Slovenija

Kmetje čakali, da rastlina pride na površje, vendar so polja ostala prazna

Prekmurje, 25. 05. 2023 18.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Jana Ujčič
Komentarji
8

V Sloveniji imamo letos težave z oljnimi bučnicami in kot kaže, bo sledila podražitev bučnega olja. Največ težav je s semenom hibrid rustikal ne le v naši državi, ampak tudi v Avstriji. Pri nas naj bi bilo prizadetih več kot 1000 hektarjev njiv. Kmetje so te dni čakali, da rastlina pride na površje, vendar so polja bolj ali manj ostala prazna. Medtem ko dobavitelj semen niza dejavnike za slab vznik – od vremena do prepovedi uporabe fungicida se kmetje sprašujejo, kdo jim bo povrnil škodo.

Kmetovalec Franc Küčan iz Tešanovcev v Prekmurju ima 14 hektarjev njiv, na katerih je posejal avstrijsko seme buče hibrid rustikal, a je vznik katastrofalen.  "Če imamo 10 odstotkov pridelka, je dosti. Mislim, da dva, tri, pet odstotkov je nekega vznika, vse ostalo ni nič. Na vsakih 60 centimetrov bi morala biti mala bučka," pripoveduje. 

To seme je v preteklosti dajalo dober pridelek in dobro olje, pravi. Zato je tudi najbolj razširjeno. Letos pa šok. Izpad prihodka bo samo pri njem 3500 evrov na hektar, brez vhodnih stroškov. Če so se včasih posluževali večinoma kmetij s tem semenom, so zdaj oškodovani. 

Veliko težav imajo tudi v Avstriji. Tako množičnega primera ne pomnimo, pravi dobavitelj semen in poudarja, da je seme kakovostno in da ima vse certifikate. Kot pravi dobavitelj Simon Grmovšek iz RWA Slovenija, tako proizvajalec semena kot tudi kmetje niso storili nič narobe, ampak so številni zunanji dejavniki vplivali na seme, da ni vzniknilo. 

Štajersko in prekmursko bučno olje
Štajersko in prekmursko bučno olje FOTO: Tasteatlas

Poleg padavin in tega, da so semena imela hladna tla, je na trenutno stanje vplivalo tudi to, da je evropska komisija prepovedala sistemični fungicid, kontaktni fungicid, ki je bil uporabljen. Ta po besedah Grmovška deluje, vendar očitno slabše v razmerah, kot so bile letos.  

V normalnih razmerah je vznik 100-odstoten. "Kmetje se zelo dobro spoznamo na to, kdaj se sejejo buče, in vreme ni bilo problem," pravi Küčan in nam ob tem razkaže njivo, kjer je kmet sejal drugo sorto, ki je vzniknila. "Plačali smo seme, zdaj pa imamo veliko škodo," še dodaja. Na vprašanje, ali bodo dobili odškodnino, pa dobavitelj odgovarja z naslednjimi besedami: "Kaj pa lahko naredimo? Mi smo seme tudi plačali. Ničesar nismo naredili narobe, da bi sedaj bili ... Da bi se lahko pogovarjali o odškodnini."

Bučno olje
Bučno olje FOTO: 24UR

 Zadnjo besedo bo, kot pravi Küčan, imelo sodišče, ki bo povedalo, ali so upravičeni do odškodnine ali ne. Sicer pa so pristojne institucije že odvzele vzorce za analizo, pri čemer bodo ugotavljali, ali je bila morda slabša tudi kaljivost semena.  

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Potouceni kramoh
25. 05. 2023 21.45
+2
In to sam zato ker so prisegalj na sene hibrid rustikal.No zdej pa imajo rustikalno škodo.
Zentrum
25. 05. 2023 21.33
-2
A ni ta "zeleni" prehod naravnost fantastičen?
SDS_je_poden
26. 05. 2023 11.10
Kaj ima pa zeleni prehod veze z kaljivostjo semena?
graf
25. 05. 2023 21.21
+4
Škoda ker kmetje niso preizkusili kaljivost semena ! Ta zgodba me malo spominja čas ko smo za zatiranje koloradskega hrošča kupovali Zolone ki je imel deklaracijo za to ! No ; izkazalo se je da omenjeno škropivo ni imelo nikakršnega učinka na hrošče in KZZ nam je obljubil povračilo stroškov za nakup omenjenega škropiva kdor vrne prazno embalažo ! Vrnil sem 3 prazne ... pa do danes še nisem videl centa ! Tako gre to z obljubami ...
enapi
25. 05. 2023 21.11
+4
Lahko še zdaj posejejo. V 4-5 dni bo vzklito. Samo jamrati je lažje. Se sprašujem, če so sploh kaj posejali.
kladivo
25. 05. 2023 21.32
+2
Ce nebi sadili se tisto nebi rastlo ce nebi delala sejalnica bi seme ostalo... A misliti da se 14 ha na roko sadi 😄 bi glih do konca setve prisel ko bi mogo ze prve buce pobirat
231koak
25. 05. 2023 20.44
+3
Pač nebo bučnega na solati. Po zadnjih raziskavah niti ni tok zdravo, kot se ga promovira. Po višji ceni ne kupim niti deci
graf
25. 05. 2023 21.16
+3
vse kar zdrava oseba zaužije je zdravo , nasprotno pa če ni zdrava nima nič od zdrave hrane ! Sam bučnega olja ne maram , sočustvujem pa s kmeti zaradi izpada dohodka ...