Slovenija

V smrt pod Triglavom

Kranjska Gora, 15. 08. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pri plezanju v plezalni smeri "skalaška smer" v pobočju severne stene Triglava se je smrtno ponesrečil slovenski alpinist.

Triglav
Triglav FOTO:
Skalaška smer je ocenjena med 4 in 5 težavnostno stopnjo.

54-letni alpinist iz Ahdovščine se je skupaj s soplezalcem odpravil na alpinistični vzpon v severni steni Triglava. Med plezanjem mu je zdrsnilo in je padel preko previsa 300 metrov v globino. Nesreča se je zgodila okoli 9. ure zjutraj.

Padec so videli člani kamniške naveze, ki so jima sledili, in zaradi šoka niso več plezali dalje. Vse alpiniste je rešila policijska helikopterska enota, ki pa je za 54-letnega Ajdovca prišla prepozno.

Kot so sporočili iz OKC Generalne policijske uprave je alpinist zaradi hudih poškodb umrl na mestu nesreče. Letos je v slovenskih gorah umrlo že 13 gornikov.

Helikopter v gorah
Helikopter v gorah FOTO: POP TV

Oprema je bila v skladu s predpisi

Z zbiranjem obvestil in ogledom je bilo ugotovljeno, da se je omenjeni alpinist skupaj s 30-letnim alpinistom iz Ajdovščine okoli 3.40 odpravil na alpinistični vzpon v severno steno Triglava. Pred vzponom sta namestila nase potrebno alpinistično opremo, okoli 70 metrov pod Gorenjskim turncom pa sta se v lažjem zgornjem delu izvezala iz plezalne vrvi, katero sta pred tem imela navezano v svojih plezalnih pasovih.

Ugotovljeno je, da sta alpinista uporabljala predpisano alpinistično opremo. Policisti bodo podali poročilo na pristojno Okrožno državno tožilstvo.

Prvi je vzpon nadaljeval mlajši alpinist, tik za njim pa 54-letni alpinist, ki je po nekaj metrih plezanja po vsej verjetnosti zaradi zdrsa naprej zdrsnil dva metra nižje, nato pa preko skalnega previsa omahnil okoli 300 metrov v globino in obležal v skalni grapi.