Slovenija

Zdravstvo in pokojnine ključni prioriteti proračuna za prihodnji dve leti

Brdo pri Kranju, 10. 06. 2019 15.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Koalicijski partnerji so na srečanju na Brdu pri Kranju razpravljali predvsem o aktualnih težavah v zdravstvu in pripravi proračuna za prihodnji dve leti. Pri prvem podpirajo napore ministra za zdravje Aleša Šabedra za ureditev razmer, pri drugem pa jih zdaj čaka prerazporeditev denarja po posameznih resorjih.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Vrh vladne koalicije
    02:32
    Iz 24UR: Vrh vladne koalicije
  • Iz SVETA: Vrh koalicije
    03:19
    Iz SVETA: Vrh koalicije
  • Iz 24UR ZVEČER: So rešitve v zdravstvu blizu?
    04:09
    Iz 24UR ZVEČER: So rešitve v zdravstvu blizu?
  • Iz 24UR ZVEČER: Bodo koalicijski partnerji podprli načrt ministra Šabedra za skrajšanje čakalnih dob?
    16:03
    Iz 24UR ZVEČER: Bodo koalicijski partnerji podprli načrt ministra Šabedra za skrajšanje čakalnih dob?

Zdravstvo je bila najpomembnejša tema današnjega vrha koalicije, je po zaključku srečanja povedal premier Marjan Šarec.

Minister Aleš Šabeder je predstavil trenutno stanje v zdravstvenem sistemu ter ključne prioritete. Te se nanašajo na zakonodajo, kjer je izpostavil zakon o dolgotrajni oskrbi, upravljanje javnih zdravstvenih zavodov in skrajšanje čakalnih dob. Glede slednjih bo treba po njegovih besedah izkoristiti vse vire na trgu.

"Žal smo ugotovili, da pri čakalnih vrstah nimamo točnih podatkov. To se zdaj rešuje," je dejal Šarec. Na vprašanje, ali ima Šabeder podporo tudi pri načinu reševanja problema čakalnih dob, je odgovoril, da se je treba odločiti, ali bomo zaupali ministru, ki je pripravil načrt in je bil imenovan na ta položaj, da začne zadeve reševati, ali pa se bomo zapletli v politične debate.

"Če hočemo imeti krajše čakalne dobe, je treba izkoristiti vse možnosti, vendar ne pod krinko trajne privatizacije," je posvaril Šarec.

Kdaj lahko državljani pričakujejo prve rezultate, ni konkretno pojasnil. "Najprej moramo ugotoviti, katere čakalne dobe so realne," je poudaril. Prav tako bi bilo dobro doseči konsenz o tem, kdaj bodo razmere urejene, saj popolne odprave čakalnih vrst ne more biti.

Pri ukrepih je Šarec povedal, da jih po sklenjenem aneksu številka ena, s katerim so preprečili odpovedi družinskih zdravnikov, čaka še sklenitev drugega aneksa. Spomnil je še na problem normativov, organiziranosti in izgube bolnišnic, ki se morajo zmanjšati. Prav tako jih čakajo usklajevanja s partnerji v zdravstvu, sprejeti bo treba zakon o dolgotrajni oskrbi, primanjkuje tudi posteljnih kapacitet v domovih, potrebne so investicije, je naštel številne izzive v zdravstvu.

Predsednik SMC Miro Cerar je povedal, da je Šabeder predstavil ustrezne smeri za reševanje akutnih in sistemskih problemov v zdravstvu. "Po oceni SMC mora koalicija enotno podpreti namero, da se v zdravstvu naredi napredek na vseh področjih, kjer zadeve niso zadovoljive," je dejal.

Glede razprave o pripravi proračuna je Šarec povedal, da je zgornja meja skupne porabe že določena, za vsako od prihodnjih dveh let je določena nekaj nad 10,4 milijarde evrov. Zdaj je treba znotraj tega okvirja denar razporediti po resorjih, je dejal in se strinjal s pričakovanji ministra za finance Andreja Bertonclja, da bodo vsa ministrstva našla notranje rezerve in predstavila strukturne ukrepe, podobno kot je že storilo ministrstvo za delo.

Ministrstvo za javno upravo je pripravilo osnutek sprememb Zakona o volitvah v državni zbor. Te spremembe med drugim predvidevajo ukinitev volilnih okrajev in uvedbo fakultativnega relativnega prednostnega glasu.

