Slovenija

'V slovenski politiki imamo močne skupine solistov in to ni nič novega'

Ljubljana, 29. 08. 2019 17.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
78

Levica, ki z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pogojuje podporo proračunu, ima pravico izvajati svojo politiko tako, kot misli, da je prav, je dejal premier Marjan Šarec. A jo je za primer, če se bo odločila za prekinitev sodelovanja z vlado, spomnil na izjavo izpred leta dni: Ko se ena pot zapre, se odpre druga.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pogajanje Levice
    02:57
    Iz 24UR: Pogajanje Levice
  • Iz 24UR ZVEČER: Mesec o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja
    07:02
    Iz 24UR ZVEČER: Mesec o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

V tem primeru Levica ne bo smela biti užaljena, je na današnji novinarski konferenci Levici sporočil predsednik vlade Marjan Šarec. Na vprašanje, ali zapiranje ene poti in odpiranje druge že pomeni pogovore z NSi, je odgovoril le z besedami, da je vse odvisno od poteka nadaljnjih dogodkov.

Levica je sicer v sredo predlagala ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in njegov prenos v obveznega. Če koalicija predloga ne bo podprla, grozijo, da bodo glasovali proti proračunu.

Šarec Levici: Ko se ena pot zapre, se odpre druga
Šarec Levici: Ko se ena pot zapre, se odpre druga FOTO: AP

Šarec je glede pogojevanj povedal, da so fronte ves čas, le da malo mirujejo. Sicer pa Levica po njegovih navedbah ob odpiranju te fronte ne pove, da v sporazumu o sodelovanju z vlado piše, da bodo dopolnilno zavarovanje ukinili, če bo finančno vzdržno oziroma če bo finančna situacija to dopuščala. Prav tako je navedeno, da bo zakon pripravila delovna skupina, in ne Levica, je spomnil Šarec. Na vprašanje o soliranju te stranke pa je odgovoril, da imamo v slovenski politiki "močne skupine solistov in to ni nič novega".

Podobno kot koalicijski partnerji pa je glede na ocene ministrstva za zdravje in ministrstva za finance predsednik vlade ponovil, da predlog Levice ne pije vode. "Če minister za zdravje in minister za finance, ki sta opremljena s podatki, pravita, da to ne pije vode, potem ne pije vode. Ne vem, kje bomo kar iz zraka dobili 500 milijonov evrov, so pa še druga nerazjasnjena vprašanja," je poudaril.

Šarec je še spomnil, da je bila danes prva seja vlade po počitnicah. S tem so zakorakali v novo obdobje, pred njimi je proračun, sprejetje davčnega prestrukturiranja in druge naloge, čaka jih veliko dela, je dejal.

Spomnil je, da se vsi v koaliciji strinjajo, da takšno dopolnilno zdravstveno zavarovanje, kot je zdaj, ni ustrezno. Ampak na tak način, kot je zdaj predstavljeno, se po njegovem prepričanju tega ne da izvesti. "Ta predlog zakona že zdaj, ko je še nekaj konjukture, ni vzdržen, kaj šele, če pride do ohladitve gospodarstva. Takrat sploh ne bo," je opozoril premier. Poudaril je, da ministroma Andreju Bertonclju in Alešu Šabedru bolj verjame kot predstavnikom Levice. "Mogoče nisem ponosen na to, a tako je," je dodal.

O vezavi zaupnice na proračun je po njegovih navedbah še prezgodaj govoriti, o tem se bo odločil takrat, ko bo čas za to. Odvisno je tudi od proračunskih sej vlade in postopka v DZ: "Če bom tako ocenil, bo pač do tega prišlo."

Mesec ocenjuje, da je nesprejemljivo, da se njihovih predlogov ni jemalo resno

Koordinator Levice Luka Mesec pa je v današnjem odzivu na izjave koalicijskih partnerjev ponovil, da je dopolnilno zdravstveno zavarovanje eden od ključnih projektov, ki so ga definirali v sporazumu z vladnimi strankami za letos. "Če ta projekt pade in na koalicijski strani ne bo posluha, da bi se uskladili in jeseni oblikovali predlog, ki bo sprejemljiv za vse, s tem pade temelj, na katerem lahko gradimo prihodnje sodelovanje med Levico in vlado," je poudaril.

