Slovenija

V prihodnjih dneh se bomo približali junijskim vročinskim rekordom

Ljubljana, 20. 06. 2021 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slabe tri tedne po meteorološkem se začenja še koledarsko poletje. Temperature so sicer že nekaj časa povsem poletne, v prihodnjih dneh pa se bomo še vzpenjali po temperaturni lestvici in sredi tedna, ko bo nastopil vrhunec prvega letošnjega vročinskega vala, se bomo marsikje močno približali dosedanjim junijskim vročinskim rekordom, ponekod pa jih bomo lahko celo presegli. Vroče in suho poletno vreme naj bi po dolgoročnih napovedih evropskega meteorološkega centra prevladovalo tudi v juliju in avgustu.

Vročina se bo še stopnjevala, zato bo osvežitev marsikdo poiskal v morju.
Vročina se bo še stopnjevala, zato bo osvežitev marsikdo poiskal v morju. FOTO: Rok Nosan

Letošnji prehod iz meteorološke pomladi v poletje je bil izrazit kot le malokdaj do zdaj. Tako nas po zelo hladnem, sivem in rekordno mokrem maju že od prvega junija spremljajo nadpovprečno visoke temperature, ki za okoli tri stopinje Celzija presegajo dolgoletno povprečje. V preteklih dneh je bilo odstopanje še večje, saj se je k nam razširil afriški zrak in zajel nas je prvi letošnji vročinski val. Včeraj je vročina najbolj pritiskala v osrednji in jugovzhodni Sloveniji, kjer se je ogrelo do 33 stopinj Celzija, le kakšna stopinja manj je bila zabeležena na Goriškem in severovzhodu države in celo v Ratečah se je prvič letos ogrelo nad 30 stopinj Celzija. V prihodnjih dneh se bo vročina še stopnjevala, kar pomeni, da lahko že zdaj z veliko gotovostjo rečemo, da se bo letošnji junij uvrstil med tri najtoplejše v zgodovini meteoroloških meritev, vroče in suho poletno vreme pa bo po dolgoročni napovedi evropskega meteorološkega centra ECMWF prevladovalo tudi v juliju in avgustu.

Prvi letošnji vročinski val bo sicer dolgotrajnejši, kot je kazalo sprva. Po nižinah vzhodne in osrednje Slovenije bodo popoldanske temperature že danes okoli 35 stopinj Celzija in bodo na podobno visoki ravni ostale tudi večji del prihajajočega tedna. Sredi tedna, ko se bo nad nami zadrževal najtoplejši zrak, niso izključeni novi junijski vročinski rekordi.

Napoved za nedeljo
Napoved za nedeljo FOTO: Rok Nosan

Toplotna obremenitev se stopnjuje tudi na račun vse toplejših noči. T. i. tropsko noč, ko se živo srebro do jutra ne spusti pod 20 stopinj Celzija, ste že nocoj imeli ponekod na Primorskem in v gričevnatem svetu vzhodne Slovenije, v prihodnjih dneh pa bo možna tudi v središčih večjih mest. Če tropskih noči pred letom 2000 v večjem delu države skorajda nismo poznali, so v zadnjem obdobju postale že kar zveste spremljevalke vročih poletnih dni.

Vroče v teh dneh sicer ni le pri nas, temveč v večjem delu Evrope. Številne države tako na severu kot na jugu celine so izdale opozorila pred visokimi temperaturami, nekatere pa opozarjajo še pred močnimi nevihtami in neurji. Slednjih bo v prihodnjih dneh največ v Franciji in Nemčiji, vročina pa bo najbolj pritiskala v Italiji, kjer bodo temperature lokalno segle celo nad 40 stopinj Celzija. 

Na jugu Italije bodo temperature že danes presegle 40 stopinj Celzija.
Na jugu Italije bodo temperature že danes presegle 40 stopinj Celzija. FOTO: Wetterzentrale

Kaj lahko pričakujemo pri nas?

Nedelja bo sončna. Nekaj sence pred žgočim poletnim soncem nam bodo nudili le posamezni kopasti oblaki, iz katerih se lahko na severu države razvije kakšna osamljena vročinska nevihta. Sredi dneva bo na nebu tudi nekaj koprenaste oblačnosti. 

Sonce bo temperature hitro pognalo navzgor in marsikje bo že pred poldnevom nad 30 stopinj Celzija. Popoldne bo najbolj vroče v osrednji Sloveniji in na jugovzhodu, kjer se bo ogrelo do 35, morda kje tudi do 36 stopinj Celzija. Drugod bo od 32 do 34 stopinj Celzija. Zelo toplo bo danes tudi v gorah, kjer je sicer nad nadmorsko višino 2200 metrov še veliko snega. Na Kredarici bo popoldne okoli 16, na Voglu pa 24 stopinj Celzija. 

Še za spoznanje toplejši zrak bo k nam dotekal jutri, ko bo zapihal jugozahodni veter. Ob temperaturah okoli 35 stopinj bo nebo marsikje povsem brez oblaka. Tudi v nadaljevanju tedna zadnje napovedi kažejo na sončno in zelo vroče vreme s temperaturami blizu junijskih rekordov. Manjša osvežitev z nevihtami bo možna šele ob koncu tedna, a je ta napoved še zelo nezanesljiva.

