Slovenija

Bolnišnice se resno pripravljajo na morebitne izredne razmere: 'Življenje se ne sme ustaviti'

Ljubljana, 25. 02. 2020 14.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Zaenkrat v Sloveniji še ni potrjenega primera s koronavirusom. Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek je na seji odbora DZ za zdravstvo sicer pojasnila, da so doslej opravili 49 testov na koronavirus, vsi pa so bili negativni. Bolnišnice se resno pripravljajo na morebitne izredne razmere. "S strokovnega vidika ni razloga za odpovedovanje javnih prireditev. Življenje se ne sme ustaviti. Maske niso potrebne,'' je še izpostavila.

Več videovsebin
  • Izjava o aktualnem stanju glede koronavirusa v Sloveniji
    09:01
    Izjava o aktualnem stanju glede koronavirusa v Sloveniji
  • Iz 24UR: Pri nas 49 testov, vsi negativni
    03:39
    Iz 24UR: Pri nas 49 testov, vsi negativni
  • Iz SVETA: Sestanek na Ministrstvu za zdravje
    05:37
    Iz SVETA: Sestanek na Ministrstvu za zdravje

Kot je sporočil predstavnik ministrstva za zdravje Darko Čander, so se na sestanku z vodstvi bolnišnic pogovarjali o pripravi na prvi val morebitnih kužnih oseb, vzpostavili so sistem za naprej, kako se bo zdravilo te paciente, zatrjuje: ''Lahko rečem, da smo pripravljeni na prvi val, dorekli smo določene ukrepe.'' Še enkrat je potrdil, da v Sloveniji še ni prvega primera s koronavirusom.

V UKC Ljubljana bodo prepovedali obiske

V bolnišnici Nova Gorica zatrjujejo, da so pripravljeni na sprejem prvega pacienta s koronavirusom. Dostavili jim bodo tudi nekaj zaščitne opreme iz blagovnih rezerv, so sporočili. Civilna zaščita jim je pripravila dodatno delovišče, šotor, kjer bi lahko bila pregledovalnica in triaža, če bi bile potrebe večje.

"S strokovnega vidika ni razloga za odpovedovanje javnih prireditev. Življenje se ne sme ustaviti. Maske nisi potrebne. ''
"S strokovnega vidika ni razloga za odpovedovanje javnih prireditev. Življenje se ne sme ustaviti. Maske nisi potrebne. '' FOTO: Dreamstime

Doc.dr. Tatjana Lejko Zupanc iz ljubljanske infekcijske klinike je izpostavila, da bodo UKC Ljubljana poskusili zaščititi pred vstopom potencialno kužne osebe, zato bodo od jutri preventivno prepovedali obiske, poostrili bodo dostope do kliničnega centra. Klinika za infekcijske bolezni se intezivno pripravlja na sprejem prvega bolnika, bolnika je možno takoj sprejeti, zagotavljajo. Kot so povedali, sicer preigravajo več scenarijev. Sestanek je pokazal, da se vse bolnišnice resno pripravljajo na morebitne izredne oziroma krizne razmere, panika med prebivalstvom po njenih besedah ni na mestu. Je pa Lejko Zupančeva opozorila, da bo vsekakor potrebna neka centralna koordinacija na ravni ministrstva. "Treba bo skupaj pregledati resurse, narediti plane, razdeliti resurse in skoordinirati s klinikami oziroma bolnišnicami, kjer še nimajo v celoti stvari pripravljenih," je dejala.

V UKC Maribor pravijo, da je nujna centralna koordinacija in da so pripravljeni na morebiten izbruh. Njegov strokovni direktor Matjaž Vogrin je opozoril, da je nujna centralna koordinacija, ustanovitev kriznega štaba, ki bo celoten projekt strokovno vodil, hkrati razporejal kadrovske resurse in opremo. Po njegovih besedah je nujno, da so navodila in strokovno vodenje iz enega mesta in niso stvari prepuščene posameznim regionalnim centrom ali posameznim bolnišnicam.

