Slovenija

V Sloveniji imamo 121 Božičkov, 38 Miklavžev in 817 Rudolfov

Ljubljana, 17. 12. 2018 11.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ste vedeli, da je med Slovenci, ki so rojeni na zadnji dan leta, najpogostejše ime Silva (164), Silvo (78) in Silvester (78)? Nasploh je december precej specifičen mesec v letu – tudi kar se imen tiče. V tem času je na svet namreč prijokalo še posebej veliko Štefanov, Miklavžev in Nikolajev ter Silvij, Nikolaj in Štefk.

V preteklosti je otrok po stari ljudski navadi največkrat dobil ime tistega znanega svetnika, čigar god je bil najbližji njegovemu rojstnemu ali krstnemu dnevu. To je v precejšnji meri veljalo za otroke, rojene do leta 1969. Tudi med prebivalci, rojenimi v decembru, se nekatera imena pojavljajo precej pogosteje kot med tistimi, ki so se rodili v drugih mesecih. "Vsaj 20 odstotkov moških z imeni Silvester, Silvo, Štefan, Miklavž in Nikolaj ter ravno tolikšen delež žensk z imeni Silvestra, Štefanija, Štefka, Silva, Silvija, Nikolaja in Božica ter Otilija, Evica in Viktorija, ki so na začetku leta 2018 živeli v Sloveniji, je bilo namreč rojenih v mesecu decembru," lahko preberemo na spletni strani Statističnega urada RS (Surs).

Osebe, ki so se rodile v prazničnem času med božičem in novim letom, so zelo pogosto in precej pogosteje kot tiste, ki so se rodile v drugih mesecih leta, dobile imeni Silvester, Silvestra ali krajši različici Silvo, Silva, še poroča Surs.

decembrska imena in priimki
decembrska imena in priimki FOTO: Surs

Vsak drugi Silvester in vsak drugi Silvo sta rojena v decembru

Polovica vseh prebivalcev Slovenije z imenom Silvester in skoraj polovica vseh z imenom Silvo je bilo rojenih v decembru, prav na zadnji dan leta pa je bilo rojenih 78 Silvestrov in ravno toliko Silvov.

Ime Silva, to je skrajšana oblika imena Silvestra, so precej pogosto dobile prebivalke Slovenije, rojene na zadnji dan leta ali nekaj dni prej. Med tistimi, ki so se rodile prav na zadnji dan leta, na silvestrovo, pa je to ime najpogostejše in je Silv še enkrat več kot Marij, čeprav je Marija sicer najpogostejše žensko ime (Silva: 164, Marija: 86).

Ime Silvestra se sicer ne uvršča med najpogostejša ženska imena (ima ga 673 prebivalk in je po pogostnosti na 239. mestu), je pa med vsemi imeni prebivalcev, rojenih v zadnjem mesecu leta, najbolj decembrsko. Kar 56 odstotkov vseh žensk, ki so živele v Sloveniji na začetku leta 2018 in jim je bilo ime Silvestra, je bilo rojenih v decembru, 30 med temi pa prav na zadnji dan v letu. Tudi Silvija, različica imena Silvestra, je eno od decembrskih imen, saj je bila vsaka četrta Silvija rojena v decembru.

Štefani, Štefanije, Štefke in Štefice na štefanovo

Četrto najpogostejše ime žensk, rojenih v dneh med božičem in novim letom, je ime Štefanija, ženska različica imena Štefan, ki goduje 26. decembra. 52 odstotkov vseh žensk z imenom Štefanija se je rodilo v decembru, 4 odstotke od teh pa prav na štefanovo. V decembru se je rodilo tudi 46 odstotkov vseh žensk z imenom Štefka (ki je sicer lahko tudi klicna oblika imena Štefanija) in 20 odstotkov žensk z imenom Štefica.

Štefan je tretje najbolj decembrsko moško ime, saj se je 29 % (1.418) Štefanov od vseh 4.935, ki so na začetku 2018 živeli v Sloveniji, rodilo v decembru.

Decembra ima rojstni dan tudi četrtina vseh moških z imenom Nikolaj in četrtina vseh žensk z imenom Nikolaja. Pri imenu Niko, skrajšani različici tega moškega imena, povezava z mesecem decembrom ni tako izrazita. Pri imenu Nik, najkrajši različici tega imena, močno popularni v zadnjih letih, pa se povezava med rojstnim  dnevom osebe s tem imenom in dnevom, ko goduje Nikolaj, sploh več ne opazi.

Tudi četrtina vseh Miklavžev med prebivalci Slovenije ima rojstni dan v decembru. Drugače ime Miklavž ni prav pogosto; na začetku leta 2018 jih je bilo v Sloveniji 74.

Med decembrska imena sodijo še npr. Otilija, Viktorija in Evica, saj se pri vseh treh lahko opazi povezava med rojstnimi dnevi žensk s temi imeni in cerkvenim koledarjem ter s seznamom godovnikov. Tudi četrtina žensk z imenom Božica ima rojstni dan decembra. Moška različica tega imena, Božič, se med prebivalci Slovenije pojavi manj kot petkrat.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kaj pa decembrski priimki?

Obstaja pa priimek Božič. Na začetku leta 2018 ga je imelo 3.370 prebivalcev Slovenije in je po pogostnosti na 14. mestu. Na začetku leta je v Sloveniji živelo tudi 121 prebivalcev s priimkom Božiček, 38 s priimkom Miklavž in 817 s priimkom Rudolf.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RUGIEVIT
17. 12. 2018 15.54
+4
Odg na naslov ;In kup zavistnih Slovencev!!! Kolerik kaj misliš zakaj je tak? Sovražni govor je prepovsdan sovražna dejanja pa očino ne oz sovražno govor protiSlovencem je multi kulti proti njim pa prepoved!
Apostol1
17. 12. 2018 13.41
+12
"Mladoletni Kosovci napadali in pretepali celjske dijake" Tega ne smemo komentirati , božičke pa lahko. Veste gospodje iz 24 ur , solit se pojdite , tudi tole bi lahko bilo odprto za kulturno komentiranje , ker menim ,da ima vsak pravico povedati na kulturen način ,kaj si misli ob tem in mimogrede , nisem eden tistih ,ki meče vse , begunce in migrante v en koš , ravno obratno , vendar tole kar sem prebral je pa obsojanja vredno in to imam tudi pravico povedati , ker to ni sovražen govor ali pa kakršnakoli drugačna nestrpnost. Sedaj pa od vas gospodje ali boste pobrisali ali pa pustili , poudarjam še enkrat . žalil nisem nikogar , nestrpen nisem bil in tako dalje , povedati sem kot sem rekel ,da se ne strinjam z vami in dejanje mladoletnih Kosovcev najostreje obsojam , ker če bomo zatisnili oči tule jih bodo še kje.
Rade 74
17. 12. 2018 13.59
+7
Bravo za komentar. Itak da nam ne dovolijo, ker je veliki brat zaveznik Kosovarjev.