Obeti za Slovenijo
Obeti za Slovenijo FOTO: 24ur.com
V zadnjih 70 letih je bilo v tem mesecu najbolj vroče 22. junija 2000, ko se je v Metliki ogrelo do 37,5 stopinje Celzija. Le pol stopinje manj je bilo 13. junija 2003 v Biljah pri Novi Gorici in v Slapu pri Vipavi ter 30. junija 1950 v Murski Soboti, v Ljubljani pa so najvišjo junijsko temperaturo izmerili 27. junija 2019, ko je bilo 36,5 stopinje Celzija.

Kdaj lahko govorimo o vročinskem valu?

Enotne definicije za vročinski val ni, za kar so krive različne podnebne značilnosti po svetu. Svetovna meteorološka organizacija vročinski val opredeljuje kot pojav, ko maksimalne temperature zraka vsaj pet dni zapored presegajo povprečje za pet stopinj Celzija.

Francoska meteorološka služba vročinski val opisuje kot daljše obdobje, v katerem najvišje dnevne temperature presegajo 30 stopinj Celzija. Danski meteorologi ga opredeljujejo kot obdobje vsaj treh zaporednih dni, ko povprečna najvišja dnevna temperatura zraka na območju vsaj polovice države preseže 28 stopinj Celzija. Za Britance, ki so manj vajeni vročine, pa je dovolj že, če se temperature dvignejo za vsaj štiri stopinje Celzija nad dolgoletno povprečje.

Enotne definicije za vročinski val ni.
Enotne definicije za vročinski val ni. FOTO: Dreamstime

Pri nas je od leta 2017 v uporabi definicija, ki temelji na povprečni temperaturi zraka – ta mora vsaj tri dni zapored presegati mejno vrednost, ki je določena glede na podnebno območje. Ker se na območju Slovenije prepleta veliko podnebnih tipov, so pragovi trije. Za osrednjo in vzhodno Slovenijo je prag za začetek vročinskega vala postavljen pri 24 stopinjah Celzija, za Gorenjsko, Notranjsko ter dvignjen svet Štajerske in Dolenjske je mejna temperatura 22, za Primorsko pa 25 stopinj Celzija.

Do vključno leta 1995 so bili junijski vročinski valovi pri nas zelo redki, v Novem mestu so celo povsem izostali. Po tem letu pa se je situacija precej spremenila, saj je le nekaj junijev minilo povsem brez njih. Kljub temu tako visoke temperature, kot jih pričakujemo v prihodnjih dneh, tudi v zadnjih letih v juniju niso pogoste in so bolj značilne za drugo polovico julija in prvo polovico avgusta. 

Morje ima že 27 stopinj Celzija

Ne le temperatura zraka zelo blizu rekorda bo v prihodnjih dneh tudi temperatura morja, ki trenutno v Kopru dosega že 27 stopinj Celzija. V prihodnjem tednu se bo morje še ogrelo in bo zelo verjetno preseglo 30 stopinj Celzija. To se je sicer v preteklosti nekajkrat že zgodilo. Rekord sega v leto 2010, ko se je živo srebro 17. julija ustavilo pri 31,1 stopinje Celzija.

Če boste osvežitev raje kot v morju poiskali v celinskih vodah, je trenutno za namakanje najbolj primerno Blejsko jezero, ki ima 24 stopinj Celzija. Kolpa in Krka v spodnjem toku dosegata okoli 23, Nadiža pa 20 stopinj Celzija. Le za najpogumnejše kopalce pa sta Bohinjsko jezero s 15 in Soča z le 13 stopinjami Celzija.

