Slovenija

Zoran Poznič: Za kulturnega ministra sem se ponudil sam

Ljubljana, 20. 02. 2019 14.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
V.Š. / Ti.Š. / STA
Komentarji
149

SD je na novinarski konferenci predstavila kandidata za kulturnega ministra Zorana Pozniča. Ta se je - kot je dejal - za ministra ponudil sam. "Veseli me delo z ekipo, ki je visoko usposobljena. Komaj čakam, da začnemo delati in pokažemo, kaj znamo," je ob tem dejal Poznič.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: SD za kulturnega ministra predlagal Pozniča
    02:45
    Iz 24UR: SD za kulturnega ministra predlagal Pozniča
  • Iz SVETA: Kandidat za kulturnega ministra je Zoran Poznič
    07:05
    Iz SVETA: Kandidat za kulturnega ministra je Zoran Poznič
Kandidat SD za ministra za kulturo Zoran Poznič.
Kandidat SD za ministra za kulturo Zoran Poznič. FOTO: SD

Predsedstvo SD je potrdilo predlog stranke, da je njihov kandidat za novega ministra za kulturo direktor Zavoda za kulturo Delavski dom Trbovlje Zoran Poznič.

O Zoranu Pozniču kot kandidatu za novega ministra za kulturo so včeraj prvi poročali v oddaji SVET na Kanalu A.

"V stranki smo si vzeli nekoliko več časa, da najdemo kandidata za ministra in ekipo, ki bo vodila kulturno ministrstvo," je uvodoma na novinarski konferenci ob predstavitvi kandidata dejal prvak SD Dejan Židan. Ta ekipa bo nadaljevala pot na ministrstvu in bo kulturi dala mesto, ki si jo zasluži. "Kot narod nas je in nas bo definirala kultura," je poudaril Židan.

Po besedah Židana so se v stranki odločali, ali želijo na čelo ministrstva postaviti nekoga s političnimi izkušnjami ali želijo možnost dati strokovnjaku. Na koncu so se odločili, da "morajo šteti samo uspehi kandidata na področju kulture", saj so bili po Židanovih besedah pri zastavljenem delu na ministrstvu že narejeni veliki koraki.

V tem času so se - tako Židan - tudi borili, da si zagotovijo več finančnih sredstev za kulturo "in da se projekti, ki so v korist slovenskega naroda in kulture izvajajo še naprej".

'Sam sem ponudil, da kandidiram za ministra, saj želim nadaljevati Prešičkovo delo'

Poznič je na današnji predstavitvi kandidature povedal, da je stranki sam ponudil, da prevzame krmilo kulturnega resorja, saj želi nadaljevati delo, začeto v tem mandatu, po odstopu Dejana Prešička konec januarja. Za državno sekretarko na ministrstvu za kulturo v SD predlagajo Tanjo Kerševan Smokvina.

Poznič se je - kot je dejal - za ministra ponudil sam, saj da želi nadaljevati Prešičkovo delo. "Veseli me delo z ekipo, ki je visoko usposobljena. Komaj čakam, da začnemo delati in pokažemo, kaj znamo," je ob tem dejal Poznič. Potrdil je, da se je včlanil v SD, saj se mu je zdelo nujno, da kot ministrski kandidat na simbolni in vsebinski ravni del postane del ekipe, če že zastavi svoj ugled in vse, kar nosi s sabo na to pozicijo, če bo nanjo izvoljen.

Tudi po njegovi oceni kot narod temeljimo na kulturi. Zaveda se, da je pred njim velika odgovornost. Po njegovih besedah je ministrstvo za kulturo namreč eno najbolj državotvornih ministrstev.

Za kandidaturo se je med drugim odločil, ker je začutil, da gre začrtano delo na ministrstvu in energija v pravo smer. Kot je dejal, je nujno, da peljejo naprej načrtovane projekte, pri čemer je kot zelo pomembna izpostavil digitalizacijo in virtualizacijo celotnega polja.

"Potegnimo ta voz že končno naprej in stopimo v 21. stoletje," je izpostavil in dodal, da pa ni tiste sorte, da bi povzdigoval glas: "Z argumenti lahko rešujemo probleme."

