Slovenija

V SD pretresanje imen za vodenje pravosodnega resorja in stranke

Ljubljana, 22. 02. 2024 13.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

SD še vedno zaposluje iskanje kandidata za vodenje pravosodnega resorja. Čas se izteka, a proces teče mirno, ni potrebe, da licitacija imen v javnosti poteka vsak dan, poudarjajo. O imenih se bodo v naslednjih dneh pogovorili tudi s premierjem. V SD se obenem pripravljajo tudi na volilni kongres, začeli so se postopki evidentiranja kandidatov.

Več videovsebin
 • Iz 24UR: Kdo bo minister za pravosodje?
  02:43
  Iz 24UR: Kdo bo minister za pravosodje?
 • Iz SVETA: Kdo bo nasledil Dominiko Švarc Pipan?
  03:04
  Iz SVETA: Kdo bo nasledil Dominiko Švarc Pipan?

Po odstopu ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan v koalicijski SD, prav tako pa tudi premier Robert Golob, iščejo kandidata oz. kandidatko za vodenje pravosodnega resorja. DZ se je z odstopom Švarc Pipanove seznanil prejšnji petek, v ponedeljek pa se bo iztekel rok, do katerega mora premier bodisi predlagati novega ministrskega kandidata bodisi sporočiti, da bo vodenje ministrstva začasno prevzel sam ali to nalogo poveril komu od ministrov.

V koaliciji tako v teh dneh potekajo pogovori o mogočih kandidatih. "Proces teče mirno, je seveda težaven, ker se vsi zavedajo težavnosti situacije, a prosim, da javno ne licitiramo imen. Vse bomo skušali pravočasno rešiti v dogovoru s predsednikom vlade in koalicijskimi partnerji. Ni potrebe po tem, da vsakodnevno v javnost prihajajo nova imena, novi pogovori," je poskušal žogico umiriti v. d. glavnega tajnika SD Matevž Frangež.

Novinarska konferenca stranke SD
Novinarska konferenca stranke SD FOTO: Damjan Žibert

V sredo je namreč kot ena od možnosti v javnosti zakrožilo ime državne sekretarke na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj Andreje Katič, ki je pravosodni resor že vodila v vladi Marjana Šarca. V SD sicer poudarjajo, da končne odločitve še ni. "Ne gre za to, čigav je kandidat, v prvi vrsti mora biti to verodostojna osebnost, ki bo ne samo v javnosti, pač pa tudi v pravosodju uživala zaupanje, zato da lahko izzive na tem področju rešujemo naprej," je poudaril Frangež.

Ministra iz vrst SD Matjaž Han in Aleksander Jevšek sta ob prihodu na sejo vlade dejala, da nabor imen imajo in jih bodo v naslednjih dneh tudi predstavili premierju Golobu. "Odločitev bo tudi na njem, ali se opredeli do posameznih kandidatk in kandidatov ali ne," je dejal minister za kohezijo in regionalni razvoj Jevšek.

"Danes je lahko najboljše ime, pa naredi napako," pa je o tem, ali imajo v naboru imena, ki bodo ustrezala tudi predsedniku vlade, dejal gospodarski minister Han. A po njegovih besedah imajo ljudi, ki lahko brez težav opravljajo to funkcijo. "Gre vendarle za politično funkcijo, seveda pa mora biti kandidat na nek način tudi strokovnjak," je še dodal.

Pogovore s potencialnimi kandidati naj bi v teh dneh opravil tudi Golob

Pogovore s potencialnimi kandidati pa naj bi v teh dneh opravil tudi premier Golob, s čimer je seznanil koalicijske partnerje v SD. Imen naj jim sicer ne bi razkril, saj za zdaj v pogovorih naj ne bi bil uspešen. "Če je več kandidatk in kandidatov, je to dobro sporočilo, ko bodo dali soglasja, se bo o tem odločal najprej predsednik vlade, potem pa poslanke in poslanci," je ocenil vodja poslancev Svobode Borut Sajovic. Pogovori z morebitnimi kandidati, ki bi jih lahko ponudila Svoboda, pa po njegovih besedah še niso "tako daleč, da bi kaj komentiral".

