Slovenija

V slovenske bolnišnice na pomoč 30 zdravnikov in medicinskih sester italijanske vojske

Ljubljana, 18. 11. 2021 09.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Anja Kralj, Maja Pavlin
Komentarji
261

Kot je sporočil minister za obrambo Matej Tonin, bo italijanska vojska Sloveniji pomagala s 30 zdravniki in medicinskimi sestrami v boju proti covidu-19. Zdravstveni sistem v Sloveniji je namreč zaradi priliva covidnih bolnikov na robu zloma. Kot je na novinarski konferenci dejal minister, je odziva naših sosedov zelo vesel, pomoč pa pričakuje v najkrajšem možnem času. Ob tem je dodal, da so se glede pomoči pogovarjali za letošnje leto, nato pa pričakujejo, da se bodo številke toliko znižale, da se bo slovenski zdravstveni sistem z okužbami uspel spopadati sam.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pomoč iz Italije
    02:12
    Iz 24UR: Pomoč iz Italije
  • Iz SVETA: Pomoč bolnišnicam iz Italije
    02:57
    Iz SVETA: Pomoč bolnišnicam iz Italije

 

Obrambni minister Matej Tonin je včeraj sporočil, da bo Sloveniji na pomoč priskočila Italija. Italijanska vojska bo namreč pomagala s 30 zdravniki in medicinskimi sestrami/tehniki v boju zoper covid-19. V okviru enot Slovenske vojske bodo napoteni v slovenske bolnišnice, je dodal.

Kot je dejal, se z italijanskim kolegom pogovarjal o trenutni covidni situaciji v Sloveniji, pri čemer mu je minister Guerini obljubila pomoč. "Slovenija bo poskrbela za njihovo nastanitev, Italija pa bo poskrbela za osebje, ki ima izkušnje in ki zna delovati na covidnih oddelkih." Z italijanskim ministrom sta se pogovarjala tudi o tem, da so italijanske vojaške sile v Italiji močno vpletene v boj proti covidu.

Ministra za obrambo sta ob začetku včerajšnjih pogovorov izmenjala informacije o trenutnem stanju glede okuženih bolnikov in boju zoper covid-19, so sporočili z vlade RS. Minister za obrambo Tonin je ob tem italijanskega kolega zaprosil za pomoč z zdravstvenim osebjem. Minister Guerini je dejal, da na podlagi italijanskih izkušenj razume trenutno situacijo v Sloveniji in ponudil tovrstno pomoč. Ministra sta se tako dogovorila, da bo Sloveniji na pomoč priskočilo do 30 zdravstvenih delavcev italijanske vojske, ki se bodo pri delu v bolnišnicah pridružili moštvom Vojaške zdravstvene enote Slovenske vojske, ki že od začetka tedna pomagajo slovenskemu zdravstvu.

Tonin je pojasnil, da se je Slovenija v tej prvi fazi iskanja pomoči najprej obrnila k sosedom ter da ima Italija bogate izkušnje v boju proti novemu koronavirusu. "Tudi sam minister Guerini je povedal, da so se v njihovih najhujših trenutkih po pomoč obrnili k svojim sosedom ter da jim je pomagala tudi Slovenija, zaradi česar čutijo dolžnost, da pomagajo," je dejal.

Matej Tonin
Matej Tonin FOTO: Twitter

Ob tem je dejal tudi, da so se o pomoči pogovarjali predvsem za letošnje leto, torej leto 2021: "Nato pa se pričakuje, da se bo število okuženih in v bolnišnicah toliko zmanjšalo, da bo slovenski sistem zmogel sam. Vendar pa so nam sosedje pripravljeni pomagati v tem najhujšem vrhu." Tonin je izrazil pričakovanje, da bi trenutni ukrepi, med katerimi je tudi strožji nadzor pogoja PCT, pomembno zmanjšali število okuženih in tako bi posledično slovenski zdravstveni sistem zmogel sam poskrbeti za vse obolele, pa tudi tiste, ki se zdravijo na oddelkih intenzivne nege.

Pomoč pričakuje kmalu, a ob tem poudarja, da to ni odvisno le od slovenske strani, temveč tudi od tega, kako hitro bo Italiji uspelo zbrati ekipe. Ob tem je dodal tudi, da so od ministrstva za zdravje že dobili podatke, na katerih področjih je pomoč najbolj potrebna, nadalje pa da bosta vse logistične in tehnične zadeve uskladili slovenska in italijanska vojska.

