Slovenija

V prihodnjih dneh hladnejša jutra in občutno toplejši popoldnevi

Ljubljana, 29. 01. 2023 09.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nov teden nam bo prinesel več sončnega vremena. Ker se bo k nam razširila suha zračna masa, lahko pričakujemo zelo izrazito modrino neba in velika temperaturna nihanja. Jutra bodo letnemu času primerna, popoldnevi pa bodo občutno toplejši. Že v ponedeljek bodo temperature marsikje presegle 5 stopinj Celzija, v torek in sredo pa se bo lokalno ogrelo celo do 10 stopinj Celzija. Povsem drugače bo na severni strani Alp, kjer bo več dni zapored močno snežilo. Do konca tedna lahko ponekod zapade tudi več kot meter snega.

Po rekordni topli prvi polovici zime smo v drugo polovico zime vstopili z občutno hladnejšim vremenom. Fronte so si v zadnjih 14 dneh sledile kot po tekočem traku in predvsem hribe na debelo zasule s snegom. Veliko snega je zapadlo tudi po nekaterih nižinah, medtem ko je v večjem delu nižin za konkretnejšo snežno odejo zmanjkala kakšna stopinja.

Kljub občutni ohladitvi, ki smo je bili deležni sredi meseca, se bo letošnji januar uvrstil med najtoplejše in tudi med najbolj mokre januarje od začetka meritev. V Ljubljani je padlo več kot 170, v Mariboru pa 150 litrov padavin na kvadratni meter. To je zelo nenavadno, saj je januar pri nas običajno najbolj suh mesec, v letošnjem osrednjem zimskem mesecu pa beležimo celo večjo količino padavin, kot jo običajno izmerimo oktobra in novembra, ki sta v večjem delu Slovenije najbolj mokra meseca v letu.

Vstopamo v daljše obdobje stabilnega vremena, ki ga bodo zaznamovala velika temperaturna nihanja med nočjo in dnevom.
Vstopamo v daljše obdobje stabilnega vremena, ki ga bodo zaznamovala velika temperaturna nihanja med nočjo in dnevom. FOTO: Adobe Stock

V prihodnjih dneh velik kontrast med severno in južno stranjo Alp

Po daljšem obdobju mokrega vremena bo naslednjih deset dni pri nas padavinsko zelo skromnih. Zanimivejše dogajanje se bo preselilo na severno stran Alp, kjer bo več dni zapored močno snežilo, na južni strani Alp pa lahko pričakujemo večinoma sončno vreme z zelo izrazito modrino neba ter velikimi temperaturnimi razlikami med nočjo in dnevom.

Razlog za velik kontrast med severno in južno stran Alp bo severozahodni veter, s katerim bo nad Evropo iznad severnega Atlantika dotekal razmeroma hladen in vlažen zrak. Ob takšni situaciji večina padavin pade v krajih na severni strani Alp, saj se zrak, ki doseže gorovje od severozahoda, nad severnimi pobočji dviga, kar je tudi glavni razlog za nastanek padavin. Največ snega bo nov teden prinesel hribovitim krajem južno in vzhodno od Salzburga, kjer lahko do konca tedna zapade tudi več kot meter snega.

Velik kontrast med severno in južno stranjo Alp.
Velik kontrast med severno in južno stranjo Alp. FOTO:

Zaradi obilnih padavin na severni strani Alp, bo zrak, ki bo dosegel južno stran, vseboval bistveno manj vlage, zato se bo ob spustu v doline in kotline tudi precej ogrel. Tako bo v novem tednu pri nas prevladovalo sončno vreme, kljub razmeroma hladnemu zraku v višinah pa temperature po nižinah ne bodo preveč nizke. V primerjavi s severno stranjo Alp bo namreč tudi za več kot deset stopinj topleje, ob okrepljenem severozahodnem vetru pa se bodo lahko razvile le posamezne kratkotrajne plohe, ki bodo najbolj verjetne v četrtek in petek.

Padavine se ob takšnih situacijah spet okrepijo nad osrednjim in južnim Balkanom. Glavnina mrzlega zraka namreč ob severozahodniku potuje vzhodno od naših krajev in se usmeri nad jugovzhodno Evropo. Takšne situacije so pozimi razmeroma pogoste in lahko v primeru dovolj izrazite ohladitve in ob nastanku ciklona nad toplim Jonskim in Egejskim morjem tudi Grčijo in Turčijo zasujejo s snegom, medtem ko se Slovenija zaradi lege v zavetrju Alp znajde v t. i. padavinski luknji, kar pomeni, da dobimo le posamezne snežinke ali pa še to ne.

Podrobnejša vremenska napoved za Slovenijo

Nedelja bo na Primorskem sončna. Drugod bo dopoldne še oblačno, popoldne pa se bo od severozahoda postopno zjasnilo. Severovzhodni veter bo oslabel in ponehal, prav tako tudi burja na Primorskem. Na Goriškem in ob morju bodo popoldanske temperature okoli 8 stopinj, drugod od 1 do 5 stopinj Celzija.

