Slovenija

SDS bo tožila Delo

Ljubljana, 30. 11. 2009 13.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V SDS pravijo, da bodo zaradi poročanja o podkupnini v aferi Patria tožili Delo. Na sodišču bodo tako morali podati dokaze za napisano, pravi Janša.

Predsednik SDS Janez Janša
Predsednik SDS Janez Janša FOTO: POP TV

Predsednik SDS Janez Janša je za tednik Reporter dejal, da meni, da je finski preiskovalec Kaj Erik Björkqvist novinarju Dela povedal informacije, ki jih je objavil "off the record“, ker je mislil, da jih bo ta objavil brez navedbe vira. Ker pa je novinar navedel vir, ga je s tem izpostavil tožbi SDS zaradi žaljive obdolžitve, pravi Janša. Povedal je še, da nameravajo Delo tožiti in da bodo na sodišču morali predložiti dokaze za obtožbe. Če bodo predložili dokaze, da je Björkqvist obtožbe dejansko izrekel, pa bodo vložili tožbo tudi proti njemu.

Stranka še ni poplačala dolgov iz predvolilne kampanje

Janša je povedal, da stranka sicer še ni poplačala vseh posojil, ki jih je pridobila za predvolilno kampanjo. Po lanskih volitvah si je stranka nakopala največ dolgov do zdaj, saj se tudi zaradi vladanja niso mogli toliko ukvarjati z zbiranjem prispevkov. "Denar, o katerem pišejo v Delu in Mladini, bi nam za poplačilo dolgov zelo koristil in bi bili veseli, če nam gospod Košir iz Dela pokaže, kje naj bi bil,“ je povedal Janša.

Kaj Erik Björkqvist
Kaj Erik Björkqvist FOTO: POP TV

Ča ga ne bo našel, pa naj ga nakaže, nekaj odškodninskega denarnega toka iz Dela v SDS bo gotovo steklo, ko bo na sodišču izrečena pravnomočna sodba zaradi njihove laži v časniku, pravi Janša.

"Napoved Janeza Janše, da bo tožil Delo zaradi omenjene zgodbe, nas ni presenetila, ker so njegovi podrejeni to že javno napovedali. Mislim pa, da je s tožbo zgrešil cilj: v Delu smo vir informacij za našo zgodbo javno razkrili, torej se lahko obrne le na naš vir," je v odzivu zapisal odgovorni urednik Dela Darijan Košir. Kot je še dejal, se sojenja veselijo, saj predvidevajo, da se bo med njim razkrilo marsikaj, kar bi slovenska javnost morala vedeti, a je do sedaj ostalo prikrito.

V Delu so sicer zapisali, da je finski preiskovalec v zadevi Patria Björkqvist povedal, da se je denar za podkupnine stekel direktno v stranko SDS, pomemben del preiskave pa naj bi bili tudi brezplačniki, ki so izhajali pred volitvami. Björkqvist je vse navedbe za ostale medije zanikal in dejal, da so neresnične.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (120)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

