Slovenija

V SDS in NSi nezadovoljni s Tomićevo kot vodjo odbora za kulturo

Ljubljana, 27. 08. 2020 17.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V SDS in NSi predsedniku DZ Igorju Zorčiču predlagajo, da vodenje odbora za kulturo prevzame nekdo drug, saj da predsednica Violeta Tomić tega ne opravlja skladno s poslovnikom DZ in etičnim kodeksom poslancev. Zorčič bo težave in nesoglasja z vodji poslanskih skupin in predsedniki delovnih teles obravnaval na razširjenem delovnem posvetu.

V SDS in NSi želijo, da vodenje odbora DZ za kulturo prevzame nekdo drug.
V SDS in NSi želijo, da vodenje odbora DZ za kulturo prevzame nekdo drug. FOTO: Bobo

V poslanskih skupinah SDS in NSi ocenjujejo, da je predsednica odbora Violeta Tomić, sicer poslanka Levice, na julijski seji ob obravnavi napovedanih sprememb zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) večkrat kršila poslovnik DZ in etični kodeks poslancev.

Na predsednika DZ Igorja Zorčiča se je s pisnim protestom že pred dobrim mesecem, kmalu po nujni seji odbora, obrnil vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec. Predsednika DZ je v dopisu zaprosil, da ukrepa v skladu s svojimi pristojnostmi in zagotovi korektno vodenje odbora za kulturo, obenem pa tudi predlagal, da vodenje odbora prevzame nekdo drug, ki bo spoštoval poslovnik DZ in etični kodeks.

Predlogu so se sedaj pridružili v NSi, ki so s protestom predsedniku DZ čakali do priprave magnetograma seje, s katerim so želeli podkrepiti svoje navedbe. Vodja poslancev NSi Jožef Horvat v dopisu Zorčiča opozarja na večkratne kršitve Tomićeve pri vodenju seje, pa tudi na žaljenje in poniževanje poslancev.

Po oceni SDS in NSi je Tomićeva kršila več členov poslovnika DZ, med drugim določilo, da poslancu, ki želi govoriti o uporabi poslovnika, predsedujoči da besedo takoj, ko jo zahteva. V poslanskih skupinah so opozorili še, da je na julijski nujni seji s poslanko NSi Tadejo Šuštar komunicirala neprimerno in poniževalno ter žaljivo izpostavila njeno mladost, politično pripadnost in versko prepričanje.

Očitajo ji tudi, da med vabljene goste kljub predlogu ni uvrstila urednika spletnega portala Bojana Požarja in direktorja Nove24TV Borisa Tomašiča, čeprav so jo poslanci na to večkrat opozorili s postopkovnimi predlogi in s korektnim navajanjem ustreznih členov poslovnika. Prav tako ni želela, da se o postopkovnem predlogu glasuje.

Po navedbah NSi Tomićeva kljub naslovu nujne seje, ki je vseboval le zakon o RTVS, razprave ni omejevala zgolj in samo na predloge sprememb tega zakona, temveč je beseda tekla o celotni medijski zakonodaji. "To je vsekakor smiselno, saj so medijski zakoni, ki so v javni obravnavi, močno povezani. Iz vseh naštetih razlogov pa nikakor ni utemeljeno, da je predsednica odbora za kulturo zavrnila vabilo predstavnikom drugih medijskih hiš," je zapisal vodja poslancev NSi.

Tomićeva je Horvatov dopis ocenila kot "nadaljevanje obračunavanja desnice proti tistim, ki odločno nasprotujemo poseganju v avtonomijo javne radiotelevizije". "Namesto da bi se soočili z našimi argumenti, se je NSi odločila slediti zgledu SDS in napadla moje vodenje seje odbora za kulturo," je zapisala. Vztraja pri svojem stališču, da Požar in Tomašič nimata bistvene zveze z delovanjem javne radiotelevizije ter da ji poslovnik daje pravico, da je sprejela odločitev, da ju ne povabi na sejo.

Zavrnila je tudi Horvatov očitek o "obračunavanju" z njihovo poslanko. "Ko je zahtevala besedo, jo je poslanka Tadeja Šuštar dobila popolnoma normalno in v skladu s poslovnikom z moje strani. Toda tako kot je poslanka izkoristila pravico do izražanja svojega mnenja za pavšalno kritiziranje dela zaposlenih na RTVS, sem tudi jaz izkoristila svojo pravico kot razpravljavka in se jim postavila v bran, pri tem pa izpostavila njeno popolno pomanjkanje izkušenj na področju medijev in kulture. Pri tem stališču ostajam," je poudarila.

"Avtonomijo javne radiotelevizije in dostojanstvo njenih zaposlenih bom v poslanskih klopeh branila še naprej, ne glede na to, koliko dopisov bodo koalicijske stranke še naslovile na predsednika DZ," je še napovedala poslanka Levice.

Zorčič pa se je danes z vodji poslanskih skupin dogovoril, da bodo težave in nesoglasja, ki se dogajajo v zvezi z vodenjem odborov, obravnavali na razširjenem delovnem posvetu predsednika DZ, kjer bodo navzoči tudi predsedniki delovnih teles.

