Korona

Ob okužbi v razredu način šolanja v rokah ravnateljev in ne ministrstva

Ljubljana, 08. 12. 2021 08.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Anja Gorenc
Komentarji
121

V šolah imajo ob pojavu okužbe z novim koronavirusom v razredu na voljo dve možnosti – lahko organizirajo pouk na daljavo za vse učence, torej tudi cepljene in prebolevnike. Druga možnost pa je hibridni pouk, kar pomeni, da pouk za cepljene in prebolevnike poteka v živo, za tiste, ki jim je bila odrejena karantena, pa organizirajo pouk na daljavo. A odločitev o tem, kako bodo organizirali pouk, je v pristojnosti posameznega ravnatelja, zato praksa v državi ni enotna.

 Šolanje otrok ob pojavu covida-19 v njihovem razredu po državi poteka neenotno.
Šolanje otrok ob pojavu covida-19 v njihovem razredu po državi poteka neenotno. FOTO: AP

Na ministrstvu za izobraževanje nimajo podatka, v kolikšni meri se ravnatelji ob pojavu okužbe v razredu odločajo za hibridni sistem ali za šolanje na daljavo v celoti. Kot so nam sporočili, je bil delež učencev, ki so se prejšnji teden izobraževali na daljavo, 2,19-odstoten. Tudi na zavodu za šolstvo podatka o tem, za kakšno izvedbo izobraževanja na daljavo se odloča večina šol, nimajo, "saj se izobraževanje ne more organizirati za vse učence v različnih razredih na enak način".

Podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje kažejo, da bilo med otroki, starimi od 6 do 14 let, v zadnjem tednu potrjenih 2138 okužb, med srednješolci, starimi od 15 do 19 let, pa 610. V zadnjem tednu je bilo potrjenih tudi 122 primerov okužb med pedagoškimi delavci v osnovnih šolah in 38 v srednjih šolah.

Predsednica Zveze srednjih in dijaških šol Slovenije Frančiška Al-Mansour je za 24ur.com pojasnila, da podatkov o tem, za kakšno izvedbo pouka se odločajo šole ob okužbi v razredu, sicer nima. V Strokovnem izobraževalnem centru Ljubljana, ki ga vodi, pa se praviloma ne odločajo za hibridni sistem dela, saj ta od učiteljev zahteva dodatne priprave in predstavlja večjo obremenitev. Poleg tega so imeli primer dijakinje, ki je bila cepljena in po okužbi v razredu ni pristala v karanteni, a se je pozneje izkazalo, da je bila okužena in okužbo prenašala. Zato zdaj ob okužbi v razredu organizirajo pouk na daljavo za vse učence.

Če so se učenci proti covidu-19 cepili prav zaradi tega, da bi se lahko šolali v živo ne glede na epidemiološke razmere, je tak način pouka do njih krivičen, priznava Al-Mansourjeva. A poudarja, da hkratno delo učitelja prek Zooma in v živo v razredu terja dodatno opremo, učiteljem pa je zelo težko delati v hibridnem sistemu.

Pečan opozarja na tehnične pomanjkljivosti in odstotnost didaktičnih navodil za hibridni pouk.
Pečan opozarja na tehnične pomanjkljivosti in odstotnost didaktičnih navodil za hibridni pouk. FOTO: 24UR ZVEČER

Predsednik Združenja ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Gregor Pečan opozarja na še eno težavo. Ne samo, da se tehnična opremljenost šol po državi zelo razlikuje in je odvisna predvsem od tega, kako uspešne so bile šole v preteklosti na državnih razpisih za tehnično opremo – za hibridni način pouka ni smernic ali podlag v teoretični znanosti, saj ni tega pred pojavom epidemije nihče predvidel. "Šole nismo opremljene ne s tehničnimi zmožnostmi ne z ustreznim znanjem. Ni didaktičnih priporočil ali navodil, kako bi se lahko to izvajalo," je opozoril.

