Gospodarstvo

V Šaleški dolini do 3,5 odstotka višji stroški ogrevanja

Velenje, 27. 06. 2022 18.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Šaleški dolini se bo s 1. julijem letos zvišal variabilni del cene toplote za ogrevanje prostorov in sanitarne vode, stroški ogrevanja za odjemalce pa bodo po izračunih višji za tri do 3,5 odstotka, so sporočili iz Komunalnega podjetja Velenje. Razlog za podražitev je po njihovih navedbah v vedno dražjih emisijskih kuponih za izpuste.

Svet ustanoviteljev Komunalnega podjetja Velenje se je na junijski seji seznanil z informacijo, da je Termoelektrarna Šoštanj (TEŠ) uveljavila povišanje cene toplotne energije za 40,7 odstotka, so sporočili iz komunalnega podjetja.

Ob tem so navedli, da je višja cena posledica vedno dražjih emisijskih kuponov za izpuste, "ki jih moramo plačevati za ogrevanje kljub prizadevanjem, da bi bili plačila kuponov za ogrevanje opravičeni, saj je daljinski sistem ekološki". Nova cena, ki jo je uveljavil TEŠ, je začela veljati s 1. junijem letos.

Šaleška dolina in Termoelektrarna Šoštanj.
Šaleška dolina in Termoelektrarna Šoštanj. FOTO: Shutterstock

Na podlagi nove povprečne nakupne cene toplote je svet ustanoviteljev sklenil, da znaša novi variabilni del cene toplote za ogrevanje prostorov in sanitarno toplo vodo za uporabnike Šaleške doline 45,85434 evra za megavatno uro (brez DDV) za nesubvencionirane uporabnike, novi subvencionirani variabilni del cene toplote za ogrevanje prostorov in sanitarno toplo vodo za uporabnike gospodinjskega in poslovnega odjema pa znaša 42,59039 evra za megavatno uro (brez DDV). Doslej je subvencionirana cena znašala 40,61689 evra za megavatno uro. Nova cena bo začela veljati 1. julija.

Glede na izračune višine stroškov toplote in ob že predvideni in upoštevani subvenciji toplote lokalnih skupnosti v višini 708.405 evrov (z DDV) je tako predviden od tri- do 3,5-odstoten dvig stroška toplotne energije za uporabnike gospodinjskega odjema, poslovnega in industrijskega odjema, so navedli pri Komunalnem podjetju Velenje.

Ob tem pa so opozorili, da dvig variabilnega dela cene toplote kljub temu ne bo zadoščal za pokrivanje polnega povišanja nakupne cene toplote. Zato bodo skupaj z lokalnima skupnostnima iskali ustrezno rešitev za to, da poslovanje Komunalnega podjetja Velenje ne bo oteženo.

Hkrati so poudarili, da je sistem daljinskega ogrevanja v Šaleški dolini še vedno cenovno najugodnejši v Sloveniji glede na primerljive sisteme daljinskega ogrevanja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bronco60
28. 06. 2022 17.49
Tud smrad imajo edinstven.