Slovenija

V slovenske javne osnovne šole vključenih 268 ukrajinskih otrok

Ljubljana, 01. 04. 2022 19.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Staša Lozar
Komentarji
0

98 novih ukrajinskih otrok naj bi se dosedanjim 268 pridružilo prihodnji teden, sedem pa jih že obiskuje srednješolski program. Šole se otrokom trudijo olajšati vključevanje s tečaji slovenskega jezika, šolski sistem pa omogoča, da jim prvo leto ne bo treba pridobiti ocen. V Sloveniji se je sicer do danes prijavilo okoli 15.000 ukrajinskih beguncev, za začasno zaščito jih je zaprosilo nekaj več kot 8000, le 88 izmed njih so doslej status upravne enote priznale, kar pa ne ovira šolanja, zdravstvene oskrbe in vseh drugih nujnih pravic za begunce.

Diana in Mark sta pred mesecem iz napadene Ukrajine z mamo pribežala v Slovenijo. In oba sta se pred dvema tednoma vključila v eno od mariborskih šol. Uspešno se tudi že učita našega jezika. "Lahko že štejem do 10 po slovensko. In naštejem barve. Modra, bela, črna," je veselo dejala Diana. Sta dva od 268 ukrajinskih otrok, ki so se že uspešno vključili v osnovnošolski proces.  

Otroke so sprejele osnovne šole po vsej Sloveniji. Slovenska zakonodaja dopušča, da so prvo leto neocenjeni.  "V celoti ali pa iz posameznega predmeta, v drugem letu pa morajo potem izpolnjevati kriterije kot slovenski učenci," pojasnjuje Boris Zupančič, vodja Sektorja za osnovno šolstvo na MIZŠ. 

Ukrajinski begunci
Ukrajinski begunci FOTO: AP

Sedem ukrajinskih otrok je vključenih še v štiri srednje šole, štiri pa so sprejeli tudi v javne glasbene šole. "So pa morali izpolniti kriterij nadarjenosti in glasbena šola je morala imeti v tistem trenutku prostor," še doda Zupančič. Od okoli 8000 beguncev, ki so pri nas doslej zaprosili za začasno zaščito, je to država doslej priznala le 88 izmed njih. Za finančno pomoč jih je doslej prosilo le pet. In čeprav večina še čaka na ureditev statusa, otrokom to obiskovanja šole ne preprečuje.  

Pretežni del beguncev je otrok, samo v Logatcu jih je v nastanitvenem centru 125. Popoldne jih je obiskal notranji minister, na posebnem sprejemu ob 100-letnici rojstva pisateljice Ele Peroci in 65-letnici Muce Copatarice pa jih je skupaj s slovenskimi otroki pozdravil predsednik države.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.