Na podlagi dogovora med ministroma bo Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije opredelilo, katere specialnosti zdravstvenih delavcev potrebujemo, o tehničnih podrobnostih pa se bosta nato dogovorila načelnika obeh vojsk. V Slovenijo bodo italijanski vojaki napoteni na podlagi veljavnega sporazuma o sodelovanju med obema vojskama, pri čemer bo Slovenska vojska zagotovila namestitev in prehrano italijanskih kolegov, so sporočili z vlade.

Tonin je potrdil, da sta se z zdravstvenimi ministrom Janezom Poklukarjem pogovarjala tudi o možnosti zdravstvene pomoči drugih držav. "Vse je odvisno od same situacije," je pojasnil Tonin. Poudaril je, da si predvsem želi koordiniranega delovanja, "da ne bi imeli v enem trenutku preveč, v drugem pa premalo kadra".

Kot so danes povedali na UKC Ljubljana, se pomoči italijanskih kolegov veselijo. Kot je povedala Tatjana Lejko Zupanc, bodo verjetno prišli strokovnjaki s področja intenzivne nege, zato težav ne vidijo, pomoč pozdravljajo in jo nujno potrebujejo, saj brez tuje pomoči utrujeni zaposleni kljub pozitivni naravnanosti ne bodo zmogli.

Stiska v zdravstvu je velika, zdravstveni sistem je na robu zloma. Stanje zaradi covidnih bolnikov bo tako, kot svarijo na onkologiji, vplivalo tudi na delo na njihovih oddelkih, česar pa jih je zelo strah, obremenjuje jih tudi  prerazporeditev kadra na covidne oddelke, predvsem anesteziologe bodo potrebovali na covidnih oddelkih. Razsežnost epidemije se kaže tudi v kadrovski stiski, saj zboleva in je v karanteni tudi zdravstveni kader. 

Ali bodo slovenske covidne bolnike sprejemale tudi sosednje države, še ni znano. 

Koronavirus pasica nova


  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (261)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