Na vprašanje, ali je smiselno, da si prebivalci nabavljajo zaloge in praznijo trgovine, je doc.dr. Tatjana Lejko Zupanc iz ljubljanske infekcijske klinike zatrdila, da panika ni na mestu in da naj si prebivalci nikar po nepotrebnem ne delajo zalog mask in razkužil. Zaenkrat po njenih besedah sicer ne vedo, ali so predvidene karantene mest in blokad cest kot v Italiji, a država po njenem mnenju ne bo zastala.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'Javnost je upravičena, da takoj dobi informacijo in jo tudi bo'

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek je na današnji seji odbora DZ za zdravstvo sicer pojasnila, da so doslej opravili 49 testov na koronavirus, vsi pa so bili negativni.

Po besedah Repar Bornškove zaenkrat testirajo le v Ljubljani in Mariboru, v sredo pa se bodo pogovarjali še z laboratorijem za Primorsko. "Še vedno nimamo nič, zaradi česar bi morali drugače ukrepati," je poudarila. Napovedala je, da bodo na ministrstvu za zdravje vsak dan opoldne javnost obvestili o odvzetih brisih in morebitnih potrjenih primerih okužbe z novim koronavirusom.

"Javnost je upravičena, da takoj dobi informacijo in jo tudi bo," je zagotovila državna sekretarka. Direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat pa je na seji parlamentarnega odbora za zdravstvo, ki še poteka, opozorila, da na spletni strani inštituta vseskozi objavljajo aktualne in ključne informacije za zaščito zdravja prebivalcev.

'Ni razloga za odpovedovanje javnih prireditev'

Na seji odbora DZ za zdravstvo so se dogovorili, da bodo ob pojavu okužbe na naših tleh bolnike usmerjali le v tiste javne zdravstvene ustanove, ki imajo 24-urno oskrbo in imajo dežurno službo. Na primarni ravni bodo to zdravstveni domovi. V bolnišnice bodo sprejemali le tiste s hujšim potekom bolezni. Ker bodo v primeru širjenja okužbe odpovedovali elektivne operacije, se bodo dodatne postelje sprostile tudi na drugih oddelkih bolnišnic, zato računajo, da bo postelj za nameščanje hudo bolnih dovolj.

Tako Repar Bornškova kot Pirnatova sta ugotavljali, da se ne glede na vse napore med ljudmi širi strah
Tako Repar Bornškova kot Pirnatova sta ugotavljali, da se ne glede na vse napore med ljudmi širi strah FOTO: Dreamstime

Danes so med drugim pripravili odgovore na številna vprašanja, ki jih ministrstva dobivajo z različnih resorjev, od tega, kako naj ravnajo javni uslužbenci ali kaj storiti z napovedanimi javnimi prireditvami. "S strokovnega vidika ni razloga za odpovedovanje javnih prireditev. Življenje se ne sme ustaviti. Maske nisi potrebne. Inštitucije morajo poskrbeti, da so zaščiteni zdravstveni delavci, organi na mejah, za ravnanje z zdravimi pa ni posebnih navodil," je pojasnila Repar Bornškova.

Direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat pa je povzela, kaj vse za potrebe informiranja prebivalstva, zdravstvenih delavcev in delavcev v drugih strokah so že pripravili na NIJZ. Kot je pojasnila, pripravljajo tudi "priporočila po meri" za nekatere poklicne skupine, na primer za promet.

'Med ljudmi se širi strah'

Tako Repar Bornškova kot Pirnatova sta ugotavljali, da se ne glede na vse napore med ljudmi širi strah. Glede tega je italijanski veleposlanik Campanile poslance opomnil, da se je treba "boriti proti paniki in neustreznim interpretacijam stanja na terenu". Kot je zagotovil, želi Italija delovati transparentno in koordinirano z drugimi državami.

Tudi predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek Travnik je izpostavila, da "javnost potrebuje jasne, enoznačne, objektivne informacije. Le tako jih je mogoče pomiriti".

Čebašek Travnikova je opozorila tudi na pojav stigmatizacije ljudi, ki so se vrnili iz tujine. Po njenih opozorilih bo treba načrtovati tudi psihosocialno pomoč ljudem zaradi koronavirusa. Da so bili obveščeni o poskusih, da bi vrnitev v vrtec preprečili otrokom kitajskih staršev, ki pa živijo v Sloveniji, je potrdila tudi Repar Bornškova, ki je pozdravila predlog predsednice zdravniške zbornice.