"Vodim drugi največji kulturni javni zavod v Sloveniji že deset let. Iz nič smo naredili zgodbo o uspehu predvsem z ljudmi, mojimi sodelavci," je ob tem še dejal Poznič.

Poznič je ponudil ministrsko kandidaturo, da bi nadaljeval v tem mandatu začeto delo.
Poznič je na vprašanje, kako se bo lotil reševanja odnosov na ministrstvu, odgovoril, da ni tiste sorte, ki bi povzdigoval glas. Prepričan je, da lahko probleme rešujejo z argumenti in potegnejo voz naprej. Kot je poudaril, ima voljo, da se stvari rešijo v skupno dobro skozi dialog in odločnost. "Če ministrstvo ni vzpostavljeno kot kohezivna enota, ki stremi k istemu cilju, je to treba doseči v čim krajšem času. Mislim, da nam to ne bo delalo problemov," je še ocenil.

Poznič je magistriral s področja videa in novih medijev na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Leta 2008 je bil imenovan za direktorja Zavoda za kulturo Delavski dom Trbovlje. Vzpostavil je novo vizijo mesta skozi sintagmo Trbovlje novomedijsko mesto (TNM), v okviru katere se združujejo kreativni potenciali ožje in širše skupnosti ter se povezujejo v globalne trende na področju novih medijev. Glavna manifestacija tega povezovanja je festival novomedijske kulture Speculum Artium.

V lokalnem okolju pa po informacijah, ki smo jih dobili, nikogar ne preseneča, da bi lahko bil pravi za zasedbo mesta novega ministra. Se pa v preteklosti nikoli ni povezoval s katero od političnih strank.

Tanja Kerševan Smokvina
Tanja Kerševan Smokvina FOTO: SD

Ob predstavitvi Pozniča kot kandidata za novega ministra za kulturo, so v SD razkrili tudi kandidatko za novo državno sekretarko na ministrstvu za kulturo. V SD na to mesto predlagajo raziskovalko in mednarodno svetovalko s področja medijev in medijske regulacije Tanjo Kerševan Smokvina. Pogovori s kandidati za drugo sekretarsko mesto pa še potekajo in bodo zaključeni do imenovanja novega ministra.

Šarec spoštuje odločitev SD, da za ministra predlaga Pozniča

S predlogom so v SD že seznanili premierja Marjana Šarca. Šarec spoštuje izbiro SD glede kandidata za kulturnega ministra, s Pozničem se bo predvidoma pogovoril v prihodnjih dneh.

Kolikor je Šarcu znano, so bili v lokalni skupnosti z delom Pozniča zadovoljni, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Kdaj bo premier predlog kandidature za novega kulturnega ministra posredoval v DZ, bodo v kabinetu predsednika vlade povedali v prihodnjih dneh.

V DeSUS so Pozniča danes že posvarili, da se zadev ne rešuje z dvigovanjem glasu in udarjanjem po mizi, ampak kulturno. Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je namreč dejal, da se o Pozniču "nekaj govori in piše, da bo dvignil glas".

V večini koalicijskih strank so sicer danes pojasnili, da spoštujejo izbiro SD. Vodja poslancev LMŠ Brane Golubovič je poudaril, da od Pozniča predvsem pričakujejo, "da bo človek".

Z rebalansom proračuna več sredstev za kulturo

Prešiček je premierju Šarcu konec januarja ponudil svoj odstop, Šarec pa ga je sprejel. Na nekdanjega ministra so leteli očitki glede zlorabe položaja, ker je službeni avto uporabljal v zasebne namene, kar je tudi priznal, in šikaniranja podrejenih, kar je zanikal.

Pri SD so pretekli teden poudarili, da si želijo izbrati najboljšo ekipo, ki bo prevzela vodenje kulturnega resorja, ob čemer so ocenili, da so bili na ministrstvu narejeni nekateri bistveni pozitivni premiki. Med drugim so bili v zadnjih mesecih objavljeni nekateri razpisi, ki so bili dolga leta v predalih, z rebalansom proračuna pa je bilo prvič po več letih namenjenih več sredstev za kulturo. Prav tako je bilo začetih več projektov, za katere menijo, da je zelo pomembno, da se nadaljujejo.