Kot dodaja, je drugače, če poteka pouk na daljavo za vse učence, ne le za del razreda. Če pa mora učitelj med poukom sedeti pred računalnikom, da lahko delu razreda predava na daljavo, pouk tudi za tiste, ki so prisotni v šoli, ni enak, kot če bi za vse potekal v živo, pravi Pečan. "Laiki si predstavljajo, da je učitelju najlažje predavati v živo in na daljavo, češ saj samo prižge kamero, to je vse. Takšne vabim, naj pridejo v šolo in v praksi preizkusijo, kako to poteka." 

Ravnateljica OŠ Dobravlje: Cepljeni in prebolevniki imajo pravico biti v šoli

V Osnovni šoli Dobravlje skušajo vselej, ko se pojavi okužba v razredu, v največji možni meri organizirati hibridni sistem pouka, torej da cepljeni in prebolevniki ostanejo v šoli. Ti imajo namreč pravico biti v šoli, je za 24ur.com pojasnila ravnateljica Mirjam Kalin. Pouka v živo za prebolevnike in cepljene ne bi organizirali le v primeru, če bi imeli zaradi okužb ali karanten premalo učiteljev. Poudarila je, da nič ne more nadomestiti pouka v živo. Morda lahko kakšen otrok enakovredno osvoji šolsko snov tudi na daljavo, a jim pouk v živo nudi osebnostno rasti in razvijanje socialnih veščin.

Tisti otroke, ki jim je ob pojavu okužbe v razredu odrejena karantena, pa se šolajo na daljavo – bodisi prek gradiv v spletni učilnici bodisi prek vediokonferenčnega predavanja učitelja. O tem, kako bodo za te otroke izvedli pouk na daljavo, se posvetujejo z razredničarko in šolskim informatikom ter poiščejo najboljšo možnost za otroke. Namreč v nekaterih razredih in podružnicah šole so otroci z območij, kjer imajo zelo slabo internetno povezavo, odvisno je tudi, kakšno opremo imajo otroci doma. Potek pouka pa je odvisen tudi od posameznega predmeta – za telovadbo denimo ne organizirajo videokonferenčnih klicev.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (121)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