Zdravniška zbornica predlaga vzpostavitev mreže vstopnih točk

’’V razmerah kot so na terenu, o katerih nam poročajo zdravniki na primarni ravni, Zdravniška zbornica Slovenije predlaga in odgovorne poziva k vzpostavitvi mreže vstopnih točk (vhodnih ambulant) po celotni Sloveniji, kamor bi bolniki s sumom na okužbo z virusom COVID-19 lahko poklicali in odšli na pregled. Mreža ambulant (in kontaktne številke) bi morala biti javno objavljena za celotno Sloveniji in komunicirana preko vseh medijev,’’ so sporočili iz Zdravniške zbornice.

Stališče Zdravniške zbornice Slovenije je tudi, da je v primeru grozeče epidemije Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) dolžan prevzeti koordinacijo in dobavo ustrezne zaščitne opreme za vse zdravstvene delavce.
Stališče Zdravniške zbornice Slovenije je tudi, da je v primeru grozeče epidemije Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) dolžan prevzeti koordinacijo in dobavo ustrezne zaščitne opreme za vse zdravstvene delavce. FOTO: AP

Kot izpostavljajo, bi država za te točke tudi laže zagotavljala ustrezne pogoje delovanja – to je ustrezno zaščitno opremo za vso zdravstveno osebje, ki bi delovalo v teh ambulantah, in ločene ustrezne prostore. Prav tako bi iz teh točk država laže zagotovila jasno določeno logistično pot tako za prevoz pacientov, ki bi potrebovali bolnišnično oskrbo, in pošiljanje brisov v ustrezne laboratorije.

Zbornica te rešitve predlaga in jih bo ponavljala še naprej vse do ureditve razmer, saj se na njih kljub številnim kriznim sestankom, ki naj bi tekli na najvišji državni ravni, kot lahko spremljamo iz poročanja medijev, še naprej obračajo člani (zdravniki in zobozdravniki), ki iz ure v uro poročajo, da na primarni ravni Slovenija ni pripravljena na pojav in predvsem hitro in učinkovito ukrepanje zoper širjenje koronavirusa, opozarjajo.

NIJZ pozivajo, da pojasni, zakaj niso preverili, ali imajo izvajalci ustrezno opremo

Stališče Zdravniške zbornice Slovenije je tudi, da je v primeru grozeče epidemije Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) dolžan prevzeti koordinacijo in dobavo ustrezne zaščitne opreme za vse zdravstvene delavce. Zato NIJZ pozivajo, da pojasni, zakaj niso pri izvajalcih vse od 29. 01. 2020 preverili, ali ti imajo ustrezno opremo, ki je bila v navodilih: ''Menimo, da bi NIJZ te podatke moral imeti sistematično zbrane že pred dvema tednoma, vse tiste izvajalce, ki mu podatkov ne bi sporočili, pa bi morala takoj vnovič pozvati, da jim sporočijo stanje zalog in ali imajo kakršnekoli težave z dobavami'.'