Prejšnji kulturni minister Dejan Prešiček je z mesta ministra odstopil, potem ko se je otepal očitkov o uporabi službenega vozila v zasebne namene. Nanj so letele tudi hude obtožbe o šikaniranju in mobingu, česar pa ni priznal.

Premier Marjan Šarec je njegov odstop sprejel, ob tem pa izrazil željo, da odideta tudi državna sekretarja na ministrstvu za kulturo. Skupaj s Prešičkom sta kulturno ministrstvu tako zapustila tudi Jan Škoberne in Vojko Stopar.

Po odstopu Prešička posle ministra za kulturo opravlja minister za izobraževanje Jernej Pikalo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (149)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

IvekKu
26. 02. 2019 19.12
+1
Pri nas se ministri kar sami predlagajo, kaj pa če bi se sosedova Micka sama predlagala, a pogoj je samo članstvo v SD ali kaj haha.
Lado Lopati?
21. 02. 2019 16.03
-1
TA GOZDNI model ,bo uvedel partizanske "predstave" ,ki jih ima u trbovljama !!! PODEN VSEH PODNOV !! NAROD JE PA TEGA KRIV !!!!!!
Recenzor
21. 02. 2019 12.50
+4
Ponudil se je sam, odstopil pa ne bo sam!
direstraits
21. 02. 2019 11.46
-4
Tale Leva vladna kamarila, je edino še za v kakšno centralno afriško državo ......takšna vlada je sramota za Balkan, kaj šele za EU.. Sam vprašam, al še imajo v uni trgovini nasprot kej sendvičev. ,so ugotovil za nazaj veliko zgubi in minus na klobasah???
poneumljanje
21. 02. 2019 12.06
-1
Pojma nimaš " punčka" to je una trgovina, kjer piše, da lahko robo konzumiraš, če si zadovoljem prideš nazaj in plačaš, drugače pa artikel samo reklamiraš. Take trgovine verjetno pri vas nimate !
tornadotex
21. 02. 2019 10.07
+9
Da se sam javiš,morač imeti kugle med nogami...
JohannDoe
21. 02. 2019 09.48
+6
Skratka, SD je zmanjkalo kadra.
wolfterier
21. 02. 2019 09.34
+8
Nekoč sem bral knjigo:Srpski dobrovoljci. Ampak to je o prvi svetovni vojni !
Nimasmisla
21. 02. 2019 07.36
+12
je pač iz rdečih revirjev
son?ece5
21. 02. 2019 07.04
+13
A bodo kmalu cele Trbovlje v vladi z Medvedom na čelu, politične naveze dobro delujejo. Rdeči revirji so vedno zvesti rdečemu režimu! Bruh od te vlade!
JohannDoe
21. 02. 2019 09.51
-4
Bruh od te vlade.... kot da je ta v tem tako drugačna od katere druge, recimo iz rumenih revirjev... oprane glave. A, če vam rečejo, da je treba pljuvat po Prešernovem spomeniku, boste vsi tekli se postavit v vrsto?
ecnarf
21. 02. 2019 07.04
+6
tko misli da je dobr da se je kar sam javil samovšečnež pa še tovariš zraven
JohannDoe
21. 02. 2019 09.52
+2
Židanu je pač zmanjkalo kadra in je bil nervozen, model se je pa pač žrtvoval za višje dobro.
najseve
20. 02. 2019 22.58
-4
Pustimo se presenetiti...
direstraits
20. 02. 2019 22.41
+5
Hahaha SD kalibri so neučakani... se kr sami ponujajo... za neko nepomembno ministrstvo, imajo največ kandidatov v SENDVIČ stranki.... imajo največ luzerjev na enem kupu, začenši s Šarcem...
JohannDoe
21. 02. 2019 09.56
+2
In kaj ti je Šarko slabega storil? Tri mesece je bil na položaju, niti v fotelje se še ni vsedel, pa ste že gnojnico zlivali po njem kot da je do tedaj že nevemkaj slabega naredil. Oprane glave. Rečejo vam kako se morate obnašat in kaj govorit in potem to počnete kot, da ste si sami to izmislili. Plagiatorji na kvadrat. Čist dol mi visi za Šarca. Plagiatorčki pameti, ki čredno delujejo po navodilih, me pa nervirajo.
