1°C

V Sloveniji lani čutili več kot 180 potresov, najmočnejši intenzitete 3,9

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
STA /Ti.Š. /
KOMENTARJI
7
Prebivalci Slovenije smo v letu 2020 čutili 161 lokalnih potresov in vsaj 23 oddaljenih, med katere spadajo tudi potres pri Zagrebu in potresi pri Sisku oziroma Petrinji na Hrvaškem, kažejo podatki Arsa. Ta preliminarno ocenjuje, da se zaradi potresa pri Petrinji spreminjajo potresne aktivnosti na oddaljenostih do 200 kilometrov od žarišča potresa.

Potres pri Petrinji je bil v svetovnih razmerah zelo močan potres (slika je simbolična).
Potres pri Petrinji je bil v svetovnih razmerah zelo močan potres (slika je simbolična).FOTO: Dreamstime

Lani je bil najmočnejši potres z nadžariščem v Sloveniji 17. julija pri Čezsoči, ko je bila magnituda potresa 3,9, intenziteta pa IV. stopnje po evropski potresni lestvici.

Najmočneje pa so prebivalci Slovenije čutili potres, ki se je 29. decembra lani zgodil v bližini Siska na Hrvaškem. Magnituda tega potresa je bila po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) 6,1, preliminarna intenziteta potresa v Sloveniji pa med V. in VI. stopnjo po evropski potresni lestvici.

Prav tako so prebivalci Slovenije močno čutili potres, ki se je 22. marca lani zgodil pri Zagrebu.

V zadnjih dneh je bilo po Sloveniji čutiti več šibkih in zmernih potresnih sunkov z žarišči na območju Slovenije. Nazadnje je imel minulo noč zmerni potresni sunek magnitude 1,5 žarišče v bližini Velenja.

PREBERI ŠE
Slovenija je tretja država v EU po potresni ogroženosti

Glede povezave potresne aktivnosti v Sloveniji s potresi pri Petrinji so na Arsu pojasnili, da je posledica vsakega potresa sprememba napetostnega polja in s tem sprememba potresne aktivnosti.

"Pri močnejšem potresu so takšne spremembe na večjem območju. Preliminarno ocenjujemo, da zaradi potresa pri Petrinji prihaja do spremembe potresne aktivnosti na oddaljenostih do 200 kilometrov od žarišča potresa," so navedli na Arsu.

Ob tem so poudarili, da je bil potres pri Petrinji v svetovnih razmerah zelo močan potres. Običajno se na Zemlji letno dogodi le nekaj več kot 130 potresov magnitude med 6 in 7.

Rušilni potres, ki je širše območje hrvaške Petrinje prizadel 29. decembra, je imel po podatkih hrvaških pristojnih služb magnitudo 6,2. V potresu je umrlo sedem ljudi, več deset jih je bilo poškodovanih. Potres je poškodoval več tisoč stavb, čutili so ga v več sosednjih državah. Območje Petrinje je močnejši potres stresel že dan prej, po najmočnejšem potresu pa je območje doslej dodatno streslo nekaj sto popotresnih sunkov.