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (700)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Blond James
26. 02. 2020 12.42
V bolnišnicah in kriznih štabih se pakira in distributira kokain vsakodnevno in v zdravstvenih domovih
34Schwantz
26. 02. 2020 10.46
+4
To je tako, kot da bi rekli kondom ni potreben, umivajte si spolovila.. če bo potrebno bomo dali kondome iz državne rezerve, v primeru seveda, da bomo potrdilo prvo okužbo. Me zanima kdo bo odgovarjal , ko bojo prve smrtne žrtve. V primeru, okužb predlagam da grejo čihat njej v face.
User1538643
26. 02. 2020 08.07
+4
" Lejko Zupančeva: panika med prebivalstvom po njenih besedah ni na mestu." - Panike med prebivalstvomb ni, ljudje ravnajo samozaščitno in umirjeno, in le želijo biti pravočasno obveščeni in varni, oziroma zbrinuti, pid okriljem lastne države, zanesljivo. Panika je morda na NIJZ...
hotchilipoper
26. 02. 2020 07.05
+15
Življenje se ne sme ustaviti'Pa se bo
hotchilipoper
26. 02. 2020 07.41
+10
Kar italijanska mesta poglejte,nikjer nobenega na ulici,in pri nas bo isto
spomin?ica2
26. 02. 2020 07.46
+1
NAJPREJ JE TREBA VSE USTAVITI IN IMETI RESPIRATOR MASKO, ČE ŽELIMO OBVAROVATI SVOJO DRUŽINO IN TO NAJMANJ STANE. a MESEC PREKINITI VSE OBOLELE PA TAKOJ V KARANTENO IN TO TAKŠNO Z ENO SAMO POSTELJO!! ZDRAVSTVENO OSEBJE BI MORALO ŽE DANES DELATI V POPOLNI,, BOJNI OPREMI,, KER LE TAKO BO PREŽIVELO.
spomin?ica2
26. 02. 2020 07.47
-1
ZA 1 MESEC PREKINITI DELO IN VSI V SAMOIZOLACIJO, POVSOD. ITALIJANOM BO STVAR ITAK UŠLA, SO PREVEČ LENI.
Krematorij666
26. 02. 2020 10.31
Respirator maska, ki je primerna za COVID19 ima oznako FFP3 in stane v Merkurju 13€ uporabna pa je Max. 8ur. Torej dnevni strošek za družino z 2 otrokoma cca 50€ če se odlociš da gremo z njo od doma v službo in solo in vseeno prekoračijo limit uporabe...torej maske odpadejo, ker je večji strošek poraba kot pa zaslužek...prekiniti delo je potem edina možna stvar. Sam glej ga zlodja, če pa to storimo je pa potrebna zaloga hrane...pa spet vsi vpijejo da folk paničari...
BUONcaffee
25. 02. 2020 21.59
+2
Raje se grem testirat na mejni prehod Hrvatom kot da okužim koga doma.
BUONcaffee
25. 02. 2020 21.54
+15
Ni panike greste na hrvaški mejni prehod pa vas bodo pregledali, tako da če vas zanima ali ste okuženi lahko rešite tako. Navodila naših strokovnjakov, da pokličete po telefonu in ostanete doma in ponovno pokličete le v primeru, da se slabo počutite in dušite je preveč tvegano za varnost drugih ljudi okoli vas. Dokler pri nas noben ne bo odgovarjal za svoje nestrokovnost in mislil le na visoke plače se bo dogajala svinjarija. Sem siguren, da je virus tudi pri nas.
Sany
25. 02. 2020 21.44
+16
Tudi pri nas so okuženi. V ZD Koper je okužena oseba, samo čakajo da opravijo vse teste, ker nočejo dajati v javnost, če ni popolnih testiranj!!
gorica
25. 02. 2020 21.41
+12
Če zbolite ostanite doma in nikakor ne hodite v ambulanto. Kličite, da vam povemo da si umivajte roke in pijte čaj. Bi bilo prav čudno, če bi že imeli kakšnega okuženega. Dokler ne bodo starostniki začeli cepati, mlajši pa hoditi na intenzivno nego zaradi težav z dihanjem. Kitajci so verjetno čisto brez veze zaustavili svojo industrijo, zganjajo paniko. Tudi vse druge države paničarijo brezveze. Ne vem ali smo mi najbolj pametni in vsi samo paničarijo, ali smo mi najbolj neumni? Samo dve možnosti. V Furlaniji izredne razmere. Ni problema, za zabavo je poskrbljeni v igralnicah v Novi Gorici. Pridite še ljudje iz notranjosti, da se Slovenci in Italijani vsi skupaj poveselimo.
BUONcaffee
25. 02. 2020 21.37
+18
Samo Slovenija odsvetuje maske, a ni to čudno??????? La kaj imajo za bregom??????
User1538643
26. 02. 2020 08.10
+3
jesenvoyo
26. 02. 2020 08.32
+5
Seveda odsvetujejo maske, če teh ni (so jih poslali na Kitajsko), bilo bi res smešno, če bi zahtevali nekaj, kar ljudje nimajo, pa celo za denar ne morejo dobiti.