Prva proračunska seja vlade bo 4. julija, ko bo pripravljena najvišja dovoljena poraba za posamezne posredne in neposredne proračunske uporabnike. Prioriteti pa bosta zdravstveni in pokojninski sistem, je povedal Bertoncelj. Odhodki zdravstvene in pokojninske blagajne se bodo v vsakem od prihodnjih dveh let povečali za po približno 200 do 300 milijonov evrov, je pojasnil.

Glede proračuna so se med drugim tudi dogovorili, da bo v prihodnjih dveh letih izkazoval presežek na ravni približno enega odstotka bruto domačega proizvoda.

Podpredsedniku SD Jerneju Pikalu se zdi pomembno, da čim prej določijo časovnico uresničevanja koalicijskih zavez. Poudaril je, da je Slovenija trenutno v ugodnem makroekonomskem položaju in bi bilo zelo dobro, da ga ta vlada izkoristi za izpeljavo razvojnih projektov.

Tudi Cerar ocenjuje, da se gibljejo v pravo smer, pomembno pa je, da se zavedajo, da morajo na eni strani skrbeti za razvojno naravnanost proračuna, na drugi strani pa mora ostati v okvirih javnofinančne vzdržnosti.

V SAB so po besedah vodje poslanske skupine Maše Kociper zadovoljni, da sta prioriteti proračuna zdravstvo in pokojnine. Zelo so zadovoljni, da jim je minister Šabeder predstavil konkretne ukrepe in časovnico, in pričakujejo, da bodo vidni tudi rezultati. Pri čakalnih vrstah pa svarijo pred razmetavanjem denarja. Želijo, da denar sledi storitvi, je povedala Kociprova in dodala, da jim je minister to zagotovil.

Proračun po ocenah predsednika DeSUS Karla Erjavca omogoča realizacijo koalicijske pogodbe. Glede na dobre gospodarske okoliščine je zadovoljen, da lahko med drugim pričakujejo tudi izredno usklajevanje pokojnin. Na obrambnem resorju, ki ga vodi, bodo po Erjavčevih napovedih izpolnjevali zaveze, ki so jih dali Natu.

Izpostavil je, da jih glede proračuna čakajo tudi pogovori z Levico, brez katere ne dosegajo 46 glasov. Šarec pa je glede te stranke dejal, da je treba pričakovati nepričakovano. Z Levico sodelujejo, vendar pa Levica včasih sodeluje tudi s SDS, je dejal.

O kandidatu za evropskega komisarja se danes niso pogovarjali, je pojasnil Šarec. So pa govorili o spremembah volilnega sistema, pri čemer je minister za javno upravo Rudi Medved predstavil predlog za ukinitev volilnih okrajev in uvedbo prednostnega glasu. O tem si koalicija ni povsem enotna.