Po njegovih ocenah je nesprejemljivo, da se njihovih predlogov do zdaj ni jemalo resno. V prvi polovici leta je bil od 13 zakonodajnih projektov, ki so jih opredelili v sporazumu o sodelovanju, sprejet samo eden, zato so se odločili, da dopolnilno zdravstveno zavarovanje kot ključen projekt vežejo neposredno na potencialno podporo Levice proračunu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

falcon11
05. 09. 2019 17.47
Če bi ta vlada padla, bi verjetno šarec sestavljal še eno in veliko bolj čisto z manj strankami v koaliciji, levice pa verjetno sigurno ne bi bilo poleg, če bi sploh prestopila parlamentarni prag.
resslovenka
30. 08. 2019 19.34
"indijansko poletje v slovenski politiki", bi lahko poimenovali politično dogajanje, ki se nakazuje to jesen. No, nekaj me zanima, pa nisem zasledila na tem portalu nič... še 🤔. Kaj pa Hranilnica Lon in nadzornik g. Tone Rop. Kar zanimivo. Po branju na tujih portalih sodeč. Ah pa Jankovići... Pravijo da maček, če ga vržeš, vedno pristane na nogah. Ena sama elita, blagor nam. Pa gospod Racman , ki se ne skriva, bi pa moral že sedeti, a nihče ne ve kje je, se bojda boji za svoje dostojanstvo. Naj ga potolažim, že zdavnaj ga je izgubil. Pa še in še bi se dalo naštevati. Ostali pa tudi. 🤗
SLOVENEC
30. 08. 2019 17.25
-1
Če šarec zdaj ne popusti grožnjam levice in bo vstrajal pri svojih izjavah, potem ga naslednjič tudi jaz volim. Če se poveže z desno opcijo pa je to to. Slovenija na najboljši možni poti.
srebrnibreg
30. 08. 2019 19.09
+2
Hasan
30. 08. 2019 13.53
-3
Pravijo,da vlada nič ne dela.Ja,dela-prodala je banke,domove za starejše gradijo tujci in iščejo v tej niši dobiček,država pa temu tiho ploska,mladim za stanovanja predlaga Airbnb,prekarcem predlaga vestno delo za minimalno urno postavko,kmetijska politika se prične z pobivanjem volkov in konča z pobivanjem medvedov,pa šakali bodo kmalu na vrsti,penzijonistom bodo kmalu predlagali ciankali za odrešitev revščine,.......Skratka,delajo,da se kar bliska od veselja.
vinogradnik33
30. 08. 2019 13.03
+5
Levica gre po nekdanjih stopinjah Desus-a , ki je nenehno nekaj pogojeval in izsiljeval vlade , sedaj pa to počne LEVICA , ki s soliranjem , brez vednosti vladne koalicije nekaj počne brez vnaprejšnega usklajevanja in potem kot otrok , ki mu odvzamejo igračko užaljeno in ihtavo grozi . Odrastite že enkrat !
TargetHacker
30. 08. 2019 12.44
+2
Prodali državne firme, pokojnine pustili mizerne, povečali socialo da mi ni treba delat, odpustili Jankoviču vse milijonske dolgove da lahko dela naprej, skoraj že priznali Palestino. Narisali predor skozi Karavanke, pobrali denar prek 2TDK za nič, veselo plačevali DUTB. Vse to v času debelih krav, bravo!
staridida
30. 08. 2019 10.28
-1
Samo pri nas lahko opozicija vrže vlado....
Entip?ek
30. 08. 2019 12.25
-2
sam ne ta današnja nesposobna desna opozicija, ustvari samo nesposoben sds.....
Nimasmisla
30. 08. 2019 09.46
-2
tirolec
30. 08. 2019 09.43
+6
V tej državi smrdi, smrdi že 30 let, a tega smradu je čedalje huje vohati...pomnite, kjer je dim je tudi ogenj...Imamo odlične pregovore, ki držijo 100 %. Nič ne gre mimo PV to morate vedeti, a Kralja je bilo najlažje prepričati za storjeno...Še to, vse politične stranke so iste...
ROMELS
