Slovenija

Slovenija daleč od priporočene kakovosti zraka: se bomo poslovili od lesne biomase?

Ljubljana , 24. 01. 2024 07.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Dnevna mejna vrednost za delce PM10 je bila leta 2022 v Sloveniji zopet prekoračena. Še vedno imamo tudi aktivno kršitev direktive o kakovosti zunanjega zraka. V Sloveniji smo še zelo daleč od kakovosti zraka, kot jo priporoča Svetovna zdravstvena organizacija, opozarjajo na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo. Na ministrstvu znova poudarjajo, da k onesnaženosti zraka pomembno prispeva kurjenje lesne biomase.

Po podatkih NIJZ zaradi izpostavljenosti onesnaženemu zraku z drobnimi delci PM2,5 vsako leto prezgodaj umre približno 1200 prebivalcev Slovenije. Izpostavljenost onesnaženemu zraku povzroča ali poslabšuje srčno-žilne bolezni, obolenja dihal, raka. Vse več je tudi dokazov, da je onesnaženost zraka lahko povezana s spremembami živčnega sistema, kot je demenca, ter s sladkorno boleznijo. Onesnaženost zraka je največja okoljska grožnja za zdravje ljudi in še vedno najpomembnejši okoljski vzrok prezgodnjih smrti.

Meglica nad kotlinami
Meglica nad kotlinami FOTO: iStock

Onesnaženost zraka ogroža tudi okolje z zakisljevanjem, evtrofikacijo in ozonskimi poškodbami, kar povzroča škodo v gozdovih, ekosistemih in na kmetijskih rastlinah.

Vsako izboljšanje kakovosti zraka prispeva k zmanjšanju umrljivosti in obolevnosti, zmanjšanju izdatkov za zdravstveno varstvo, zmanjšanju odsotnosti z dela zaradi bolezni in povečani produktivnosti pri delu, zmanjšanju izgub pridelka zaradi prizemnega ozona, povečanju prirasta v gozdovih, zmanjšanju ogroženosti biotske raznovrstnosti.

V Sloveniji so pogoji za redčenje onesnaževal v zraku pogosto slabi zaradi razgibanega reliefa in lege v zavetrju Alp, še posebej v zimskem času. Izpusti onesnaževal lahko v hladnih mesecih in ob več dni trajajočih temperaturnih obratih ostajajo dlje časa v jezerih hladnega zraka. Čeprav v primerjavi z drugimi državami v Slovenji izpusti škodljivih snovi v zrak morda niso posebej visoki, je zaradi kopičenja onesnaževal v zaprtih dolinah in kotlinah lahko onesnaženost zraka tudi zelo visoka. Ko ob prisotnosti temperaturnega obrata prihaja do izpustov onesnaženja pri tleh, se onesnaženje lahko uspešno širi in redči v višje plasti ozračja le, kadar se z dimnim dvigom izpusti dvignejo dovolj visoko, da lahko pride do izmenjave z višjimi plastmi ozračja. Viri onesnaženja, ki ne prebijejo vrha temperaturnega obrata, ostajajo ujeti v zračnih plasteh blizu tal.

Situacija je najbolj problematična v poseljenih dolinah in kotlinah, kjer se nahaja največ naselij in kjer večina prebivalcev preživi največ časa. Zato moramo v zimskem času toliko bolj omejiti in zmanjšati emisije onesnaževal, če želimo zagotoviti isto kakovost zraka, kot če teh neugodnih okoliščin ne bi bilo, pravijo na ministrstvu. 

K onesnaženosti zraka pomembno pripeva kurjenje lesne biomase 

Kurjenje lesne biomase, vključno s kurjenjem v neustreznih ali zastarelih malih kurilnih napravah (MKN), pa  predstavlja izjemno pomemben vir onesnaževanja zraka. Pri kurjenju lesne biomase nastajajo zdravju in okolju škodljive snovi: delci PM10, drobni delci PM2,5, dušikovi oksidi (NOX), ogljikov monoksid (CO), hlapne organske spojine (NMVOC), težke kovine, benzo(a)piren (BaP) in drugi policiklični aromatski ogljikovodiki (PAH) ter dioksini in druga obstojna organska onesnaževala (POP). Kurjenje v MKN je po podatkih ARSO prispevalo kar 73 odstotkov letnih emisij drobnih delcev PM2,5 ter 80 odstotkov letnih emisij PAH, znova opozarjajo na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo. 

