Slovenija

V Radencih v nedeljo predčasne volitve v občinski svet

Radenci, 05. 01. 2024 20.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Občini Radenci bodo v nedeljo predčasno volili člane občinskega sveta. Volitve so potrebne, ker je novembra lani odstopilo devet od 16 članov občinskega sveta in so posledično razpustili občinski svet. Volilna kampanja je bila razgibana, župan Roman Leljak pa je povedal, da želi občino voditi še naslednja tri leta in dokončati zastavljeno. Sicer pa je vlada tudi uradno zanikala trditve župana Leljaka, ki je med volilno kampanjo zapisal, da je Gibanje Svoboda Radenci dijaški dom v Radencih ponudilo za nastanitev migrantov.

Iz občinskega sveta so novembra lani izstopili svetniki Miran Jelen, Mojca Smolko, Franjo Mulec, Darjan Meglič, Tina Zver in Mihael Klobasa z županove liste, Franc Himelrajh iz SDS, Dominik Petek iz Nove Slovenije ter Janez Konrad iz opozicijskega Gibanja Svoboda.

Jelen, ki je bil v prejšnji sestavi občinskega sveta tudi podžupan, je ob odstopu povedal, da se v občini v takratnem razmerju moči – osem svetnikov koalicije in osem opozicije – ni dalo delati, saj je bila po njegovih besedah osmerica opozicijskih svetnikov proti vsemu. Po nadomestnih volitvah si Jelen in županova lista v primeru zmage obetajo normalno delo občinskega sveta.

Volitve
Volitve FOTO: Shutterstock

Leljak je danes, zadnji dan volilne kampanje, dejal, da ne bo napovedoval volilnih izidov, si pa želi občino še voditi v naslednjih treh letih. "Da speljemo do konca projekte in programe, ki smo jih začeli. Potem bi se pa dostojno poslovil," je dodal. Morebitnega odstopa v primeru poraza županove liste na volitvah ni omenjal.

V volilni kampanji za nadomestne volitve članov občinskega sveta, ki se je začela 7. decembra, se je zvrstilo več srečanj kandidatov in politikov z občani ter predvolilnih soočenj. Poleg župana je bilo aktivno tudi Gibanje Svoboda, saj so Radence v zadnjem mesecu strankarsko obiskali številni predstavniki največje vladne stranke, tudi premier Robert Golob in minister za obrambo Marjan Šarec.

Danes je v središču Radencev Gibanje Svoboda pripravilo še srečanje z domačini in domačinkami, da se, kot so zapisali na vabilo, še zadnjič pred volitvami pogovorijo o projektih občine, o transparentni rabi javnega denarja, korupciji, rabi evropskega denarja, gradnji infrastrukture in razvoju turizma v Radencih. 

Predstavnik liste Gibanja Svoboda Bogdan Lesjak je napovedal, da želijo skupaj s svetniki z list SD, DeSUS in Neodvisne liste sestaviti koalicijo in zagotoviti transparentno delovanje občine. "Naša želja oziroma realno upanje je, da bomo v Radencih dobili štiri svetnike. To je sicer en svetnik manj kot v prejšnji sestavi, ampak računamo, da se bo bolje odrezala Neodvisna lista in da naša koalicija dobi večino."

Vlada zanikala Leljakove trditve, da je Gibanje Svoboda dijaški dom ponudilo za nastanitev migrantov

Sicer pa je danes Radence dosegla tudi vest o tem, da je vlada na svojem Facebook profilu danes uradno zanikala trditve župana Leljaka, ki je med volilno kampanjo zapisal, da je Gibanje Svoboda Radenci dijaški dom v Radencih ponudilo za nastanitev migrantov. "Ne drži, da bo v dijaškem domu v Radencih migracijski center. Urad vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov ni nikoli prejel ponudbe za vzpostavitev migracijskega centra v Radencih," so zapisali na vladi.

Med kandidati na predčasnih volitvah so tudi vsi svetniki, ki so sedeli v dosedanjem občinskem svetu, tudi vsi tisti, ki so se novembra odločili za odstop. Volišča bodo v nedeljo odprta od 7. do 19. ure.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
06. 01. 2024 17.40
+1
radenci se ovobajajo.
Jožajoža
06. 01. 2024 14.20
+0
ko je prodajal naša družbena stonovanja, 25 stanovanj, so jih kupili tisti ,katerim so bila namenjena. ljudem brez rednih prihodkov. zato se jim je reklo socialna stanovanja.čez noč so ljudje imeli denar za kupnino in kupili stanovanja. seveda,kot slamnati kupci. v resnici jih je kupil leljak.in to z občinskim denarjem.
zmerni pesimist
06. 01. 2024 08.22
-1
Zanimiv ta ljeljak