direstraits
21. 02. 2019 10.36
+1
Tri mesece??... daj no.... a bo sploh kdaj začel kej konkretnega delat. ? Do sedaj samo naklada in se ubada s samim seboj... edino Štrukelj je zadovoljen.... drugače pa od njega in te vlade še POPOLNOMA NIČ, Razen ZAVAJANJA Z DVIGOM MINIMALNE PLAČE in drobtinic za reveže v penziji.... itak bo vse trikratno nazaj pobral.... blefer in glumač....
JohannDoe
21. 02. 2019 11.28
+0
In vi ste to vedeli že prvi teden po tem, ko je prevzel funkcijo? Jasnovidnost ali totalna zaverovanost vase? V obeh primerih bi vam svetoval obisk kakega strokovnjaka in se izogibal vsakršnih odločitev in svetovanj drugim.
direstraits
21. 02. 2019 11.40
+0
O čem govoriš?.... kdo govori o prvem tednu?.. že nekaj mesecev na oblasti kmalu bo pol leta... z ostalim, kar si napisal, pa itak zopet preusmerjanje pozornosti nekam drugam in tiščanje glave v pesek... pač značilno za Levake...
poneumljanje
21. 02. 2019 12.08
+0
A sam o sebi to pišeš. Sendvičev ni več, jih je vlada 2008-2008 vse pokradla, od tedajih jih sploh ni več. ker se bojijo, da pride na oblast spet tista čudna vlada.
poneumljanje
21. 02. 2019 12.09
+0
direstraits
21. 02. 2019 13.00
-1
MountainVibes
20. 02. 2019 22.08
+17
Če med svojimi vrstami Sd ji našel "primernega" kandidata so pac uzel prvega pijancka k je mim priš in je ponudo da postane minister za kulturo on.. jao prejaoko
BobbyP
20. 02. 2019 22.00
+16
Ja no, ko se reče, da si nekoga našel za šankom. Superhik minister bo. 😂😂😂
krtofl
20. 02. 2019 21.32
+4
Je pomislil kdo na MarkaBreclja...
nikhrast
20. 02. 2019 20.14
+25
Ne moreš zapravljati za kulturo če nimaš uspešnega gospodarstva. Folks, nobena malca ni zastonj!
ina5785
20. 02. 2019 21.15
+7
nikhrast - Če bi bilo gospodarstvo v NAJBOLJŠI kondiciji, bi bili eni proti kulturi. Za nekatere v SLO pa glede kulture ni pomoči. . . . . . . .
wolfterier
21. 02. 2019 09.36
-1
JohannDoe
21. 02. 2019 10.01
+0
Ne vem čemu služi kulturno ministrstvo v družbi in kulturi, ki smatra kulturo kot sinonim za jasli za malo popast sebe pa prjatle, ker pač smrtniki dajo na kulturo toliko kot na prometne predpise.
srebrnibreg
20. 02. 2019 20.10
-14
Janšisti pa KULTURA ni nekaj za na kruh namazati kaj se zaletavate na ta članek. Kot, da bi mesarji razpravljali o raketoplanu.
masni
20. 02. 2019 22.27
+5
Ne, ne vemo, kaj je kultura, že deset let, kar ste levaki na oblasti, ne duha ne sluha v kakšni kulturi.Kako se pa naj ubogi nevedneži izobrazimo, če v kulturi ni ne duha ne sluha.
krtofl
20. 02. 2019 19.53
-4
Kipar da je...ta bi lahko jajotu granitne škornje sklesal..
ina5785
20. 02. 2019 21.16
-2
krtofl - JA!, vendar bi te škornje morali zaliti z asfaltom
fljfo
20. 02. 2019 19.40
-11
Violeto Tomić za ministrico!
krtofl
20. 02. 2019 19.54
+1
fljfo
20. 02. 2019 19.57
-6
srebrnibreg
20. 02. 2019 20.02
+2
Kje pa. S tem, da se imaš za nekaj več od nas si edino ti primeren. Hitro se javi pri Šarcu.
fljfo
20. 02. 2019 20.07
-1
Zakaj samega sebe postavljaš tako nizko Srebrni? Daj no, malo samozavesti....
sodelujem
20. 02. 2019 19.40
+8
Kdo bo naslednji? Se javljam za ministra.