Slovenija

Ob dežju zaznali rahlo povišanje radioaktivnega sevanja

Ljubljana, 26. 08. 2019 11.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
161

Merilne postaje v Sloveniji so v soboto zvečer zaznale povišane vrednosti radioaktivnosti, in sicer v mestih, kjer je med 19. in 23. uro deževalo. Vrednosti so bile še vedno nizke, zelo nizke, in niso povzročale nevarnosti za ljudi, so pa ponekod merilne naprave zaznale podvojeno vrednost. Nekateri sumijo, da bi za rahlo povišanje radioaktivnosti lahko bila kriva nesreča z orožjem na jedrski pogon v Rusiji, a so nam na upravi za jedrsko varnost zagotovili, da gre za popolnoma naraven pojav.

Številne merilne postaje v Sloveniji so v soboto zvečer, ko je pričelo deževati po večini Slovenije, zaznale povišane vrednosti radioaktivnosti. Do povišanja je prišlo v času dežja, kar nakazuje na to, da je ravno ta izpiral radioaktivne elemente iz ozračja. Na nekaterih postajah je bilo povišanje dvakratno, a pomembno je poudariti, da je bilo povišanje nenevarno za zdravje ljudi. Povprečno naravno sevanje, ki ga zaznavajo določene postaje, je bilo okrog vrednosti 150 nano sievertov na uro, v času dežja pa je bila povišana vrednost med 220 in 280 nano sieverti na uro.

Merilna postaja Dobliče
Merilna postaja Dobliče FOTO: Uprava RS za jedrsko varnost

Vodja oddelka za monitoring na Upravi RS za jedrsko varnost Samo Tomažič nam je zagotovil, da je to rahlo povišanje radioaktivnosti posledica naravnega cikla. "Skozi razpoke v zemlji na površje prihaja radioaktivni plin radon, ki je posledica razpada urana. Radon še naprej razpada, med ostalim na radioaktivne izotope svinca in bizmuta, katere je možno zaznati z merilniki gama sevanja. Ob močnih nalivih se ti delci spirajo iz ozračja in povzročijo začasno povišanje ravni naravnega sevanja. Poleti, ko je zaradi suše veliko prahu v zraku, so ta povečanja bolj izrazita, sicer pa jih je možno zaznati celo leto."

Merilna postaja Slivnica
Merilna postaja Slivnica FOTO: Uprava RS za jedrsko varnost

Radioaktivna izotopa svinca in bizmuta imata zelo kratko razpolovno dobo (približno pol ure), zato je na merilnih napravah zaznati rahlo povišanje radioaktivnosti, ki hitro izgine. Na naše vprašanje, ali so zaznali kakršnokoli sevanje, ki bi lahko bilo povezano z nesrečo v Rusiji, so nam z uprave odgovorili, da ne: "Evropska merilna mreža bi zaznala takšne delce in to veliko prej, preden bi prišli do nas." Tudi radioaktivni izotopi, ki bi jih zaznali v primeru nesreče z jedrskih gorivom, bi bili drugačni – v primeru takšne nesreče se najpogosteje pojavijo radioaktivni jod, stroncij ali cezij. A teh, z izjemo zelo majhnega povišanja na Norveškem 15. avgusta, po Evropi niso zaznali.

Nejasnosti zaradi nesreče v Rusiji in strah v Evropi

8. avgusta je torej na severu Rusije odjeknila močna eksplozija, natančneje v vojaškem oporišču blizu vasi Njonoksa v oblasti Arhangelsk. Sprva je rusko obrambno ministrstvo trdilo, da je eksplodiralo med testom raketnega motorja na tekoče gorivo ter da sta pri tem umrli dve osebi. Kasneje pa je ruska državna jedrska agencija Rosatom potrdila, da se je nesreča zgodila med testiranjem motorja na jedrski pogon, v nesreči pa je umrlo pet znanstvenikov, trije so bili ranjeni. Potrdili so tudi, da se je eksplozija zgodila na morski ploščadi - znanstveniki naj bi zaključili teste, ko naj bi izbruhnil požar, motor pa eksplodiral.

