Slovenija

V sodniškem društvu vlado pozivajo k zagotovitvi dodatka za sodnike in tožilce

Ljubljana, 20. 03. 2023 14.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Slovenskem sodniškem društvu vlado pozivajo, naj nadaljuje postopek sprejemanja zakona o začasnem dodatku sodnikom in tožilcem, s katerim bi omenjenim zagotovili 600 evrov dodatka k plači. Pri tem se sklicujejo na ekspertizo Inštituta za primerjalno pravo pri pravni fakulteti, ki da ugotavlja, da dodatek sodnikom ne bi bil v nasprotju z ustavo.

Po navedbah predsednice društva Vesne Bergant Rakočević je omenjena nevtralna ekspertiza ustavnopravnih strokovnjakov, ki jo je naročilo ministrstvo za pravosodje, pritrdila njihovemu stališču, da dodatek sodnikom nikakor ne bi bil v nasprotju z ustavo. Zato vlado in njenega predsednika Roberta Goloba pozivajo, naj nemudoma predlaga nadaljevanje zakonodajnega postopka za omenjeni zakon.

Premier Golob je na občnem zboru Slovenskega sodniškega društva sredi januarja napovedal dodatek k plači sodnikom in tožilcem  v višini 600 evrov bruto.
Premier Golob je na občnem zboru Slovenskega sodniškega društva sredi januarja napovedal dodatek k plači sodnikom in tožilcem v višini 600 evrov bruto. FOTO: Shutterstock

Kot opozarjajo, je bila kljub razumevanju, da je treba plače sodnikov urediti trajno in stabilno, obljubljena začasna korekcija edini ustrezen odziv na urgentno potrebo po odpravi deprivilegiranega materialnega položaja sodnikov. "Javno izražen konsenz stroke in najvišjih predstavnikov Republike Slovenije o nedopustno nizkih plačah sodnikov, tako glede na mednarodne primerjave kot tudi glede na poslance, ministre in javne uslužbence, se mora končno začeti tudi uresničevati. Pričakujemo, da bo dana obljuba zdaj, ko je odpadel sleherni dvom v njeno morebitno ustavno neskladnost, čim prej tudi uresničena," so zapisali.

Umik napovedi o dodatku k plači v višini 600 evrov bruto

Premier Golob je namreč na občnem zboru Slovenskega sodniškega društva sredi januarja napovedal reformo plačnega sistema s posebnim plačnim stebrom za sodstvo oziroma pravosodje. V dokaz, da vlada misli resno, je tudi napovedal, da bodo sodniki in državni tožilci že takoj začeli prejemati dodatek k plači v višini 600 evrov bruto.

Že kmalu zatem se je pojavilo vprašanje, ali za izplačilo dodatka obstaja primerna zakonska podlaga, zato je vlada konec januarja v DZ vložila predlog zakona o začasnem dodatku sodnikov in državnih tožilcev, ki pa ga je kmalu zatem umaknila iz zakonodajnega postopka. Po takratnih pojasnilih ministrice za pravosodje so se za umik odločili ob opozorilih zakonodajno-pravne službe DZ o morebiti ustavnopravno spornih določbah.

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je ob robu seje DZ povedala, da odločitev o tem, ali bo vlada nadaljevala postopek za izplačilo omenjenega dodatka, še ni znana.

Pravosodna ministrica Švarc Pipanova je dejala, da usoda omenjenega dodatka še ni znana.
Pravosodna ministrica Švarc Pipanova je dejala, da usoda omenjenega dodatka še ni znana. FOTO: Bobo

Spomnila je, da trenutno med vlado in sindikati javnega sektorja tečejo pogajanja o plačni reformi, kjer ima pravosodje kot ena od treh vej oblasti poseben položaj, ko ne gre za pogajanja, ampak za pogovore. "Znotraj teh usklajevanj in pogovorov bomo skupaj z deležniki v pravosodnem sistemu, zlasti s sodstvom in tožilci, našli najboljšo rešitev za trenutna nesorazmerja v sistemu. Ali bomo šli v neko začasno omilitev, kot je bila predlagana, pa še ni bilo odločeno," je dejala.

Dodatek bi bil lahko po njenih besedah vključen tudi v plačno reformo. "Lahko gre tudi za rešitev, ki bo urejala plačni položaj sodnikov in tožilcev za nazaj, a je o tem še prezgodaj govoriti. Najprej moramo znova sesti s sodniki in tožilci in tudi z drugimi v pravosodnem sistemu. Te pogovore bomo nadaljevali v kratkem," je dejala.