Borut Sajovic
Borut Sajovic FOTO: Aljoša Kravanja

Koalicijski partnerici sta skopi tudi s komentarji o možnosti menjave resorja za pravosodje in digitalizacijo. "Najprej bo za to potreben razmislek med koalicijskimi partnerji," je ocenil Frangež. Han in Jevšek sta poudarila, da je v politiki vse mogoče, a da je najprej treba počakati na prvi korak in nato narediti naslednjega. "Tega predloga še ni bilo na mizi in ga ne morem komentirati," pa je bil jedrnat Sajovic.

Se bo za polni mandat glavnega tajnika SD potegoval Frangež? 'O, bog ne daj'

SD pa medtem zaposlujejo še priprave na aprilski volilni kongres. Začeli so se postopki evidentiranja za vodstvene funkcije v stranki. "To je postopen proces, predlagam, da stranki, njenemu članstvu damo priložnost, da pove, kaj so ideje, kakšni so predlogi in da tudi v tem primeru gremo postopoma, umirjeno. Samo v takem vzdušju z živo notranjo demokracijo je mogoče pripeljati stranko tudi do najboljših rešitev," je poudaril Frangež.

Prepričan je, da je članstvo v preteklih tednih pokazalo, da je "ljudem socialne demokracije mar". Sam pa si želi, da je kandidatov za vse vodstvene položaje več, ker bo to omogočilo "notranje vrenje, dobro selekcijo in izbor najboljše rešitve". O tem, ali se bo sam potegoval za polni mandat na mestu glavnega tajnika, pa je dejal: "O, bog ne daj."

Novinarska konferenca stranke SD
Novinarska konferenca stranke SD FOTO: Damjan Žibert

Oči javnosti bodo sicer bržkone najbolj uprte v kandidate, ki se bodo podali v boj za stolček na čelu SD. Sedanja predsednica Tanja Fajon doslej še ni jasno povedala, ali se bo potegovala za nov mandat, zato se vrstijo ugibanja, ali bo šla na kongres po zaupnico članstva. Medtem bi si vsaj del članstva na čelu SD želel videti dolgoletnega člana stranke Hana. "Mislim, da je treba stranki pomagati z dobrim delom, in jaz bom to naprej opravljal. Čeprav pravijo v politiki, ne reci nikoli, na kongresu 13. aprila ne bom kandidiral," je danes dejal.

Zakrožile so tudi špekulacije, ali bi funkcija predsednika utegnila zanimati aktualna evroposlanca Matjaža Nemca in Milana Brgleza, možnost kandidature naj bi znova preigraval vodja poslancev Jani Prednik, a končne odločitve še ni sprejel.

 • krovni2
 • PRALNI STROJ
 • SESALNIK
 • ČISTILEC
 • klima
 • tv
 • ura
 • skiro
 • kosilnica
 • krovni

