Slovenija

Kakšne posledice bi imel tako močan potres v Ljubljani?

Ljubljana, 29. 12. 2020 14.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Anja Kralj
Komentarji
93

V Sloveniji zaradi današnjega potresa ni bilo hujših posledic. Strokovnjaki opozarjajo, da sta gradnja protipotresno varnih stavb in sanacija starejših ključnega pomena. Potres takšne intenzitete, kot je danes prizadel Hrvaško, bi v slovenski prestolnici namreč povzročil rušenje dimnikov, morda bi razpokale ali se delno porušile najslabše grajene stavbe.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kako bi potres prestala Ljubljana?
    02:44
    Iz 24UR: Kako bi potres prestala Ljubljana?
  • Iz 24UR: Potres vznemiril tudi Štajerce
    02:19
    Iz 24UR: Potres vznemiril tudi Štajerce
  • Iz 24UR: Rušilni potres na Hrvaškem
    02:27
    Iz 24UR: Rušilni potres na Hrvaškem
  • Iz SVETA: Kakšne so posledice potresa v Sloveniji?
    03:43
    Iz SVETA: Kakšne so posledice potresa v Sloveniji?
  • Iz SVETA: Potres smo čutili tudi v Sloveniji
    02:40
    Iz SVETA: Potres smo čutili tudi v Sloveniji

Kot je ocenil seizmolog Andrej Gosar, je sicer za podatke o škodi in vplivu na stavbe na področju Slovenije še prezgodaj. Je pa napovedal, da bo popotresnih sunkov še veliko in bodo trajali še dneve.

Potres, ki je danes okoli 12.20 stresel širše območje Zagreba, je imel po preliminarnih podatkih Evropsko-sredozemskega seizmološkega centra (ESMC) magnitudo 6,3.

"Intenziteto današnjega potresa sicer ocenjujejo na VIII-IX EMS-98. To pomeni, da je pričakovati veliko škodo na objektih, kot tudi potrjujejo prvi posnetki z nadžariščnega območja," so v Agenciji RS za okolje (Arso) zapisali na Twitterju.

Kaj bi takšen potres pomenil za stavbe pri nas? 

Potres takšne intenzitete, kot je danes prizadel Hrvaško, bi v slovenski prestolnici povzročil rušenje dimnikov, morda bi razpokale ali se delno porušile najslabše grajene stavbe, ocenjuje inženir gradbeništva Angelo Žigon. Zato je ključnega pomena gradnja protipotresno varnih stavb ter protipotresna sanacija starejših.

Današnji potres je vse prestrašil, a v resnici v Sloveniji ni imel rušilne moči, čeprav lahko takšni potresi vplivajo tudi na naše objekte. "Kljub temu, da smo ga v Ljubljani močno čutili, so potresi lahko bistveno hujši, se pojavljajo in prihajajo," je dejal in opozoril, da moramo zato graditi protipotresno varne stavbe, starejše pa sanirati.

Ljubljana je sicer po njegovih besedah glede na cono potresa srednje ogrožena. Potresno varne so predvsem stavbe, zgrajene po potresu v Skopju leta 1963, ko so za vso tedanjo Jugoslavijo začeli veljati novi predpisi. Tako so večinoma varne tudi stolpnice, z izjemo dveh ali treh, tiste, zgrajene v zadnjih 20 letih pa so po njegovih besedah za pričakovane potrese absolutno varne. "Seveda se lahko zgodi izjema, a je sila neverjetna," dodaja.

Najbolj pa so v Sloveniji ogrožene večstanovanjske zidane stavbe, bloki s tremi ali štirimi nadstropji, zgrajeni v 50. in začetku 60. let prejšnjega stoletja. Te namreč nimajo dobrega razporeda sten, nekatere imajo morda tudi lesene strope, zato so najbolj potresno ogrožene.