Mnenje Inštituta za primerjalno pravo pozdravlja, saj potrjuje, da predlog, ki ga je pripravilo ministrstvo za pravosodje, ne bi bil v neskladju z ustavo.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik pa je povedala, da so trenutno v aktivni fazi prenove plačnega sistema, pri čemer pričakuje, da se bodo posebej posvetili tudi sodniškim in ostalim plačam v pravosodju.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Luka Zeleznik
21. 03. 2023 19.32
Za KRIMINALkiga počno hočejo še večdenarja.Pa saj ga bodo dobili.Čene drugače bodo pa kakšen zakon obrnili naokoli. Tako kot počno v kriminalnem terorju nad državljani! In mi jih še plačujemo za to!!!!
Uporabnik1884443
21. 03. 2023 17.52
Če bi tile odločali o odcepitvi Slo. od Yu bi še sedaj bili v tej državi, kljub temu, da bi se odcepile vse republike. Če hočejo pri tej vladi kaj urediti, naročijo ekspertizo ali pa ustanovijo strateški svet, da jih pokrije, potem pa naredijo po svoje in se izgovarjajo...
Ugovor vesti 133.člen
21. 03. 2023 16.36
+1
Če bi JJ prelomil obljubo happy enda, bi mu "strli jajca", tudi s pomočjo polit kolesariata. Kje so sedaj? Ajde gasa, Roglič in Pogačar sta v formi, kaj pa vi? Aja, od volitev ne trenirate več! Čudno, pa vse gre od takrat rapidno navzdol. A vsaj še plešete in evforija ne pojenja? Bravo!
nostalgik
21. 03. 2023 14.46
+2
SODNIŠKO DRUŠTVO, V VEDNOST : GLEDE NA TOLIKO ZAMUD , ZASTARANIH PREMEROV , DA NE GOVORIM O NAPAČNIH SODNIH ODLOČITVAH, MISLIM DA BI NEKATERI SODNIKI MORALI CELO PLAČATI BIVANJE IN GRETJE V SODNIŠKIH PROSTORIH
k.rs30091
21. 03. 2023 11.48
+3
sramota. pravosodje mora biti dobro plačano in zgledno. zaradi premalih plač v pravosodju vidimo tudi temu primerne zaposlene. V pravosodnju bi moral biti dobro usposobljen kader. to je dejstvo. To je posebna veja oblasti.
Težeklojz
21. 03. 2023 09.09
+4
Kakšni dodatki? Še plačo bi jim uskladil z efektivnostjo.
brezveze13
20. 03. 2023 20.02
+6
normalno ti skorumpiranci imajo 8jurjev premalo pravzaprav pa vejo kje je denar treba je samo obsoditi in zaplembavsega kar je lopovskega izvora in si naj tako pridobijo in zaslužijo denar ne pa da gre iz davkoplačevalskega da se potem oni norčujejo iz pravice in zakonodaje
flojdi
20. 03. 2023 19.34
+3
?????kje so pa Branilci?
mackon08
20. 03. 2023 18.52
+9
Ma dodatek ja seveda, trgati jim od plače saj nikogar pomembnega ne obsodijo, banda sodniška nesposobna.
son?ek11
20. 03. 2023 16.40
+7
Pa kakšne dodatke neki??. Saj niso sposobni niti enega primera pripeljati do konca!!! Ali zaradi nekih pravopisnih napak ali jim la zastara!! Edino kurje tatove znajo zapreti
Sulica 81
20. 03. 2023 15.55
+8
pa kva se tri leta se na sodišcu vlece zadeva pa pravjo kako so zasedeni..🤦
periot22
20. 03. 2023 15.12
+9
600 EU a zato ker ste Bavčarja oprostili, Jankovića,sina pa še en kup lopovov da vas ni sram , skrumpirano sodstvo sploh vas ne rabimo ker ne delate v korist pravice ampak v korist lopovov in mafije!600 EU si zaslužijo ljudje v gospodarstvu ki delajo za vaše ri..!
Brabus
20. 03. 2023 14.31
+3
Ha,ha,ha, pa tako lepo so ploskali pernatemu, dober jih je nat.e.g.n.u
trgft
20. 03. 2023 14.28
+8
600 evrov dodatka k plači? Kdo se strinja, da si zaslužijo? :P :P
vrtnicax5
20. 03. 2023 14.51
+9