Slovenija

V Salonitu zavračajo očitke o nepravilnostih pri sporočanju podatkov

Anhovo, 19. 05. 2023 16.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, M.S.
Komentarji
7

V Salonitu Anhovo so predstavili podatke o meritvah temperature na reprezentativni točki v anhovski cementarni. S podatki bodo v nadaljevanju seznanili tudi občino Kanal in nevladne organizacije. V družbi sicer vztrajajo pri oceni, da morajo na podlagi okoljevarstvenega dovoljenja poročati o emisijah, ne pa o ostalih parametrih. Občina Kanal medtem trdi, da podjetje pri pošiljanju meritev temperature ni delovalo v skladu z okoljevarstvenim dovoljenjem.

V upravljavcu edine delujoče slovenske cementarne so na današnji novinarski konferenci v Desklah pojasnili, zakaj meritev temperature na točki HT 40 doslej niso prilagali vsakoletnemu poročilu Agenciji za okolje. Da je to po njihovem prepričanju kršitev okoljevarstvenega dovoljenja, so minuli teden opozorili v kanalski občini ter v Civilni iniciativi Danes in v Društvu Eko Anhovo in dolina Soče, v zadnjem pa so na inšpektorat za okolje in prostor podali tudi prijavo suma kršitve okoljevarstvenega dovoljenja.

Kakor so danes dejali v Salonitu, iz zadnje spremembe okoljevarstvenega dovoljenja iz 2018 izhaja, da je ena izmed njihovih obvez "izvajanje trajne meritve temperature na reprezentativni točki HT 40", a da morajo Arsu najpozneje do 31. marca tekočega leta poslati oceno o letnih emisijah snovi v zrak. Po njihovem razumevanju meritev temperature ni snov, zato ne more priti do izpusta in posledično letne emisije, kar nadalje pomeni, da meritve s te točke ne sodijo v letno poročilo o izpustih.

Meritve kljub temu redno izvajajo, vendar jih shranjujejo le v neobdelani obliki, ker jih doslej niso vključevali v poročila, so jih pa po pozivu civilne družbe in Arsa zdaj obdelali in jih bodo na agencijo in občino poslali danes. Gre za meritve iz obdobja od 1. januarja 2018 do 14. maja 2023 in vsebujejo 94.067 polurnih odčitkov temperature na omenjeni točki.

Kakor so pojasnili, je meritev del procesa, ki regulira, katero gorivo se bo uporabljalo, bodisi odpadki bodisi naftni koks. Regulacija naj bi zagotavljala, da se pri temperaturah pod 850 stopinjami Celzija v peč ne dovajajo odpadki.

Je pa analiza pokazala, da so se v tem obdobju 670 ur v peč dovajali odpadki, kljub temu da temperatura ni bila dosežena, kar pa naj bi bila posledica zagonov in ustavitev peči, zagotavljajo v Salonitu. Velik del časa, 95 odstotkov, je bila količina dovajanih odpadkov po navedbah družbe izredno nizka - 0,02 tone na uro -, pri čemer naj bi bila običajna obratovalna količina 15 do 20 ton na uro.

Salonit Anhovo z okolico
Salonit Anhovo z okolico FOTO: Aljoša Kravanja

V Salonitu so potrdili, da jih je Arso aprila letos prvič prosil za odčitke temperature, pri čemer pa da niso pojasnili, kaj je bila podlaga njihove zahteve.

V Salonitu sicer inšpektorica za okolje trenutno opravlja nadzor obratovalnega monitoringa, ki še ni zaključen, so še pojasnili v podjetju. Od leta 2010 so imeli 83 inšpekcijskih nadzorov. Salonit naj bi podatke danes predstavljal še na občini Kanal, za pozneje pa so pripravili tudi srečanje z nevladnimi organizacijami.

Kakor so pojasnili v Salonitu, sta Društvo Eko Anhovo in dolina Soče ter civilna iniciativa Danes udeležbo na predstavitvi zavrnili. V omenjenih organizacijah trdijo, da so vabilo na predstavitev dobili šele v četrtek, dva dni za ostalimi organizacijami.

Občina Kanal: Salonit bi moral sporočati podatke o meritvah

Iz kanalske občine so medtem danes znova poudarili, da okoljevarstveno dovoljenje izrecno zahteva trajne meritve temperature na točki HT 40. Kot dodajajo, je bila točka omenjena že v prvotnem okoljevarstvenem dovoljenju iz leta 2007, ki določa, da je podjetje Salonit kot upravljalec v okviru obratovalnega monitoringa emisij snovi v zrak dolžno zagotoviti izvajanje trajnih meritev različnih parametrov. Sem spadajo tudi temperature odpadnih plinov, pri čemer morajo le-te izvajati na reprezentativnem mestu z oznako HT 40. 

V Programu obratovalnega monitoringa iz leta 2006, ki je del OVD iz leta 2007, je na 9. strani jasno zapisano, da je sestavni del obratovalnega monitoringa tudi spremljanje temperature na reprezentativnem mestu HT 40, sporočajo iz občine. Glede na ta dejstva bi moralo podjetje sporočati podatke o meritvah temperature, in sicer na podlagi noveliranega OVD z dne 23. julij 2018, so še dodali. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

medusa
19. 05. 2023 19.47
-1
Pejte tja s flasam pa naj pijejo! Vsak dan v dokaz naj spijejo vsak vsaj liter !
gmajna
19. 05. 2023 19.34
+2
Ma oni so zeleni, čisti OH IN SP⚰️
mikmik 1
19. 05. 2023 19.22
+0
1mesec se že čaka te podatke?!? A jim ni še ratalo jih priredi?
nur-amrabar
19. 05. 2023 18.51
+2
te vse vodilne v Salonitu bi morali zapreti za najman 2 leti! potem bi bilo drugače!
nur-amrabar
19. 05. 2023 18.15
+7
ta Salonit je ena ekološka štala že 60 let!
Potouceni kramoh
19. 05. 2023 17.33
+8
Tko kot Lafarge v Zasavju je potrebno zapreti in izgnati ta ekološki kriminal iz doline Soče.
Abrams
19. 05. 2023 16.46
-4
Je treba fentat, da bodo socialci zadovoljni. Sej davke poberejo brez pomisleka, ali so upravičeni !