Ob tem opozarja, da je treba morebitne razpoke na stavbah nujno takoj sanirati. Prvi potres lahko denimo povzroči eno razpoko, s čimer se nosilnost stene že zmanjša, pri naslednjem potresu, čeprav je manjši, pa lahko že povzroči porušenje. Vsaka razpoka sicer po njegovih besedah ni nevarna, to denimo velja za horizontalne razpoke, medtem ko je treba razpoke na nosilnih stenah čim prej sanirati.

Na vprašanje, ali bi bilo morda treba pregledati tudi stavbe, ki niso vidno poškodovane, pa odgovarja, da so razpoke praviloma vidne, zato takšen pregled ni potreben.

"Med potresom ne tecite iz stavbe! Ne uporabljajte dvigala ali stopnic in ne skačite skozi okna," so zapisali. Priporočajo tudi, da si zaščitite glavo.

Na območju Slovenije sta bila podobna silovita potresa 6. maja 1976 zvečer v Posočju in 12. aprila 1998 v zgornjem Posočju. Prvega so čutili prebivalci v polmeru okoli 570 kilometrov, vse do Švice, južne Nemčije in Poljske, Češke in Madžarske, najhujšo škodo pa je na Slovenskem povzročil v Breginjskem kotu, Kobaridu in Tolminu, kjer je ponekod kar 80 odstotkov prebivalcev ostalo brez strehe nad glavo. Drugi pa velja za enega najsilovitejših potresov 20. stoletja z žariščem na ozemlju Slovenije. Njegova magnituda je bila 5,6, največji učinki pa so dosegli od VII. do VIII. stopnjo po EMS, so navedli na Arsu.

Kako ravnati ob potresu? 

Slovenija sicer leži na potresno nevarnem območju, zato moramo biti prebivalci podučeni o tem, kako ravnati med potresom in po njem, na spletni strani navaja uprava za zaščito in reševanje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Najboljšo zaščito pred potresom sicer omogoča stavba, ki je bila zgrajena in kasneje vzdrževana po načelih potresno odporne gradnje. Pomembno je, da vsako gospodinjstvo določi varna mesta, kamor se ljudje med potresom lahko zatečejo. Gre za mesta pod trdnimi mizami, med podboji vrat in ob notranjih nosilnih stenah.

Med potresom se je pomembno izogibati zunanjim in predelnim stenam, dimnikom in opekam, večjim steklenim površinam, velikim omaram in mestom, od koder lahko padejo stropna razsvetljava in težki predmeti.

Kot piše uprava za zaščito in reševanje, je pomembno, da med potresom ostanete mirni, prekinete svoje dejavnosti in ustrezno ukrepate. "Med potresom ne tecite iz stavbe! Ne uporabljajte dvigala ali stopnic in ne skačite skozi okna," so zapisali. Priporočajo tudi, da si zaščitite glavo.

Če se med potresom nahajate na prostem, se morate izogibati stavbam, zidovom, drevesom, telefonski in električni napeljavi, ulični razsvetljavi, prometni signalizaciji, daljnovodom, nadvozom, podvozom, mostovom in predorom, rečnim brežinam in obalam.

Za varnost med potresom lahko doma med drugim poskrbite tudi tako, da omare pritrdite na steno, velike in težke predmete postavite na nižje police, postelje pa umaknete od oken, predelnih sten in visokega pohištva.