Kamin
Kamin FOTO: Shutterstock

Leto 2024 prinaša prenovljeno direktivo o kakovosti zunanjega zraka 

Kljub temu, da se je kakovost zraka v Sloveniji v zadnjih desetletjih izboljšala, smo imeli v letu 2022 zopet prekoračeno dnevno mejno vrednost za delce PM10. Še vedno imamo tudi aktivno kršitev Direktive 2008/50/ES o kakovosti zunanjega zraka.  V letu 2024 bo sprejeta prenovljena direktiva o kakovosti zunanjega zraka, ki bo uveljavila precej bolj ambiciozne standarde kakovosti zunanjega zraka. Da jih bo Slovenija dosegla, bo morala vložiti veliko napora. Še strožje mejne vrednosti onesnaževal pa priporoča Svetovna zdravstvena organizacija.

S pravilnim kurjenjem, uporabo ustreznega goriva za MKN na lesno biomaso (le zračno suh les z vlažnostjo pod 20 odstotkov), rednim vzdrževanjem MKN in kurjenjem v ustrezni MKN lahko sicer zmanjšamo emisije delcev in drugih škodljivih snovi, vendar je to zmanjšanje nezadostno za zagotavljanje predpisane kakovosti zraka v strnjenih naseljih. V strnjenih naseljih bi bila vsota virov onesnaževanja prevelika, če ne bi omejili individualnih MKN na trdna goriva. Zgolj ukrepi za pravilno kurjenje v ustreznih MKN še zdaleč ne bi zadostovali za doseg predpisane kakovosti zraka, so prepričani na ministrstvu. 

Nova MKN lahko onesnaži zrak s kar pet grami drobnih delcev PM2,5 na kilogram skurjenih drv. Kurjenje enega kilograma drv onesnaži 1 000 000 m3 popolnoma čistega zraka na raven, kot jo določajo trenutne smernice Svetovne zdravstvene organizacije glede kakovosti zraka za drobne delce PM2,5 (5 g/m3), so izračunali na ministrstvu. 

Tudi menjava MKN po mnenju ministrstva ni rešitev 

"Tudi nove individualne naprave za ogrevanje na trdno biomaso nesorazmerno bolj onesnažujejo okolje v primerjavi z večino drugih načinov ogrevanja. Z zamenjavo zastarelih naprav za ogrevanje se emisije onesnaževal res zmanjšajo, kljub temu pa bo izgorevanje lesne biomase tudi v novih napravah še naprej eden od glavnih virov onesnaževanja zraka. Nove MKN emitirajo sicer manjšo masno koncentracijo delcev, vendar pa emitirajo višjo številčno koncentracijo delcev kot stare MKN, kar je negativno iz vidika varovanja zdravja ljudi," opozarjajo. Slovenske občine imajo možnost, da sprejmejo pravila glede prednostnih virov oskrbe z energijo, ki lahko MKN na lesno biomaso postavljajo za daljinske sisteme ogrevanja in druge bolj trajnostne vire energije, kadar so ti na voljo. Pravila glede prednostnih virov lahko občina določi v občinskih prostorskih načrtih (OPN), občinskih podrobnih prostorskih načrtih (OPPN), občinskih odlokih ter strateških dokumentih, dodajajo. 

V NSi kritični do predloga energetskega zakona

Če bo vlada še naprej vztrajala pri spremembah, ki jih vsebuje predlog novele energetskega zakona, v Novi Sloveniji napovedujejo vložitev predloga za razpis referenduma. Kot je poudaril poslanec NSi Jernej Vrtovec, so v stranki prepričani, da novela energetskega zakona, ki jo je vlada v parlamentarno proceduro vložila na začetku decembra, globoko posega v življenja ljudi, zaradi nerazumnih potez aktualne vlade na tem področju pa bo prizadetih na sto tisoče ljudi. Novela zakona, kot je spomnil Vrtovec, med drugim prepoveduje projektiranje in vgradnjo kotlov na zemeljski plin ali utekočinjeni naftni plin v novih stanovanjskih stavbah, v strnjenih naseljih prepoveduje projektiranje in vgradnjo kurilnih naprav na tekoča in trda goriva ter onemogoča podeljevanje novih koncesij za graditev plinskega omrežja.