državagrev...
08. 12. 2021 14.30
+8
Pazi to,sodelovka 2x cepljena, doma mož in sin oba okužena, njej ne pripada nič, zato mora v šolo, dokler ni bila pozitivna, ker ji vlada tako zapoveduje. Rezultat takih neumnosti, en kup otrok v karanteni in staršev, ki te otroke čuvajo doma. Bravo geniji 👏👏👏
George Bailey
08. 12. 2021 14.14
+5
Zakaj ne testirajo vseh, ce gre za zdravje????
George Bailey
08. 12. 2021 14.12
+6
Cepljeni in prebolevniki imajo pravico biti v šoli.. pravi neka ravnateljica-isto pravico imajo vsi!!!!!
mcurry
08. 12. 2021 14.10
+2
Se en vencek solske ministrce
zibertmi
08. 12. 2021 13.02
+5
in zakaj mi plačujemo to nesposobno vlado,še posebej ministre .če nihče ni odgovoren za nič razen za dvig svojih plač
zibertmi
08. 12. 2021 13.05
+4
to je zopet en način kako prisiliti populacijo k tem neučikovitem cepljenju,ki ji je vse manj naklonjen svetovni organ za take zadeve.pa to otroke,za katere je stroka še lansko leto govorila,da se ne morejo okužit ali okužbe prenašat
Covid 19
08. 12. 2021 12.57
+6
To,da so tudi cepljeni prenašalci v sloveniji nihče od pristojnih ne razume,oz.noče razumeti,ni interesa, da bi stvar obrnili na bolje.Druga stvar pa se spet nanaša na slo.butalsko stroko.Večina družin ima otroke v šoli,mlajše pa v vrtcih kjer se ne preverja popolnoma ničesar, tako se okužbe prenaša vse okrog in tako pct v šoli niti slučajno ne doseže namena. V naš vrtec pa hodijo otroci prehlajeni in smrkavi včasih z vročino in prav nobenega ne pošljejo domov,razkužujejo pa itak po kavbojsko.. Ne se čudit.Osli vedo, da,če poči ali ne deluje en člen v verigi ne pomaga 100 drugih in tako je z našimi ukrepi, potem pa jok kaj se dogaja v naših bolnišnicah.Ja seveda se.. na tak način.
Uporabnik215111
08. 12. 2021 12.52
+7
Poleg tega so imeli primer dijakinje, ki je bila cepljena in po okužbi v razredu ni pristala v karanteni, a se je pozneje izkazalo, da je bila okužena in okužbo prenašala🤣🤣🤣. A JE POTREBNO ŠE KAJ DODATI???
Covid 19
08. 12. 2021 19.14
+1
Ne nič.. Itak, da je prenašala kot mnogi drugi,cepljeni in vrtčarji..
Uporabnik215111
08. 12. 2021 12.46
+5
Cepljeni so torej sedaj prvorazredni državljani. Cepljen lahko vse....čisto vse. a bo odgovarjal kdo za te neumnosti???
guruguru
08. 12. 2021 12.51
+8
Ravnokar sem govoril s kolegom, ki se je cepil pred dobrim mesecem in sedaj doma leži s korono!!! Toliko o cepivu in vsem tem sranju....
guruguru
08. 12. 2021 12.41
+6
Pri nas se že organizirajo starši in so najeli privat učitelje, ki poučujejo otroke na domu. En od staršev je odstopil sejno sobo v svojem podjetju kamor starši pripeljejo otroke in jih tam poučujejo. V šolo gredo le, ko je ocenjevanje. V tej skupini je 17 otrok iz različnih starostnih skupin z vsakim je voden individualen učni program. Rezultati so odlični in vsi so zadovoljni. Je pa to kar drago, na otroka mesečno 300€.
kmeckapamet
09. 12. 2021 08.40
+1
Sistem se razpada; šolski, zdravstveni, država.... Vse bo šlo počasi v alternativo. Tole so prvi zametki, zapomnite si. To je nova normalnost, to želijo doseči.
urtika
08. 12. 2021 12.30
+6
Vse so prevalili na ravnatelje, z nekimi kvazi odloki. Sramota. Kaj pa je ravnatelj? Epidemiolog, mikrobiolog, zdravnik. SĐS je vse prevalila na navadno rajo, ko bo vsega konec pač puklasti ne bo nič kriv, ker je samo priporočil.
Alerus
08. 12. 2021 12.54
+3
Točno tako so tudi prevalili odgovor na starše, ki so mladoletne otroke cepili z vektorskimi cepivi. Ker je vse bilo prostovoljno. Vlada in strika sta samo predlagala in priporočala. Kot počneta še danes. Vse kar delamo, si delamo sami. Prostovoljno.
borec91
08. 12. 2021 15.31
+1
ja res sploh ker vecina ni nekih bistezev kot un ki ni vedel da test iz testne tocke veljs 48ur kot to ni vrdela ucitelica pol se pa opravicuje oba bi mora eno cez pukl dobit