Do zapletov na julijski seji odbora za kulturo se je Zorčič za Televizijo Slovenija odzval že na dan seje. "Običajna praksa je, da tisti, ki je povabljen na sejo delovnega telesa v državnem zboru, tudi dobi besedo. Ko sem bil sam predsednik delovnega telesa v prejšnjem mandatu, sem izjemoma dal, seveda s privolitvijo ostalih članov odbora, besedo tudi nepovabljenim. Jaz mislim, da je na predsedniku, da goji demokratični dialog in da posluša tudi tiste, ki jih morda ne želi slišati," je takrat povedal. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (88)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Slava Rodu
28. 08. 2020 12.14
-3
Tomička se šali, da ji j.ojo ni všeč. Važno, da ma jurčke, jojo, pa je lahko tudi kateri drug.
Diabloss
28. 08. 2020 11.58
+5
kako si dovoli nekdo, ki ni iz SDS žaliti druge ?
Jožajoža
28. 08. 2020 11.52
+2
Čudno bi bilo,ce bi bili.tukaj je pa tako velika IQ razlika,da ji desničarji ne sežejo niti do gležnjev.
Desni JUNAK
28. 08. 2020 10.40
-9
Je desna roka Kordiša, ne zna besedno improvizirat navkljub temu da je kao neka igralka, .. bere listke, ki jih piše Lukec in Kordiš, ...... skratka je nikakva retoričarka, še takrat ko odpre usta se laže, pretirava, podtika, .... se dela fino, urejeno, razumno, pametno, .... a doma se s prašiči grebe za debel krompir. Gnusjo se mi taki ljudje.
Diabloss
28. 08. 2020 11.57
+5
Eni iz vlade ne rabijo nič čitat itak ponavljajo enak stavek 10 minut
Karantanija
28. 08. 2020 13.31
+2
Kaj pa je s prašiči in krompirjem narobe?
Karantanija
28. 08. 2020 13.59
+3
Največji in najboljši retorik je vaš Pojbič, kajnede?
.Marela88.
28. 08. 2020 10.35
-8
Važno ,da se je čez poletje prezračila...🤠
Karantanija
28. 08. 2020 09.56
+6
Kot vemo, je dala je besedo Tomašiču in povedal je svoje. In kaj zdaj, je potrebno tolči po njej? Sicer pa ni imel kaj delati tam, kako so ga sploh spustili noter in je hotel biti glavni, če ni bil povabljen!?
Desni JUNAK
28. 08. 2020 10.20
-5
Karantanija
28. 08. 2020 09.46
+8
Za vse tiste, ki jo ponižujete in blatite: "Tomićeva je leta 1985 diplomirala na AGRFT pri profesorju Francetu Jamniku z vlogo Jacinte v drami Ivana Cankarja Pohujšanje v dolini šentflorjanski v režiji Barbare Hieng, za katero je dobila študentsko Severjevo nagrado za sezono 1985/86. Kasneje je od začetka do konca sodelovala z režiserjem Draganom Živadinovim kot članica Gledališča sester Scipion Nasice. Od leta 1987 do 2001 je bila redno zaposlena v Mestnem gledališču ljubljanskem. Med letoma 2003 in 2006 je bila na RTV Slovenija voditeljica kviza Najšibkejši člen. Leta 2004 je ustanovila lastno gledališče (Avtonomno Gledališče Lili Irt)[3]. Igrala je lik Salvete Ciganke v drugem delu priljubljene televizijske satirične komedije Kursadžije na RTV Pink. Nastopa tudi v nadaljevanki Ena žlahtna štorija. Študirala je tudi biodinamične metode kmetovanja Rudolfa Steinerja in Marie Thun.[4]" (Wikipedia)
Desni JUNAK
28. 08. 2020 10.20
-6
sinhron
28. 08. 2020 09.13
+18
Takoj , ko ni ugodeno zahtevam SDS je takoj treba zamenjati tistega , ki jim ne ugodi ! Ker Tomičeva ni povabila na sejo predstavnikov njihovih trobil , sta predstavnika vladajoče SDS in njenega satelita NSI ( lakaja Horvata )zahtevala reakcijo predsednika DZ , češ , da krši etični kodeks ! V Slovenskem parlamentu največkrat kršijo etični kodeks prav poslanci SDS , ZATO TUDI NOČEJO SPREJETI KODEKSA OBNAŠANJA !
nikhrast
27. 08. 2020 21.11
-8
Tomičeva je hecna, rad jo poslušam.
piu
27. 08. 2020 21.02
-1
Tomićeva naj gre igrat nogomet..........kakašna politika neki.. ....ne se hecat
kajte?eš
27. 08. 2020 21.43
-3
saj, če si bosanc ni nujno, da znaš igrat nogomet, ne znajo vsi bosanci...
Heretik1
27. 08. 2020 20.45
+6
