Slovenija

Tri osebe v priporu zaradi odlaganja komunalnega blata

Ljubljana, 21. 06. 2021 19.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Karmen Lugarič, Marko Gregorc, Mark Vidrih
Komentarji
18

Zaradi odlaganja komunalnega blata v naravo v Pivolah v Hočah so tri osebe od šestih ovadenih v priporu. Tožilstvo je pripor predlagalo zaradi ponovitvene nevarnosti za po neuradnih informacijah direktorja ljubljanskega prevozniškega podjetja Lazas Mirana Zupančiča, za enega od zaposlenih v tem podjetju in 36-letnega domačina, ki je pokazal, kam bi lahko blato odložili. Tožilstvo je pripor predlagalo, saj so osumljeni že v preteklosti kršili predpise v zvezi z obdelavo odpadkov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Založani s peticijo proti smradu
    02:53
    Iz 24UR: Založani s peticijo proti smradu
  • Iz 24UR: Nezakonita odlagališča blata
    01:40
    Iz 24UR: Nezakonita odlagališča blata
  • Iz SVETA: Vedno več odlagališč
    03:42
    Iz SVETA: Vedno več odlagališč

Težave z blatom v naši državi niso od včeraj. V komunalnih podjetjih so na problematiko začeli opozarjati že pred dvema letoma. Ko je Madžarska jasno povedala, da ne želi biti več straniščna školjka Evrope. Cene odvoza blata so od takrat poskočile v nebo, kar je očitno izkoristila t.i. komunalna mafija. Okoljevarstveniki se bojijo, da za marsikatero odlagališče še ne vemo.

V Sloveniji letno pridelamo okrog 80.000 ton blata. Za približno 10.000 znamo poskrbeti sami, vse ostalo pa izvozimo. Do leta 2019 je bila precej preprosta rešitev odvoz na Madžarsko. Potem pa se je temu - tudi s fotografijami slovenskih tovornjakov - uprla tamkajšnja politika. Ker gre po novem večina blata na Slovaško, je cena odvoza za Slovence iz približno 70 evrov na tono narasla tudi do 240 evrov na tono. Zgolj v Hočah so kriminalci lahko zaslužili do slabih 50.000 evrov. 

Kako za odpadno blato poskrbijo čistilne naprave? 

Odpadno vodo iz kanalizacije v čistilni napravi Ljubljana prečistijo do take mere, da v njej lahko plavajo ribe. A pred tem izločijo tako imenovano komunalno blato, ki ga posušijo in predajo v obdelavo avstrijskemu Saubermacherju, Kotu in Kostaku iz Krškega. Na leto pridelajo 4500 ton posušenega blata. To da je blato iz komunalnega podjetja Ptuj pristalo v naravi, pa vidijo kot pomanjkanje nadzora. Boštjan Mišmaš, vodja sektorja kanalizacija Voka, pravi, da je težko reči, kdo tukaj ni opravil svojega dela: "Zdaj mora to ugotoviti inšpekcija in policijska preiskava. Je pa tudi na nas izvajalcih, če ne drugega, da spremljamo, kaj se dogaja s tem blatom in da je s tem blatom res narejeno, kar mora biti. To zagotavljamo oz. spremljamo preko evidenčnih listov. In vse te evidence o odpadkih ki jih predamo prevzemnikom in se točno vidi, kdaj je šla kakšna pošiljka kam."

Ministrstvo za okolje danes odgovarja, da je "predelava blata občinska gospodarska javna služba in je v domeni izvajanja občin." A nadzira jih državna inšpekcija, ki spada pod ministrstvo.Ki je očitno brezzobi tiger. Podjetju ML Surovine iz Zaloga v Ljubljani, ki je od podjetja celjskega CEP prevzelo blato od komunalnega podjetja Ptuj, in ki je končalo v Hočah, je državna inšpekcija že februarja prepovedala obratovanje in zahtevala odstranitev blata in pepela, a zaman. Podjetje ima blato še vedno na lokaciji. Blato, ki je končalo v Hočah v botaničnem vrtu,so zdaj odpeljali na predelavo v krško podjetje Kostak. Blato so prevzeli izjemoma, saj so njihove kapacitete polne. Prav tako je prenehala blato prevzemati Madžarska, a sami vidijo takšno odlaganje v pohlepu.

V Zalogu zbiranje podpisov

Več kot petsto krajanov se je v le treh dneh podpisalo pod peticijo Civilne iniciative Zalog. Od pristojnih zahtevajo takojšnje ukrepe glede nezakonito nakopičenega komunalnega blata na območju podjetja ML Surovine in neznosnega smradu, ki ga veter raznaša po okoliških naseljih. K ukrepanju je okoljskega ministra Vizjaka pozval tudi Uroš Macerl iz Eko kroga, toda pristojni odgovornost spet prelagajo eden na drugega. Nov junijski dan v Zalogu, stare vonjave, ki krajane silijo na bruhanje. 

In to je - kot kaže - zavonjalo že vsaj petsto krajanov, toliko se jih je v preteklih dneh namreč podpisalo pod peticijo "proti industriji, ki smrdi in onesnažuje," tako pravi Dušan Levičnik iz Civilne iniciative Zalog: "Naj se ta industrija, ki je umazana, umakne v okolje, kjer ne more prihajat do neposrednega vpliva na prebivalstvo in na kvaliteto bivanja."