Covid 19
25. 02. 2020 21.37
+4
Se mi zdi,da je zavladala prevelika panika,strah pred neznanim..ljudje praznijo trgovine,kot bi bila tretja svetovna..Nič ne bo zmanjkalo in tisti,ki se mrzlično zalagate,boste morali jutri spet v trgovino neglede na situacijo,pač je potrebno paziti na higieno in raskuževanje,pa iz družine tudi ni potrebno,da gredo vsi po štruco kruha...mislim pa,da bi nakupovalni centri naredili ogromno,če bi raskuževali vozičke,obvezna pa bi morala biti tako uporaba maske,kot tudi rokavic..
Krematorij666
25. 02. 2020 21.50
+11
Marsikomu ni jasno zakaj ljudje kupujejo in tudi sam sem se že pred tednom dni založil. Pač kupiš določene stvari zato, da ti ni potrebno v primeru večjega števila okuženih dodatno izzivati usodo z nakupom stvari. Seveda bom še naprej hodil v trgovino če pa pride do kakšne karantene imam pa vsaj nekaj zaloge doma...in ne gre se toliko zame kot za otroke. Kje je tu sploh problem? Si osel če imaš malo več zaloge doma kot ponavadi? Kupiš stvari, ki niso pokvarljive in jih vedno uporabljaš...ko to mine boš pač naslednji mesec kupil manj...meni je vseeno kaj si folk misli. Če bo panika kakšen teden ali dva bom namesto obiska trgovine zaradi malenkosti raje doma na kavču ležal...in ja, lahko gre le en v trgovino a tudi tisti eden lahko okuži na koncu celo bajto. To ne spominja na gospode, ki pametujejo o menjavi zimskih gum. Zakonski datum jih ne gane ker je še toplo in pametujejo da je škoda gum vsem ostalim. Ko pa zapade prva snežinka pa vsi panicno iščejo vulkanizerje in naročajo gume... Ni to panika, le preventiva. Saj ne kupiš tono banan, solate in narezane Poli salame...
jesenvoyo
26. 02. 2020 08.36
+4
To z vozički bi morala biti stalna praksa že prej, da bi jih redno razkuževali. Pri obisku bi morale prav tako trgovine,lokali imeti za vstopajoče imeti na razpolago maske, ki bi jih lahko navsezadnje zakasirali.
BUONcaffee
25. 02. 2020 21.36
+3
Iz Ukrajine ni nobenih novic??????
Krematorij666
25. 02. 2020 21.34
+7
Iranski minister za zdravje naj bi bil pozitiven na testu...ko bodo še naši otroci v vladi se bo pa začelo premikati na bolje...
BUONcaffee
25. 02. 2020 21.32
+9
Čudi me, da sedaj mirijo, da je virus nevaren samo za starejše ljudi, ko pa vemo, da je bil kitajski zdravnik mladenič v najlepših letih, pa direktor bolnišnice in ostale mlade sestre. A potem niso umrli ali so?????
Krematorij666
25. 02. 2020 21.35
+10
User1538643
26. 02. 2020 08.14
+1
Sedaj mirijo, ker je v bližini, če ne še bolj blizu, prej je bil nevaren na drugem delu sveta.
kuncci1
25. 02. 2020 21.28
+14
Trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko je prestopila vse pragove dobrega okusa... Zanimivo, da iz ZDA ne poročajo o virusu, ki se zlahka prenaša iz gostitelja na novo žrtev. Rezultat na koncu bo, oslabitev svetovnega gospodarstva in krepitev ZDA gospodarstva in nadvlada, kot v 50ih letih!!!
BUONcaffee
25. 02. 2020 21.27
+18
Po mojem imamo okužene tudi pri nas. A tisti okuženi so morali poklicati po telefonu in se držati navodil da ostanejo doma, tako, da testa niso opravili.
BUONcaffee
25. 02. 2020 21.22
+5
Naši strokovnjaki so preveč pametni za svetovno znanost. Če jih zavohajo američani jih bodo v zlatu plačali, samo da jim pomagajo razvozlati ta problem.
VAREN
25. 02. 2020 21.22
+5
Še en pameten na MZ. Pa še kako se bo življenje ustavilo. Govori, kot da nebi imel podatkov iz Kitajske in Italije. Se vid kako so zmedeni in preplašeni.
Tim Tomazi?
25. 02. 2020 21.19
+6
A drugače so v bolnišnici neresni. Zakaj je potrebno dodati resno?
BUONcaffee
25. 02. 2020 21.10
+5
Očitno bo cel svet okužen zato načrtujem pobeg na kak otok, kjer ni še stopila človeška noga in virus z njo. Rabim nekaj žensk in moških za moje pomočnike, da si naredimo varen raj..
marston
25. 02. 2020 21.18
+2
evo-ga
25. 02. 2020 21.09
-2
Prvi korona virus ze v Izoli
BUONcaffee
25. 02. 2020 21.10
+1