Eko sklad nudi subvencije na področju prehoda z lesne biomase na druge energente za ogrevanje in zamenjave dotrajanih MKN z MKN z bistveno manj emisijami. Za prejemnike redne denarne pomoči ali varstvenega dodatka znaša višina subvencije do 100 odstotkov stroškov naložbe. Energetski svetovalci mreže Ensvet pa nudijo tudi brezplačno, individualno in neodvisno energetsko svetovanje občanom, podjetjem in javnemu sektorju za izvedbo okolju prijaznih naložb.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (754)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bokiman95
31. 01. 2024 11.30
To se nebo nikoli zgodilo
Perivnik
30. 01. 2024 19.18
+1
Na ozemlju današnje Slovenije in Evrope se človek ogreva na lesno biomaso vse od takrat, ko se je ustalil, ko je postal poljedelec, ko si je zgradil bivališča zase in svoje domače živali. Koliko let je tega? Če bi bilo ogrevanje tako zelo škodljivo, potem bi rasa že izumrla. Mene bolj skrbijo avioni, ki na nas dobesedno vsako minutko spuščajo kerozin.
ariazus .
29. 01. 2024 16.25
+1
PRVO BI SE MORALI ZAMISLIT NAD TRDIMI KOVINSKIMI DELCI V ZRAKU,ZARADI KATERIH NAS JE EVROPA ŽE VEČKRAT BREZUSPEŠNO OPOZORILA!
cefre
29. 01. 2024 20.46
+1
Te pa dela industrija in letalski promet, a ker imajo tam vpliv samo veliki gospodje to sploh ne more biti obremenitev, saj kovina sama sili k tlem ker je težka in še magnetna, da jo zemlja dodatno privlači!
kakorkoliže
25. 01. 2024 21.48
+2
Namesto, da bi spodbujali izolacijo stavb in s tem manjšo porabo bodo raje prepovedali kurjenje.
Grma53
25. 01. 2024 11.43
+2
Tudi vžigalice bi morali ukiniti. Baje faracajti veliko manj onesnažujejo
smuuki
25. 01. 2024 11.16
+3
Če res hočemo kaj storiti za okolje uredimo promet. To postajanje v kolonah v enem mesecu bolj onesnaži kot cela kurilna sezona na drva. En lansira mantro da govedo onasnežuje ko to malo mine se pojavijo drva. Malo bolno je to poslušati te izmišljene mantre brez vseh dokazov. Nvo je ugasnimo in bo kar naenkrat vse prav. Požrejo enormne količine denarja in sejejo paniko na podlagi izmišljenih dejstev. Še niste opazili, da se to dogaja le v Sloveniji. Ista drva v Italiji kaj manj onasnežujejo? Tej butalski vladi se je zatemnilo. Enkrat bomo jedli čričke, drugič bomo prepovedali drva, spomladi bo prepovedano oglje za žar . Kaj bomo še pogruntali? Ustavili bomo steklarne,termoelektrarne,plavže, proizvodnjo termoizolacijskih materialov. To vse spušča delce v zrak.
Grma53
25. 01. 2024 11.48
+3
Golob v prostem času služi z elektriko. Zato vsi na sončne panele, da boste državotvorni. Država bi kupila še 13.000 starh računalnikov, pa tudi podrtij za sodnike je v Sloveniji še nekaj.
Sianne
30. 01. 2024 08.33
"Brez dokazov"? "Izmišljene mantre"? Če imaš črno na belem meritve, da se večina prebivalstva duši v dimu večji del zime. Seveda so problem tudi avtomobili, ampak to je stvar drugega resorja, tule bo pomagalo samo to, da Slovenija zrihta javni promet na nek spodoben nivo.. Če se pa tebi zdi, da je vredno žrtvovat 1200 ljudi na leto, ker ti ne bi menjal peči, pol pa je to druga zgodba.
Rafael Kramar
25. 01. 2024 09.33
+8