In tudi danes je bilo ob podjetju ML Surovine v zraku čutiti močan, izrazit, neprijeten vonj po fekalijah in tudi danes smo lastnike podjetja povabili pred kamero, a so našo prošnjo tudi tokrat zavrnili. Gre sicer za stalno prakso, pripoveduje Levičnik, s podpisi bodo pravico zato iskali na višjih instancah: "In domnevam, da bo minister za okolje in prostor verjetno najbolj primeren sogovornik oziroma prejemnik teh podpisov in računamo, da bi preko inšpekcijskih služb lahko to zadevo enkrat za vselej tudi uredili."

A zadeva bi, kot izhaja iz odgovora Inšpektorata, že lahko bila urejena, inšpekcija je podjetju ML Surovine zaradi nepravilno skladiščenega komunalnega blata namreč že začasno prepovedala obratovanje, odgovornim pa naložila kazen v višini deset tisoč evrov. Z vprašanji, kdo je odgovoren za nastalo situacijo smo se danes obrnili tudi na okoljsko ministrstvo, in prejeli odgovor, da za pripravo strategije odstranjevanja blata ni zadolžen MOP temveč Zbornica komunalnega gospodarstva pri GZS. Sebastijan Zupanc iz Zbornice komunalnega gospodarstva pri GZS: "Mi strokovno z veseljem pomagamo, smo vedno pripravljeni, ker tu so resne slovenske težave, ampak nismo država, nismo ministrstvo in nismo pristojni, da bi mi zaukazval neko vseslovensko strategijo, kako bomo odstranjevali blato v prihodnosti."

Kot poudarja Uroš Macerl iz Eko kroga: "Je to seveda le pokazatelj, da se minister ukvarja z gospodarstvom, s pozidavami, z gradnjo na priobalnih območjih, s hidroelektrarnami, z vsem mogočim, samo ne z reševanjem okoljskih problemov." In ti v Zalogu najverjetneje segajo precej dlje od vonjav, ki jih po naselju raznaša veter: le sedem metrov pod zemljo se nahaja podtalnica, v bližini je tudi zajetje pitne vode. Proti tovrstni industriji se bodo zato prebivalci Zaloga borili tudi s pozivom k takojšnji spremembi občinskega podrobnega prostorskega načrta.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

John Vu
22. 06. 2021 09.58
Ceršak v občini Šentilj v Slovenskih goricah pa imajo legalno odlaganje odpadkov na območju nature 2000 in v neposredni bližini reke Mure. Tud referendum bo proti z moje strani ker saj v Sloveniji je tako.. Bilo kakšno spreminjanje je vedno vodilo na slabše. Za to je boljse da vsaj ostane tak kot je
dante
22. 06. 2021 09.27
Dobro da ni dežja, pol bi blo vse blatno
User1958074
22. 06. 2021 09.26
+1
Pravilno, zapret to nesnago.
medo90
22. 06. 2021 09.20
+7
V članku manjka poročilo koliko je priprtih odgovornih nadzornikov? Da nebo pomote, kje so inšektorji in vsi direktorji direktoratev,.....? S prostom se spretno kaže na lumpe, ki jih ne zagovarjam vendar tudi oni niso opravili dela, če ne celo sodelovali,.......
martinov
22. 06. 2021 09.19
+4
Delovni pripor ! Zaposliti jih je treba, kot pomočnika bagerista ! Kar ne more jazeti bagerist, naj oni z lopato !!
crazymoto
22. 06. 2021 08.48
+5
Ne samo pripor.... Zapor!!!
mackon08
22. 06. 2021 08.40
+2
A minister za okolje še vedno sedi na stolčku? To je možno samo v SLO.
Nimasmisla
21. 06. 2021 21.55
+2
Namakat v drek
Samsung Android
21. 06. 2021 21.53
-6
Kam se je pa kakalo 2000 in se veliko vec let nazaj? Verjetno ne v plenice….
Svetec 2021
21. 06. 2021 21.53
+2
Lepo da se je direktorček vsedel. Zdaj naj grabi denar požeruh.....
Samsung Android
21. 06. 2021 21.52
Kdo je tako neumen da ima domaze doma?
Delavec_Slo
21. 06. 2021 21.51
+2
Iz tega nič ne bo, ker so vpleteni-saj vemo kdo ane!
dej no
21. 06. 2021 20.48
+2
počasi bojo vse izpustili in bojo rekli, saj je samo drek.
Jun2
21. 06. 2021 20.48
+8
Ve se za kaj bodo zadolženi v kehi
BogiEmil
21. 06. 2021 20.47
+1
Pošlte to tja, recmo na Kitajsko, kjer se spoštuje pravo ... pa kakršnokol bilo ...
silvo.uzmah
21. 06. 2021 20.43
+8
A samo trije so v arestu, vsem državljanom je pa popolnoma jasno da en voznik lahko vozi samo en kamion, aja ostali so pa zunaj da bodo lahko delali naprej.
ho?emVšolo
21. 06. 2021 20.36
+14
Če v Izoli pišejo 400 eur kazni za odvrženo pločevinko, je tu višina kazni za naklep jasna.
Jež
21. 06. 2021 20.40
+5