Volilni sistem je po Šarčevih navedbah vprašanje, ki ga sprožila politika, ampak imamo ustavno odločbo, ki je jasna, da je treba sistem naravnati tako, da imajo volivci odločilen glas. "Stališča so seveda različna, a smo blizu rešitve in verjamem, da je toliko volje in modrosti, da odločbo ustavnega sodišča uresničimo tako, da na naslednje volitve ne bi padla senca dvoma v njihovo legitimnost," je dejal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (187)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NoviceResnice
07. 07. 2019 07.36
+1
Vse ste prodal hrvatom, madžarom srbom , slovenske so sam še mrliške vežice in 30 milijardni puf....banda skorumpirana levaška
lahunin
11. 06. 2019 16.16
+2
VAZNO DA STE NAROD OBRAL NAM OBLJUBLJAL DRUGO SVICO
resslovenka
11. 06. 2019 14.04
+6
Kaj bi pomagalo? Čiščenje pokojninske blagajne. Pokojnine za polno delovno dobo, vdovske pokojnine, družinske pokojnine in invalidske pokojnine izplačati iz vplačanih prispevkov, druge.... Razne za lase privlečene pa naj gredo iz državne blagajne. Pa ne jamrat, kako smo upokojenci predragi. Mešate jabolka in hruške.
Transformerji
11. 06. 2019 12.56
-3
Če dobite minuse: to dajejo tisti, ki so se invalidsko upokojili v javnem sektorju, pa sem jim pokojnine procentualno zvišujejo in tisti, ki so šli invalidsko v pokoj po zvezah in poznanstvih, ker se jim ni dali delati. Pa poznam kar nekaj takih krepko nad 80 let, pa tudi nad 90 let! Pa take, ki so že prej kot politiki imeli nedostojno plačo po višini, glede na to, kaj so Sloveniji pridelali.
mikpiki191
11. 06. 2019 10.03
+7
kaj ti pomaga če dvignejo penzije,če pa potem dvignejo vse položnice...pa tako gre dalje...
ROMELS
11. 06. 2019 10.43
+2
Najbolj cene in inflacijo dviga poviševanje plač v javnem sektorju.
cirenij
11. 06. 2019 10.00
+7
Pa penzije zviševat v fiksnih znezkih in ne procentualno. A ni Luka nekoč tega že omenil? Mogoče se motim. Nekdo pač je.
Transformerji
11. 06. 2019 11.01
+0
Se strinjam, to sem predlagal že pred 5 leti. Kar bi bilo logično: ko si star, ne moreš več tako živeti, kot mladenič. To pomeni, da smo si približno enaki.
brabusednet
11. 06. 2019 09.57
-1
Prej bo zadnji bos prišel z Dunaja,kot ti zdravstvo uredili.Že 25 let to počno pa je vse slabše.Podpora vladi pa raste.Me res zanima,kdo so tisti norci in koliko jih je in od kot so.
poneumljanje
11. 06. 2019 09.59
-2
Groucho Marx
11. 06. 2019 10.47
-2
IZ Trstenjakove si pa lahko samo ti. Zdaj pa gruntaj, zakaj.
poneumljanje
11. 06. 2019 12.34
+0
Ne serji pod moj komentar, ne morem bit iz Trstenjakove, ker nisem bil komunist , a zdaj razumeš !
Groucho Marx
12. 06. 2019 08.52
-1
A ti lahko serješ, drugi pa ne smemo. Cccc... Nekje drugje si se hvalil glede poznavanja slovenskega jezika, tukaj pa kiksaš, pa še zmeraj nič ne razumeš.
najvsivedo
11. 06. 2019 09.33
+9
ŠAREC NA SOOČENJIH......Kot prvo je treba zajeziti korupcijo...TAKO MLAD PA ŽE DOBRO V DEMENCI.
lukeeeeeec
11. 06. 2019 08.49
+3
Da se vodi zdravstvenoministrstvo,moraš delati vsaj deset let v zdravstvu. Začeti moraš spodaj da si seznanjen z delovanjem. Tukaj pa samo pakiramo semena v različne vrečke. Ta minister je pogoj, da se nične spremeni,medtem ko mu KUŠTRIN testiraspodnje orodje. DOHTARJI in sestre bodo dosegli vse zaradi nesposobnosti prvega med ministri,kajšele drugega!
poneumljanje
11. 06. 2019 10.02
+5
Prvi pogoj za Slovenca je znanje slovenskega knjižnega jezika. Nekateri imajo s tem očitno velike težave. Tudi prepisovat je očitno težko ?
brezimenomir
11. 06. 2019 08.30
+8
Dokler ne bodo razumeli, da samo vlaganje v razvoj in skrb za ugodne gospodarske razmere prinaša denar, bomo zmeraj reveži
wolfterier
11. 06. 2019 09.30
+4
Kdo bo razumel,brezimenomir,Serpantinšek in 12 pavlihov.Ma dej no !!!
Nimasmisla
11. 06. 2019 08.21
+10
tako nekako zdravniku 1000 evrov penzjonistu pa 10evrov
Jurek Jurek
11. 06. 2019 08.18
+14
"Žal smo ugotovili, da pri čakalnih vrstah nimamo točnih podatkov." TO JE "PAMETNA" IZJAVA Šarca.
Paskakvali
11. 06. 2019 08.23
+0