Ej, če bojo pa teli zdržali do konca mandata pa samo globok priklon...
murate
25. 01. 2024 10.25
+3
marker1
25. 01. 2024 09.30
+15
Država pri kurjavi z drvmi nič ne zasluži, he, he. Samo za to se gre. Drva so bila in bodo še glavno kurivo za ogrevanje. Kaj pa, ko zmanjka elektrike? Toplotne črpalke ne delajo, tudi centralna na kurilno olje ne dela, ker potrebuje elektriko za črpalko goriva in tople vode po ceveh. Zelo prav bo prišla peč na drva. Varčevati z elektriko in ogrevati se s toplotnimi črpalkami ne gre skupaj. Ljudstvo se bo samo znašlo.
kr nekdo
25. 01. 2024 10.36
+2
ma tudi na drva več ne delajo, če ni elektrike. razen kak gašperček pa kaka stara peč se še najde
25. 01. 2024 09.10
+11
V Sloveniji je veliko "strokovnjakov, ki znajo povedati kaj ne smemo", nihče pa ne zna povedat kako naj bi.
Komentator aligator
25. 01. 2024 08.51
+6
Napišite še kaj o globalnem staranju prebivalstva.
cefre
29. 01. 2024 20.51
No pa smo tam! Ker je povsod preveč toplo se mladini ne ljubi niti stiskati več (saj jim je potem prevroče) pa zato ni potrebe, da bi se kdo toliko stisnil, da bi kakega otroka naredil!
Medo1964
25. 01. 2024 08.49
+11
Gabite se mi. Upam,da vas cimprej odplakne revolucija
janmar1234
25. 01. 2024 08.43
+8
Novinar, ki je tole spisal je pa res en "tovor" Veliko vec ljudi v Sloveniji umre zaradi debelosti, pa nihče ne problematizira.....
cefre
29. 01. 2024 20.52
Gotovo je debel, pa se ne more sklonit, da bi lahko drva naložil!
MiiH
25. 01. 2024 08.37
+7
Zavajate. Prosim, raziščite kakšne minimalne izpuste lahko doseže npr PuroWIN na lesno biomaso aka sekance. Nihče se ne želi ukvarjat z "lastnino" starih kurilnih naprav/peči. V prispevku pred kratkim dimnikarjih je bilo vse povedano. Nadzor in ukrepanje na starih napravah, ne prepoved novih!
Komentator aligator
25. 01. 2024 08.34
+9
Pol pa razcvet termoelektrarn,da bomo ves ta les porabili.😄
tomi?
25. 01. 2024 08.33
+12
Smo iz Jesenic.Moja mama bo letos stara 94 let, zato ne zavajajte ljudi
andraa
25. 01. 2024 08.23
+15
čisto zavajanje naroda,elita hoče samo vse na elektriko zaradi profita
KVAJSTABO
25. 01. 2024 08.41
+6
Pa Holob hoče narest čim več prometa sebi in zato nam hoče vsilit posel s Star solar.
KVAJSTABO
25. 01. 2024 08.49
+3
A zdaj izpade, da je Slo kriva za ozračje. Mi smo itak pika na zemeljevidu tako, da nehajte utrujat! V kotlinah živeči pa avte pustite doma in svoje riti dajte na bus, ko greste v službo in bo zrak boljši. Vsak bi se rad s svojo makino pripeljal do skreta...Pol pa ne jamrajte, da teh par šporgetov onesnažuje zrak!
periot22
25. 01. 2024 08.09
+15
Potem pa nehajte se voziti z letali, križarkami,avtodomi!
cool1
24. 01. 2024 20.44
+18
Velesile USA in Kitajska , Rusija tudi ogrožajo planet z onesnaževanjem , ne pa teh nekaj naših Gašperjev na drva, verjamite, vi boste nehali kurit, onesnaževanje se bo nadaljevalo.
cefre
29. 01. 2024 20.54
duhccc
24. 01. 2024 20.39
+4
sej tut dalec od postenih politikov -poslancev...
Groucho Marx
24. 01. 2024 20.09
-1
Berem komentarje in vidim, da je sektaš Samo po novem tudi strokovnjak za energetiko. Kamor pokaže kuštravec, tja koraka naš Samo. Pravi lemming. 🤣😂