KOMENTARJI (99)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fulmmer
26. 02. 2024 14.59
+1
A Herta nima cajta?
bc123456
23. 02. 2024 13.59
+4
VLADA PAMET V ROKE-- SD -ju JE POTREBNO ODUZETI RESOR PRAVOSODJA, TISTI KI KRADE BO PONOVNO KRADEL-
punkracij
23. 02. 2024 08.19
+4
Domovino vseh poštenih ljudi ste pahnili na kolena,v drzavo privabili en kup lenobnih ljudi,ki jim je patriotizem nekaj tujega,sedaj pa ko so kašče in denarnice prazne nekaj igrate.Čim prej bi morali organi pregona narediti delo kot se šika in vse lepo odpeljati na zasluzeno kazen in istočasno na smetišče zgodovine.Mali ćlovek pa se naj malo zamisli in gre na volitve in odda glas,ki bo imel tezo.Res pa je da zaradi kombinacije vseh mogočih kandidatov človek tezko loči kandidate,res pa je da ,če se človek le malo pozanima lahko kaj hitro izve kakšni so ljudje,ki kandidirajo v okolju volilca.
Špinača
22. 02. 2024 21.18
+3
zaj.ste dominiko in sebe. prav vam je zdaj se pa potegnite iz "dreka", če vam bo uspelo! ne bo vam...🤣🤣
smuuki
22. 02. 2024 19.34
+3
Končno smo dočakali. Komunisti, ponosni nasledniki gredo na zaslužen počitek. Brez njih bo svet lepši
frenk707
22. 02. 2024 16.37
+4
Če bi SD odšla na smetišče zgodovine ne bi bilo posebne škode,... če bi se ji pridružila še njena enojajčna dvojčica sds, bi bila to odrešitev za Slovenijo
zajebant1
22. 02. 2024 16.27
+8
Sđ profesorji kurupcije
frenk707
22. 02. 2024 16.34
+1
zvesti učenci in sodelavci sds sekte in pacienta.
zulj001
22. 02. 2024 16.26
+8
Miklavčič, nekdanji zdravstveni minister iz kvote SD-ja ,si je po ministrovanju kupil JAHTO za milijon evrov. Evropska komisija je pa že pred leti ugotovila ,da iz zdravstvene blagajne letno " izgine" pol milijarde evrov. Ne nazadnje ,je tudi prenos dopolnilnega -obveznega zdravstvenega zavarovanja na državno blagajno v tej luči, kajti z večjega kupa se lahko več ukrade...
bu?e24 1
22. 02. 2024 16.25
+3
Gdo to use plačuje in zakaj sploh js bi ukinu use te sekte
TO-91
22. 02. 2024 16.21
+6
Lahko bi predlagali leno gregurović za pravosodno ministrico, baje ima pravosodni izpit, mogoče iz banjaluke 😜🤮
Oknaj 4
22. 02. 2024 16.19
+2
Še dobro da jih je vedno manj , kako bi šele našli pravega če bi jih bilo vedno več
zmago56
22. 02. 2024 16.17
+7
Ne vem kje je problem? Imajo preveč kandidatov za dobro plačan fotelj, ali pa nobenega, ki bi bil pripravljen kriminal koalicije prikrivati.
SigmaP40
22. 02. 2024 16.04
+5
In kdo pravi da mora biti iz SD(S)a.
iziizi
22. 02. 2024 16.04
+15
JA DOMINIKA NAM JE PKAZALA KAKO GNILA STRANKA JE TO ,NJENI GLAVNI AKTERJI
Švejk 123
22. 02. 2024 16.02
+7
Jonas je za zlobjeno vlado, pravi človek z občutkom za spanje.
mat8
22. 02. 2024 15.53
+6
žalostno stanje moje stranke
kiropraktik
22. 02. 2024 15.44
+8
Bo že Kučan poiskal kader! On daleč vidi!
Julijann
22. 02. 2024 15.39
+9
Upam, da čez slabi dve leti ne slišim več o kakšni SD, GS ali Levici. Glede ostalih bo pa še razprava. Ampak, tako kot je troje naštetih zmaličilo državo ne pomnem v 30 letih.
Minovak
22. 02. 2024 15.33
+8
Ker sodstva ni (je samo skupek korupcije), potem tudi ministra ne rabimo. Sicer pa je vse, česar se lotijo levi, popolni kaos in kraja, kot je že dolgo znano.
borkov64
22. 02. 2024 15.40
+2
Torej je garhamel 30 let resnično nedolžen?
Banion
22. 02. 2024 15.32
+7
naj raje pustijo ministrstvo komu drugemu kot pa da tja postavijo kako nesposobno frizuro