Slovenija

V prihodnjih dneh štirje novi zdravniki za otroke s srčnimi boleznimi

Ljubljana, 11. 07. 2018 17.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, N.P.
Komentarji
3

Potem ko je DZ v ponedeljek potrdil dopolnitve zakona o zdravniški službi, ki bodo olajšale zaposlitve zdravnikov iz držav zunaj EU, bo Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni v naslednjih dneh zaposlil štiri zdravnike, nosilce dejavnosti, ter enega ali dva sodelavca v strokovni službi inštituta. Direktor Aleš Šabeder je dodal, da bodo začeli delati z bolniki takoj po dovoljenju ministrstva.

Spomnimo, včeraj so poslanci z 48 glasovi za in 12 proti potrdili dopolnitve zakona o zdravniški službi, ki omogočajo lažjo zaposlitev zdravnikov iz tujine, s tem pa tudi funkcioniranje Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni.

Inštitut bo s tem, ko bo lahko zaposlil dodatne zdravnike, medicinske sestre in drugo zdravstveno osebje, imel ustrezno število strokovnjakov, da bo lahko prevzel izvajanje programa ter hkrati sklenil pogodbo z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije, pojasnjujejo na ministrstvu za zdravje.

Da so tik pred začetkom zaposlovanja oz. sklepanja pogodb z zdravniki, sestrami in ostalimi, je ejal tudi predsednik sveta inštituta Igor Gregorič, ki tudi strokovno bdi nad ustanavljanjem inštituta. Kot je pojasnil, inštitut ne bo prevzel celotne dejavnosti čez noč, primarno bodo sledili temu, da bo zagotovljena varnost in kakovost obravnave otrok. Gregorič, ki si je ob sprejetju dopolnitev zakona oddahnil, je dejal, da "s tem, ko je bil zakon sprejet, so se odprla vrata, da ti ljudje lahko pridejo v Slovenijo in delujejo v tej dejavnosti in da bo poskrbljeno za varnost otrok".

Igor Gregorič.
Igor Gregorič. FOTO: POP TV

Zaveda se, da se z uvozom zdravnikom in ločenimi pogodbami vnašajo določena plačna nesorazmerja v javni sektor. "Vsi vemo, da to ni prvič, da se je to zgodilo. Problem je star najmanj 12, 13 let, v tem času pa so prihajali strokovnjaki, ki so bili drugače plačani kot slovenski zdravniki," je opozoril in dodal, da stojimo pred kritično odločitvijo – ali želimo, da bo Slovenija imela program obravnave otrok s prirojenimi srčnimi napakami ali pa ne.

Gregorič ocenjuje, da je v Sloveniji potrebna sprememba sistema, da domači strokovnjaki ne bi odhajali na delo v tujino, in da bi tiste, ki že delajo v tujini, uspeli pripeljati domov.

Pojasnil je, da z vodstvom UKC Ljubljana in pediatrične klinike zelo tesno sodelujejo. Inštitut bo moral delovati skladno s strokovnimi smernicami, strateško in programsko pa bo razvoj razdeljen na tri dele. Najprej bodo "gasili požar", nato bo sledila tranzicija, ki bo trajala od tri do šest mesecev, v zadnjem koraku pa bodo inštitut strukturno nadgrajevali v center odličnosti. Po njegovi oceni bo potrebnih tri do pet let, da bodo to tudi dosegli.

Generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Aleš Šabeder je danes dejal, da bosta tuja zdravnika, ki sta prišla na oddelek za otroško kardiologijo, z bolniki začela delati takoj, ko bodo dobili dovoljenje ministrstva za zdravje ter začasni licenci zdravniške zbornice. Starše otrok sicer že kontaktirajo za ambulantne preglede.

Strokovna direktorica UKC Ljubljana Jadranka Buturović Ponikvar pa je danes obiskala oddelek za otroško kardiologijo, kjer je po njenih besedah vzdušje zelo dobro. "Na oddelku je bila mlada zdravnica, specialistka pediatrije, ki mi je poročala o bolnikih. Tam sta še dva specializanta, spoznala sem tudi hrvaškega zdravnika, ki zaenkrat še ne more delati samostojno, a je zelo koristen kot konzultant," je pojasnila.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kr--en
14. 07. 2018 07.49
+1
Imeli ste že slovaškega kirurga, ki ste ga pregnali, ker ste mu na mesec plačali samo četrtino DNEVNEGA zaslužka izraelskega kirurga...
emilzapata
12. 07. 2018 14.51
+1
saj ste že imeli izraelskega kirurga, pa ste ga pregnali zaradi ljubosumja domačih dohtarjev, ker je njgova plača segala v stotisoče evrov, domačih pa" samo " stotisoč letno. A sedaj pa ne bo moteče, ko bo govora o milijonu za enega američana?!!
JApajaDAja
11. 07. 2018 18.00
+8
za 4 k €/dan boste morda našli še kakšnega "kirurga" v azilnem!