30. 08. 2019 09.27
+4
Šarec postaja vse večji cinik.
resslovenka
30. 08. 2019 19.21
amoteamo
30. 08. 2019 08.26
+3
Sicer bi pa predlagala slavistom in predvsem slovencem, da vsaj v uradnem jeziku nehajo uporabljati germanizme, anglizme kot ful cool, fancy...., balkanizme kot u nulu..., saj je naša slovenščina hudo ogrožena.
amoteamo
30. 08. 2019 08.06
+7
"Ne pije vode". Zelo mi je hudo, ko slišim, da predsednik vlade v uradni izjavi uporablja takšne fraze. Ta se pogosto sliši v gostilni pri pametovanju, na ulici, pa tudi kakšen "šef" zna to izjavo uporabljat, da se za njo skrije, ko nima več pametnega argumenta. V vsakem primeru pa je ta fraza skrajno neprimerna za uradno izjavo. Takšna fraza me spominja na urologijo in ne na politiko. Malo sem "pogooglala" in poiskala izvor te fraze in našla, da je k nam prišla od naših južnih sosedov in da je izvoren izraz “NE DRŽI vodu”, ki so ga v pogovornem jeziku spremenili v "ne pije vodu", mi smo ga pa poslovenili. To je originalna obrazložitev: "voda uvek nađe kuda da prođe, i zbog toga ako nešto “drži vodu” znači da je jako, čvrsto, dobro rešenje. Ako ne drži vodu, znači slabo je".🙂 Upam, da gabodo predsednikovi piarovci opozorili na to , da bo nehal pit vodo.
resslovenka
30. 08. 2019 19.24
+1
Ja. Tudi meni ta njegov, da nekaj "ne pije vode" ne gre. To večkrat slišim pri kakšnih poročilih na TV. A res ni drugega, primernejšega izraza, al kaj?
flamengo
30. 08. 2019 07.58
+1
To seveda ni res. Imamo politike, medije, sodišča, ki so nadzorovani od srbije in rusije preko levičarskih kadrov
staridida
30. 08. 2019 08.09
+5
Malinha
30. 08. 2019 08.11
+0
V ozadju verjetno vidiš tudi Stalina, Lenina, boljševike, rdeče kmere, na vrhu te tvoje paranoične fantazme pa sedi sam Marx. Kaj ti ga dela levi kader. Brez njih bi bil nič.
Pan1
30. 08. 2019 17.50
Thruma
30. 08. 2019 07.39
+5
Jankovici z pomocjo skorunpiranega sodstva zopet nasponali upnike .No zdaj bo pa zopet ostalo malo eurckov za najem jahte.Ocka se bo pa zopet nastavljal fotografom z njegovim fu...... nasmehom.
Nimasmisla
30. 08. 2019 07.26
+2
ala zemljerič
Robespierre
30. 08. 2019 07.17
+4
Kot desnicarja me je sram, kako so samooklicane domoljubne klike unicile slovenske zeleznice, eles in se marsikatero drugo podjetje. Menim, da je prvi korak za renovacijo priznanje krivde, javno opravicilo in potem renovacija kadra.
anakondabox
29. 08. 2019 21.14
+2
Dirigent in orkester sta pa razglašena. #(dis)harmonije
FC Chelsea2
29. 08. 2019 20.32
+2
Dajte no, če biimeli res namen iti bi potem to storili takoj, ker so itak danes dobili jasen odgovor da se ne bo ukinilo zato ni potrebe, da bi se čakalo do novembra ampak, ker vemoda so to samo prazne besede in iskanje pozornosti bodo novembra se spet pokazali in rekli bomo šli februarja itd do konca mandata.
BUONcaffee
29. 08. 2019 20.18
-4
Vsaka skupina je neke vrste solist.
ArkaMast
29. 08. 2019 19.56
-1
Levic in SDS se morata združit, pa bo šlo. Jupi
srebrnibreg
29. 08. 2019 21.17
+2
Saj so bili skupaj v opoziciji. Imeli so se radi kot mačka in miš.
najvsivedo
29. 08. 2019 21.51
+4
srebrnjak..TI še opozicije ne znaš ločiti ...Takšni izdajalci so bili naši prišleki ...Ko je zapokalo gremo na jug ko je bilo konec pa vrečko v roke in direkt V Slovenijo.