beri66
31. 05. 2010 12.37
Tu lahko Janez zmaga samo če prekla Brezigarjeva prevzame primer....nebi bilo prvič da vrača uslugo ta nepristranska(s podporo SDS)tožilka...mogoče še lahko kej dobi od Janeza? Od šleparjev orožja za Hrvate je pa ja kak fičnik še ostal za plačilo uslug.
beri66
31. 05. 2010 12.31
škoda da Delo niso tožili ko je bilo njihovo, kaj se je pa skregal z Starina Kosmovo? A za brezplačnike je domobranska emigracija zaprla pipco? In to takoj ko ste popušili volitve? Tožite jih, ker ne dajo več denarja! Kak mutivoda je ta Janša,a je v Sloveniji še kdo ki ga ni Janša tožil?Drž se Urške ne sodišč, da te ne našutira kot prva žena.Le kam je tako dolgo gledala? In kam gledamo da te še prebavljamo?
Dušan ?irin
15. 12. 2009 20.27
komentar ni potrben....
Adolph
15. 12. 2009 18.12
Jansa je pravi advokaat
Tonček Balonček
01. 12. 2009 20.29
Ob priliki pošiljke naslednjih par deset patrij pričakujem nove brezplačnike, ki bodo razkrinkavali komunistično oblast in ponovno širili resnico o Sloveniji ter širili svobodo medijev, saj smo letos nazadovali!
M-teorija
01. 12. 2009 11.24
Upam, da bomo spet brali brezplačnike, za dvig svobode izražanja, za dvig na lestvici ocene novinarjev brez meja, Da spet prehitimo, tako Mjanmar, kot Burmo.
Tonček Balonček
01. 12. 2009 10.47
Čudno s emi pa vseeno zdi, da se v slovenski visoki kriminal poglabljajo le tuji preiskovalci!
WikiX
01. 12. 2009 08.06
Veliko je odvisno od tega, kako so se lotili preiskave. Moj izmišljen monolog z JJjem. Janša, ste vpleteni v Afero? "Niti ne. Sem že povedal." Od kod ste pa dobili denar, ki se je nakazoval okoli? Vaš kolega je rekel, da so zelo natančno znana imena vseh, ki so sodelovali v komisiji, pa se ni nikjer na MORS omenjalo nekih Cekut in Wolfov. Z drugimi besedami, vaš poslovni okvir je najbrž jasen in transparenten, zato ga lahko zdaj pokažete komisiji. Kako ste nabrali denar, financirali posamezne operacije, predvidene s programom dela, kako so se porabljala javna sredstva, pa to. "Ne. Nič mi ne morete. Lahko Toš išče dokumente, pa jih ne bo našel. Jaz vas bom tožil. Podali boste dokaze za vse, kar je zapisano. Boste že videli! A bi rad, da zagrabm mobi? Njavro!"
Tone Strahan
01. 12. 2009 07.32
saso999: Ti rajši Iz naše države napodi izdajalce slovenskega naroda, komunistično izdajalsko levico, ki je bil njim cilj, da se slovenija ne osamoosvoji, ampak da ostane v federaciji v jugoslaviji. Ko njim to ni uspelo so naredili vse da so zopet prevzeli oblast nad slovenskim narodom, so ga sedaj spravili v revščino bedo, da sedaj zopet z obljubami plahtajo slovenski narod, kaj bojo vse storili v bodoče, da bomo pili med in mleko, samo da bojo poskušali pretentati slaboumne slovenke in slovece, da bojo dobili mandat še za unaprej, da bojo do konca slovenijo spravili v RAZMERJE, KOT JE NA KUBI, IN SEVERNI KOREJI, TO JE NJIM CILJ. ŠE PREJ JE TREBA PA POLITIČNEGA NASPROTNIKA UNIČITI, DA NIMA NOBENE MOŽNOSTI, DA BI ZOPET PRIŠEL NA OBLAST. KAR NJIM TO NE BO USPELO, SMO JIH SPREGLEDALI TE SLABOUMNEŽE LENUHE, KI SE IZ ENEGA STOLA PRESEDAVAJO NA DRUGEGA IN KRADEJO NAŠE PREMOŽEMNJE.
saso999
01. 12. 2009 07.12
JANŠA KALIMERO PEJT SE JO,KAT V ARGENTINO DO TVOJGA PRJATLA BAJUKA
bostjan@kocevje.com
30. 11. 2009 23.25
kmal bo več tistih k jih janša toži , kt tistih k jih janša ne toži...
Buena Vita
30. 11. 2009 22.51
Buena Vita
30. 11. 2009 22.51
te telebajseke v DELU,BODO KMALU PREVZELI PRAVI MEDIJSKI MOJSTRI,POTEM BO ŠKRIPALO
Buena Vita
30. 11. 2009 22.50
jej,jej,jej otroci socializma se držijo svojih laži kot pijanec lese
xdalux
30. 11. 2009 22.17
Bi bil že skrajni čas, da se te novinarje malo ustavi, ker pišejo samo kar njim paše. In konec koncev saj vemo čigavi so.
Sibosk
30. 11. 2009 22.05
Janez, končno si se zjasnil in povedal kje se lahko pokažejo dokazi, da jih potem ni mogoče izpodbijati. Sam močno vstrajaš, da Finci pokažejo dokaze - seveda bi bili takoj neuporabni na sodišču. Vendar Finci niso Slovenci, da bi bili tako kratki v preiskavah. Pri nas je zelo malo raziskanega.
apostoli
30. 11. 2009 22.03
BRAVO JANEZ DOVOLJ JE KOMUNISTICNIH LAZI.
WikiX
30. 11. 2009 21.50
Janez, pa saj ti si isti, saj si svojim iz podobnih razlogov storil enako, ko si prišel na oblast. Zdaj mi upamo izza rešetk družbe, ki si jo soustvaril, da bo propadel tvoj in njihov režim. "...Kaj smo spregledali v 20 letih tranzicije in česa ne smemo v naslednjih 20 letih. Usodne dogodke pomladi in poletja 1989, ki so oznanjali konec hladne vojne in napovedovali padec Berlinskega zidu, sem spremljal iz zapora blizu Ljubljane. Zmaga Solidarnosti na poljskih sicer omejenih svobodnih volitvah, burni kongres Ljudskih deputatov v Moskvi, zgodovinski obiski in srečanja Gorbačova v Bonnu, Vatikanu, Pekingu, Berlinu ter na Malti (srečanje s predsednikom ZDA), odprtje železne zavese na meji med Madžarsko in Avstrijo, protesti po mestih Vzhodne Nemčije so imeli velik vpliv tudi na dogajanje v takratni SFRJ in seveda tudi na dogajanja v Sloveniji, ki je bila pred dvema desetletjema še ena od jugoslovanskih socialističnih republik s podobnim položajem, kot so ga imele republike v sklopu nekdanje ZSSR. Dogodki v Evropi so bili deloma zasenčeni s pokolom na Trgu nebeškega miru in s smrtjo iranskega voditelja Homeinija, hkrati pa so burna dogajanja povsod po svetu napihovala dramatičnost časa, ki smo ga opazovali izza rešetk..." Kaj smo spregledali v 20 letih tranzicije in česa ne smemo v naslednjih 20 letih?
8JASMIN
30. 11. 2009 21.45
PA V TEJ SLOVENIJI NI VEČ ZA ŽIVET, NI PRAVICE, VSAK NOVINARČEK SI LAHKO IZMISLI ENO SRANJE IN LAŽE KOT C.I.G.A.N, TO JE POČASI RES SEVERNA KOREJA, NI PRAVNA DRŽAVA, NAROD TRPI, DA BO KMALU CRKNIL, SAMO ŠE ŠUS PA ADIJO....
123_Zoke_vec_ni
30. 11. 2009 21.33
Vidim, da je forum poln bolnikov, ki imajo za svoje levičarske idole pravosodni model v slogu: Nedolžen, dokler se mu ne dokaže nasprotno. Medtem, ko za njihove sovražnike, kamor seveda sodi Janša, uveljavljajo model: Kriv, dokler ne dokaže nasprotno.