taurus111
19. 11. 2021 15.49
+1
Lahi niso pomagali nikoli zastonj ! Toninu so podtaknili gnil avijon z še bolj gnilo posadko . Nasvidenje pamet ( adijo mozak )
muci13
19. 11. 2021 08.09
+2
No sinočnja izjava "majstra" Tonina je bila pa cvetka vseh cvetk: "Ne vemo še kdaj bodo zdravniki in sestre prišli, moramo prej rešite še veliko logističnih problemov." In kakšni so ti strašni logistični problemi -menda ja imamo dost praznih hotelov, da jih damo kam spati, pa tudi za sendviče bomo še zbrali, da ne bodo lačni!
akmt
18. 11. 2021 21.27
+2
Pipistrel, ob prodaji naslednjega aviona v tujino se javim kot poslovno darilo za resevanje zdravstva v konkretni drzavi
akmt
18. 11. 2021 21.20
+4
Imam najboljse izkusnje iz interne. NI SANS, DA GREM V RDECO CONO RESEVAT ANTICEPILCE, GA NI DNARJA.... Nisem se okuzila, ena od redkih, ker ostale kolegice nosijo masko na bradi, cepile so se le zaradi dopusta na Hrvaskem.... Ne skrbet, te se ze javljajo kar same. Dnar je dnar. Tako da-mene ne vidite..... Imam spostovanje do sebe. Najprej pluvajo cez tebe, ko delas na vstopu v bolnico, preverjas pogoje, se spopadas z utrganci, ki nocejo cez merjenje temperature, ces da bodo cipirani, ki nocejo kirurske maske, ces da so doma pod mikroskopom videli majhne kacice, laznjivci, ki se pozitivni vtihotapijo v bolnico, "zlati sinovi", ki OKUZENI vozijo lastno mamo po urgencah, zdravstvenih ustanovah, da grejo se pa nakupih, je itak jasno.... In TAKSNE naj grem resevat....?!?! Ga ni dnarja.....
Špartanec
18. 11. 2021 21.54
+0
Zamenjaj poklic, pod nujno. Bogi tisti, ki tebe nabaše.
geny42
19. 11. 2021 11.52
+0
Špartanec, predlagam, da se javiš za prostovoljca in se z “akam” dogovoris da ti razkaže vsa ta delovna mesta, da na vsakem prživiš samo en dan, pa boš potem razgljabljal kdo na zamenja poklic
akmt
18. 11. 2021 21.13
+3
Nam, sestram boste sedaj zvisali place za 1 razred. Namesto 1150 bo 1200place,ce imas diplomo, 24let dela in zahtevno delo. Hvala. Ps:vsi diplomanti bodo sli cez mejo se naprej.
levidesničar
18. 11. 2021 21.08
+1
Kaj a ni več kot 35.000 delavcev v zdravstvu? Pa cel kup študentov se prostovolno javilo, vojska,.... Koliko je na enega kovid bolnika, 15 zdravstvenih delavcev??? Ostali pa par drugih malenkosti delajo, če vse ukinjajo.
ervinja
18. 11. 2021 20.56
+3
Svoje odpuščamo pa iščemo drugje sramota
akmt
18. 11. 2021 21.21
-2
Katerega zdravstvenega delavca so odpustili....??? Dej ne nakladaj. Ce bodo pa odpustili ponarejevalce testov, je pa to itak po zakonu
beuta
18. 11. 2021 20.52
+3
Vabim italjanske vojake da si vzamejo slovensko istro nazaj saj ce ostanejo s slovenijo bodo propadli…
LoToGo
18. 11. 2021 20.38
-2
Karkoli bo naredil boste rekli, da ni prav. Kakšno povezavo ima letalo in pomoč zdravstvenega osebja iz Slovenije?Seveda lahko vidite tudi še kaj hujšega you žal. Vse je v glavi.
ad21
18. 11. 2021 20.38
+3
Čudno je to, da zdravniki niso iz CIVILNE sfere, ampak vojaški .
Bofur
18. 11. 2021 20.37
+2
Bella Ciao, bratski italijanski narod pomaga Slovencem ... 2. brigada divizije Garibaldi je bila brigada v sestavi Narodnoosvobodilne vojske in partizanskih odredov Jugoslavije in ki je delovala med drugo svetovno vojno na območju Kraljevine Jugoslavije. Tega nikoli ne bomo pozabili. Če ne bi bilo, tistega Toninovega nakupa letala, bi skoraj zajokal, ker so nam v stiski edini priskočili na pomoč ... italijanski zdravniki
Bofur
18. 11. 2021 20.33
+7
Za 72 milijonov evrov smo dobili za en mesec 30 zdravnikov in eno letalo, ki ga bomo pa lahko uporabljali šele čez 18 mesecev ... Zakaj vlada raje ni 72 milijonov evrov nakazala v sklad za mlade zdravnike in za višje plače medicinskih sester, da ne odhajajo delat v Avstrijo ?
32015mofo
18. 11. 2021 21.04
+1
To se je delalo prej 10 let. Smo bili zato na boljšem?
z765
18. 11. 2021 20.30
+4
Kupiš vojaško letalo , zraven dobiš še 30 vojaških zdravstvenih delavcev. Dobra kupčija, ni kaj .
ho?emVšolo
18. 11. 2021 20.29
+6
Lažnjivi KLJUKCI NSi trdijo, da ni denarja za upokojence v domovih, ker v proračunu ni denarja za plače zaposlenih v DSO
Greghorian
18. 11. 2021 20.28
+3
Samo slepilni manever da zakrijejo nakup avijona za 36eur po slovencu. Draga pomoč tole..
ho?emVšolo
18. 11. 2021 20.27
+2
darilo ob nakupu vojaškega letala
Aleks 85
18. 11. 2021 20.12
+4
Najprej letalo potem pa nakljucno pomoc iz italije... Tonin" najprej smo se obrnili na pomoč k sosedom".ali se meni samo zdi ali imamo 4 sosede s tem,da smo z madžari " pobrateni" ampak njih nismo vprašali
srebrnibreg
18. 11. 2021 20.00
+5
Nagrada za nakup vojaškega letala. Aja...ni še do kraja dogovorjeno.
jahta
18. 11. 2021 19.57
+5
Spet se je zlagal,zdaj mu že kar gre,samo ni tako pretkan kot šef.Ni še dogovorjeno -je povedal na koncu,ko je objavil presunljivo novico zaradi katere je bil v Rimu(no avion je spotoma kupil in še malo denarja prinesel v žepih).Sprenevedanje !
Enadvatristiripet
18. 11. 2021 19.43
+5
Tonin, sam 30 vojaskih zdravnikov ste dobili v povracilo za nakup vojaskega letala ali je se slo kaj v zep?