Slovenija

V pričakovanju zvezdic

Ljubljana, 10. 06. 2020 08.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Danijela Levpušček
Komentarji
8

Slovenija se v svetu vse bolj uveljavlja kot vrhunska kulinarična destinacija in ni malo gostov, ki k nam pridejo zgolj zato, da bi dobro jedli. Po novem jih nagovarjajo in vabijo s spletno stranjo, ki predstavlja celostno gastronomsko zgodbo Slovenije. Vse bližje pa je še en pomemben datum za naše ponudnike: prihodnji teden bodo izvedeli, kdo je prepričal stroge Michelinove sodnike.

Slovenska kuhinja vse bolj pridobiva ugled in veljavo tako doma kot v tujini in ni malo gostov, ki se v Slovenijo pripeljejo samo zato, da bi pri nas razvajali brbončice. Prav ljubitelje gastronomskih doživetij si v Slovenski turistični organizaciji (STO) še posebej želijo privabiti. Po novem jih nagovarjajo s spletnim portalom Okusite Slovenijo (tasteslovenia.si). Za zdaj je na voljo v slovenskem in angleškem jeziku.

"Portal obiskovalcem predstavi celostno gastronomsko zgodbo naše dežele, ki temelji na filozofiji 'z vrta na krožnik', lokalnih dobaviteljih, vrhunskih sestavinah ter tradiciji, ki jih slovenski kuharski mojstri nadgrajujejo s svojimi sodobnimi pristopi v avtentična gastronomska doživetja," so se z novo pridobitvijo pohvalili na STO. "Portal posebno pozornost namenja trajnostni usmeritvi slovenskega turizma in Slovenijo predstavlja kot destinacijo za edinstvena kulinarična doživetja," so še dodali. 

Pri nastajanju spletnega portala je sodeloval tudi svetovno priznani kuharski mojster Marko Pavčnik. "Gastronomija je pomemben del turistične izkušnje in marsikomu tudi razlog za potovanje, zato se mi zdi ključno, da je vključena tudi v promocijo oziroma dodatno izpostavljena. Trudili smo se upoštevati več vodnikov, lestvic, kajti vsak vodnik ima svoje prednosti in pomanjkljivosti. S takim portalom, ki združuje vse to, se te meje različnih kriterijev nekako uravnovesijo in se tako poskuša v največji meri izogniti napakam in dejansko poudariti tiste, ki resnično dobro delajo in soustvarjajo gastronomsko podobo Slovenije," je povedal ob njegovem lansiranju. 

Slovenija vabi z bogato kulinarično ponudbo.
Slovenija vabi z bogato kulinarično ponudbo. FOTO: Shutterstock

Z vrta, gozda in travnika na krožnik

"Ena od ključnih prednosti Slovenije je neokrnjena narava in njena raznolikost na malem prostoru, ki omogoča hitro dostopnost do izjemnega bogastva narave," poudarjajo v naši krovni turistični organizaciji. To pomeni, da si Slovenija ne more in noče privoščiti množičnega turizma, zato naši ponudniki svojo "tržno nišo" iščejo drugod. Privabiti želijo goste z višjo kupno močjo, jih usmeriti tudi izven "standardnih" destinacij in jim sporočiti, da je Slovenija lepa in zanimiva vse leto, ne le v sezoni. 

Bogastvo in raznolikost slovenske narave ter odnos prebivalcev do nje se kažeta tudi v gastronomski ponudbi. "Kulinarično filozofijo z vrta na krožnik' imajo Slovenci v krvi, zato je Slovenija popolna destinacija za vse, ki strastno uživajo v hrani in vinu," so že pred časom Sloveniji polaskali pri National Geographicu, ta citat pa zdaj nagovarja obiskovalce nove spletne strani. Njeni avtorji so posebno pozornost namenili butičnim gastronomskim doživetjem in zgodbam, obiskovalce pa spodbujajo tudi, naj poskusijo dobrote iz divjine in uživajo v tem, kar ima Slovenija na pretek – čiste pitne vode, tudi iz pipe. Seveda pa niso pozabili niti na raznoliko in bogato vinsko ponudbo. 

Raznolikost slovenske pokrajine se kaže tudi na krožnikih, ob katerih postrežejo kakovostno vino.
Raznolikost slovenske pokrajine se kaže tudi na krožnikih, ob katerih postrežejo kakovostno vino. FOTO: Shutterstock

Slovenski chefi na trnih: kdo se bo okitil z Michelinovo zvezdico?

Pred slovenskimi ponudniki pa je še en pomemben mejnik. 16. junija bodo razglasili rezultate prvega Michelinovega ocenjevanja slovenskih restavracij. Slovenija bo tako postala 34. država, ki se bo ponašala z Michelinovimi zvezdicami. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Walter Pravicek
11. 06. 2020 08.15
-2
PRIMERJAVA MICHELINOVE ZVEZDICE Z OCENJEVANJEM PNEVMATIK:VEČ vplača proivajalec gum ,višjo(teoretično)oceno dobi.Mi vozniki pa se odločimo glede na izkušnje z pnevmatiko,s katero smo naredili ogromno kilometrov,ter kupimo iz iste tovarne z novim imenom.------Kulinarika:kdo je nor,bo,da bi bila na zunanji tabli dal milijon evrov za komisijo,da mu da zvezdico,a kaj,ko potem,ko močno dvigne cene(MI JA IMAMO ZVEZDICO!) nima gostov,drugi,odlični kuhar brez zvezdice pa vedno poln lokal!
Klemen Udov? Clementino
10. 06. 2020 12.41
+11
JB brez dvoma. Pionir visoke kulinarike v SLO.
big_foot
10. 06. 2020 12.03
+11
Michelinova zvezdica gre..... Nobel burek v ljubljani :-)
Rožice cvetijo
10. 06. 2020 11.45
+0
Hiša Franko, Staro selo pri Kobaridu, jo sigurno dobi. Na njihov "račun" je postalo Posočje še kako razpoznavno, kar se je krepko poznalo v zadnjih treh sezonah. Še veliko uspeha jim želim tudi v prihodnje...in vsem nam skupaj, tudi.
big_foot
10. 06. 2020 12.03
-9
Vapo
10. 06. 2020 11.42
+2
Zvezdice so samo preseravanje
Rožice cvetijo
10. 06. 2020 12.44
-3
Vapo, ni res, če si ljubitelj ekskluzivnosti in, da, če ješ, da ješ z občutkom, ne, da se nažreš, da si sit.
Rožice cvetijo
10. 06. 2020 12.45
-3
Ja, exkluzivnosti so vedno in povsod samo za izbrance...in, zato ni potrebno pljuvati.