Iz Rusije so kmalu zatem poročali o povečanju radioaktivnosti v bližnjem pristaniškem mestu Severodvinsk, prebivalci naj bi množično začeli kupovati jod, oblasti pa so uradno sprva zanikale govorice o povečani stopnji radioaktivnosti. Skorajda teden dni kasneje pa so priznali: stopnja radioaktivnosti v bližini eksplozije je bila kar 16-krat višja kot običajno, je potrdila ruska vremenska služba. V času po nesreči so nekatere merilne postaje zaznale rahlo povišanje radioaktivnosti, Rusija pa se je v naslednjih dneh skrivnostno zavila v molk. To prikrivanje je v Evropi vzbudilo številne teorije zarote in namigovanja na hujšo jedrsko nesrečo, ki naj bi jo Rusi prikrivali.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

15. avgusta so na Norveškem zaznali manjšo količino delcev radioaktivnega joda, a izvora takšnega majhnega povišanja radioaktivnosti ni mogoče potrditi, da bi lahko bili povečani z nesrečo blizu Arhangelska. Tudi količina jedrskega pogonskega goriva je v takšnih raketah načeloma majhna, tudi delno zavarovana. Eksplodiralo naj bi na ploščadi, tako da je tudi razpršitev jedrskega materiala bolj lokalizirana. V začetku avgusta so na severu Rusije njihove vojaške sile preizkušale novo orožje, ki ga Nato imenuje Skyfall, Rusi pa Burevestnik. Gre za vrsto manevrirne rakete, ki za pogon ne uporablja samo tekočih (ali trdih) goriv, ampak eksperimentalni motor na jedrski pogon, ki bi raketi praktično dal neomejen domet. Takšno orožje je bilo v preteklosti večkrat testirano, a so ravno posledice nesreče, ki se dogajajo, preprečile, da bi takšne rakete množično vpeljali v redne sestave vojaških sil, kar pa je nesreča v začetku avgusta samo potrdila.

Rusija vseskozi spreminja zgodbo

 Na Dunaju že iz časa hladne vojne deluje organizacija za Celovito prepoved jedrskih poskusov, ki nadzoruje, tudi s pomočjo senzorjev, ki so javno dostopni, če bi kakšna država izvajala jedrske poskuse ali če bi se zgodila jedrska nesreča. Ravno ta organizacija je bila med prvimi, ki je opozarjala, da podatki iz Rusije niso na voljo, Rusi pa so jim kot uraden razlog poslali sporočilo, da gre za "tehnične težave na povezavah." Šele več kot teden dni po nesreči sta se znova vzpostavila dva senzorja, so zapisali na svoji spletni strani. Senzorji po Evropski uniji so bili ves čas dostopni in niso zaznali povišanja radioaktivnosti. 

Rusija še iz časa Sovjetske zveze vzdržuje politiko nejasnosti in prikrivanja, predvsem glede zadev, ki bi lahko mednarodno očrnile ugled Rusije.
Rusija še iz časa Sovjetske zveze vzdržuje politiko nejasnosti in prikrivanja, predvsem glede zadev, ki bi lahko mednarodno očrnile ugled Rusije. FOTO: Twitter

