Slovenija

V rudniku ne seva

Brežice, 25. 11. 2007 15.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Strokovnjaki so ovrgli govorice, da so v zaprtih rovih raziskovalnega rudnika Dečno selo radioaktivni odpadki.

Pri Lokalnem partnerstvu Brežice so zaključili s projektom, v katerem so dokazali, da v zaprtih rovih raziskovalnega rudnika Dečno selo ni bilo nevarnih odpadkov. S tem so ovrgli govorice, da naj bi bili v opuščenih rovih shranjeni radioaktivni odpadki. Meritve pooblaščenih organizacij, ki so jih predstavili krajanom, namreč kažejo, da so vse vrednosti izmerjenih parametrov pod zakonsko predpisanimi omejitvami.

V rudniku ni bilo nevarnih odpadkov
V rudniku ni bilo nevarnih odpadkov FOTO: POP TV

V okviru Lokalnega partnerstva Brežice so pred letom dni ustanovili odbor, katerega naloga je bila ugotoviti, ali so izjave posameznikov o odloženih radioaktivnih odpadkih v zaprtih rovih rudnika Dečno selo utemeljene. Zato so se odločili odpreti oba rudniška vpadnika ter odvzeti vzorce zraka, vode in sedimentov za preiskave vsebnosti radionuklidov in kemijske analize.

Zaradi zahtevnosti posega in verodostojnosti rezultatov preiskav je odbor izvedbo zaupal reševalcem družbe RTH Trbovlje, odvzem vzorcev in analize ZVD Ljubljana, kemijsko analizo jamske vode pa Zavodu za zdravstveno varstvo Novo mesto.

Odpiranje vpadnikov so izvedli konec junija letos, meritve pa niso pokazale povečane vrednosti sevanja, prisotnosti strupenih plinov ali metana. Pri Institutu Jožef Stefan, odseku za znanost o okolju, so na prošnjo Lokalnega partnerstva Brežice nato pripravili končno mnenje o stopnji onesnaženosti v vpadnikih Dečno selo in ta mesec oddali svoje poročilo. Iz njega izhaja, da meritve radioaktivnosti v vzorcih niso ugotovile prisotnosti umetnih radionuklidov in da okolje nekdanjega raziskovalnega rudnika Dečno selo ni onesnaženo z nevarnimi kemijskimi snovmi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
26. 11. 2007 19.10
Prej je sevalo, zdaj pa v okolici ne kadijo več in je sevanje prenehalo....
goso
25. 11. 2007 21.53
Povsod seva. Včas so atomske pa vodikove bombe spuščal u zrak. Gotov je še kej tega, kar je dež spral dol. Pa mejčken Černobila zraven. Ja, pa de ne pozabm, tist radon, ka iz tal prihaja, mal tle mal tam. V kleteh se nabira, tud u šolah, vrtcih. Menda so tam že stvar rešil. Raka pa smo začel dobivat, odkar je po drugi svet. vojni udaru u deželo sladkor. Sej je use pocukran. OK, cigaret niti ne omenjam. Kaj še ostane?
fh660@mail386.com
25. 11. 2007 16.39
pumpar, pa ne sikiri se sj itk sm lažejo nam usi povrst
pumpar@volja.net
25. 11. 2007 15.45
Prokleti lažnivci...Pa ne da seva samo tam...seva v Krškem in v Brežicah zarad nuklearne...sej vsak tlele umre za rakom...leta...od 35 naprej...umirajo...zbolevajo pa brez starostne meje.