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (93)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Wolfman
30. 12. 2020 10.04
Ker pas večje potresne nevarnosti poteka po osrednjem delu Slovenije, ker je v Ljubljani in okolici že struktura tal zelo problematična (barje), in ker je še precej zgodovinskih ter kamnitih stavb (stara Ljubljana)...! Torej kakšne posledice se torej lahko pričakujejo?!
mario64
29. 12. 2020 21.57
večina starih stavb je zgrajena iz kamenja ,zidakov vezana z zemljo namesto malte večina niti nima betonskih temeljev
Banion
29. 12. 2020 21.56
+1
Ne bit optimisti kajti v Ljubljani je kar nekaj montažnih blokov zgrajenih pred sprejetjem zakonodaje o potresni varnosti in ti bi se sesuli kot hišice iz kart
marzo
29. 12. 2020 21.59
Kje so ti montažni bloki? Na faksu so nas učili, da so smrtno nevarne stolpnice na Topniški, ki so zidane iz opeke in brez vertikalnih vezi. Ob potresu magnitude 6.4 bi se sesule kot hišice iz kart.
mario64
29. 12. 2020 21.51
iste posledice kot v petrinji
Jordan#23
29. 12. 2020 21.45
+3
Za razmislit, če se splača v Ljubljani kupit za 3000€ +/m2 stanovanje iz leta 1900. Pa močno upam, da nas potresen ne prizadane več!
toukr
29. 12. 2020 21.33
-1
.... ne bi imel ampak bo imel. Potres bo in ljubljana bo ob takem rukerju zelo poškodovana.
Wolfera
29. 12. 2020 21.22
+3
Mene pa zanima zakaj porocajo samo iz Petrinje kaj pa kraji zraven in okrog? Ali je epicenter res samo skoncentriran samo na neko mesto?
main
29. 12. 2020 20.40
+1
Najprej bi se porušili stari bloki, ki se trenutno prodajajo po 3200€/m2. Zavarovalnica izplača cca.1000€/m2, toliko je tudi cena gradnje na ključ.
IanNow
29. 12. 2020 20.18
+8
Hmmm.... Kakne bedarije... Kaksne bi imel pa v Pristini?.. Ali pa na Dunaju?... Katastrofalne povsod... Vazno da ni bil v lj ane.
daiči
29. 12. 2020 20.16
-1
Ta potres na hr bi moral bit opozorilo in posledično ukrepanje, da se stare stavbe v lj statično ojača. Ja to po domače pomen, da se v starem večstanovanskem bloku ali stavbi zbere denar in se to nardi. Se pač proda bmwje pa audije, kup dacie, pa se zbere dnar. K teh potresov bo zgleda skoz več. Druga varjanta pa je da se zavaruje stare stavbe proti potresom, če je to sploh možno zavarovat, namreč tako stare potresno povsem ne varne stavbe.
daiči
29. 12. 2020 20.21
+3
Je pa še neki potrebno povedat. Zdele je en po dnevniku povedal da če bi tak potress v lj bil, kot je bil dons v hr, bi blo škode okol 7 miljard evrov. To pa pomen naslednje, če bi ble stare stavbe v lj v veliki meri zavarovane pri zavarovalnicah, bi te zavarovalnice itak šle v stečaj in nebi dobil skoraj nič, ker vse zavarovalnce v tej dražvi nebi mogle tega plačat. Tako da to bi bla pač katastrofa tko al pa drugač.
MladInPerspektiven
29. 12. 2020 20.22
+3
daiči, verjami, da so večinoma takšna gradbena dela dražja kot bi naredil novo ...pa če kdo želi v ISTI obliki samo protipotresno. Večina si sploh ne predstavlja kaj to pomeni ...ni to zabetonirati 2 stebra in šlus
daiči
29. 12. 2020 20.24
+0
Baje se da z železnimi i profili precej ojačat stavbe, pa baje ni ful ful drago, je pa drago ja.
MladInPerspektiven
29. 12. 2020 20.30
+2