Ja res je .....zaradi različnega postopka vrednotenja čakalnih list s strani IVZ . So že pritisnili na njih.........za razliko od prejšnjih vlad.....
lukeeeeeec
11. 06. 2019 08.47
+4
jap.IZJAVA za rajo,ki jo definira BOŠTJAN VIdemšek. Seznami so zelo natančni. SAMO OBJAVIJO jih naj!
biggbrader
11. 06. 2019 08.47
+7
Eno leto že pritiskajo, vrste pa so vedno daljše. očitno vsi pritiskajo na iste gumbe.
Digitalni
11. 06. 2019 10.32
+1
Prekasno bo ugotovil, da nima točnih podatkov.
staridida
11. 06. 2019 08.09
+9
Cerarjeva Milivojka je tud pravila, kaj vse bo naredila-...
Paskakvali
11. 06. 2019 08.24
+4
Ampak guncanje z Zidarjem je bil pa velik presežek.......
najvsivedo
11. 06. 2019 09.29
-1
paskvali....guncanje gor ali dol samo zdravstvo je pa normalno laufalo ...se ti ne zdi.....da bi bil velik presežek se ti zaguncaj.
ina5785
11. 06. 2019 12.47
+3
najvsivedo - Aja? Zdravstvo je lavfalo normalno???? Danes se to dogaja, ker se NIHČE NITI NI ozrl na zdravstvo do pred kratkim!!! To so posledice NEdela prejšnjih vlad in tiščanja glave v pesek!!!!! Pa se ti še kar naprej guncaj, s svojimi afnami!
staridida
11. 06. 2019 08.06
-5
sagesse
11. 06. 2019 08.01
+10
V zdravstvu je potrebno zajeziti korupcijo in bo v trenutku dovolj za vse, toda po videnem nobena vlada od osamosvojitve do danes nima jajc narediti karkoli na tem področju. Prenehati z neekonomskimi državnimi projekti ala teš 6 ali drugi tir in bodo vsi penzionisti dobili 200 eu več na mesec.... Toda vse to so samo moje pobožne želje, ker kot vidim je zemljarič še vedno glavni dobavitelj medicinske opreme, da teš 6 tolče 60 milijonsko izgubo in da se pri drugem tiru vedno bolj zapleta.... In smo tam kjer ni muh.... Oziroma capljamo daleč zadaj za razvitimi eu državami....
hotchilipoper
11. 06. 2019 07.50
+9
Koalicija obljublja od 200 do 300 milijonov letno več za pokojnine in zdravstvo.Verjetno samo za zdravstvo.
biggbrader
11. 06. 2019 07.49
+10
Zbiranje zamaškov je naša prihodnost.
wolfterier
11. 06. 2019 09.46
-3
Tudi te prihodnosti je konec.Zamaškov več ne odkupujejo,lahko jih vržeš v smeti. Samo v pravi zabojnik !
Smeile
11. 06. 2019 07.43
+24
Točno tako s figo v žepu. Vsi so že rihtali tole zdravstvo, ampak ga nočejo, ker v ozadju lahko zdaj KKKKarel helikopterje kupuje, Alenčica pa železnico gradi. Kak je sploh lahko nekdo ki niti osnovne izobrazbe nima o prometu, vojski, itd sploh minister na tem področju?? Jaz sem strojnik, torej se spoznam tudi na operacije. In ko bo treba bom glavni kirurg
pravica5
11. 06. 2019 07.46
+12
Smeile
11. 06. 2019 08.09
+3
Poglej, verjetno smo vsi vsaj nekaj malega rdeči. To me malo moti, ker rdeči so bili vsi naši predniki, ki so se borili proti okupatorju leta 41-45. No eni so pa stali v ozadju in čakali kaj bo. In ko so videli, so prišli ven leta 45 in pričeli mahati z zastavami in se dreti jugo himne. Če bi zmagal hitler, pa bi se drli njegove. Tile ljudnje so problem ker vedno ihčejo prednosti zase in jih za druge ne zanima. Poglej samo našo politiko, ate židan ne spominja na takega brez hrbtenice, ki samo čaka kaj bo bolje zanj. No njega sem izpostavil, ker je najbolj očiten, še rjavi ma več hrbtenice, čeprav je dementen, upam da že žre bilobil
tron3
11. 06. 2019 07.41
+15
Nč ne bodo nardil še posebej v zdravstvu ne, ker pač niso sposobni prerezati gordijski vozel, preveč se dnarja obrača v zdravstvu, da bi jim dovolili tete in strici, da bi jih pregnali iz pred korita. Pol milijarde okularno izgine neznano kam oziroma v žepe izbranih na leto. Glede penzijonov pa je itak jasn, milijarda iz proračuna vsak let, pa bodočim upokojencim bodo zmanjševali osnovo za odmero pokojnine.
tron3
11. 06. 2019 07.44
+8
Drgač je pa Šarec samo kmet na šahovnici, poteze pa vlečejo drugi, njemu se pa fajn zdi, da je predsednik Vlade, malo bo igral, vsak dan zastonj jedu, pa vozl ga bodo naokrog, pa tak naprej, namena pa itak nima, da bi kaj postoril, razen še nekaj kreditov najel, da bo lahk vladal.
hotchilipoper
11. 06. 2019 07.35
+13
Zakaj ni večjih penzij-zato ker imajo najnovejšega avdija,pa šoferja iz sirije.