. Iskrene čestitke g. preds. in soprogi. BRAVO!!!
carlo
22. 10. 2008 08.21
Ne vem kaj je bilo za kraljico tako naporno, saj jo strežejo spredaj in zadaj. Naporen je delovni dan za marsikaterega Slovenca, ki gara od jutra do večera, pa še \"dobro penzijo\" bo dobil. Pametneje bi bilo, da bi ves naš denar, ki ga država porabi za take goste namenili v dodrodelne namene, saj imamo veliko lačnih Slovencev, žal !!!
Nevemkajbidal
22. 10. 2008 08.14
Ja ti si pa res poznavalka. In veš, da so si jih sposodili.
Nevemkajbidal
22. 10. 2008 08.13
Haha. mi nič ne plačujemo, a si že dobla kako položnico mogoče?
Nevemkajbidal
22. 10. 2008 08.09
Lahko smo zelo ponosni, da imamo takega predsednika in prvo damo. Bravo!
Tanja Lebar
22. 10. 2008 08.05
Naša prva dama je bila zelo lepo urejena ,moram pohvaliti prav tako Urška ,čist v temo je brcla Jerca Legan k nimam niti pojma kaj je počela tam ,da o Cviklu sploh ne govorim ,tip ki nima nobene funkcije pa na večerji se človek vpraša če to ni vračanje uslug. Kučan prežvečen Štefka s čudno toaleto ,preživeto komot bi bla oba doma. Marjetica Rupel čisto preveč kričeče napravljena ,Ksenija Benedeti zelo čedna :))) moški pa itak vsi izpadejo pingvini
andreja2008ab
22. 10. 2008 07.58
Barbara je bila zeloooooo lepa.....Urška pa tudi, čeprav mi ni ravno simpatico....ampak ....
skarpena
22. 10. 2008 07.36
Uauuu naša prva dama je bla pa zelooo lepo napravljena in Urška tudi
svetilnik
22. 10. 2008 07.23
Ni mi pa jasno kaj je počel na gala spremstvu Zoran Predin??? Le kakšen pomenbnež je to? Aja, Forum 21!
Ranunculus
22. 10. 2008 06.47
se-kotali MOgoče res. Problem Tuerka nekateri vidijo v tem, da ni JJev človek. In to ga takoj uvrsti pod Rupla ali Peterleta. Kaj čmo, komunistična miselnost je še vedno prisotna, le da se je razlezla tudi med sovražnike komunizma...
se_kotali
22. 10. 2008 06.27
Nisem pristaš nekih protokolov in tistega, ki se samo sveti navzven. Pa vendar, ponosna sem na našega, mojega predsednika ter njegovo soprogo, ki sta tako elegantno in na nivoju, sprejela kraljico in predstavila Slovenijo. Naj svet, predvsem pa mi sami, vidi(mo), da se znamo vesti na najvišjem nivoju in da smo civilizirano, prijazno ljudstvo, ki ima zastopnika - predsednika države, ki nas nadvse na nivoju predstavlja v svetu, ki ne pušča nobenih vtisov zadreg ali neiskrenosti. Vidi se, da je gospod Tuerk ne samo razgledan svetovljan, temveč predvsem tudi moder mož, žametni gospod, ki zna pobožati tako mlado dušo, ki je zabrodila v težke vode in pristala v venezuelskih zaporih, kakor tudi kraljico, torej osebo najvišjega ranga v monarhičnem redu. Odkar je gospod Tuerk postal predsednik, ga opazujem, in menim, da je bil resnično najboljša izbira za predsednika. Ne samo tu, tudi njegovi nastopi in predstavljanje ljudstva v tujini, nedavno je bil na skupščini ZN - presunljiva besedila in nastop, se res vidi, da je moder in izkušen diplomat, nekonflikten, pravičen in da si opravititi tudi s tistimi mladimi, ki jih drugi znajo samo obsojati. On pa jih je pogledal tudi z drugim očesom (kot pravijo stari slovenski pisatelji) in civilizirano, napredno prešel v reševanje slovenskih državljanov, lahko rečete tudi otrok ... Na oba s soprogo, smo lahko ponosni. Tudi po izrazih na obrazu kraljice se lahko vidi, da je bila presenečena tudi sama.
svetilnik
22. 10. 2008 06.00
Lepo in ponosen sem, da je kraljica obiskala Slovenijo, saj smo v našo državo večinoma vabili politike ala curi muri jugovina.
chicago-bears
22. 10. 2008 04.11
jojojojoojjjjj sramota za slovenijo kaksni komentarji da vas ni sram sem mal brav pa me je kr glava zabolela saj niste normalni to da kraljici dol visi za slovenijo in da nasi palcki skacejo okoli nje so zmozni napisat samo ljubosumni jugici ki zivijo v sloveniji ne govorijo niti slovenscino ker so preponosni na svojo srbo bosanscino niso za nic druzga k za zgago in sramoto slovenije!!
chicago-bears
22. 10. 2008 04.01
ne vem kaj tako kritizirate ta obisk v slovniji mislim da ni brezveze prav lepo je videti visoke in pomembne ljudi v sloveniji skoditi ne more to nam je lahko v cast bravo slovenija le tako naprej!! sLOVEnija za vedno!!