Ja vendar ni vseposod izvodljivo, da ne naštevam kakšne težave se pokažejo. Pri močnem potresu pa itak vse razpoka in je treba porušiti. Sedaj pa je razmisliti Ok imaš se čas (upamo) rešiti, kaj pa potem zidam zidam a denarčka ni.....ker si ga porabila za ojačitev... seveda če bi prišlo do močnejšega potresa... Bo treba ciganki da preveri
MladInPerspektiven
29. 12. 2020 20.33
+2
Žal brez pomoči države in subvencioniranja nekih del za preprečevanje bo takšno stanje še 100 let. Večina nima toliko denarja . Zato mislimo pozitivno potresa ne bo.
janezccc
29. 12. 2020 21.02
+2
Daiči, zavarovalnica ima take primere pozavarovane, tako da bi kar lepo dobili odškodnine.
jaro77
29. 12. 2020 21.30
+0
ravno zaradi tega rozloga nimam zavarovano pri slovnskih zavarovalnicah
motorist_mb
29. 12. 2020 20.00
+2
Sem mislil Pohorje imamo nič od potresa,malo morgen.
Bonsa
29. 12. 2020 19.58
+14
Vsakič ko se tla tresejo v bližini Slovenije pišete o Ljubljani kot, da druga mesta ne obstajajo. Tudi drugod po državi so pomembni zgodovinski objekti in hiše z ljudmi.
SlabaGuma
29. 12. 2020 20.14
+2
tedaj morajo novinarji iz občine, oz iz svojega pa se zgodi tako rekdo kot popoln sončev mrk.
Sandi11
29. 12. 2020 19.58
+2
A torej želite povedati, da so zgradbe v Petrinji zanič zgrajene? In da so bile zgradbe v Posočju leta 1998 zanič zgrajene? Torej 38 let po potresu v Skopju??? Zakaj še vedno obratujejo javne stavbe zgrajene pred potresom v Skopju???
MladInPerspektiven
29. 12. 2020 20.38
+1
Vse je v statiki in načinu kako delujejo sile
Rožice so zacvetele
29. 12. 2020 21.40
Skopje potres julij 1963...torej 57 let...se še dobro spominjam.
Rožice so zacvetele
29. 12. 2020 21.45
bububu123
29. 12. 2020 19.58
+5
kaj v Sloveniji obstaja samo Ljubljana??? Kako bi bilo v drugih mestih???
Quaresma7
29. 12. 2020 19.51
+8
Večina stavb v Ljubljani bi se enostavno porušila, stara Ljubljana v celoti, ker so stavbe iz srednjega veka. Zavarovalnice pa nebi nič krile ker se to v splošnih pogojih vodi(drobni tist) kot naravna katastrofa. Vsakršne filozofiranje v prispevkih je odveč.
marzo
29. 12. 2020 19.46
+6
Stanovanja v potresno nevarnih gradnjah se še vedno peodajajo po 3000 eur in več na kvadratni meter. Kupci ne računajte, da vam bo država gradila nova stanovanja, ko jih bo potres podrl!
Gepard007
29. 12. 2020 19.43
-3
Kaj je to magnituda 5,6? Po kakšni lestvici? Merkalijevi? Richterjevi? Kateri??
marzo
29. 12. 2020 19.50
+7
Če piše magnituda potem vsak osnovnošolec ve, za katero lestvico gre...
simeoni
29. 12. 2020 19.40
+3
Če bi se slučajno zgodilo to, kot se je v Petrinji na Hr.bi Hojsič poslal vso razpoložljivo policijo na ulice, da bi pisali kazni tistim, ki ne nosijo maske in tistim, ki bi po deveti uri pomagali ljudem ob nesreči.
Dinho8O
29. 12. 2020 19.38
+2
Kako hudiča si oni predstavljajo sanacijo protipotresne gradnje? To lahko začneš samo rusiti.
marzo
29. 12. 2020 19.51
+2
Ni res. Vse stavbe se da protipotrebo ojačiti brez rušenja.
BroNo1
29. 12. 2020 20.01
+3
Saj je povedal PV Hrvaške, da bodo celotno mesto obnovili z evropskimi sredstvi. Oni se znajo it, od vedno!
followme
29. 12. 2020 19.30
+2
Bo JJ sprejel odlok da vse starejse stavbe od 10 let podret in na novo zgradit