Ponedeljek bomo začeli s hladnim in po nekaterih nižinah tudi meglenim jutrom. Večinoma bomo izmerili okoli –6, v krajih s snežno odejo pa se bo lahko ohladilo tudi pod –10 stopinj Celzija. Čez dan bo sončno in občutno topleje. V večjem delu Slovenije bodo temperature presegle 5 stopinj Celzija.

V torek se bo krepil severozahodni veter, ki nam bo prinašal še nekoliko toplejši zrak. Tako bo po jutranjem minusu popoldne blizu 10 stopinj Celzija.

 Vremenska napoved za prihajajoče dni.
Vremenska napoved za prihajajoče dni. FOTO: 24ur.com

Večinoma sončno vreme z velikimi temperaturnimi nihanji med jutri in popoldnevi nas bo spremljalo tudi v nadaljevanju tedna. Nekaj več oblačnosti nam bo prinesel šele konec tedna, ko se bo nekoliko ohladilo. Takrat bodo možne tudi manjše padavine.

Ob visokih popoldanskih temperaturah bo skromno snežno odejo v prihodnjih dneh po nižinah večinoma pobralo, sneg pa se bo obdržal v višjih legah, kjer bo zaradi zelo suhega zraka snežna odeja marsikje tudi čez dan ostala pomrznjena.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cool8
29. 01. 2023 18.21
+1
Kaj zdaj je že pozimi zimsko vreme, ali kaj ?
FIRBCA
29. 01. 2023 15.24
+1
prihaja zima Katastrofa kaj
Betuul
29. 01. 2023 15.21
Oblečte se večplastno!? 👵🧤🧣🥾🧦in kakšen🍬🧔🏼‍♂️!😜
proofreader
29. 01. 2023 12.54
+2
ARSO napoved: "Najnižje jutranje temperature bodo od -10 do -5."
Kmječki Poba
29. 01. 2023 12.40
+1
Komaj čakam da postane spet toplo, da lahko politiki zalaufajo propagandni stroj
Michel Franco HD
29. 01. 2023 12.40
+2
Vreme??? 🎼🎶...Bla,bla,blaaaa...🎶🎶
slayer2
29. 01. 2023 11.43
+2
Odlično, se bo sneg dobro predelal,bo za pikat po grapah 😆
za resnico
29. 01. 2023 10.52
+5
no dalec nadpovprecno snezena zima je letos saj pri nas ze vec kot 20 dni naravo pokriva snezna odeja pa strehe tudi in kot kaze jih bo se kar nekaj casa cerknisko jezero pa tudi polno in to ze kar nekaj casa ko pa se to stopi pa bo se precej bolj no vse odvisno al se bo na htro stopilo ali pocasi a podtalnica po sloveniji se dodobra napojila ceprav eni jokcali ,da bo potrebno leta no slovenija ima zaenkrat vode vec kot prevec samo ne uravnavamo jo pravilno
PomisliNaSonce
29. 01. 2023 10.42
+4
Glede padavin bom pa tako napisal. Prej rezan, prej zdrav. Oblaki in posledično padavine so ščit pred hudimi ohladitvami. Januarja naj kar pada čimveč, in bi vsaj napol oblačno. Tudi zračna vlaga sredi zime je zelo dobrodošla. Za dihala, in toplotne črpalke :)...hidroelektrarne in država kot lastnica pa itak cvrti ob takem dodatnega pretoka ta čas ko je poraba elektrike ogromna...in ponavadi struge in posledično zadrževalniki trpijo.
obožeobože
29. 01. 2023 10.34
+5
Komaj čakam Kukavico!
PomisliNaSonce
29. 01. 2023 10.30
+6
Lepo g. Nosan. Da napovedujete tudi sončno vreme.
periot22
29. 01. 2023 10.10
+5
Zima je ne poletje in vreme je temu primerno!
Anion6anion
29. 01. 2023 10.08
+7
Te enotedenske napovedi so bolj sloganje kot kaj resnega. Se za tri dni naprej se velikokrat spremeni. Ampak za novinarje je to hvaležna tema da napolnite novice.
SlepiSlovenc
29. 01. 2023 09.51
+7
Ne maram zime. 😇
Sly1
29. 01. 2023 09.48
+7
Zarad mene je lahko že poletje
brabusednet
29. 01. 2023 09.45
+6
Mislim,da je konec zime.Včeraj sem videl leteti jato gosi proti severu.Navadno se je to zgodilo nekje v mesecu marcu.
PomisliNaSonce
29. 01. 2023 10.33
+3
In tudi žerjavi so v petek v značilno v formaciji leteli čez Menino proti severovzhodu. Po definiciji smo v zgodnji pomladi...kar pa realno občutimo že od sredine decembra. Tole zdele je samo še zadnje čiščenje zime iz severa
KREN49
29. 01. 2023 11.38
+0
Jaz sem videl pa jato golobov......kaj to pomeni