Eden od namestnikov ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov je za Interfax dejal, da Rusija ni dolžna posredovati podatkov o radioaktivnosti, da je to njihova dobra volja. Prav tako je oštel dunajsko organizacijo, da je njihovo komentiranje zunaj njihovih pristojnosti. Sumljivo je predvsem bilo, da so merilne postaje imele "tehnične" težave po korakih, najprej tiste, ki so bile najbližje eksplozijam, nato pa so imele tehnične težave merilne postaje, ki so progresivno oddaljene od lokacije nesreče.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (161)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dyatlov
27. 08. 2019 15.37
+1
Ogromno doktorjev na portalu sodeč po komentarjih. Med njimi gotovo nekaj kadilcev, ki se ne zavedajo, da s kajenjem letno prejmejo 10-kratnik doze naravnega sevanja.
severnik
27. 08. 2019 13.09
+3
A ni zanimivo, tako pogost pojav, pa ga večina skoraj prvič sliši. Res zanimivo.
Kollerik
27. 08. 2019 10.30
+2
Ruskim informacijam ni skorajda nikoli za verjet, že neštetokrat preverjeno.
Klotilda H
27. 08. 2019 07.53
+2
VELIKA VEČINA RADONA JE DO ENEGA METRA NAD TLEMI. če večino časa preživimo v prvem nadstropju, smo popolnoma varni!!!
GospodT
26. 08. 2019 18.03
+4
Ne bi napisali, katere postaje so zaznale povečanje sevanja? Mora biti cela Slovenija enako zaskrbljena? No, mi imamo merilec radona v hiši in ni zaznal povečanja radona v tem času.
Yokte
26. 08. 2019 18.02
+26
Še dobro, da izvemo samo občasno za take informacije, drugače bi bili še bolj optimistični. Politiki in prodani novinarji nad zavajajo in nam prikrivajo veliko resničnih informacij. Seveda pa smo zemljani čedalje bližje samouničenju.
kolbek460
26. 08. 2019 17.44
+17
Idealni pogoj za rast gliv ,gob ,,čez 14 dni
alenka.NN
26. 08. 2019 17.40
+6
a se že ve, kje bo protest civilne iniciative...mislim, sosed hodi na te shode, da mu povem...
Soti99
26. 08. 2019 17.39
+21
Vemo vsi kako je bilo s černobilom........lep pozdrav
Soti99
26. 08. 2019 17.38
+13
Niti nisem prebral članka do konca ker ga ne rabim.....dejstvo je da "raja "ne more zaupat nobenmu ker nas itak vsi na......jejo vedno in povsod....sam vem da se vsi okoli mene počutijo tako slabo kot še nikoli vključno z mano......in če je vse res naj dvigne roko tist ko je kriv da nas "raje" ni obvestil..........
ElPapo
26. 08. 2019 17.03
+10
"not great but not terrible"
cekinar
26. 08. 2019 17.03
+13
Tisti ki smo preživeli Chernobil,bomo preživeli tudi to nesrečo skladišča v rusiji,ampak ne se tolažit,jederskega orožja je na žalost na svetu toliko ,da lahko uničimo 100 takih planetov ,kot je zemlja.
JosipBrozDrugi
26. 08. 2019 16.54
-9
Rešitev vidim v Janši. V mislih imam prispetje Ivana na cilj. Ha, ha, ha, . . .
kikoug74 .
26. 08. 2019 16.48
+34
Nesreča se je zgodila 5.8.2019 in ne 8. kot navajao. Mrtvih je 5 znanstvenikov in 12 ranjenih oseb. Evakuirali so 16.500 ljudi iz omenjnega kraja. Rusi pa itak vse skrivajo in to bodo počeli do konca, nato bodo šele delno začel vn metat rsnične podatke. Vsakršna nesreča ki se zgodi v Rusiji v zvezi z orožjem ni mačji kašelj in tudi ta ni bila.
lukeeeeeec
26. 08. 2019 16.48
+3
Iz preverjenih informacij so to letala, ki vsak dan trosijo po nebu nek prašek. Mi je sosedova Francka povedal, da vidi, kako se za vsakim avionom kadi!
lukeeeeeec
26. 08. 2019 16.47
-6
So že povečane radioaktivnosti. Čim ŠARKO pametuje o novi elektrarni, smo že kasirali, pa se še začelo ni!
Absurdistan
26. 08. 2019 16.07
+38
Naraven pojav, ki je bil aktiviran umetno...
periot22
26. 08. 2019 16.04
+30
Naraven pojav? In kdo to verjame?
štrekeljc
27. 08. 2019 10.08
-1
vodomer
26. 08. 2019 16.01
+12
vam povem da delajo vreme
Important notice
26. 08. 2019 17.38
+17
seveda ga delajo! Saj je javno objavljeno, da je na svetu 400 centrov za kontrolo vremena, od tega jih je 100 v evropi. kar pobrskajte po spletu.
Important notice
26. 08. 2019 17.41
+9
Geslo "weather and climate control" (če ne bo admin te objave brisal). Branja dovolj.
detect
26. 08. 2019 15.52
-7
spet teorije zarote.hehe