zelopameten
08. 12. 2021 12.10
-2
Kamero in mikrofon v vsak razred ter tako omogočiti spremljanje pouka tistim v karanteni doma.
meval
08. 12. 2021 14.07
+5
Zelopameten strogo sem proti takim vohunskim metodam, naj kar tebe snemajo celo sluzbo!
Diverzanti
08. 12. 2021 11.46
+5
Preberite si" Univerza v Almeriji, Španija, pod vodstvom dr. Pabla Campre, kemika, ki mu je pomagala skupina biologov, je naredila raziskavo, kaj se nahaja v cepivu proti Covidu znamke Pfizer. Potrdili so tisto, kar je napisano v prvem odstavku tega članka. “Vse to lahko dokažemo,” je povedal Ricard Delgado Martin, ustanovitelj La Qinta Columne, ki govori v imenu omenjene znanstvene skupine dr. Pabla Campre, ki je z laboratorijsko raziskavo ugotovila sestavo cepiva Pfizer. “Zdaj vemo, zakaj cepiva povzročajo trombozo (krvne strdke), možgansko kap, nenadne smrti, paraplegijo in spontane splave ter mnogo drugih resnih zdravstvenih težav. Imamo najmanj 90 študij o toksičnosti grafena, ki to potrjujejo. Dokazali smo tudi prisotnost grafena v maskah in v bombažnem delu pcr testa.” Kanadsko ministrstvo za zdravje in Španija sta umaknila strupene maske
Miran Petek
08. 12. 2021 21.35
-1
Samo malo, kje imas vir(e), da ne bomo kar na pamet?!
vvvilice
08. 12. 2021 11.14
+9
Kot izgleda, je ideja širiti virus še naprej (cepljeni ostajajo v šoli), strašiti narod s preobremenjenostjo zdravstva in siliti ljudi na cepl.jenje. Narobe svet.
sport5
08. 12. 2021 11.12
+13
greš zdrav v šolo (test) domov prideš okužen..Vsi bi se morali testirat v šoli,saj vemo,da so tudi cepljeni in preboleli lahko prenašalci virusa.Tako da ne vem kako lahko stroka dopušča,da se testirajo samo necepljeni.
Hopeneverdie
08. 12. 2021 11.17
+7
vvvilice
08. 12. 2021 11.12
+11
Ravnatelji niso epidemiologi. Ravnatelji se odločajo, kot jim politika veli. Politika določa, kot jim je naročeno. Politika se sklicuje na "stroko", ki jo je sama določila. Cepljeni ostajajo v šoli, zdrave pa pošljejo domov. Zakaj?
kle21
08. 12. 2021 11.11
+10
Od kdaj imajo cepljeni in prebolevniki večjo pravico do šolanja? Kdaj vam bo jasno, da dokler cepljen prenaša okužbo ravno tako kot necepljen, ne sme biti nikakršnega pogojevanja v smislu, če si cepljen, pa lahko delaš to in to..Sama zmeda nastaja v šoli zaradi tega, ker tudi ni malo groženj s strani staršev, kao, moj je cepljen, zato bo v šoli itd..Čeprav se je potem izkazalo, da je ravno ta cepljeni prinesel in raznašal okužbo. Seveda pa otroci tu niso nič krivi, po eni stani niti starši ne, ampak neumno, nepremišljeni ukrepi, ki nikamor ne vodijo..
medus
08. 12. 2021 11.11
+6
Ukinit testiranje zdravih ljudi
zelopameten
08. 12. 2021 12.09
+1
S testom dokažeš ali si zdrav, če nisi vedel!
Uporabnik215111
08. 12. 2021 12.49
+2
Ja pa dajmo se potem testirati za vse možne bolezni, če že moramo dokazovati nekomu da smo zdravi. Kakšne nebuloze so to??? Če si bolan, ostaneš doma. Če je otrok bolan, ostane doma. Pika. Zakaj je potrebno odkrivati toplo vodo???
twitty
08. 12. 2021 15.03
+3
zelopameten: kako pa cepljeni dokaže, da je zdrav?
Draža
08. 12. 2021 11.07
+7
Kakšen zoom,kakšna daljava,vse nepotrebno
Militos
08. 12. 2021 11.01
+7
Dej Pečan, ne bodi taka drama queen in mevža. Kakšna daljava neki!
Hopeneverdie
08. 12. 2021 10.58
+14
"Ravnateljica OŠ Dobrepolje: Cepljeni in prebolevniki imajo pravico biti v šoli" Pravico biti prisotni v šoli bi morali imeti vsi negativni, cepljeni in prebolevniki enako prenašajo, ampak ga prenesejo na necepljene in neprebolele, ki pa so vsekakor testirani in negativni.... In tako se ne bomo znebili okužb, dokler ne bomo vsi preboleli (ne precepljeni). Moral bi veljati samo pogoj T, za vse enako, odrasle in otroke, pa ne bi imeli težav.