Nevarno UV-sevanje

Smo v delu leta, ko je sonce najvišje na nebu in svetel del dneva najdaljši. Predvsem sredi dneva in popoldne pride do tal veliko škodljivega ultravijoličnega sevanja, ki povzroča staranje kože in opekline, lahko povzroči tudi nastanek kožnega raka. Pred soncem se je treba dobro zaščiti, saj nam lahko opekline povzroči že v zelo kratkem času, sredi dneva celo v manj kot 20 minutah.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TistoPravo
26. 06. 2021 11.43
Bolj prej mokro, in ko je poletje prej vroče. Once kaj hitro začne izgubljat moč. Iz začetka pač zaradi velik vlage v zraku uravnava in prelaga, in je zato vročino težko za prenašat. Kasneje vse lažje, pa tudi telo se navadi. Hiše in stanovanja je treba od stalnega dežja več kot 365 dni tud preluftat...ponoči seveda ko zrak vsebuje najmanj vlage, kar pa je seveda logično.
keved
21. 06. 2021 13.33
Teh par dni vročine se človeku potem vleče, se kar splača investirat v klimo
cocištain
21. 06. 2021 12.33
+1
vreme je super, fina je družba ,v grmovju pa gužva :)
Smartbtm
21. 06. 2021 11.01
+1
nikoli nam nič ne paše, samo jamranje
LOS - T
21. 06. 2021 10.32
Idi mona nekam s tem vremnom, že zdaj crkujem, ne me basat z dvema takima mesecema. Sam to!
Vojko Šarman
21. 06. 2021 10.25
+0
Narava nam vrača nepravilno ravnanje in neodgovoren odnos do okolja. Se sploh zavedamo, da s svojim kapitalističnim pohlepom po imeti vedno več uničujemo okolje in s tem seveda vreme. Človeštvo je preveč pohlepno, da bi sprevidelo propad v kateri drvimo!!Ne zaslužimo si tega planeta, vse nas bo narava uničila, ker smo nespoštljivi do nje!!
zubonjo
21. 06. 2021 13.56
Vojko, ne ga lomit. Lepo prosim. Človek dela veliko neumnosti. Preveč. Da pa bi spremenil podnebje je pravljica za majhne in malo večje otroke. In da bi ga lahko po mili volji malo ohladil je pravljica za odrasle, ki nič ne vedo o naravi in o moči sonca.
Pinkman.
20. 06. 2021 15.40
+5
Poleti so super jutra in večeri čez dan je prevroče. 🌞
TistoPravo
20. 06. 2021 20.04
+3
Prevlažno je. Ne pozabi, za nami je dobrih 365 dni deževja bolj kot ne. Zdj je to na hitr u luft vrglo
LOS - T
21. 06. 2021 10.33
+1
Kje je zvečer super? Bajte so pregrete, notr ni. Zunaj ne morš bit, ker te komarji ožrejo. Zjutraj, med 4 in 8 je še nekak, pol pa cel dan muka.
TooSick
20. 06. 2021 13.34
+1
Banion
20. 06. 2021 13.26
+10
Ma ja saj v prihodnje bomo imeli dva letna časa poletje in karanteno.
Fery Zaka
20. 06. 2021 13.11
-5
Btw, nedelja ni sončna, ampak kar lepo oblačna. Niti zjutraj se ne znajo ozreti v nebo in prav napovedati. Znajo pa napovedati, kaj bo leta 2050 in 2100.
brusilec
20. 06. 2021 13.19
+4
ja, je soparno .. je pa prekleto vroče in skoraj cisto jasno.. malce si pa poglej pojme : delna, zmerna oblačnost..
TistoPravo
20. 06. 2021 20.05
+3
Na max sopara...če pogledaš iz kakega hriba po drugih hribih in dolinah je kot da bi blo kalo zakajeno vse
zubonjo
21. 06. 2021 13.57
Ni mi jasno zakaj minusi. Zapisano v osnovi drži.
ramot123
20. 06. 2021 12.40
+7
Še kako prav mi pride s kamna zidana hisa.Ni potrebe po klimi!
tekač
20. 06. 2021 14.24
+3
Ramot, super...pa če imaš še vinsko klet....mene rešuje,pozimi in polet!!!!
Justiceiscoming81
21. 06. 2021 10.21
Kisli_slon
20. 06. 2021 12.07
-20
Obozujem poletje naj bo kar 2 meseca 40 c
Senca6
20. 06. 2021 12.22
+9
Kloven
20. 06. 2021 11.49
+23
Res sovražm poletje. V teh razmerah človk še normalno ne more spat. Komaj čakam na sredino septembra.
trgft
20. 06. 2021 12.06
+10
Kloven
20. 06. 2021 12.20
+6
Se strinjam, katerikoli letni čas je boljši kot poletje.
Senca6
20. 06. 2021 12.22
+7
dante
20. 06. 2021 11.29
-9
Koprenasti oblaki so v resnici letalske sledi in sicer danes v obliki marjetice. 12x so sekane v isti točki
brusilec
20. 06. 2021 13.07
+4
brusilec
20. 06. 2021 13.13
+3
pogledas v nebo, nobenha letala .. nobenha .. nebi rekel da bi to trdil dve leti nazaj .. dej si tisto alu kapu z glave pa mal poisci tvoja letala
valkirie
20. 06. 2021 11.24
+14
tole ne bo v redu ce bo 3 mesce nad 30. morje bo skuhano mi pa tudi :/
pingvinislo5
20. 06. 2021 11.21
+13
40 stopinj preveč.
motorist_mb
20. 06. 2021 10.07
+6
V petek naj bo 40 ko gonijo lenuhi!
Ines Clara Baumann
20. 06. 2021 10.22
-4
sumovc
20. 06. 2021 10.04
+5
pof..... poletje
detect
20. 06. 2021 10.00
+8
Mađioničar
20. 06. 2021 09.59
+7
Ne bluzite brezveze o dolgoročnih napovedih, ker za dva dni naprej ne znate napovedat vremena
TistoPravo
20. 06. 2021 11.58
+10
Dolgoročno ti lahko napovem višanje vlage v zraku ne glede na višino temperature..,in tko bo do septembra. Pol pa rabiš 3 mesce, da poloviš spet vso vlago iz stanovanja...če ne ne uideš plesni
brusilec
20. 06. 2021 13.14
+1
ne vem kaj bluzis .. za dva tedna naprej je tocna napoved ..