Bravo Violeta! Slovenci te podpiramo! Esđeesu in njihovim priveskom gre močno v nos svoboda govora!
Karantanija
28. 08. 2020 09.48
+15
Desni JUNAK
28. 08. 2020 10.22
-6
@Heretik ... ne nabijaj ... sem zagotovo VEČJI SLOVENEC KOT TI - in ne govori DA JO KOT SLOVENEC PODPIRAM !!! Ne govori v mojem imenu. Ne samo da jo ne podpiram, .... gravža se mi ženska ... razumeš ? ... ko jo slišim in vidim imam takoj želodčne probleme !!!
qtvzk
27. 08. 2020 20.08
+8
Sej ženska je res zoprna na trenutke. Ampak to sejo sem pa gledal in če se že toliko spravljajo na njo, naj prvo tudi sebe pogledajo. Pač okej, ni povabila dveh ljudi, niti ji ni bilo sicer treba, ampak saj tudi koalicija na odbore ne povabi vseh, katere predlaga opozicija. NSi pa predvsem moti ker je v svojem govoru odgovorila na njihov argument "rtv ne rabimo" s "mi pa ne rabimo rkc, dejmo tudi za rkc nehat plačevat davke". In pač, deloma ima prav.
Bojan-F
27. 08. 2020 19.57
+7
NSi in SDS samo naprej ... v Levici vam bodo neizmerno hvalezni.
jodr
27. 08. 2020 19.52
+4
Violeta ni sposobna voditi debate par levičark, kaj šele odbora za kulturo; je preveč nekulturna. Očitno ji manjka vzgoje očeta in matere. Zelo primitivno je izpadala že v Qursadžijih, v Državnem zboru pa svojo primitivnost samo še nadgrajuje.
BITINOVINAR
27. 08. 2020 19.38
-6
Ženska je lepa, ko je lepa tudi znotraj. In obstajajo blazno lepe ženske in dekleta. Redko, res redko obstaja nasprotje.
JApajaDAja
27. 08. 2020 19.49
-5
samo lepo žensko "pogledam od znotraj"...one druge prepuščam tistim ,ki so v krizi :-)
Apostol1
27. 08. 2020 19.37
+4
To , da je 80% Slovenije nezadovoljne s to diktatorsko vlado pa je jasno , da tej vladi ne pomeni nič . Od začetka ugrabitve vladanja se vrstijo afera za afero , protestira pa se že več kot tri mesece in Violeta je lepo vprašala Ivana Diktatorja kdaj misli odstopit , pa nič , Hojs odstopil pa nič in tako dalje , nimam ne volje ne časa naštevat vseh barabij te vlade v kateri najbolj izstopajo kot pokvarjenci, Hojs , Počivalšek ,Pivčeva in njegova ekselenca temni princ Ivan Diktator , ki nas počasi prodaja Orbanu. Seveda ne smemo pa pozabiti tudi tistega smrkavca Mahniča in ministra z globoko mamo.
ziggi1
27. 08. 2020 19.49
-1
ti se kar tolaži v lazeh. ta vlada je najboljsa v zgodovini
Primož Rus
27. 08. 2020 19.35
+2
Violeta.....na žalost si TI NAJŠIBKEŠI ČLEN TE VLADE POLEG ŠE PAR OSTALIH........ODIDI.......ADIJO!!!!!
JApajaDAja
27. 08. 2020 19.41
-4
na srečo levica nima jajc prevzeti odgovornosti-samo nakladajo kot delegati-vemo čigavi so!
Apostol1
27. 08. 2020 19.41
+14
Primož....... Od kdaj je pa Violeta v vladi ,sem mislim ,da je v opoziciji
JApajaDAja
27. 08. 2020 19.53
+2
tudi moja dobra znanka, čudovit človek, vendar do marca letos popolnoma a politična..me sprašuje kdo je v slo glavni, kaj je parlament, ds, dz, kam spada predsednik dz,,,,ni imela pojma o pojmu o politiki...sedaju vsak petek kolesari,edino vodilo ji je-samo, da ni janša :-==)
Skdesni
27. 08. 2020 19.19
+11
Kravji produkt je zgolj drek.
Bogdan Kranjc
27. 08. 2020 19.17
+17
Nobeden se ne boji Vijolete ona se boji Požarja ,toje jugokultura v našem parlamentu.
Karantanija
28. 08. 2020 09.50
+5
Požarja se nihče ne boji, on se boji Trumpa!
iga_biba
27. 08. 2020 19.13
-6
Naj raje pogledajo komisijo za zdravstvo! od 160 predihovalnikov jih je samp 16 primernih za bolnike s Covidom. Nabavljali samo zaradi dobička. Počivalšek je rekel rekel reševali smo življenja. S čim? Z neustreznimi respiratorji? Da ne nadaljujem o neprimernih maskah. Bolano, res bolano.
ValterUdovernik
27. 08. 2020 19.23
+5
kilklop
27. 08. 2020 19.34
+3
zdaj pa še cepiva za 400 miljonov prihajajo, to bo denarja, svetovni rekord vlade v tako kratkem času.