Slovenija

V prihodnjih dneh bo vreme spet bolj spremenljivo, najbolj nevihtna bo nedelja

Ljubljana, 04. 06. 2021 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Rok Nosan
Komentarji
5

Po daljšem obdobju nestanovitnega in hladnega vremena smo v večjem delu Slovenije vendarle dočakali nekaj suhih in toplejših dni, ki so jih številni kmetje izkoristili za prvo letošnjo košnjo. Žal v prihodnjih dneh zagotovila za suho vreme ne bo več. Že v četrtek je po Sloveniji nastalo nekaj ploh in neviht, še več pa jih pričakujemo ob koncu tedna, ko bodo možne tudi nevihte z nalivi in točo. Na vreme pri nas bo namreč vplival višinski ciklon, ki je tudi sicer pogost vzrok za spremenljivo vreme v tem delu leta.

Le še slabi trije tedni nas ločijo do poletnega solsticija in temu primerno postaja vse bolj poletno tudi vreme. Včeraj je bilo najtopleje na Goriškem, v Vipavski dolini in v osrednji Sloveniji, kjer se je ogrelo do 28 stopinj Celzija, drugod so bile temperature od 23 do 27 stopinj Celzija. 

Danes in jutri se bo k nam od zahoda širil še nekoliko toplejši, a hkrati tudi bolj nestabilen zrak, zato bodo plohe in nevihte spet pogostejše. Še več nevihtnega dogajanja lahko pričakujemo v nedeljo, ko se bo čez naše kraje pomikal višinski ciklon. 

V prihodnjih dneh bo vreme spet bolj spremenljivo.
V prihodnjih dneh bo vreme spet bolj spremenljivo. FOTO: Jože Novak
Sončno in zelo toplo vreme v teh dneh hitro pobira sneg tudi v visokogorju. Na Kredarici se je snežna odeja od pretekle srede skrčila že za en meter in je zdaj visoka "le" še dobre štiri metre. 

Danes bo sprva povsod sončno. Sredi dneva in popoldne bo nastajala kopasta oblačnost. Več oblakov bo na zahodu in severu države, kjer bodo nastale krajevne plohe in nevihte. Toplo in soparno bo z najvišjimi temperaturami od 24 do 29 stopinj Celzija. 

Jutri bo zapihal jugozahodni veter. Dopoldne bo sončno, popoldne pa bo predvsem na severu spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami in nevihtami, ki bodo lahko tudi močnejše. Največ neviht bo predvidoma nastalo na Koroškem, Štajerskem in v Prekmurju, kakšna nevihta se bo lahko proti večeru razvila tudi na Dolenjskem in v Posavju. Najnižje jutranje temperature bodo v večjem delu Slovenije od 10 do 15, najvišje dnevne od 24 do 28, na jugovzhodu lokalno morda tudi do 30 stopinj Celzija. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V nedeljo bo na severu že od jutra oblačno z občasnimi padavinami. Drugod bo dopoldne še sončno, popoldne pa se bo postopno povsod pooblačilo. Nevihte z nalivi se bodo takrat od zahoda razširile nad večji del države. Zaradi šibkih višinskih vetrov bo pomikanje nevihtnih oblakov razmeroma počasno, zato bodo možni tudi dolgotrajnejši nalivi, na manjših območjih se bo lahko pojavila tudi toča. 

Nekaj dežja bo ponekod padlo tudi še v ponedeljek, ko se bo nekoliko ohladilo, nato pa spet kaže na več sončnega vremena in višje temperature, a povsem brez popoldanskih neviht najverjetneje še ne bo šlo.

Plohe in nevihte bodo posledica višinskega jedra hladnega zraka

Pogost vzrok za spremenljivost vremena v tem delu leta so višinska jedra hladnega zraka, ki jih zaradi vrtenja v nasprotni smeri urinega kazalca imenujemo tudi višinski cikloni. V primerjavi z ostalimi vremenskimi sistemi so to precej majhne tvorbe, ki se nahajajo na višini med 5 in 10 kilometrov. Kot že ime pove, je zrak v njih hladnejši od okolice, kar lahko kljub visokemu zračnemu tlaku pri tleh povzroča nestabilnost ozračja. Pod vplivom višinskega ciklona se namreč topel zrak pri tleh začne dvigati v območje hladnejšega zraka v višinah. Na stiku toplega in mrzlega zraka nastaja oblačnost in iz nje plohe in nevihte. Ko je temperaturna razlika med toplim zrakom pri tleh in mrzlim zrakom v višinah večja, je tudi ozračje bolj nestabilno in lahko pričakujemo burnejše vremensko dogajanje. 

Vpliv višinskega ciklona je močno odvisen od letnega časa. Spomladi in poleti je njegov vpliv največji nad kopnim, jeseni nad morjem, ki je takrat toplejše od kopnega, medtem ko je pozimi njegov vpliv na vreme pri nas običajno zelo majhen. Ključno vlogo torej igra temperatura podlage. Toplejša ko je podlaga, večji vpliv na vreme ima višinski ciklon. 

Ker so višinski cikloni izločeni iz zahodnega zračnega toka, je njihovo gibanje zelo nepredvidljivo. Lahko jih primerjamo z gibanjem vrtavke, ki jo zanaša čisto po svoje. Vremenska napoved se zato lahko, ko je v igri višinski ciklon, večkrat spremeni. 

Vzrok za spremenljivo vreme ob koncu tedna bo višinski ciklon, ki se bo čez Francijo in Alpe pomaknil do naših krajev. Tudi v prihodnjem tednu bo k nam občasno 'pljusknil' nekoliko hladnejši in bolj vlažen zrak, zato se vreme še ne bo ustalilo. 

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TistoPravo
04. 06. 2021 18.00
+1
Padavine iz severne strani...365 preteklih dni je napoved čist enaka. Če nebi šel sonček mqlo višje, bi bili še vedno med oblaki ujeti večina časa. Zanimivo, kaj se dogaja tam na severu
oježeš
04. 06. 2021 10.32
+3
Zakaj pa mislite, da je Trontelj napovedoval lepo vreme in s seboj nosil dežnik v službo? Vsak višinski veter, ki na novo pripiha, hitro spremeni pogoje napovedanega vremena. Pač narava je živa zadeva, kis e stalno spreminja, človek pa njenim spremembam ni zmožen slediti vsako minuto. Lahko pa predvideva na osnovi pridobljenih podatkov, ki pa ne morejo biti niti niso zagotovljeni.
Vap0
04. 06. 2021 09.41
TEDOxy50pMEDO
04. 06. 2021 08.02
+4
Prej se je pa pisalo, da bo zdaj sončno in okoli 30 stopinj. Za verjeti je samo napovedi za naslednji dan.